Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Bob Dylan a câștigat Premiul Nobel pentru literatură. Cărtărescu: „Nimeni nu contestă că e un geniu muzical și un mare poet. Dar mi-e atât de milă de scriitorii adevărați”

Bob Dylan este câștigătorul Premiului Nobel pentru literatură 2016. 

Comitetul Nobel i-a acordat această distincție pentru „crearea unei noi expresii poetice în cadrul marii tradiții muzicale americane”.

Potrivit The Guardian, Bob Dylan este cel de-al 259-lea american care ia un Nobel și primul care a câștigat premiul pentru literatură de scriitoarea Toni Morrison, în 1993.

Sara Danils, secretar permanent al Academiei Suedeze, a spus că, deși decizia pare surpinzătoare, „dacă te uiți cu 5.000 de ani în urmă, ai să îi descoperi pe Homer și Sappho. Aceștia au scris texte poetice menite să ajungă pe scenă și același lucru se întâmplă și cu Bob Dylan. Încă citim Homer și Sappho și încă ne place”.

Într-un articol publicat în 2013 în care argumenta de ce Dylan ar merita un Nobel, muzicianul Bill Wyman scria în The New York Times: „Lirismul său este sofisticat, preocupările și subiecele sale demonstrabil atemporale și puțini poeți din orice eră au văzut munca lor exercitând mai multă influență”. 

Cărtărescu: „Nimeni nu contestă că e un geniu muzical și un mare poet. Dar mi-e atât de milă de scriitorii adevărați”

Scriitorul Mircea Cărtărescu, cel care a tradus în limba română volumul „Suflare în vânt”, de Bob Dylan, a scris pe Facebook: „Mi-am șters prima postare, făcută la mare surpriză. Poate-o s-o șterg și pe-asta, că nu mi-am revenit din șoc și încă vorbesc aiurea... Nu cred că Dylan avea nevoie de premiul ăsta; până la urmă, totuși, de ce nu? Nimeni nu contestă că e un geniu muzical și un mare poet (eu l-am și tradus, uite coperta!) Dar mi-e atat de milă de scriitorii adevărați, Adonis, Ngugi, DeLillo și alți 2-3 care aproape că aveau premiul în buzunar! Cum naiba s-or simți acum? Și-mi pare atât de rău pentru marii scriitori care îmbătrânesc la coadă, maeștrii și favoriții mei: Pynchon, Lobo Antunes, Amos Oz, John Ashberry, Vila-Matas… Ne-a făcut-o comitetul Nobel de data asta!”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Venom check icon
    1. Se dau oricare cinci pagini din Orbitor. Aripa stângă. Sau literatura băsistă Levantul. Atât. Vi le alegeți pe cele care vă demonstrează punctul de vedere, prin literatura comparată, și probați acuzațiile, cu argumente care formulează o singură soluție finală (sic), că Cărtărescu e o cacofonie literară, un zero barat și nu ne merită în cultură. Câteva rânduri sunt suficiente. Mă-nclin. PS - mi se pare infailibil să spui că nu îți place o carte, după ce ai citit-o sau nu ai putut s-o termini. Mi s-a întâmplat și mie. După pagini citite vezi că nu sunteți compatibili și gata. Dar e strict părerea ta, nu e nevoie argumente, măcar ai încercat. Însă să te pronunți asupra unei opere, în întreg, pe care totuși recunoști că nu ai citit-o mi se pare Kafka. Adică ai nevoie de demonstrația punctului de vedere.
    • Like 0
    • @ Venom
      Venom check icon
      Cum a scris domnul Nicolae Dărâmat. E perfect.
      • Like 0
  • Mircea Cartarescu inca nu a inteles ca, daca scrii - chiar cu talent - doar dintr-o garsoniera despre tot ce-ti trece prin minte, desi poti face ceva literatura, ea nu lumineaza, nu propaseste cititorul. Il poate distra sau cat de cat delecta, dar cam atat... Ceea ce e tare putin...
    • Like 1
    • @ Nicolae Daramus
      Venom check icon
      Un punct de vedere argumentat. Printre puținele pe care le - am văzut. Deși așa ar trebui să fie toate cele care contestă ceva, indiferent ce susțin, în ce domeniu. Fiindcă unii sunt experți într-un autor din care nu știu nici titlurile.
      • Like 0
    • @ Nicolae Daramus
      check icon
      Şi ce altceva ar trebui să mai aştepte cititorul obişnuit de la o carte/autor?
      • Like 0
  • check icon
    Venerarea lui Cărtărescu arată și ea decadența culturii române contemporane.
    • Like 0
  • check icon
    Coomentarii răutăcioase la adresa lui Cărtărescu: poate dumneavoastră ştiți lucruri necunoscute nouă, celorlalți. Oricum, premierea lui BD este şi rămâne o mare surpriză!
    • Like 1
    • @
      Venom check icon
      Da, sunt mulți cei care îl contestă ca scriitor pe Cărtărescu (și pe Patapievici, Pleșu, și p-ăla de la... are el editură, cum îi spune domn'e?). Dar invocă motive politice. Iar dintre aceștia, la fel, sunt mulți care vorbesc despre cărți, dar nu le-au parcurs nici la nivel de cuprins. Desigur, orice asemănare în exprimare cu stilul unor anumiți guru TV a criticilor literari este strict întâmplătoare. Cât despre Dylan și dacă alegeau un nume la întâmplare din Pagini Aurii - Scriitori, tot avea mai mult sens, pretinzând că au viziune nu viziuni, ca acum.
      • Like 0
  • Samsara check icon
    "Mircea Cărtărescu a primit de la Institutul Cultural Român, doar între anii 2009-2012, uriaşa sumă de 4.086.887.500 lei, bani proveniţi de la bugetul statului!"
    Cu un uriaş aparat propagandistic în spate, cu toţi profitorii regimurilor politice care s-au succedat, chair a ajuns să se creadă demn de premiul Nobel.
    • Like 0
    • @ Samsara
      check icon
      Doamnă dragă, leul vechi nu mai e din 2006, cred, e așa greu să tăiați patru zero-uri? Adică 408688, în bani actuali 90.000 euro. Nu e rău deloc.
      • Like 0
  • Samsara check icon
    Mircea Cărtărescu: Milă mi-e de tine, dar de mine mi se frânge inima.... :) Omul ăsta CHIAR e ofticat rău de tot.
    • Like 0
  • Daniel I check icon
    Mie mi-e atât de milă de noi sau de silă de ingrata situație pseudo-culturală de a digera volens-nolens părerile dlui Cărtărescu, un autentic vârf al simțirii românești.
    Ce dovadă de profesionalism neaoș mioritic, să contești un scriitor pe care tu cu mâna și mintea ta l-ai tradus. La înălțimea dlui Cărtărescu, un inopinat stindard al literaturii noastre contemporane, se presupune că nu accepți o comandă de florile mărului, decât dacă lucrarea de tradus ți se pare suficient de plină de sens și substanță. Ori, ce se aude în spatele spuselor e chiar asta: eu l-am tradus, vedeți și voi coperta, dar, fie vorba-ntre noi, nu e așa de multă brânză de capul lui.
    Curat intelectual, domnul Celuloid, pardon, Solenoid.
    Atitudinea de mojicie culturală și dispreț insidios sunt cauzele principale pentru care nu-l voi citi vreodată pe domnul Cărtărescu.
    • Like 1
    • @ Daniel I
      Nicu check icon
      După postarea dvs. am recitit textul pe care îl „comentați”. Nu am găsit nicăieri scris: „scuipați aici”.
      • Like 0
  • check icon
    Cărtărescu spera să-l ia el, săracu’. Nimeni nu are curaj să-i spună că nu are talent nici cît un bun scriitor talentat de 18 ani.
    • Like 4
    • @
      check icon
      Cartarescu judeca dupa alte valori. Asta-i problema. Nu stiu daca se gandea ca merita el ceva, dar Dylan este exponentul "valorilor" din zilele noastre. Un fel de sorin Salam al anilor 60-70. Am 6 discuri ale sale si,.trecand din nou prin ele (aseara) m-am mirat si eu: ce naiba.a.fost in mintea mea cand le-am luat? E drept era alta.vreme, iar aerul (rarefiat) al libertatii inca nu se simtea. Aseara mi-am dat singur raspunsul: Dylan a fost rebelul unor cauze pierdute ale anilor LSD si acid si a fost idolatrizat de cei cu putina cultura dar idealuri mari. Pe masura ce intelegi lumea - nuti mai place (sau ti se pare
      • Like 1
    • @
      check icon
      Am dat send *din greseala) inainte de.corecturi:
      nuti=nu-ti.
      Completare: pe masura ce te dezvolti ti se va.parea un candid copil. (Nu ca ar fi un lucru rau)
      • Like 0
    • @
      check icon
      B.D. este oarecum surprinzător, cred că, pur și simplu, suedo-norvegii nu au avut cui să-l dea și au ales un „clasic”. B.D. a făcut istorie, faptul că celor mai tineri li se pare un pic desuet este explicabil. A fost și este un flăcău egal sieși, profund, tenace... Premiul Nobel pt literatură a avut totdeauna o conotație politică accentuată.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult