Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Blue Air suspendă toate zborurile din România. Scandal pe Aeroportul Otopeni. Anunțul premierului Ciucă

Blue Air - amenda

Compania Blue Air a anunțat marți că suspendă, începând de azi, toate zborurile din România, după ce conturile operatorului aerian au fost blocate. Zborurile ar urma să fie reluate luni, 12 septembrie, potrivit unui comunicat al Blue Air.

„Datorită unei situații neprevăzute constând în poprirea tuturor conturilor companiei Blue Air Aviation S.A. de către Ministerul Mediului, Blue Air se află în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice, motiv pentru care se vede obligată să sisteze toate zborurile programate a pleca de pe Aeroporturilor din România, până Luni, 12 Septembrie 2022. Toate zborurile planificate din afara României către orice aeroport din România, astăzi 6 septembrie 2022, vor fi operate conform orarului publicat”, arată sursa citată.

UPDATE: Românii blocaţi pe aeroporturile din străinătate, după suspendarea zborurilor Blue Air, pot solicita ajutor la secţiile consulare ale ambasadelor României sau prin apelare la numărul de telefon 0040751084537, gestionat de MAE, urmând să fie aduşi în ţară cu aeronave ale Tarom, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, scrie Agerpres.

UPDATE: Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a confirmat blocarea conturilor Blue Air de către Administrația Fondului de Mediu pentru o datorie de 28 milioane de lei, dar a refuzat deblocarea conturilor, așa cum îi ceruse premierul Nicolae Ciucă, și a spus că Blue Air trebuie să reia zborurile imediat (sursa G4Media). „Conturile au fost blocate de AFM pentru că Blue Air este în procedură de executare silită, motiv pentru care s-a procedat la recuperarea creanței. Decizia de a suspenda zborurile e nejustificată. Blocarea conturilor nu justifică oprirea zborurilor. Cer Blue Air să reia zborurile imediat, să își onoreze obligațiile către clienți. Blue Air să ceară AFM eșalonarea datoriilor. Nu a achiziționat și nu a restituit certificatele de gaze de seră. Blue Air nu a respectat legea”, a spus Tanczos Barna.

„Din păcate, această blocare a tuturor conturilor bancare ale Blue Air a venit la scurt timp după declarațiile publice și instigările directe de „nu mai cumpăra bilete Blue Air” propagate în spațiul public de către un reprezentant cu rang înalt al Statului Româm, respectiv Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) statului român, au condus la:

- Distrugerea semnificativă a încrederii pasagerilor în Blue Air, generând pierderi de peste 5 milioane de euro, prin reducerea volumului de vânzări bilete;

- Creșterea presiunii din partea furnizorilor cheie ai societății Blue Air Aviation S.A. de a achita sumele necesare operării zilnice în avans (lucru imposibil acum, în condițiile popririlor tuturor conturilor societății);

- Blocarea tuturor discuțiilor purtate la Londra de acționariatul Blue Air cu 2 mari firme de investiții interesate în intrarea în acționariatul Blue Air și sprijinirea societății în recuperarea pierderilor suferite în cei 2,5 ani în care a trecut prin cele mai mari dificultăți din întreaga istorie a industriei aeronautice mondiale.

Declarațiile și acțiunile iresponsabile ale unui reprezentant al Statului Român, precum și decizia intempensivă de blocare a tuturor conturilor bancare ale societății au adus Blue Air în situația nedorită de a își reduce operațiunile pentru perioada imediat următoare, cu scopul de a facilita finalizarea analizei impactului din partea investitorilor și al obținerii autorizațiilor necesare în vederea discuțiilor cu investitorii”, se arată în comunicatul Blue Air.

Blue Air a fost amendată de mai multe ori, după ce a anulat mai multe zboruri, în ultimii ani. În luna iulie, Blue Air a fost amendată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor cu două milioane de euro, după anularea a peste 11.200 de zboruri, „în perioada 30.04.2021-30.04.2022”.

Scandal pe Aeroportul Otopeni: „După 3 ore de întârzieri, au anulat zborul fără nicio explicație!”

După ce au aflat că le-au fost anulate zborurile, mai mulți pasageri au început să protesteze, marți după-amiază, pe Aeroportul Otopeni. 

foto: captura Facebook

„După 3 ore de întârzieri, au anulat zborul fără nicio explicație!!!”, scrie într-o postare pe Facebook un pasager nemulțumit.

Premierul Ciucă anunță că a discutat cu Ministerul Mediului pentru deblocarea conturilor Blue Air

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat marți că instituția statului care a pus poprire pe conturile companiei aeriene BlueAir este Administrația Fondului de Mediu (AFM), din subordinea Ministerului Mediului, scrie G4Media.

Ciucă a spus că a discutat cu ministrul Mediului pentru deblocarea situației și pentru ridicarea popririi, astfel încât călătorii Blue Air să poată ajunge la destinație.

Potrivit premierului Ciucă, 3.000 de români sunt afectați astăzi de decizia BlueAir de a suspenda zborurile.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Toate companiile aeriene din lume au probleme si au nevoie de ajutor, nu de astfel de actiuni.
  Atacul Ministrului mediului condus de un ungur asupra lui Blue Air va deschide noi oportunitati companiei unguresti Wizz Air.
  Nimic nu este intamplator !
  Din pacate Guvernul Romaniei gireaza activitatea ministrilor condusi de Budapesta.
  • Like 0
 • Hmmmm... Să aibă legătură cumva cu intrarea pe piața a unei companii aeriene maghiare ?! Doar mă intreb retoric.

  Pe de altă parte, este clar că dacă ii ia 5 mil. de euro din conturi ii va lua și aerul lui BA, urmând probabil insolvența / falimentul. Ulterior Ministerul Mediului va mai incasa 'ciu-ciu' pentru că nu va mai avea de la cine. Mișto management!
  • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult