Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Bonificații de 3% pentru buni-platnici și amnistie la dobânzi și penalități pentru cei cu datorii - proiect

Ciolacu - Ciucă

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni că Guvernul va adopta un proiect pentru acordarea de bonificații de 3% pentru buni-platnici și amnistie la dobânzi și penalități pentru cei cu datorii. Proiectul include și o ștergere de datorii de 30% din principal pentru rău-platnici, conform surselor Economedia.

„Azi va fi pusă în transparență publică și actul normativ prin care luăm o serie de măsuri pentru a aduce venituri în plus la buget. Anulăm dobânzile și penalitățile celor cu datorii la stat dacă plătesc aceste restanțe până pe 25 noiembrie. Luăm însă și o măsură în premieră după Revoluție: răsplătim și contribuabilii corecți, cu taxele la zi! Astfel, de luna următoare, ei primesc o bonificație de 3%, deci plătesc mai puțin către stat. Consider că este forma cea mai firească prin care arătăm un semn de apreciere pentru toți contribuabilii onești din această țară”, a declarat Marcel Ciolacu, notează Economedia.

Bonificația de 3% va fi acordată din valoarea impozitului pe profit datorat și plătit în anul 2024, iar pentru microîntreprinderi - 3% din valoarea impozitului pe venituri. Bonificația se va utiliza pentru compensarea cu alte impozite și taxe datorate în anul 2025, iar acordarea ei se va face automat, fără să fie nevoie de depunerea unei cereri, mai scrie aceeași sursă. 

În plus, Executivul vrea să stingă în integralitate penalitățile (dobânzile și penalitățile) aferente datoriilor acumulate la buget pentru persoanele juridice, dacă achită obligațiile restante până la 25 noiembrie 2024, precum și anularea a 30% din datorii + 100% din penalități pentru persoanele fizice, dacă achită obligațiile restante până la 25 noiembrie 2024.

Premierul Ciolacu a anunțat săptămâna trecută că guvernul pregătește mai multe facilități fiscale, precizând că arieratele au ajuns la 180 de miliarde lei.

„Avem arierate de 180 miliarde lei. Asta înseamnă 8% din PIB. Cu alte cuvinte, am avea excedent bugetar dacă am colecta arieratele. Normal că nu se pot colecta toate. Gândiți-vă că mai avem evaziune fiscală și gap de TVA de aproape 10 puncte procentuale din PIB. Deci ne-am dus la 18% din PIB pe evaziune și gap de TVA și pe arierate. Dar discuția de bază este cum să oprim investițiile ca să nu avem deficit. Eu cred că este o abordare incorectă. De aceea ministrul Finanțelor, după ce am avut o discuție foarte aplicată pe zona de arierate, a venit cu niște propuneri până la sfârșitul anului pe perioadă limitată. În cazul în care îți plătești aceste arierate, statul român îți scade tot ce înseamnă dobândă accesorie. Deci plătește-mi banii, baza. La 180 miliarde nu adaug la ea accesoriile. Mai mult, ministrul Finanțelor a venit cu propunerea să dau credit fiscal. Eu, stat, îmi recuperez banii, iei credit fiscal și pe urmă îți urmărești plata. Ai scăpat de dobânzi și de accesorii și mie îmi plătești baza. Adevărat, pe o perioadă limitată. Pentru că altfel creezi o permanență și cei care au plătit consideră că sunt proștii care au plătit și că se fac facilități celor care nu au plătit. Dar e o abordare corectă. Eu ca prim-ministru nu urmăresc să bag oameni în pușcărie, nu sunt procuror, nu sunt judecător. Eu vreau un singur lucru: taxele să le plătim cu toții”, a declarat Marcel Ciolacu.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a confirmat joi informația că Ministerul de Finanțe pregătește o soluție prin care cei își vor plăti datoriile până la data de 25 noiembrie, vor beneficia de o anulare a accesoriilor. De asemenea, vor fi acordate bonusuri fiscale de 3% pentru cei care și-au plătit datoriile la timp.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Francisc check icon
    Epigramă...

    După discuții aplicate
    În zona de arierate
    Domnul Ciolacu-a decretat
    Că-i bine-a fi dator la stat...
    • Like 0
    • @ Francisc
      Francisc check icon
      N-ai plătit la timp, nu-i nimic. Ești „iertat” de datorii...

      Dacă e să ținem seamă că marii datornici la bugetul de stat sunt chiar companiile statului, e faină treaba.
      • Like 0

Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult