Foto: George Călin/Inquam Photos
Compania românească de tehnologie Bitdefender a anunțat că a mutat din China la Satu Mare producția unuia dintre dispozitivele sale. Este vorba despre Bitdefender BOX, o soluție de securitate care încorporează hardware, cloud și software pentru a proteja dispozitivele conectate la internet din locuință.
„Am visat la acest lucru, de ce să nu putem face în România acest lucru. Este şi o ambiţie personală să arătăm că putem face lucruri de top aici”,a declarat Florin Talpeş, CEO al producătorului de soluţii de securitate IT, citat de ZF.
Acesta a spus că echipamentul este proiectat integral de Bitdefender. „Bitdefender BOX este un echipament proiectat în România, nu asamblăm un kit noname luat de pe piaţă. Acum doi ani, când am demarat producţia primei variante Bitdefender BOX nu erau condiţii în România pentru producţie, dar între timp acestea s-au schimbat masiv. Costurile sunt puţin mai mari în România faţă de China, pentru că vorbim totuşi de Uniunea Europeană”, a afirmat Talpeș, care a adăugat că în urmă cu 10 ani nu și-ar fi imaginat că poate produce hardware în România.
„Revoluţia fiscală” loveşte din păcate în primul rând în firmele româneşti de IT
Florin Talpeș este de părere că firmele IT care activează în România vor fi afectate de „Revolutia fiscală” a Guvernului.
„Din păcate cel mai mare cost va fi pentru companiile româneşti din IT. Pentru o multinaţională care are centre de cercetare dezvoltare în România dar şi în alte ţări ale lumii, pentru că nimeni cu excepţia multinaţionalei Bitdefender nu are centru de R&D doar în România, diferenţa de cost dintre programatorul din România şi cel din SUA este încă suficient de mare încât creşterea costurilor să poată fi absorbită. Costurile din SUA pot fi mai mari de 2,5 ori faţă de România astfel că atunci când o multinaţională formează o echipă de cercetare în România există loc de aborbţie a costului suplimentar de 5%. Este o problemă de procese sau de atitudine - multinaţionala se poate întreba - dar nu era vorba să mă anunţi cu şase luni înainte? Industria românească este dominată de outsourcing, unde 80-90% din costuri sunt reprezentate de salarii. Un impact de 7% înseamnă că dacă se păstrează salariile nete li se iau o jumătate sau mai mult din banii de dezvoltare, o jumătate din profit”, a spus Talpeș, citat de ZF.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.