Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Blue Air suspendă toate zborurile din România. Scandal pe Aeroportul Otopeni. Anunțul premierului Ciucă

Blue Air - amenda

Compania Blue Air a anunțat marți că suspendă, începând de azi, toate zborurile din România, după ce conturile operatorului aerian au fost blocate. Zborurile ar urma să fie reluate luni, 12 septembrie, potrivit unui comunicat al Blue Air.

„Datorită unei situații neprevăzute constând în poprirea tuturor conturilor companiei Blue Air Aviation S.A. de către Ministerul Mediului, Blue Air se află în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice, motiv pentru care se vede obligată să sisteze toate zborurile programate a pleca de pe Aeroporturilor din România, până Luni, 12 Septembrie 2022. Toate zborurile planificate din afara României către orice aeroport din România, astăzi 6 septembrie 2022, vor fi operate conform orarului publicat”, arată sursa citată.

UPDATE: Românii blocaţi pe aeroporturile din străinătate, după suspendarea zborurilor Blue Air, pot solicita ajutor la secţiile consulare ale ambasadelor României sau prin apelare la numărul de telefon 0040751084537, gestionat de MAE, urmând să fie aduşi în ţară cu aeronave ale Tarom, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, scrie Agerpres.

UPDATE: Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a confirmat blocarea conturilor Blue Air de către Administrația Fondului de Mediu pentru o datorie de 28 milioane de lei, dar a refuzat deblocarea conturilor, așa cum îi ceruse premierul Nicolae Ciucă, și a spus că Blue Air trebuie să reia zborurile imediat (sursa G4Media). „Conturile au fost blocate de AFM pentru că Blue Air este în procedură de executare silită, motiv pentru care s-a procedat la recuperarea creanței. Decizia de a suspenda zborurile e nejustificată. Blocarea conturilor nu justifică oprirea zborurilor. Cer Blue Air să reia zborurile imediat, să își onoreze obligațiile către clienți. Blue Air să ceară AFM eșalonarea datoriilor. Nu a achiziționat și nu a restituit certificatele de gaze de seră. Blue Air nu a respectat legea”, a spus Tanczos Barna.

„Din păcate, această blocare a tuturor conturilor bancare ale Blue Air a venit la scurt timp după declarațiile publice și instigările directe de „nu mai cumpăra bilete Blue Air” propagate în spațiul public de către un reprezentant cu rang înalt al Statului Româm, respectiv Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) statului român, au condus la:

- Distrugerea semnificativă a încrederii pasagerilor în Blue Air, generând pierderi de peste 5 milioane de euro, prin reducerea volumului de vânzări bilete;

- Creșterea presiunii din partea furnizorilor cheie ai societății Blue Air Aviation S.A. de a achita sumele necesare operării zilnice în avans (lucru imposibil acum, în condițiile popririlor tuturor conturilor societății);

- Blocarea tuturor discuțiilor purtate la Londra de acționariatul Blue Air cu 2 mari firme de investiții interesate în intrarea în acționariatul Blue Air și sprijinirea societății în recuperarea pierderilor suferite în cei 2,5 ani în care a trecut prin cele mai mari dificultăți din întreaga istorie a industriei aeronautice mondiale.

Declarațiile și acțiunile iresponsabile ale unui reprezentant al Statului Român, precum și decizia intempensivă de blocare a tuturor conturilor bancare ale societății au adus Blue Air în situația nedorită de a își reduce operațiunile pentru perioada imediat următoare, cu scopul de a facilita finalizarea analizei impactului din partea investitorilor și al obținerii autorizațiilor necesare în vederea discuțiilor cu investitorii”, se arată în comunicatul Blue Air.

Blue Air a fost amendată de mai multe ori, după ce a anulat mai multe zboruri, în ultimii ani. În luna iulie, Blue Air a fost amendată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor cu două milioane de euro, după anularea a peste 11.200 de zboruri, „în perioada 30.04.2021-30.04.2022”.

Scandal pe Aeroportul Otopeni: „După 3 ore de întârzieri, au anulat zborul fără nicio explicație!”

După ce au aflat că le-au fost anulate zborurile, mai mulți pasageri au început să protesteze, marți după-amiază, pe Aeroportul Otopeni. 

foto: captura Facebook

„După 3 ore de întârzieri, au anulat zborul fără nicio explicație!!!”, scrie într-o postare pe Facebook un pasager nemulțumit.

Premierul Ciucă anunță că a discutat cu Ministerul Mediului pentru deblocarea conturilor Blue Air

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat marți că instituția statului care a pus poprire pe conturile companiei aeriene BlueAir este Administrația Fondului de Mediu (AFM), din subordinea Ministerului Mediului, scrie G4Media.

Ciucă a spus că a discutat cu ministrul Mediului pentru deblocarea situației și pentru ridicarea popririi, astfel încât călătorii Blue Air să poată ajunge la destinație.

Potrivit premierului Ciucă, 3.000 de români sunt afectați astăzi de decizia BlueAir de a suspenda zborurile.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Toate companiile aeriene din lume au probleme si au nevoie de ajutor, nu de astfel de actiuni.
  Atacul Ministrului mediului condus de un ungur asupra lui Blue Air va deschide noi oportunitati companiei unguresti Wizz Air.
  Nimic nu este intamplator !
  Din pacate Guvernul Romaniei gireaza activitatea ministrilor condusi de Budapesta.
  • Like 0
 • Hmmmm... Să aibă legătură cumva cu intrarea pe piața a unei companii aeriene maghiare ?! Doar mă intreb retoric.

  Pe de altă parte, este clar că dacă ii ia 5 mil. de euro din conturi ii va lua și aerul lui BA, urmând probabil insolvența / falimentul. Ulterior Ministerul Mediului va mai incasa 'ciu-ciu' pentru că nu va mai avea de la cine. Mișto management!
  • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult