Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Bătaie de joc sau rea voință? În mediul privat, acești funcționari ar fi fost dați afară imediat

Deși foarte aglomerat în weekend și prost administrat, Herăstrău rămâne un parc de referință al capitalei, mult mai aranjat decât altele.Are problemele lui de organizare, cea mai iritantă fiind zona teraselor de fițe, foarte aglomerată de altfel, printre care se luptă pietonii cu bicicliștii pe un trotuar, uneori mai îngust decât un hol de bloc comunist de 10 etaje.

Dar na, noi n-avem străzi, de trotuare nu deschide nimeni vorba. Nici nu le mai înțeleg utilitatea, că oricum sunt ocupate de mașini.

Am înghițit așadar aceste probleme și multe altele, dar după mai multe luni, confuz de strategia de apărare a țării, m-am hotărât să sesizez administratorul parcului, ALPAB, cu privire la lipsa steagului din mijlocul Monumentului Părinților Fondatori ai Uniunii Europene, de pe Insula Trandafirilor.

Reamintesc că acest monument a costat în 2006, cu un an înainte de a intra în U.E., fabuloasa sumă de 2.298.000 lei, când 1 euro era numai 3,5 lei. Despre inspirația autorului nu discut. Prin urmare, îmi fac timp și transmit un e-mail de sesizare a acestui fapt, anume lipsa steagului U.E., în data de 31.07.2017.

Primesc răspuns în termenul limită, anume în data de 31.08.2017. Fix o lună mai târziu. Trebuie să înțelegem, au mult de lucru, sunt mereu ocupați până la limită și uneori și peste.


În corpul de e-mail nimic, doar o semnătură alungită. O bătaie de joc, pentru care într-o firmă respectabilă poți fi și dat afară. E o chestiune de imagine, peste care nu se trece. Mai bine zis, nu trec clienții, care ar prefera să cumpere de la altcineva, care inspiră mai multă încredere.

Dar noi, care plătim taxe, nu suntem clienții lor. Pe ei, nu-i doare de noi, au grijă doar să răspundă sec, cu multe semnături în termenul legal. Și mie mi-au răspuns sec, într-un pdf. Montaseră steagul.

Este o porcărie ce au făcut. Steagul este mic și foarte mic, în raport desigur cu întreaga piață, cu înălțimea și cu grosimea stâlpului. Mai mult, așa mic și pricăjit cum e, nici n-au știut să-l pună cum trebuie. Unul dintre bețe se bălăngăne de stâlp, atârnat de niște sârme. Cred că au încurcat bețele, pentru că nu ajunge cel orizontal până la capătul steagului. Arată deplorabil. Este o bătaie de joc la adresa însemnelor UE. Mai bine nu-l mai puneau, și se declarau incompetenți. Noi le-am fi plătit oricum salariul, că nu putem să ne ducem la alții mai serioși. Asta a pus partidul acolo... Bine că nu e alt steag încă.

Să fim sinceri cu noi, și să recunoaștem că UE fără România poate trăi, dar România fără UE, nu. Dovada este exodul milioanelor de români care fug unde văd cu ochii și care vor continua să fugă.

Imaginați-vă puțin, dacă s-ar reintroduce pașapoartele pentru ieșirea din țară, așa cum era acum 10 ani.

Câte milioane de români și-ar vinde oare casele pentru a lua drumul Vestului? Cine ar mai rămâne iarăși într-o țară izolată și condusă de hoți? Cine ar mai repeta viața părinților noștri?

La momentul la care am scris acest articol, m-am documentat pe Google. Și acolo, pe maps, monumentul este fără de steag.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E de toata jena steguletul ala. Atarna frant si mai e si decolorat.
    • Like 0
  • Va rog doar atât: nu mai faceți comparația cu "funcționarii" din mediul privat. Ați avut vreodată probleme de facturi calculate greșit la energie electrică spre exemplu, fie ea compania ENEL, EON, CEZ? Ați primit lămuriri in termenul legal care sa va mulțumească? Căutați prin presă din provincie cazuri halucinante referitoare la abuzurile EON sau Veolia. Au închis ghișeele de relații cu publicul pentru reducerea personalului, la telefon stai de vorba cu robotul o oră și nu ajungi să vorbești cu o persoană reală, dacă faci o reclamație in scris pe site sau email nu primești răspuns sau cel mult o scrisoare de genul: compania noastră face eforturi... bla-bla-bla...
    • Like 1
    • @ Mihai Negulescu
      Enel, apanova si alti furnizori sunt pe pozitii de monopol. Mediul privat are mii de firme functionale si cu respect pentru client. Cate institutii pulice au respect pentru cetatean? Spune tu doua, ca vad le iei apararea! Iti pot spue eu batai de joc mult mai mari din partea unor primarii...
      • Like 0
    • @ Simona Ionesco
      Daca institutiile acelea nu scapau b-ul din componenta "puBlica", remarca dumneavoastra nu s-ar fi incadrat la amuzante.
      Iar asezand b-ul la locul cuvenit - va dau dreptate.
      • Like 0
  • check icon
    Nu stiu de ce va mirati: atata a fost bugetul pt.steag!!
    • Like 0
    • @
      Monument 700.000 euro. Steag mare 10 euro.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult