Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Blestemul trufiei

Cât de bine cunosc greșeala blestemată pe care a făcut-o Monica! Am comis-o și eu când eram tânăr... Dar ca o jucătoare cu experiența și inteligența Monicăi Niculescu să-și descarce energia psihică strigând și gesticulând victorios în neștire la scorul de 6-0, 6-5 și 40-15, pentru că reușise un as și avea două mingi de meci, n-aș fi crezut...

Regula de fier a profesionismului în tenis spune că trebuie să rămâi concentrat până când vine adversarul să-ți strângă mâna. E nu numai trufaș, ci și periculos să te comporți ca și cum ai fi câștigat deja, indiferent cu cât conduci. Or, Monica era și la un scor pe muchie, nefiind deloc exclus ca Petkovic să poată răsturna situația în câteva secunde...

Ceea ce s-a și întâmplat. După nesăbuitul ei răcnet prematur de triumf, depresurizată psihic, Monica a servit ca o handicapată locomotor. A pierdut fără drept de apel cele două mingi de meci, ghemul și tie-break-ul la scor de maidan. Setul decisiv n-a mai fost decât agonia unui sfârșit previzibil în fața unei Petkovic mult mai puternică fizic.

Păcat. Altfel, toată prețuirea pentru finețea în joc și dăruirea cu care a luptat Monica.

În ce-o privește pe Simona Halep, e trist să ne amăgim cu scuze gen glezna, bandajul prea strâns ș.a.

Problema Simonei noastre ține tot de trufie: nu vrea să învețe.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • e-vis check icon
  Verdasco : "... e un joc, nu intri într-o bătălie de viață și moarte, nu-ți e teamă că dacă vei pierde te vor omorî. Cu cât ai mai puține temeri și frici, cu atât mai bine pentru tine fiindcă și restricțiile din joc vor fi mai mici și vei fi mai liniștit.
  Să învingi jucători valoroși, să știi că te afli la un nivel ridicat, că te simți confortabil pe teren, vesel, fericit. Cred că, până la urmă, cel mai important lucru în viață e să te simți fericit cu ceea ce faci, fie că joci tenis, că joci fotbal, că scrii, filmezi sau faci fotografii, nu contează…sigur, pentru că sunt și zile în care nu-ți ies lucrurile sau te simți rău, atunci se schimbă situația...
  Eu cred că totul în viață se întâmplă cu un motiv. Sunt meciuri în care lupți mai mult și altele în care lupți mai puțin. Nu poți fi întotdeauna la sută la sută din punctul de vedere mental sau din cel fizic, însă acesta este curgerea vieții. De aceea nu mă opresc să mă fixez pe vreun meci anume și nici nu-mi provoacă gânduri rele. Sau coșmaruri".
  Pasiunea are si ea limita, nu devii frustat cand nu-ti iese totul cum ai vrut- numai parorii bolnavi psihic fac asta si devin 'hater' - pariul, pasiunea lor e ca un drog, devine 'dependenta'! "Sfantanita" isi scoate cornitele - ar fi necesar un 'duhovnic' nu un 'psiholog'...
  • Like 0
 • Simona halep,Dulgheru,Niculescu,Begu nu sunt facute sa fie sportive de performante.La toate acestea vezi aceasi schema,odata face minuni si apoi dai pe tanjeala si traiesc doar din "istoria" faptelor mai vechi.Halep este exponentul tenismenei pe care ,sper ca generatiile urmatoare sa nu o copieze,aceea de jucator cu un caracter foarte dificil,lenesa,aroganta,zeflemitoare,needucata,fara tactica,fara tehnica si o speculanta si atat, Asa a fost creeat in presa si "mitul' hagi,hanescu,bute,fotbalul romanesc pe un moment de noroc odata la 10-30 de ani si presa care este cea mai vinovata creeaza si tese o "fabrica de vise" de ajunge si sportivul respectiv sa creada ca asa este.Halep este o jucatoare de duzina si la fel sunt si celelalte,doar parca,parca Monica Niculescu,daca-si ridica bara de pe ochi,poate ca ajunge mai sus,pentru ca este mai muncitoare,asta e clar , decat toate celelalte la un loc. Ma mir ca un antrenor ca si Darren Cahill si-a riscat postura cu o jucatoare mediocra precum halep!!Probabil ca banii l-au "motivat",altfel.......nu poate exista motiv de "sinucidere" a intregii cariere !!
  • Like 1
 • check icon
  „Problema Simonei noastre ține tot de trufie: nu vrea să învețe.” /// Mai mult decît interesantă observația dlui Popescu. Altminteri, la Simona-s mai multe, barim pe cît observă subiectivismul meu...
  • Like 0
 • Punctual: Simona Halep nu stiu cum de a ajuns nr 2-3-4-5-6 WTA pentru ca de departe se vede ca este complet depasita.Apropos,Kerber i-a dat o lectie de cum trebuie sa-ti aperi onoarea locului ocupat!
  Simona Halep este o jucatoare pe care mass-media a stricat-o complet ,facand-o in fel si chip cand se vede pe fata ei,neputinta si lipsa de profesionalism.Uneori ma intreb daca este un robot defect sau pur si simplu nu are ratiune in jocurile ei,pentru ca nu poti sa pierzi atatea meciuri cu niste no-name de dincolo de 60 WTA ca sa nu mai vorbim de rusinoasele iesiri din primul tur de la GS-uri si ultimul TC.Culmea este ca si in aceste conditii unii jurnalisti nu au incetat sa o laude si sa-i gaseasca scuze,cand se vede clar ca fata nu are valoare de top 30 WTA. De Monica imi pare rau,ca se vede ca se zbate s afaca fata sportivelor din top 30 dar..........mintea ii este blocata. De Begu ..........ce sa mai spun decat ca este un mare ZERO in tenis si fara nici un viitor.
  Apropos cand vad presarii ca adevarata si nu ultima vinovata este chiar madam Tecsor care.......toata viata ei sportiva nu s-a remarcat cu nimic in tenis,dar s-a remarcat cu ocazia acestor ultime doua turnee de Fed Cup in care o jucatoare impotenta ca si Halep a fost permanent promovata si de ea si de Cosac ,chit ca de un an si ceva fata asta este o terminata?Chiar asa se promoveaza in nationala de tenis,orice neputincioasa si mai ales dupa ce pierduse in mod umilitor cu jucatoare dincolo de top 100 WTA?Cand se da alarma si in forurile de sus pentru ca, Cosac ,Tecsor,Halep,Begu sa fie dati afara si sa nu mai reprezinte nationala?
  Si in final as dori sa i se reaminteasca D-lui Nastase cat si D-lui Tiriac ca sunt la fel de vinovati pentru situatia tenisului romanesc,ajuns intr-un faliment total legat de jucatoare si semi-faliment la baieti. Nastase daca vrea sa-si retraga toate trofeele(este o idiotenie ce spune dar il cunoastem prea bine cum sta cu limba romana)si de asemenea gradul de general in Armata Romana sa o faca si gata,nu sa ne tot latre la Televiziuni .Ne-am saturat de profitorii astia care nu au dat nici un fel de rezultate in tenisul romanesc,de parca nu ar fi romani !Sa se tot duca,impreuna cu pseudo-tenismenele de doi lei.
  Practic trebuie reformat complet lotul national ,feminin cu un alt sef la federatie,la lot,etc Nu mai putem continua cu niste ratate fara nici un viitor!
  • Like 2
  • @ Damian Dan
   Eu zic să joci tu și in Fedcup și in Cupa Davis, de unul singur, tot ești expert.
   • Like 0
  • @ Dani Nicolae Arsenie
   Asculta nene,tu esti pe post de consilier,avocat,etc al ratatei anului 2015? De ce trebuie sa te bagi tu in seama??Nu ai de lucru?Vezi-ti de treaba ta,nimicule si daca tot faci pe desteptul sa-mi spui daca ai jucat tu in Cupa Davis,ca sigur nu esti femeie sa joci in Fed Cup-inteligentule!!!De papagali ca voi nu scapam si asta pentru ca nu stiti nimic,dar va dati cu parerea.
   • Like 2
  • @ Damian Dan
   Atata timp pierdut degeaba - al meu ca am citit, al d-voastra ca ati scris acest rechizitoriu, pe care oricine stie putin tenis il poate demonta cu 1000 de argumente. Si atata spatiu - fie el si virtual - irosit aiurea... Sa stiti ca niciodata nu-i prea tarziu sa renuntati la ceva cand va dati seama ca nu va pricepeti. In cazul de fata, la tenis. Sau daca tot v-ati hotarat sa dati de pamant cu cariera unei sportive care a stat un an pe locul 2 WTA si mai bine de doi ani in top10, are 11 titluri WTA inclusiv Premier Mandatory si finala si semifinala de mare slem, ar fi bine inainte sa cititi un pic despre subiectul cu pricina, macar ce scrie pe wikipedia. Ca altfel scrieti numai bazaconii si rautacisme. N-o fi perfecta, asta-i drept, dar nu e nici cum o "pictati" dumneavoastra.
   • Like 0
  • @ Damian Dan
   Atata timp pierdut degeaba - al meu ca am citit, al d-voastra ca ati scris acest rechizitoriu, pe care oricine stie putin tenis il poate demonta cu 1000 de argumente. Si atata spatiu - fie el si virtual - irosit aiurea... Sa stiti ca niciodata nu-i prea tarziu sa renuntati la ceva cand va dati seama ca nu va pricepeti. In cazul de fata, la tenis. Sau daca tot v-ati hotarat sa dati de pamant cu cariera unei sportive care a stat un an pe locul 2 WTA si mai bine de doi ani in top10, are 11 titluri WTA inclusiv Premier Mandatory si finala si semifinala de mare slem, ar fi bine inainte sa cititi un pic despre subiectul cu pricina, macar ce scrie pe wikipedia. Ca altfel scrieti numai bazaconii si rautacisme. N-o fi perfecta, asta-i drept, dar nu e nici cum o "pictati" dumneavoastra.
   • Like 0
 • Daca in 2 saptamani ctp nu isi va cere scuze publice pentru limbajul incalificabil folosit la adresa persoanelor cu nevoi speciale in general si celor cu dizabilitati locomotorii in special, Asociatia Club Sportiv NOBLESSE OBLIGE Bucuresti il va da in judecata pentru articolul sau. Rog pe toti aceia care se simt lezati de acest articol sa se constituie ca parte civila alaturi de noi intr-un eventual viitor proces cu ctp.


  Simion Popa persoana cu dizabilitati locomotorii
  • Like 0
  • @ Simion Popa
   N-ai inteles nimic din ce a vrut CTP sa transmita! Nu exista (aproape) nimic peiorativ in ceea ce a vrut sa spuna. N-a fost nici urma de intentie in a 'o face' handicapata. Dupa ce s-a descarcat (atunci cand nu trebuia) a trimis doua serve anemice (ca si cum ar fi avut un handicap...) care i-au oferit nemtoaicei pe tava reintrarea in meci. Asociatia mentionata pare sa fie alcatuita din oameni cu neuronu' foarte obosit daca nu te va opri din astfel de declaratii stupide.
   • Like 1
 • Daca fata asta care traieste din tenis e facuta handicapata locomotor atunci cand greseste, ma intreb CTP-ul cum trebuie calificat atunci cand greseste, el traind din ce gandeste?
  • Like 0
  • @ Ovidiu Mara
   CTP nu greșește, Marian Munteanu ESTE legionar securistoid.
   • Like 0
 • Noi romanii avem o problema :toti ! suferim de complexul de inferioritate chiar daca la nivel de subconstient acesta mereu isi arata coltii atunci cand suntem pe muchie.Uitati-va la Franta cu doua jucatoare amarate Garcia si Mladenovici ,locul 45 si respctiv 28 WTA, JOACA FINALA FED CUP!.Sunt mai bune valoric ca ale noastre ? In mod cert nu!Dar lor nu li se impiedica piticii in creier cum ca victoria nu-i de nasul lor ca-s frantuzoaice...
  • Like 0
 • Simona Halep NU POATE să învețe, nu că nu vrea. Conformația feței spune multe.
  • Like 2
 • ha ha … comentariu’ va fi publicat dupa ce trece de un moderator; cine i-o fi dat acceptu’ d-lui CTP sa publice jignirile din articol atat la adresa sportivelor cat si indirect la adresa persoanelor cu dizabilitati locomotorii?
  • Like 2
 • Folosirea unor astfel de cuvinte pentru a jigni e un gest discriminatoriu. D-lui CTP nu i-ar strica, printre multe altele, putina etica jurnalistica.
  • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult