Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Bine ați venit la Caritasul lui G. Simion!

sediul AUR

Foto: Facebook AUR

  • În anii 90, vecinii din blocul meu fuseseră loviți de febra îmbogățirii: toți își scoteau banii de la CEC, de la saltea, își vindeau vițica de la țară, cuprinși de visul că-și vor multiplica banii în câteva săptămâni și vor ieși cu toții din sărăcie. Caritasul și toate jocurile zise de întrajutorare au fost prima trezire la realitatea din proaspăt dobânditul capitalism, în care nu exista nicio masă gratuită, ci doar băieți deștepți care știau cum să-ți ia șunca din fasole și banii din portofel.
  • Te-ai fi așteptat ca după 35 de ani, nivelul de educație financiară să fie ceva mai ridicat. Este extrem de trist să vezi oameni care stau la cozi ca să cumpere iluzia apartamentelor de 35.000 de euro vândute la Caritasul lui George Simion. De ce ele sunt o imposibilitate practică în ziua de azi nu cred că e nevoie să vă explic. De altfel, o explică mult mai elocvent chiar George Simion: „Dacă Ceaușescu a putut, noi de ce să nu putem?” Păi tocmai de-aia: pentru că Ceaușescu era un dictator care putea să facă ce voia el, putea să ia bani de la mâncare, lumină și căldură ca să construiască blocuri, iar România era o economie de stat planificată în care nu funcționau regulile cererii și ofertei, ci regulile impuse de Partid („cincinalul în patru ani și jumătate”).
  • Și, în final, 2 apoftegme din realitatea capitalistă: 1. dacă ceva sună prea bine ca să fie adevărat, de regulă nu este 2. dacă ceva e gratuit, de regulă tu ești produsul. Oamenii care-și dau timpul și datele personale lui G. Simion vor primi praful de pe tobă; ei sunt doar produsele pe care AUR le va folosi în campania electorală pentru a-și multiplica propaganda electorală.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Azi la radio: o garsonieră de 11 mp în Cluj, se vinde cu 50.000 Euro.
    Adevărul este că Simion nu a spus nicăieri câți mp are acel "apartament". Prin comparație cu imobiliarele de la Cluj, la banii ăia, oferta lui Simion ajunge de un cavou...
    • Like 1
  • RazvanP check icon
    Realizările ultimilor 35 de ani fiind....?
    Mai avem nițel și egalăm durata comunismului, ce punem în balanță, Bicazul cu "podul care se decojește"? Vidraru cu "profesorul cu fustă"? Canalul cu "pride-ul"?
    Oamenii trag linie și le iese pe minus, așa că se îndreaptă spre cei care le vând ILUZIA că ar putea fi bine. EVIDENT că nu va mai fi, din n motive, și interne și externe.
    Dar măcar pot să viseze...

    P. S. Ca să dezarmez din start moluștele incapabile să formuleze mai mult de o lozincă în singurul neuron prezent oarecum la datorie (a tras paiul scurt...) AM CASĂ și nu am așteptări de la AUR, așa cum nu am așteptări de la nici un alt partid, românesc sau european.
    • Like 1
  • Asta e cea mai buna dovada ca in 35 de ani am regresat de la caritas la aur si ca populimea s-a inmultit exponential!
    • Like 1
  • Oare o fi citit cineva clauzele contractului pe care l-au semnat aceei oameni cand au facut chestia aia, mai ales in legatura cu protectia datelor personale reglementate atat de UE cat si de legislatia romaneasca ? Mai mult ca sigur ca , da !
    • Like 2
    • @ Ovidiu Gura
      WOW!
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult