Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Bătaie de joc pe față! Primarul de la Crevedia și întreaga lui echipă, până la portar, și-au aprobat din pix o creștere de salariu cu 70%. Lefurile în sectorul public s-au dublat în ultimii 5 ani

Florin Petre

 Primarul din Crevedia, Florin Petre / Foto: Inquam Photos / George Călin

Bătaie de joc pe față! După ce a asistat pasiv la activitatea ilegală de transport gaze (care a cauzat, în cele din urmă, o explozie teribilă, pierderi de vieți omenești și pagube financiare de milioane de euro), primarul de la Crevedia și întreaga lui echipă (până la nivel de portar) și-au aprobat din pixul lor o creștere de salariu cu 70%  Salariile în sectorul public s-au dublat în ultimii 5 ani, plus 60 mld lei, dar guvernanții ne spun că nu au bani la buget, deficitul este prea mare și ne taxează suplimentar pe toți cei de la privat! Am intervenit vineri la Digi24 pe marginea acestui subiect, mai jos concluziile și ideile mele.

Ca urmare a acestei situații, guvernul a decis că salariile pot fi modificate doar prin lege, adică cu aprobare de la centru, fără autonomie la autoritățile locale. Având în vedere acest dezmăț care se întâmplă la multe primării, această modificare este singura soluție de a controla fenomenul. Pe de altă parte, o mână întinsă nu primește nimic decât dacă spune o poveste … așa că trebuie să fim vigilenți pentru a vedea cine, cât și, cel mai important, de ce primește majorare salarială (performanță?!). 

Cred că avem nevoie de o schimbare de mentalitate în sectorul public, deoarece majorările ar trebui date pe baza de performanță iar beneficiile să fie extrasalariale. Exemplific mai jos investiția în educație și sănătate (că tot se plânge premierul că avem prea mulți români bolnavi cu concedii medicale).

- Cu cât și de ce cresc salariile? Dacă ne uitam pe cifrele de la INS, salariul mediu brut în sectorul public a depășit 10.000 lei în septembrie anul acesta, cu 37% mai mult decât în sectorul privat (7.350 lei). Este o creștere cu circa 3.000 lei față de nivelul din 2018, fix cu cât a crescut și salariul brut din privat. Dacă ne uităm la totalul cheltuielilor salariale în sectorul public, acestea s-au dublat din 2016 (57 mld) până în 2022 (117 mld) și în 2023 creșterea este cu aproape 10%. 


Acum pensiile se majorează cu impact de 30 mld lei în 2024 … de unde bani? “De la buget” aflăm de la Ministrul Muncii - ce ar trebui să facem? Nu doar să controlăm majorările de salarii la stat, dar și angajările trebuie înghețate. Cine iese la pensie să NU mai fie înlocuit. Reducem cu 3% personalul în fiecare an, deci cu 30% în următorul deceniu. Majorările trebuie acordate strict în baza creșterii performanței (nu doar indexare din pix cu inflația) și beneficiile trebuie să fie extrasalariale (exemple: traininguri pentru educație/ abilități necesare la muncă și abonamente medicale pentru sănătate). 

Prin abonamentele medicale se economisesc circa 3.500 lei cheltuieli reduse / an cu discount-uri la analize periodice preventive … în condițiile în care un român cheltuie anual cca. 2.724 lei pe sănătate (INS). Deci, dublăm investițiile în sănătate, românii sunt mai productivi și sănătoși, scad costurile cu concedii medicale decontate de stat (peste 5 miliarde lei anul trecut). Așa trebuie să gândim! Nu sporuri din pix acordate pe nimic (stres cauzat de relația cu publicul sau lucratul pe calculator). 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Mhai Nai check icon
  Și cum vreti domnule Guda productivitate în felul acesta? Când soțul Duamnei care e angajata Primăriei și ia pt nimic 1000eur/luna, vede ca pot veni bani fara munca, cum sa meargă 8 ore zilnic la job și sa mai și transpire?
  • Like 0
 • Cu explozia ce s-a mai intamplat? Da' cu Dumitru Buzatu ce se mai aude? Da' cu accidentul de la 2 Mai al lui Vlad Pascu? Toate aceste incalcari grave ale legilor asa proaste cum sunt ele, vor fi ingropate. Vor fi tergiversari, amanari, mutari, recursuri la apeluri si apeluri la recursuri pana se va ajunge unde trebuie. Nici n-o sa se mai stie de unde s-a plecat. Cum a fost solutionat dosarul Colectiv?

  Ne mai luam cu luna cadourilor, cu sarbatorile, apoi cu razboaiele, cu preturile. Mai discutam zile intregi despre cash, despre Oana si Elena Lasconi, si gata si anul 2024. Oricum un an pierdut pentru ca sunt si alegeri. Si timpul trece si multe minciuni (pardon, promisiuni) se vor spune si coruptii si interlopii isi vor vedea de ale lor. Si rezultatele la alegeri vor fi asa de amestecate incat certurile vor fi lant. Si timpul trece. Tic-tac, si noi tot pe loc.

  Domnul Predoiu care era in proiecte mari impreuna cu d-na Gorghiu, ce mai fac? Cum ramane cu lupta impotriva coruptiei, a traficului si consumului de droguri, a retelelor interlope, a prostitutiei, a mafiei jocurilor de noroc?

  • Like 1
  • @ Daniela Damian
   Mhai Nai check icon
   E! N-ai auzit ca e pierdut războiul?
   • Like 0
 • "Cine iese la pensie să NU mai fie înlocuit". Chiar așa? Sunt sectoare întregi (sănătate, educație, ordine și siguranță publică etc.) cu un mare deficit de personal.
  Reducerile de personal în sectorul bugetar trebuie făcute cu cap (așa, cum ar fi, ca "pentru tine, familia și afacerea ta").
  Să înceapă cu tăietorii de frunze la câini, cu cei enșpe portari care păzesc aceeași ușă a unei instituții publice și cu tot felul de băgători în seamă care se plictisesc la serviciu, 8 ore pe TikTok sau jucând Solitaire.
  • Like 0
 • Daa da , si-au dat salar cat vor muschii lor pentru ca,,pot sa faca asta ,ca doar sunt psd-istii !!!
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult