Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Bine ați venit în Sunny Beach, stațiunea Mamaia din anii 1996-2000

Sunny Beach

Foto: Funky Travel

Dacă vă face plăcere să vă amintiți de Mamaia anilor 1996-2000, o stațiune fără mari pretenții, extrem de aglomerată, care îmbrățișează ca un colac gonflabil atât tineri, cât și familii numeroase, însoțite de copii, poate n-ar fi rău să trageți o fugă (bine, „fugă” ar fi fost pe un drum decent, în cazul nostru e mai mult pasul piticului) până în Sunny Beach. Ultimii 30 de kilometri sunt chiar spectaculoși – o șosea cu serpentine blânde care deschide din munte un golf natural cu o plaja de 8-10 kilometri lungime: aceasta este stațiunea. 

În zare se vede orășelul Nessebar, unul dintre cele mai vechi din Europa, construit pe ruinele unei așezări trace.

Calitatea alimentelor și preparatelor de la ultra-giga-mega-all-inclusive pack-ul bulgăresc este foarte departe de ceea ce știu să ofere urmașii lui Baiazid.

În funcție de felul în care îți poți armoniza așteptările cu realitatea „plajei soarelui”, ar putea să îți placă:

  • Prețurile: ca în cazul multor stațiuni din Bulgaria, există variante all inclusive pentru toate buzunarele. O familie cu doi copii (minunați) poate primi cazare la un hotel de patru stele, într-o cameră cu pat matrimonial și canapea mare, trei mese pe zi, plus bar la piscină și niște shaorma-chestii pe post de gustări, pentru puțin peste 100 de euro pe zi;
  • Prețurile: băuturile sunt corecte și ceva mai ieftine decât la noi în Vamă (vezi foto.- calculează 1 euro=2 leva);


  • Terasele cu muzică live în care oamenii nu au uitat să cânte rock;
  • Dacă nu sunt deja incluse în prețul cazării, două șezlonguri și o umbrelă costă, în total, 9 euro pe zi;
  • O roată panoramică – nu este chiar London Eye, dar oferă o priveliște agreabilă, fără a implica cine-știe-ce senzații tari;

Excursiile romantice în Nessebar, încheiate cu o cină mediteraneană la una dintre tavernele grecești;

Prețurile: am mai zis?

Îți scoți mucurile de țigară dintre degetele de la picioare, dacă ai mers desculț pe nisip

Dar, pentru că, într-o stațiune cu peste 100 de hoteluri care apare descrisă, în cele mai multe prezentări, ca fiind fără pretenții, nu are cum să îți fie totul pe plac, ai putea să cârcotești când:

  • Îți scoți mucurile de țigară dintre degetele de la picioare, dacă ai mers desculț pe nisip;
  • Descoperi „viața de noapte” pestriță și nereglementată în materie sex-shop-uri, striptease club-uri sau funny gas;
  • Privești cu puțină atenție hainele și încălțămintea „de firmă”, care îi pot face să plângă până și pe negustorii turci, experți în bos și toni hilfigăr;
  • Ca să rămânem pe terenul turcilor: varietatea și calitatea alimentelor și mâncărurilor de la ultra-giga-mega-all-inclusive pack-ul bulgăresc sunt foarte departe de ceea ce știu să ofere urmașii lui Baiazid.

80% dintre angajați habar nu au sa îți dea indicații elementare în engleză

Nu trebuie să îți faci griji, dacă nu stăpânești decât limba natală. Nici hotelierii nu și-au făcut griji, de aceea 80% dintre angajați habar nu au sa îți dea indicații elementare în engleză. Oricum, cei mai mulți din marea de oameni sunt românii. Și nu îi vei recunoaște doar după limbă, dar te las să mai și descoperi.

Și, ca să nu ne îndepărtăm imprudent de geamandura senzației de vacanță, să reținem că marea e aceeași ca la noi, „un pic amară”, cu niște alge de prăsilă și e pregătită să îi primească plină de generozitate pe toți, cu o intrare caldă și lină. Ca pe vremuri, în Mamaia!

Articol publicat inițial pe Funky Travel.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • SirNeo check icon
    Litoralul bulgaresc e 2-3 clase peste cel romanesc. Servicii mai bune si o plaja fara alge/mucuri de tigari/manele/ poze cu maimuta. Shut up and take my money!
    • Like 0
  • Nume check icon
    Alt articol pe tema ce frumos si ieftin este litoralul romanesc, cel mai si cel mai cautat din lume, unde serviciile sunt de 5 stele la hoteluri de 3 stele si mancarea la fel, iar preturile sunt atat de mici ca pleci in concediu si te intoarci inapoi cu bani?!
    • Like 2
  • Nume check icon
    Aperol Spritz in Venetia: 5 EURO, respectiv 10 leva
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult