Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Bob Dylan a câștigat Premiul Nobel pentru literatură. Cărtărescu: „Nimeni nu contestă că e un geniu muzical și un mare poet. Dar mi-e atât de milă de scriitorii adevărați”

Bob Dylan este câștigătorul Premiului Nobel pentru literatură 2016. 

Comitetul Nobel i-a acordat această distincție pentru „crearea unei noi expresii poetice în cadrul marii tradiții muzicale americane”.

Potrivit The Guardian, Bob Dylan este cel de-al 259-lea american care ia un Nobel și primul care a câștigat premiul pentru literatură de scriitoarea Toni Morrison, în 1993.

Sara Danils, secretar permanent al Academiei Suedeze, a spus că, deși decizia pare surpinzătoare, „dacă te uiți cu 5.000 de ani în urmă, ai să îi descoperi pe Homer și Sappho. Aceștia au scris texte poetice menite să ajungă pe scenă și același lucru se întâmplă și cu Bob Dylan. Încă citim Homer și Sappho și încă ne place”.

Într-un articol publicat în 2013 în care argumenta de ce Dylan ar merita un Nobel, muzicianul Bill Wyman scria în The New York Times: „Lirismul său este sofisticat, preocupările și subiecele sale demonstrabil atemporale și puțini poeți din orice eră au văzut munca lor exercitând mai multă influență”. 

Cărtărescu: „Nimeni nu contestă că e un geniu muzical și un mare poet. Dar mi-e atât de milă de scriitorii adevărați”

Scriitorul Mircea Cărtărescu, cel care a tradus în limba română volumul „Suflare în vânt”, de Bob Dylan, a scris pe Facebook: „Mi-am șters prima postare, făcută la mare surpriză. Poate-o s-o șterg și pe-asta, că nu mi-am revenit din șoc și încă vorbesc aiurea... Nu cred că Dylan avea nevoie de premiul ăsta; până la urmă, totuși, de ce nu? Nimeni nu contestă că e un geniu muzical și un mare poet (eu l-am și tradus, uite coperta!) Dar mi-e atat de milă de scriitorii adevărați, Adonis, Ngugi, DeLillo și alți 2-3 care aproape că aveau premiul în buzunar! Cum naiba s-or simți acum? Și-mi pare atât de rău pentru marii scriitori care îmbătrânesc la coadă, maeștrii și favoriții mei: Pynchon, Lobo Antunes, Amos Oz, John Ashberry, Vila-Matas… Ne-a făcut-o comitetul Nobel de data asta!”

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Venom check icon
  1. Se dau oricare cinci pagini din Orbitor. Aripa stângă. Sau literatura băsistă Levantul. Atât. Vi le alegeți pe cele care vă demonstrează punctul de vedere, prin literatura comparată, și probați acuzațiile, cu argumente care formulează o singură soluție finală (sic), că Cărtărescu e o cacofonie literară, un zero barat și nu ne merită în cultură. Câteva rânduri sunt suficiente. Mă-nclin. PS - mi se pare infailibil să spui că nu îți place o carte, după ce ai citit-o sau nu ai putut s-o termini. Mi s-a întâmplat și mie. După pagini citite vezi că nu sunteți compatibili și gata. Dar e strict părerea ta, nu e nevoie argumente, măcar ai încercat. Însă să te pronunți asupra unei opere, în întreg, pe care totuși recunoști că nu ai citit-o mi se pare Kafka. Adică ai nevoie de demonstrația punctului de vedere.
  • Like 0
  • @ Venom
   Venom check icon
   Cum a scris domnul Nicolae Dărâmat. E perfect.
   • Like 0
 • Mircea Cartarescu inca nu a inteles ca, daca scrii - chiar cu talent - doar dintr-o garsoniera despre tot ce-ti trece prin minte, desi poti face ceva literatura, ea nu lumineaza, nu propaseste cititorul. Il poate distra sau cat de cat delecta, dar cam atat... Ceea ce e tare putin...
  • Like 1
  • @ Nicolae Daramus
   Venom check icon
   Un punct de vedere argumentat. Printre puținele pe care le - am văzut. Deși așa ar trebui să fie toate cele care contestă ceva, indiferent ce susțin, în ce domeniu. Fiindcă unii sunt experți într-un autor din care nu știu nici titlurile.
   • Like 0
  • @ Nicolae Daramus
   check icon
   Şi ce altceva ar trebui să mai aştepte cititorul obişnuit de la o carte/autor?
   • Like 0
 • check icon
  Venerarea lui Cărtărescu arată și ea decadența culturii române contemporane.
  • Like 0
 • check icon
  Coomentarii răutăcioase la adresa lui Cărtărescu: poate dumneavoastră ştiți lucruri necunoscute nouă, celorlalți. Oricum, premierea lui BD este şi rămâne o mare surpriză!
  • Like 1
  • @
   Venom check icon
   Da, sunt mulți cei care îl contestă ca scriitor pe Cărtărescu (și pe Patapievici, Pleșu, și p-ăla de la... are el editură, cum îi spune domn'e?). Dar invocă motive politice. Iar dintre aceștia, la fel, sunt mulți care vorbesc despre cărți, dar nu le-au parcurs nici la nivel de cuprins. Desigur, orice asemănare în exprimare cu stilul unor anumiți guru TV a criticilor literari este strict întâmplătoare. Cât despre Dylan și dacă alegeau un nume la întâmplare din Pagini Aurii - Scriitori, tot avea mai mult sens, pretinzând că au viziune nu viziuni, ca acum.
   • Like 0
 • Samsara check icon
  "Mircea Cărtărescu a primit de la Institutul Cultural Român, doar între anii 2009-2012, uriaşa sumă de 4.086.887.500 lei, bani proveniţi de la bugetul statului!"
  Cu un uriaş aparat propagandistic în spate, cu toţi profitorii regimurilor politice care s-au succedat, chair a ajuns să se creadă demn de premiul Nobel.
  • Like 0
  • @ Samsara
   check icon
   Doamnă dragă, leul vechi nu mai e din 2006, cred, e așa greu să tăiați patru zero-uri? Adică 408688, în bani actuali 90.000 euro. Nu e rău deloc.
   • Like 0
 • Samsara check icon
  Mircea Cărtărescu: Milă mi-e de tine, dar de mine mi se frânge inima.... :) Omul ăsta CHIAR e ofticat rău de tot.
  • Like 0
 • Daniel I check icon
  Mie mi-e atât de milă de noi sau de silă de ingrata situație pseudo-culturală de a digera volens-nolens părerile dlui Cărtărescu, un autentic vârf al simțirii românești.
  Ce dovadă de profesionalism neaoș mioritic, să contești un scriitor pe care tu cu mâna și mintea ta l-ai tradus. La înălțimea dlui Cărtărescu, un inopinat stindard al literaturii noastre contemporane, se presupune că nu accepți o comandă de florile mărului, decât dacă lucrarea de tradus ți se pare suficient de plină de sens și substanță. Ori, ce se aude în spatele spuselor e chiar asta: eu l-am tradus, vedeți și voi coperta, dar, fie vorba-ntre noi, nu e așa de multă brânză de capul lui.
  Curat intelectual, domnul Celuloid, pardon, Solenoid.
  Atitudinea de mojicie culturală și dispreț insidios sunt cauzele principale pentru care nu-l voi citi vreodată pe domnul Cărtărescu.
  • Like 1
  • @ Daniel I
   Nicu check icon
   După postarea dvs. am recitit textul pe care îl „comentați”. Nu am găsit nicăieri scris: „scuipați aici”.
   • Like 0
 • check icon
  Cărtărescu spera să-l ia el, săracu’. Nimeni nu are curaj să-i spună că nu are talent nici cît un bun scriitor talentat de 18 ani.
  • Like 4
  • @
   check icon
   Cartarescu judeca dupa alte valori. Asta-i problema. Nu stiu daca se gandea ca merita el ceva, dar Dylan este exponentul "valorilor" din zilele noastre. Un fel de sorin Salam al anilor 60-70. Am 6 discuri ale sale si,.trecand din nou prin ele (aseara) m-am mirat si eu: ce naiba.a.fost in mintea mea cand le-am luat? E drept era alta.vreme, iar aerul (rarefiat) al libertatii inca nu se simtea. Aseara mi-am dat singur raspunsul: Dylan a fost rebelul unor cauze pierdute ale anilor LSD si acid si a fost idolatrizat de cei cu putina cultura dar idealuri mari. Pe masura ce intelegi lumea - nuti mai place (sau ti se pare
   • Like 1
  • @
   check icon
   Am dat send *din greseala) inainte de.corecturi:
   nuti=nu-ti.
   Completare: pe masura ce te dezvolti ti se va.parea un candid copil. (Nu ca ar fi un lucru rau)
   • Like 0
  • @
   check icon
   B.D. este oarecum surprinzător, cred că, pur și simplu, suedo-norvegii nu au avut cui să-l dea și au ales un „clasic”. B.D. a făcut istorie, faptul că celor mai tineri li se pare un pic desuet este explicabil. A fost și este un flăcău egal sieși, profund, tenace... Premiul Nobel pt literatură a avut totdeauna o conotație politică accentuată.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult