Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Bâstroe nu e Ucraina

Deoarece există semnale că Ucraina draghează canalul Bâstroe, ceea ce poate provoca daune financiare și de mediu României, să o dăm dracului de Ucraină, să nu-i mai sprijinim pe ucraineni – altfel, înseamnă că nu suntem patrioți. Ăsta e sloganul momentului, propagat de zvonerii și răspândacii Kremlinului din România. Înghițit pe nemestecate de românii cu discernământ deosebit de redus. Acestora, încerc să le dau un vomitiv.

Subsemnatul, ca om și ca român, susțin Ucraina. Dar nu pentru că aș iubi-o. Statul vecin este ros de corupție mai ceva decât statul român, politica față de minorități, între care cea română, este naționalist-primitivă în raport cu atitudinea evoluată, europeană, față de minorități a României.

Nu îmi place tot ce spune și ce face președintele Zelenski. Nu-i consider pe ucraineni un popor mai breaz decât altele. Singurul motiv pentru care îi admir este curajul și puterea de sacrificiu cu care luptă pentru a mai avea o țară. Dar nu susțin Ucraina numai pentru libertatea și suveranitatea ei, ci, în primul rând, pentru libertatea și suveranitatea României

Nu există nicio legătură între vechea problemă Bâstroe și susținerea Ucrainei de către România. Una-i una, alta-i alta. Acest diferend nu trebuie abordat altfel decât diplomatico-juridic, făcând apel la legislația și organismele europene de judecată. Trimițând experți să vadă exact ce se întâmplă pe canal. Așa cum am procedat, cu actualul ministru de Externe Bogdan Aurescu vârf de lance, în chestiunea celor 9.700 km² de platou continental disputați cu Ucraina, Curtea de la Haga dând până la urmă câștig de cauză României.

În schimb, a nu mai sprijini Ucraina e un gest de trădare a interesului național. Căci Rusia lui Putin nu se află în război doar cu Ucraina, dar și cu SUA și Europa, în special cu țările din flancul estic al NATO, pe care le amenință sistematic. Având ca bază de operații o Ucraină ocupată, Kremlinul va ataca inevitabil în stânga și-n dreapta, pentru că asta e natura profundă, rațiunea de a fi, a statului prădător rus. Și nu neapărat pe calea invaziei militare. Republica Moldova, da, ar fi cotropită în 24 de ore, la cererea „poporului moldovean”, adică șor, partidul gangsteresc al lui Putin – rechinul din Kremlin a pregătit terenul, anulându-și propriul decret din 2012 care consfințea integritatea și suveranitatea Moldovei în raport cu Transnistria. Ungaria și Austria nu e nevoie să fie cucerite, sunt deja gubernii ale Rusiei, ca și Serbia. Puternica și hotărât antirusa Polonie nu va fi prima țintă de pe listă. În România și Bulgaria însă, deși membre NATO și UE, există formațiuni, televiziuni și site-uri pro Putin, precum și politicieni păpușați de Kremlin în toate partidele – unul dintre ei e acum pe canalul Bâstroe și „face ordine”. Acestea pot fi pompate financiar de Rusia și ajutate prin orice mijloace, inclusiv asasinate politice, specialitatea KGB, despre care vorbea șeful Serviciului Secret al Ucrainei, să ajungă la putere. După care, ocupația rusă se va pune în practică fără un foc de armă, cum se întâmplă acum cu Belarus, după ce dictatorul Lukașenko a fost menținut prin forță la conducere de echipele de ucigași ale Moscovei.

Iată de ce, gesturile incorecte ale Ucrainei, care nu trebuie trecute cu vederea, nu mă vor determina vreodată să n-o mai susțin în lupta ei de apărare. Rusia a fost, de veacuri, este și va rămâne cel mai puternic și mai crud dușman al României, al Europei, al democrației și libertății, pe care nu le va avea niciodată. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult