Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Boul, Băsescu și frații săi

Comisia Juridică a Senatului a simplificat și a adus la zi un vechi proverb românesc. „Cine fură azi un ou, mâine va fura un bou!” sună acum așa: „Cine nu fură e un bou!”.

Cum altfel ar putea fi interpretată legea grațierii condamnărilor pentru dare și luare de mită, pentru trafic de influență, prin care ar putea scăpa de pușcărie, de pildă, Adrian Severin și Mircea Băsescu?

Fratele Traian, înfrățit cu toți cei 5 senatori PSD ai Comisiei, în cap cu Șerban Nicolae, reface, arc peste timp, colaborarea Securității, al cărei reprezentant emblematic este, cu Partidul...

De altfel, senatorul Băsescu a pomenit de caracterul boului pe când era președinte suspendat al României și, după ce anunțase sus și tare că nu vrea să rămână președinte „la masa verde”, să vină, deci, oamenii să voteze la referendum, 3 zile mai târziu îndemna cetățenii să stea acasă, căci „Numai boul e consecvent, oameni buni!”.

Dl Băsescu poate să mai livreze și astăzi o constatare cu adresă bovină concetățenilor săi, al căror președinte a fost 10 ani: „Dacă ați fost boi, și m-ați crezut, eu ce să vă fac?”.

Mesajul către națiune este următorul: procurorii și judecătorii care i-au trimis după gratii pe corupți sunt un soi de teroriști, asupritori ai unor românași aproape nevinovați – au mai luat și ei o șpagă ori au dat niște roabe de mici și cisterne de bere alegătorilor, potrivit aceluiași Băsescu...

Ținta acestei legi a sfidării și obstrucționării crase este chemarea la ordine a puterii judecătorești de către puterea politică, așa cum se întâmpla în comunism, unde Partidul putea să-i fure pe cetățeni cu legea în mână.

În caz că va fi votată de Parlament, OUG 13 fiind timidă în raport cu această ticăloșie sfruntată, sutele de mii de oameni care au ieșit pe străzi în iarnă au ieșit degeaba.

Rămâne de văzut dacă cașipremierul Dragnea, după ce a declarat că nu va susține sub nicio formă o lege de grațiere a corupților, va evoca și el singurătatea boului... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult