Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Cine sunt candidații la șefia Direcției Naționale Anticorupție

dna - imag

(Foto: Inquam Photos)

Fostul adjunct al Laurei Codruța Kovesi, un şef de serviciu din Direcția Națională Anticorupție, un procuror de la Parchetul General și fostul procuror-şef la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa s-au înscris luni în cursa pentru funcția de procuror-șef al DNA.

UPDATE: Pe lista celor înscriși în cursa pentru conducerea DNA a apărut și Elena Grecu (foto), fost procuror-şef la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în prezent șef de serviciu în DNA.

UPDATE: Procurorul Cristian Lazăr (foto) este al treilea candidat care s-a înscris în cursa pentru conducerea Direcției Naționale Anticorupție, potrivit Digi24. Cristian Lazăr este procuror șef adjunct al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. 

(Foto: luju.ro)

Lazăr a fost propus pentru această funcție în octombrie 2015 de ministrul Justiției de atunci, Robert Cazanciuc și este magistratul care a respins contestaţia la rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale în cazul de plagiat al lui Victor Ponta.

UPDATE: Marius Iacob, procuror-șef adjunct al DNA (foto), și-a depus candidatura pentru șefia DNA. 

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

În ultimele luni, Marius Iacob a fost subiectul unor acțiuni disciplinare declanșate de Inspecția Judiciară, alături de Laura Codruța Kovesi.

UPDATE: Florentina Mirică (foto) este primul procuror care și-a anunțat candidatura la șefia DNA, conformă Digi24. Ea instrumentează dosarul CNAS, care vizează 90 de funcţionari ai Casei de Asigurări de Sănătate, oameni de afaceri şi firme din domeniul îngrijirii la domiciliu. Aceștia au fost trimiși în judecată în urmă cu zece zile. 

(Foto Inquam Photos/Octav Ganea)

Florentina Mirică s-a numărat printre sutele de procurori care, în urmă cu două luni, au semnat o scrisoare deschisă prin care cer respectarea independenței justiției.

STIREA INIȚIALĂ

Niciun dosar de candidatură nu a fost depus pentru postul de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție până luni, când este ultima zi în care procurorii pot depune cereri de înscriere pentru funcţia de conducere vacantă, scrie News.ro.

Ministrul Justiției Tudorel Toader s-a arătat convins luni dimineață că vor fi înscrise candidaturi în ultima zi pentru a prelua funcția de procuror-șef al DNA, dând asigurări că la această numire nu se vor face „trocuri politice”. 

Toader a adăugat că „DNA n-avea când și cum să reintre în normalitate în condițiile în care avem sute de achitați”.

„Înțeleg prudența și rezerva, pentru că noul procuror-șef va trebui să reorganizeze DNA în acord cu legile justiției”, a spus ministrul Justiției.

„Cine vrea să devină șef la DNA, eu nu cred că nu sunt doritori, dar cei care doresc să devină procuror-șef sunt convins că știu foarte bine realitatea de acolo. Își dau seama cât de multă muncă este necesară pentru a repune DNA în parametrii constituționali, pentru a-l face să funcționeze, pentru a reda încrederea – dacă a existat – în activitatea pe care o face. Acestea sunt motivele prudenței în înscrierea la șefia DNA. Mai avem ziua de azi, când după părerea mea vom avea candidați”, a spus luni Tudorel Toader.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a spus săptămâna trecută la Realitatea TV, răspunzând la o întrebare despre lipsa candidaților pentru conducerea DNA, că îi este teamă că nu se va înscrie nimeni. Ea a afirmat că magistraţii nu îşi doresc funcţii de conducere pentru că un asemenea post înseamnă o expunere din punct de vedere al imaginii şi se intră „într-un hăţiş împletit cu implicaţii politico-mediatico-sociale".

„Judecătorii şi procurorii pur şi simplu nu îşi doresc funcţii de conducere, iar oamenii de mare calitate cu atât mai puţin (...) Vedeţi ce înseamnă o funcţie de conducere - esti extrem de expus din punct de vedere al imaginii, pe seama ta se brodează multe poveţti, multe istorii, ţi se pun în cârcă lucruri la care nici măcar nu ai visat vreodată. Orice om de bun simţ îşi pune problema «decât să intru în asemenea hăţiş, împletit cu implicaţii politico-mediatico-sociale, mai bine stau în banca mea, îmi văd de dosarele mele, îmi văd de familia mea şi lasă-i pe alţii care îşi doresc sa candideze pe funcţii de conducere» . Mi se pare extrem de păgubos pentru că pe posturi de conducere trebuie să fie persoane verticale, persoane care ştiu carte, care să aiba un ascendent şi profesional, şi moral, şi organizatoric asupra colegilor şi ideal ar fi ca pe asemenea posturi să se înscrie cât mai multe persoane care corespund din punct de vedere al acestor criterii. Vom vedea, mi-e tare teamă că nu se va înscrie nimeni până la urmă", a declarat joi Cristina Tarcea, notează News.ro.

Selecţia pentru ocuparea postului de procuror-şef al DNA a început în 9 iulie, imediat după anunţul privind semnarea decretului de către preşedintele Klaus Iohannis pentru revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult