Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Bătaie de joc sau rea voință? În mediul privat, acești funcționari ar fi fost dați afară imediat

Deși foarte aglomerat în weekend și prost administrat, Herăstrău rămâne un parc de referință al capitalei, mult mai aranjat decât altele.Are problemele lui de organizare, cea mai iritantă fiind zona teraselor de fițe, foarte aglomerată de altfel, printre care se luptă pietonii cu bicicliștii pe un trotuar, uneori mai îngust decât un hol de bloc comunist de 10 etaje.

Dar na, noi n-avem străzi, de trotuare nu deschide nimeni vorba. Nici nu le mai înțeleg utilitatea, că oricum sunt ocupate de mașini.

Am înghițit așadar aceste probleme și multe altele, dar după mai multe luni, confuz de strategia de apărare a țării, m-am hotărât să sesizez administratorul parcului, ALPAB, cu privire la lipsa steagului din mijlocul Monumentului Părinților Fondatori ai Uniunii Europene, de pe Insula Trandafirilor.

Reamintesc că acest monument a costat în 2006, cu un an înainte de a intra în U.E., fabuloasa sumă de 2.298.000 lei, când 1 euro era numai 3,5 lei. Despre inspirația autorului nu discut. Prin urmare, îmi fac timp și transmit un e-mail de sesizare a acestui fapt, anume lipsa steagului U.E., în data de 31.07.2017.

Primesc răspuns în termenul limită, anume în data de 31.08.2017. Fix o lună mai târziu. Trebuie să înțelegem, au mult de lucru, sunt mereu ocupați până la limită și uneori și peste.


În corpul de e-mail nimic, doar o semnătură alungită. O bătaie de joc, pentru care într-o firmă respectabilă poți fi și dat afară. E o chestiune de imagine, peste care nu se trece. Mai bine zis, nu trec clienții, care ar prefera să cumpere de la altcineva, care inspiră mai multă încredere.

Dar noi, care plătim taxe, nu suntem clienții lor. Pe ei, nu-i doare de noi, au grijă doar să răspundă sec, cu multe semnături în termenul legal. Și mie mi-au răspuns sec, într-un pdf. Montaseră steagul.

Este o porcărie ce au făcut. Steagul este mic și foarte mic, în raport desigur cu întreaga piață, cu înălțimea și cu grosimea stâlpului. Mai mult, așa mic și pricăjit cum e, nici n-au știut să-l pună cum trebuie. Unul dintre bețe se bălăngăne de stâlp, atârnat de niște sârme. Cred că au încurcat bețele, pentru că nu ajunge cel orizontal până la capătul steagului. Arată deplorabil. Este o bătaie de joc la adresa însemnelor UE. Mai bine nu-l mai puneau, și se declarau incompetenți. Noi le-am fi plătit oricum salariul, că nu putem să ne ducem la alții mai serioși. Asta a pus partidul acolo... Bine că nu e alt steag încă.

Să fim sinceri cu noi, și să recunoaștem că UE fără România poate trăi, dar România fără UE, nu. Dovada este exodul milioanelor de români care fug unde văd cu ochii și care vor continua să fugă.

Imaginați-vă puțin, dacă s-ar reintroduce pașapoartele pentru ieșirea din țară, așa cum era acum 10 ani.

Câte milioane de români și-ar vinde oare casele pentru a lua drumul Vestului? Cine ar mai rămâne iarăși într-o țară izolată și condusă de hoți? Cine ar mai repeta viața părinților noștri?

La momentul la care am scris acest articol, m-am documentat pe Google. Și acolo, pe maps, monumentul este fără de steag.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • E de toata jena steguletul ala. Atarna frant si mai e si decolorat.
  • Like 0
 • Va rog doar atât: nu mai faceți comparația cu "funcționarii" din mediul privat. Ați avut vreodată probleme de facturi calculate greșit la energie electrică spre exemplu, fie ea compania ENEL, EON, CEZ? Ați primit lămuriri in termenul legal care sa va mulțumească? Căutați prin presă din provincie cazuri halucinante referitoare la abuzurile EON sau Veolia. Au închis ghișeele de relații cu publicul pentru reducerea personalului, la telefon stai de vorba cu robotul o oră și nu ajungi să vorbești cu o persoană reală, dacă faci o reclamație in scris pe site sau email nu primești răspuns sau cel mult o scrisoare de genul: compania noastră face eforturi... bla-bla-bla...
  • Like 1
  • @ Mihai Negulescu
   Enel, apanova si alti furnizori sunt pe pozitii de monopol. Mediul privat are mii de firme functionale si cu respect pentru client. Cate institutii pulice au respect pentru cetatean? Spune tu doua, ca vad le iei apararea! Iti pot spue eu batai de joc mult mai mari din partea unor primarii...
   • Like 0
  • @ Simona Ionesco
   Daca institutiile acelea nu scapau b-ul din componenta "puBlica", remarca dumneavoastra nu s-ar fi incadrat la amuzante.
   Iar asezand b-ul la locul cuvenit - va dau dreptate.
   • Like 0
 • Nu stiu de ce va mirati: atata a fost bugetul pt.steag!!
  • Like 0
  • @ Mihai Ducu
   Monument 700.000 euro. Steag mare 10 euro.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Speranța Farcă

„Părinții sunt foarte angoasați, aud peste tot că copilul lui cutare face așa, copilul lui cutare face așa. Și se gândesc că ei nu oferă același start copilului lor, care va intra în competiție cu acei copii care au făcut toate acele cursuri. Gândim educația și viața ca pe o competiție”, spune Speranța Farca.

Citește mai mult

Șezlonguri în apă la Marea Neagră

Este o adevărată luptă între turişti pentru a prinde cel mai apropiat pat de plajă lângă apă deşi nu stau prea mult pe sezlong şi apoi tot ei se plâng că nu au soare pentru a se bronza din cauza umbrelelor extrem de apropiate.

Citește mai mult

Foto pentru textul Arinei Angelescu

Plec în oraș. Nu apuc să conduc prea mult când aud telefonul. E mama, care rămăsese cu cel mic. Inima îmi bate deja mai tare. Îmi trec tot felul de scenarii prin cap. Niciunul prea fericit. Răspund. Nu e mama. E băiețelul meu. Plânge în hohote și lasă puțin spațiu ca eu să înțeleg ceva. Nu-știu-ce grisine pe care le-am uitat acasă?!

Citește mai mult

Andrei Ene

AntiFragile, un startup care dezvoltă un sistem de etichete inteligente, care permit monitorizarea de la distanță a coletelor pe parcursul procesului de transport, a fost desemnat vineri seara câștigătorul competiției UPGRADE 100 Floors Elevator Pitch. Pe scurt, eticheta își schimbă culoarea dacă pachetul a fost scăpat de curieri.

Citește mai mult