Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Bine ați venit la cantina Parlamentului, adevăratul loc al „asistaților social” din România, unde o ciorbă costă 2,75 lei

Parlament

„S-a făcut vorbire” în ultimul timp despre meniul de la restaurantul milogilor din Parlamentul României: o ciorbă costă 2,75 lei, iar un fel doi, piept de pui la grătar, 4,70 lei. Cred că diferența dintre aceste prețuri și prețul real și... realist o suportă alegătorii parlamentarilor milogi, diferență care intră în aceleași calcule bugetare ca pensiile speciale sau alte beneficii deputățești, ale magistraților și ale sereiștilor. Este vorba de o „gaură” în bugetul birtului de la Parlament și, deopotrivă, în bugetul națiunii pe care trebuie să o astupe aceia cărora, în condițiile de criză economică, nu li se pot mări salariile și pensiile, după cum opina ferm și definitiv președintele țării. 

Oare în condiții de criză economică și pandemică parlamentarii n-ar putea plăti prețul real al produselor pe care le consumă în mod adunat și colectiv la birtul parlamentului? Este o sfidare fără rest a bunului simț și în mod „înalt” parlamentar a legilor pieții, a cererii și ofertei dintr-o economie funcțională. Parlamentarii se pare că trăiesc în plină epocă comunistă în care existau privilegiații activiști și securiști, cei care în condiții de penurie alimentară acută, de foame endemică în România de atunci, aveau așa numitele „cantine ale partidului” (pentru activiștii comuniști) și „magazine alimentare de incintă” (pentru securiști) care alimentau stomacurile nesătule ale lumpenului activist și securist din România socialistă „multilateral dezvoltată”.

Concediile de astăzi în stațiunile de odihnă ale sereiștilor au aceeași politică de preț redus la mâncare și cazare (o ciorbă - 3 lei, un felul doi - 4 lei, o cazare pe noapte - cîțiva lei). Toate acestea pentru ca vajnicii apărători ai siguraței statului și ai liniștii națiunii să fie recompensați cu aceste mici privilegii de către capii aleși ai neamului. Cu frunțile încruntate, cu priviri misterioase și modest scrutătoare, ei trebuie să fie neapărat sătui și profund îndestulați.

Totul se petrece în „circuit închis”, ca o adevărată strategie ce alimentează privilegiile de care nu trebuie să știe prostimea, precum odinioară în comunism, când erau acele casele de odihnă și de libațiuni ale scriitorilor, ale membrilor „uniunilor de creație” în care se lăfăiau lăudătorii partidului și statului comunist, adânc recompensați și multiplu privilegiați de regimul de atunci. 

