Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„- Vai, îți fac eu rost de vaccin, că-l știu pe…” O campanie Real time PCR (pile, cunoștințe, relații)

vaccinare - vaccin Phfizer

Poate că această campanie pro-vaccinare ar trebui concepută în răspărul celei comunicate oficial, ca un test de descurcăreala românească.

Să facem rost de el pe bază de pile, pe sub mana, pe sub tejghea, la schimb cu o atenție, un pachet de Kent, o pungă de cafea boabe.

Să se transforme vaccinarea într-un sport național, în care toți primesc satisfacția de „a produce" vaccinurile pentru ei, părinți, copii, eventual angajați. Nu să-l primească gratuit și să fie îndemnați să și-l administreze, ci să lupte, să-și activeze rețelele, să caute filierele ca să ajungă la acel cineva care știe pe altcineva.

Faptul că te-ai vaccinat să fie o mare realizare, care să vorbească despre statutul tău social, despre pilele și relațiile pe care le ai.

„Cum? Nu ți-ai făcut vaccinul??! Vai, dar trebuia să-mi zici! Îți făceam eu rost, că-l știu pe cutare! Eu am produs pentru toată familia, ba mi-a rămas unul pe care l-am dat vecinei de la patru, e pensionară săraca, nu știa pe nimeni. Dar ce să-i facem, oameni suntem! Și pac! Ne-am vaccinat toți, așteptăm rapelul, dar o rezolvăm și p-asta, că avem relații, nu ne-a făcut pe noi un vaccin! Eu am zis, vând SUV-ul și tot fac rost de a doua doză, am deja promisiuni."

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Bine, dar nu inteleg rostul acestei postari! Dupa cate stiu eu inca nu a inceput acest fenomen, dar dupa ce pfizer si poate si alte firme producatoare de vaccin vor urma aceeasi "strategie", a sistat "pentru moment" livrarea s-ar putea sa urmeze aparitia apelarii, contra cost, la relatii. Ma intreb, aceasta pauza, "pentru marirea capacitatii de productie", nu este facuta in vederea pretinderii unui pret marit? De, cererea si oferta! Am avut ocazia, cu un an sau doi in urma, sa vad, la tv, obraznicia, golaneasca de-a dreptul, cu care un "producator" de medicamente, american, s-a comportat in fata membrilor congresului sua, constituiti intr-o comisie de ancheta. A fost revoltator. Mi-am dat seama ce pot face acesti speculanti monopolisti daca vor. Pentru ca ei nu sunt inventatorii, cercetatorii in domeniu ci doar finantatorii dubiosi ai acestora si "stapanii" rezultatului muncii lor.
  • Like 0
 • check icon
  Balkania de sute de ani.
  • Like 1
 • Exact! Singurul impediment este temperatura de stocare,firmele producatoare sunt de vina,nu s-au gandit si la noi........ne discrimineaza!
  • Like 3
 • Ha ha ha,..sigur ar fi "Marea vânzoleală vaccinistă"......Singurul impediment ar fi că nu ai avea nici o siguranță că ai făcut vaccinul care trebuia sau vreo mizerie de ser toxic... Românul cumpără vaccinul Moderna sau Pfizer direct.....din India sau Tanzania.... știe el rețeaua de distribuție mai bine că oricine...
  Doamne ferește.....!
  • Like 3
 • Pai, ce credeati? Ca am scapat asa usor de tot sistemul? Nu, nu am scapat, este acolo, este printre noi peste tot.Sunt exemple peste tot, inca avem medici care isi fac datoria in functie de ce dai, avem functionari prin primarii, consilii locale, institutii, care intai asteapta ceva si apoi isi fac treaba. Si ce ma descurajeaza cel mai mult este ca vad in jurul meu oameni tineri, care nu ar trebui sa aiba tarele astea, tineri care isi datoreaza slujbele/functiile acestui sistem mizerabil, PCR( pile, cunostinte, relatii).Din pacate inca functionam asa, mai avem mult pana la insanatosirea societatii romanesti.
  • Like 4
 • comunismul n-a murit...
  • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult