Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de patru ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platforma noastră și testați viitorul tehnologiei. Am implementat conversația vocală direct în browser. Apăsând pe butonul de microfon, puteți cere acces. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cine sunt candidații la șefia Direcției Naționale Anticorupție

dna - imag

(Foto: Inquam Photos)

Fostul adjunct al Laurei Codruța Kovesi, un şef de serviciu din Direcția Națională Anticorupție, un procuror de la Parchetul General și fostul procuror-şef la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa s-au înscris luni în cursa pentru funcția de procuror-șef al DNA.

UPDATE: Pe lista celor înscriși în cursa pentru conducerea DNA a apărut și Elena Grecu (foto), fost procuror-şef la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în prezent șef de serviciu în DNA.

UPDATE: Procurorul Cristian Lazăr (foto) este al treilea candidat care s-a înscris în cursa pentru conducerea Direcției Naționale Anticorupție, potrivit Digi24. Cristian Lazăr este procuror șef adjunct al Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. 

(Foto: luju.ro)

Lazăr a fost propus pentru această funcție în octombrie 2015 de ministrul Justiției de atunci, Robert Cazanciuc și este magistratul care a respins contestaţia la rezoluţia de neîncepere a urmăririi penale în cazul de plagiat al lui Victor Ponta.

UPDATE: Marius Iacob, procuror-șef adjunct al DNA (foto), și-a depus candidatura pentru șefia DNA. 

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

În ultimele luni, Marius Iacob a fost subiectul unor acțiuni disciplinare declanșate de Inspecția Judiciară, alături de Laura Codruța Kovesi.

UPDATE: Florentina Mirică (foto) este primul procuror care și-a anunțat candidatura la șefia DNA, conformă Digi24. Ea instrumentează dosarul CNAS, care vizează 90 de funcţionari ai Casei de Asigurări de Sănătate, oameni de afaceri şi firme din domeniul îngrijirii la domiciliu. Aceștia au fost trimiși în judecată în urmă cu zece zile. 

(Foto Inquam Photos/Octav Ganea)

Florentina Mirică s-a numărat printre sutele de procurori care, în urmă cu două luni, au semnat o scrisoare deschisă prin care cer respectarea independenței justiției.

STIREA INIȚIALĂ

Niciun dosar de candidatură nu a fost depus pentru postul de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție până luni, când este ultima zi în care procurorii pot depune cereri de înscriere pentru funcţia de conducere vacantă, scrie News.ro.

Ministrul Justiției Tudorel Toader s-a arătat convins luni dimineață că vor fi înscrise candidaturi în ultima zi pentru a prelua funcția de procuror-șef al DNA, dând asigurări că la această numire nu se vor face „trocuri politice”. 

Toader a adăugat că „DNA n-avea când și cum să reintre în normalitate în condițiile în care avem sute de achitați”.

„Înțeleg prudența și rezerva, pentru că noul procuror-șef va trebui să reorganizeze DNA în acord cu legile justiției”, a spus ministrul Justiției.

„Cine vrea să devină șef la DNA, eu nu cred că nu sunt doritori, dar cei care doresc să devină procuror-șef sunt convins că știu foarte bine realitatea de acolo. Își dau seama cât de multă muncă este necesară pentru a repune DNA în parametrii constituționali, pentru a-l face să funcționeze, pentru a reda încrederea – dacă a existat – în activitatea pe care o face. Acestea sunt motivele prudenței în înscrierea la șefia DNA. Mai avem ziua de azi, când după părerea mea vom avea candidați”, a spus luni Tudorel Toader.

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, a spus săptămâna trecută la Realitatea TV, răspunzând la o întrebare despre lipsa candidaților pentru conducerea DNA, că îi este teamă că nu se va înscrie nimeni. Ea a afirmat că magistraţii nu îşi doresc funcţii de conducere pentru că un asemenea post înseamnă o expunere din punct de vedere al imaginii şi se intră „într-un hăţiş împletit cu implicaţii politico-mediatico-sociale".

„Judecătorii şi procurorii pur şi simplu nu îşi doresc funcţii de conducere, iar oamenii de mare calitate cu atât mai puţin (...) Vedeţi ce înseamnă o funcţie de conducere - esti extrem de expus din punct de vedere al imaginii, pe seama ta se brodează multe poveţti, multe istorii, ţi se pun în cârcă lucruri la care nici măcar nu ai visat vreodată. Orice om de bun simţ îşi pune problema «decât să intru în asemenea hăţiş, împletit cu implicaţii politico-mediatico-sociale, mai bine stau în banca mea, îmi văd de dosarele mele, îmi văd de familia mea şi lasă-i pe alţii care îşi doresc sa candideze pe funcţii de conducere» . Mi se pare extrem de păgubos pentru că pe posturi de conducere trebuie să fie persoane verticale, persoane care ştiu carte, care să aiba un ascendent şi profesional, şi moral, şi organizatoric asupra colegilor şi ideal ar fi ca pe asemenea posturi să se înscrie cât mai multe persoane care corespund din punct de vedere al acestor criterii. Vom vedea, mi-e tare teamă că nu se va înscrie nimeni până la urmă", a declarat joi Cristina Tarcea, notează News.ro.

Selecţia pentru ocuparea postului de procuror-şef al DNA a început în 9 iulie, imediat după anunţul privind semnarea decretului de către preşedintele Klaus Iohannis pentru revocarea din funcţie a Laurei Codruţa Kovesi. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult