Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Boul, Băsescu și frații săi

Comisia Juridică a Senatului a simplificat și a adus la zi un vechi proverb românesc. „Cine fură azi un ou, mâine va fura un bou!” sună acum așa: „Cine nu fură e un bou!”.

Cum altfel ar putea fi interpretată legea grațierii condamnărilor pentru dare și luare de mită, pentru trafic de influență, prin care ar putea scăpa de pușcărie, de pildă, Adrian Severin și Mircea Băsescu?

Fratele Traian, înfrățit cu toți cei 5 senatori PSD ai Comisiei, în cap cu Șerban Nicolae, reface, arc peste timp, colaborarea Securității, al cărei reprezentant emblematic este, cu Partidul...

De altfel, senatorul Băsescu a pomenit de caracterul boului pe când era președinte suspendat al României și, după ce anunțase sus și tare că nu vrea să rămână președinte „la masa verde”, să vină, deci, oamenii să voteze la referendum, 3 zile mai târziu îndemna cetățenii să stea acasă, căci „Numai boul e consecvent, oameni buni!”.

Dl Băsescu poate să mai livreze și astăzi o constatare cu adresă bovină concetățenilor săi, al căror președinte a fost 10 ani: „Dacă ați fost boi, și m-ați crezut, eu ce să vă fac?”.

Mesajul către națiune este următorul: procurorii și judecătorii care i-au trimis după gratii pe corupți sunt un soi de teroriști, asupritori ai unor românași aproape nevinovați – au mai luat și ei o șpagă ori au dat niște roabe de mici și cisterne de bere alegătorilor, potrivit aceluiași Băsescu...

Ținta acestei legi a sfidării și obstrucționării crase este chemarea la ordine a puterii judecătorești de către puterea politică, așa cum se întâmpla în comunism, unde Partidul putea să-i fure pe cetățeni cu legea în mână.

În caz că va fi votată de Parlament, OUG 13 fiind timidă în raport cu această ticăloșie sfruntată, sutele de mii de oameni care au ieșit pe străzi în iarnă au ieșit degeaba.

Rămâne de văzut dacă cașipremierul Dragnea, după ce a declarat că nu va susține sub nicio formă o lege de grațiere a corupților, va evoca și el singurătatea boului... 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • De multe ori ma intreb!! Oare acestor politicieni chiar nu le-a spus nimeni ce e deventa si bunul simt? Dim ce familii provin?Asa sa fie educat un om? Asa isi educa si copii in spiritul hotiei si acapararii.... Sa fim uniti si doar asa vom reusi cei care mai avem coloana vertebrala.
  • Like 0
 • Ce-l mai mana in lupta pe dl. Basescu, dupa ce a avut cea mai inalta functie in Stat? Nu putea sa stea linistit la pensie si sa citeasca ce-i place? Doar frica de Justitie, care indrazneste sa se atinga de el si de acolitii sai, il face sa intre in hora cu psd-istii compromisi si cu toti acei politicieni care se simt "asupriti" de catre procurori! Pai cand stii cate "schelete" ai in dulap (vorba "saracutei milionare" Nutzi), mai poti dormi linistit? In ultimii 2 ani, dupa ce dansul a plecat de la "butoane", am aflat ca luptatorul anticoruptie era viteaz cu coruptii lor, nu si cu ai lui :)...El vrea sa duca Puterea acolo unde se afla el acum, adica in Parlament, ca sa poata "domni" mai departe, dupa bunul plac. La Presedintie era singurul "atotputernic", insa in Parlament este nevoit sa se alieze pentru exercitarea puterii, iar pentru acest scop "nobil" (pentru el si apropiatii lui), nimic nu este imoral, injositor , demagogic sau plin de ipocrizie. Cand e vorba de "a fi sau a nu fi" (bagat la Puscarie), poti sa tii frumos intre palme chiar si capul lui Serban Nicolae si sa-l pupi cu admiratie! Din pacate, nu am avut la conducerea tarii in ultimii 70-80 de ani politicieni de valoare, cu viziune pe termen lung, ca sa puna pe primul plan interesul tarii si nu interesul personal...De-asta suntem la coada Europei! Eu nu inteleg cum ajung astfel de oameni la varful Statului! Inseamna ca avem, ca popor, o mare problema de educatie si cultura civica.
  • Like 0
 • Se pare ca, in cazul politicienilor (cu exceptiile de rigoare), principiile palesc rapid si iremediabil in fata intereselor personale. Argumentele lui Basescu intru sustinere gratierii coruptilor n-au nicio relevanta. Ma intreb daca nu cumva se teme de nicaiva repercusiuni ca urmare a unor decizii ilegale din trecut, dincolo de postura de avocat indirect al dnei Udrea si al fratelui Mircea.
  • Like 0
 • Vedeti explicatiile date de Basescu si poate ca veti avea alta perspectiva a ceea ce vrea. Si sa nu va indoiti ca la o intalnire cu manifestantii Basescu ii va convinge :D Are si el argumentele lui si se refera la un tablou mai amplu de cauza-efect din trecut nu e ceva simplu sa-i scapam pe corupti si gata.
  • Like 0
 • check icon
  DACA NU VOR INTELEGE CA IN FATA ACESTOR POLITICIENI PENALI SINGURA SOLUTIE ESTE MODIFICAREA ACTUALEI CONSTITUTII, ATUNCI ROMANII ISI MERITA SOARTA!

  ROMANII TREBUIE SA CEARA MODIFICAREA CONSTITUTIEI ASTFEL INCAT EA SA PREVADA CLAR UN MECANISM DE CONTROL PERMANENT AL ALESILOR DE CATRE ALEGATORI !

  PROTESTELE pot fi o solutie pe termen scurt DAR NU SUNT O SOLUTIE PE TERMEN LUNG !
  1)SOLUTIAE PE TERMEN LUNG nu este iesitul in strada, SOLUTIA pe termen lung este MODIFICAREA CONSTITUTIEI, astfel incat ea sa prevada CLAR UN MECANISM DE CONTROL PERMANENT AL ALESILOR DE CATRE ALEGATORI.
  2)CONSIDER CACI TOATE RELELE care s-au intamplat in Romania in ultimii 27 de ani au fost posibile deoarece Constitutia actuala, la fel ca si Constitutia din 1990, nu cuprinde un mecanism clar de CONTROL PERMANENT( si nu numai o data la 4 ani ) AL ALESILOR DE CATRE ALEGATORI.
  In campania electorala partidele spuneau una, dupa ce ajungeau la putere faceau alta.
  Cand erau in opozitie partidele spuneau una, dupa ce ajungeau la putere faceau exact invers.
  Daca ar fi existat un mecanism de CONTROL PERMANENT AL ALESILOR DE CATRE ALEGATORI, prin care alesii sa poata fi demisi daca nu tin seama de interesele si dorintele alegatorilor, alesii nu si-ar mai fi permis sa actioneze dupa propriile interese deoarece exista posibilitatea ca ei sa fie trimisi la plimbare.
  Dupa parerea mea de aici trebuie pornit la revizuirea constitutiei, respectiv cu modificarea art. 2 (Suveranitatea ) al Constitutiei.
  Dupa ce acest articol va fi modificat astfel incat el sa permita poporului sa se pronunte si sa decida cu privire la:
  ‐dizolvarea parlamentului si a consiliilor locale
  ‐demiterea celor care au fost alesi de catre popor
  ‐adoptarea sau anularea unor acte normative
  ‐orice problema de interes national sau local
  poporul ( alegatorii ) se vor putea pronunta si vor putea sa decida cu privire la orice problema de interes national sau local , ca de ex.modificarea unor articole ale Constitutiei sau ale unor legi, adoptarea sau anularea unor acte normative, etc. https://www.facebook.com/groups/1852711965005681/
  • Like 0
 • Acum nu mai e frig, nu mai sunt conditii meteto deosebite, chiar ar trebui sa iesim. Poate doar daca avem alte convingeri politice se justifica statul la caldura, in casa ..Daca vrei sa iasa asa cum iti place tie,daca vrei sa ai un cuvant de spus, iesi , trebuie sa faci ceva, statul in casa e similar cu statul la coada la oua in decembrie 89, si uite unde s-a ajuns.Nu stiu cum ar trebui sa facem ca acesti indivizi sa n-o mai ia pe aratura si sa ne surprinda in asa fel incat sa nu mai avem cale de intors. Daca nu facem ceva concret, ceva cat mai curand ,s-ar putea sa ne puna in fata faptului implinit.
  Mi-e teama de un asfel de moment , sincer, si mai si consider ca au facut destul rau tarii, asa ca ar fi timpul sa se retraga in plina... glorie!
  • Like 1
 • Gy check icon
  Ar trebui sa iesim in strada si pentru data viitoare, preventiv, ca tot ne spun ca nu avem motiv, dupa ce retrag mizeriile pe care le voteaza. Asta e un motiv bun, iesim ca sa nu va mai arda de tampenii.
  • Like 2
 • Gy check icon
  Din nou Dragnea apare ca personaj pozitiv.E incredibil cum joaca!
  • Like 1
 • Culmea tuturor culmilor e că Băsescu era astă-toamnă la Gaudeamus și "stătea" pentru selfiuri. Toți copii care erau în jurul meu au năvălit să se pozeze cu el pentru că "l-am văzut la televizor". Cred că vara aceasta va trebui să ne-o petrecem în Piață...dar e mai bine vara.
  • Like 2
 • Bator check icon
  Iata-l pe dl. Basescu fraternizând cu actorii psd-isti ai "sistemului ticalosit". Se reface fsn-eaua ?
  • Like 1


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult

Oradea centru

„Trebuie să existe o abordare integrată pentru că altfel, cu sisteme, cu programe diferite, cu lucruri făcute nișat, nu ai cum să faci o integrare la nivel național. Toate sistemele folosite de autoritățile din România trebuie să fie compatibile, pentru că altfel nu poți să faci mai mult decât s-a făcut până acum”, crede Ilie Bolojan. (Foto: Silviu Filip/ Inquam Photos)

Citește mai mult