În datele vocabularului cotidian de azi, ei toți sunt „asistați social” pentru că au vulnerabilități de statut, de condiție intelectuală, sunt subzistenți într-o economie de piață concurențială, în care protecția profitoare este la cel mai înalt nivel în România de azi. O radiografiere a majorității dintre ei evidențiază origini și achiziții intelectuale precare sau improvizate, de învârtiți în condițiile vieții democratice, toate acestea asociate lipsei de demnitate în a profita imperturbabil de „prețuri reduse”. Impresia este că aceștia se extrag, peste timpuri, din ceea ce au fost „isnafurile calicilor și milogilor”, corporații ale săracilor de odinioară, din străfundurile premodernității noastre istorice, aflați întotdeauna în milostenia voievodului și a boierilor.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Delia MC Delia MC check icon
    Problema nr. 1 e că viața de parlamentar e ușoară și plină de avantaje. Că de fapt de aia se agită în campanie și mult înainte, unii făcând viraje spectaculoase de 180⁰ în afirmații. Că de fapt sunt acolo să profite de avantaje și nu pentru ce așteptăm noi și-i votăm. Friptura de pui la 4,75 ron e doar un fenomen marginal dar din aceeași categorie. Ia să se ia avantajele astea și să rămână cu salariul, s-ar mai îmbulzi? Scopul e total deturnat și ne mai mirăm de randament...
    • Like 1
  • se vorbeste foarte putin sau de loc dar :scriitorii, traducatorii, cantaretii, pictorii, sculptorii, actorii si asimilatii, cascadorii, - amatori sau profesionisti, dar si arhitectii si inca alti creatori etc, etc ;
    cateva sute de mii cu inca cateva sute mii in asteptare , banuiesc ca si un judecator - scriitor cu pensie speciala;
    toti astia si multe alte categorii de care nu stim, toti au 50% in plus la pensii!!!
    gaura in defavoarea amaratilor carora li se ia poate si 20% - 30% din ce ar putea avea - pentru ca saracii enumerati mai sus au si pensii enorme, jumatatea aia in plus e cat 5 pensii de amarastean;
    (cred ca si jurnalistii si masinistii de pe la televiziuni sau secretara de platou ori garderobiera, intra aici)
    • Like 0
  • Lucrurile sunt chiar mai grave, iertată fie-mi vorba, rahatul se mănâncă gratis...
    Pe de altă parte, politicienii nu-şi pierd timpul cu lucruri neînsemnate, cum ar fi cinstea şi corectitudinea. Ei au de condus o ţară...
    • Like 4
  • Visez la ziua când aceasta clădire se va numi SPITALUL NAȚIONAL!
    • Like 0
  • ove check icon
    Daca citeste vreun parlamentar acest articol si comentariile ,atunci luati si de la mine ceva de mancare,chiar gratis ,escrocilor!
    • Like 3
  • Pe când niște PROTESTE până la alinierea prețurilor la cele din ”piața concurențială” sau .... ”reglementată” la nivelul restaurantelor de lux ? Sau pentru așa ceva nu se primesc stipendii ? Așadar, așteptăm să vedem ce o să avem : proteste sau jigodii stipendiate la comandă ?
    • Like 3
  • Corina check icon
    Ce porcărie. Și nu le pleznește obrazul. Nici vechilor, nici noilor.
    • Like 6
  • Ce este acela un pret "real"? Cum se calculeaza acest pret? De ce nu este pretul "real" cel de la cantina parlamentului? Ar fi fost bine ca autorul sa defineasca acest termen.
    • Like 3
    • @ Semirhage
      Pentru simplitate, propun alinierea la prețurile din restaurantele de lux !
      • Like 1
    • @ Semirhage
      sa inteleg indignarea dv. ca usr-ist care de 4 ani mananca la cantina cu pricina?
      sau nu
      • Like 1
    • @ Semirhage
      sa inteleg indignarea dv. ca usr-ist care de 4 ani mananca la cantina cu pricina?
      sau nu
      • Like 0
    • @ Ion Filip
      Delia MC Delia MC check icon
      Stimate domn, treaba stă cam așa: dnii aceia destul de bine bazați material au parte de cele mai mici prețuri. Iar unul care muncește cu cârca n-are bani de nici un restaurant. Poate la vreun împinge tava să fie prețurile oarecum comparabile.
      Înafară de restaurante de lux am cam fost în de toate. Și nicăieri n-am mâncat atât de ieftin. Prețurile modeste sunt totuși cel puțin duble.
      Știm toți că la prețul de " producție" se adaugă salariile, chiria, curentul, etc și profitul. Chiar așa de mici sunt acestea? Oamenii ăia care-i servesc muncesc pe surcele? De aia convingerea că ar fi subvenționate. Ca și cum aleșii n-ar avea destule avantaje. Plus pensii speciale și tot cortegiul.
      Cum ne pot ei reprezenta când ei trăiesc într-un turn de fildeș, rupți de realitate, scăldați în beneficii de tot felul? Lor viața le zâmbește și le oferă totul pe tavă în timp ce nouă ălorlalți ne rânjește cinic. Și ca și cum asta n-ar fi destul, noi i-am ales și i-am debarcat astfel în sânul lui Avram. Și asta e problema esențială nu că primesc o ciorbă cu 3 lei.
      • Like 3
    • @ corneliu apostol
      Indignarea mea este fata de calitatea slaba a articolului. Ni se spune ca pretul de la cantina parlamentului (pret pe portie? cat de mare e portia? dracu' stie, autorul nu se oboseste sa precizeze) nu este cel real. Insa nu ni se spune de ce nu este real. Lipsesc date elementare din articol. De unde se aprovizioneaza cantina, cat se plateste pe ingrediente, cost salarii, utilitati si altele, plus cat incaseaza cantina. Si la final vedem: este cantina pe peirdere si statul suporta costurile, sau are profit? Daca e pe pierdere, intr-adevar este o problema.
      • Like 2
    • @ Semirhage
      Evident că orice om care nu e retardat își dă seama că o ciorbă de burtă sau de perișoare nu poate avea preț de 2,75 lei sau o ceafă de porc cu garnitură și salată nu poate fi 4 lei. Asemenea prețuri chiar și fără profit nu pot fi susținute economic pentru că nu poți achiziționa materiile prime și trasportul cu câțiva bănuți. Prețurile de achiziție sunt reale numai că prețul de desfacere e puternic subvenționat de la bugetul parlamentului că în acel buget intră nu doar salariile și cheltuielile de funcționare ale deputaților/senatorilor ci și astfel de fente bugetare care deși provoacă pierderi economice sunt susținute pentru nivelul de trai al aleșilor, e simplu dar bineînțeles că astfel de capitole bugetare sunt ținute departe de ochii alegătorilor.
      • Like 0
  • Așa ne trebuie,
    • Like 2
  • Cum adică sa plătească la prețul real în situația actuala? Pai ar trebui sa plătească tot timpul la prețul real.
    • Like 9
    • @ Iancu Jianu
      Cred ca ar trebui sa se , autosiseze acei politicieni cu Bun Simt , Coloana vetebrala !
      -- Dar ,nu prea este cazul ,launii dintre ei ,! Care mai sunt ,acum ,,ca de ex. sosoaca ,care este un ,monument al nesimtirii ,, si mai mujlti dintre ,aiur--istii , cu al;tii din ramasitele psd,, Caci ,din cei de la PNL,USR, udmr,, nu prea sunt ,asa figuri iesite din ,tiparele normalitatii ,
      --Sper ca ,cei de la ,,butoanele parlamentului ,sa se ,sesizeze si sa , aduca starea asta de ,, anormalitate, la o stare de Normalitate,,! Se stie foarte clar ,;
      --- Cati copii ,care vor fi ,viitorul de maine ,, se culaca seara flamanzi ?
      • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult