Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Bâstroe nu e Ucraina

Deoarece există semnale că Ucraina draghează canalul Bâstroe, ceea ce poate provoca daune financiare și de mediu României, să o dăm dracului de Ucraină, să nu-i mai sprijinim pe ucraineni – altfel, înseamnă că nu suntem patrioți. Ăsta e sloganul momentului, propagat de zvonerii și răspândacii Kremlinului din România. Înghițit pe nemestecate de românii cu discernământ deosebit de redus. Acestora, încerc să le dau un vomitiv.

Subsemnatul, ca om și ca român, susțin Ucraina. Dar nu pentru că aș iubi-o. Statul vecin este ros de corupție mai ceva decât statul român, politica față de minorități, între care cea română, este naționalist-primitivă în raport cu atitudinea evoluată, europeană, față de minorități a României.

Nu îmi place tot ce spune și ce face președintele Zelenski. Nu-i consider pe ucraineni un popor mai breaz decât altele. Singurul motiv pentru care îi admir este curajul și puterea de sacrificiu cu care luptă pentru a mai avea o țară. Dar nu susțin Ucraina numai pentru libertatea și suveranitatea ei, ci, în primul rând, pentru libertatea și suveranitatea României

Nu există nicio legătură între vechea problemă Bâstroe și susținerea Ucrainei de către România. Una-i una, alta-i alta. Acest diferend nu trebuie abordat altfel decât diplomatico-juridic, făcând apel la legislația și organismele europene de judecată. Trimițând experți să vadă exact ce se întâmplă pe canal. Așa cum am procedat, cu actualul ministru de Externe Bogdan Aurescu vârf de lance, în chestiunea celor 9.700 km² de platou continental disputați cu Ucraina, Curtea de la Haga dând până la urmă câștig de cauză României.

În schimb, a nu mai sprijini Ucraina e un gest de trădare a interesului național. Căci Rusia lui Putin nu se află în război doar cu Ucraina, dar și cu SUA și Europa, în special cu țările din flancul estic al NATO, pe care le amenință sistematic. Având ca bază de operații o Ucraină ocupată, Kremlinul va ataca inevitabil în stânga și-n dreapta, pentru că asta e natura profundă, rațiunea de a fi, a statului prădător rus. Și nu neapărat pe calea invaziei militare. Republica Moldova, da, ar fi cotropită în 24 de ore, la cererea „poporului moldovean”, adică șor, partidul gangsteresc al lui Putin – rechinul din Kremlin a pregătit terenul, anulându-și propriul decret din 2012 care consfințea integritatea și suveranitatea Moldovei în raport cu Transnistria. Ungaria și Austria nu e nevoie să fie cucerite, sunt deja gubernii ale Rusiei, ca și Serbia. Puternica și hotărât antirusa Polonie nu va fi prima țintă de pe listă. În România și Bulgaria însă, deși membre NATO și UE, există formațiuni, televiziuni și site-uri pro Putin, precum și politicieni păpușați de Kremlin în toate partidele – unul dintre ei e acum pe canalul Bâstroe și „face ordine”. Acestea pot fi pompate financiar de Rusia și ajutate prin orice mijloace, inclusiv asasinate politice, specialitatea KGB, despre care vorbea șeful Serviciului Secret al Ucrainei, să ajungă la putere. După care, ocupația rusă se va pune în practică fără un foc de armă, cum se întâmplă acum cu Belarus, după ce dictatorul Lukașenko a fost menținut prin forță la conducere de echipele de ucigași ale Moscovei.

Iată de ce, gesturile incorecte ale Ucrainei, care nu trebuie trecute cu vederea, nu mă vor determina vreodată să n-o mai susțin în lupta ei de apărare. Rusia a fost, de veacuri, este și va rămâne cel mai puternic și mai crud dușman al României, al Europei, al democrației și libertății, pe care nu le va avea niciodată. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.


Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult