Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Brad natural sau artificial? Ce alegeți de Crăciunul acesta?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Doamne, cât fariseism!

  Bineînţeles că de Crăciun prefer bardul natural. Mai puţin de câţiva ani încoace pentru că am doi motani care, cu siguranţă, ar găsi altă întrebuinţare pentru pomul de Crăciun.

  Atât timp cât brazii provin din pepiniere, unde au fost crescuţi pentru a fi tăiaţi, şi nu provin din jafurile forestiere, nu văd nicio problemă.

  Scria cineva că "E sălbatic să vezi atâţia brazi tăiaţi în pieţe". Zău?! Dar să vezi atâtea păsări, tăiate în galantar la supermarket nu este sălbatic? Nu este sălbatic atunci când te duci să cumperi salam sau cârnaţi, ştiind că animalele alea au fost ucise în abatoare? Nu este sălbatic când vă duceţi la piaţă şi vedeţi bietul pătrunjel smuls din răsaduri şi lăsat să se ofilească pe tarabe?

  Oameni buni, reveniţi-vă! Orice lucru bun dus la extrem, devine o tâmpenie.
  • Like 0
 • Pana in urma cu niste ani eram fan al brazilor naturali. Pe vremea aia gandeam asa: bradutul pe care il cumpar eu este special crescut pentru a fi distribuit de Craciun, precum lalelele.
  La un moment mi-am schimbat parerea si mi-am zis: "nu, nu-i in regula aceasta gandire, pentru ca durata fireasca de viata a unui brad este de multe zeci de ani, bradutul nu ajunge la maturitate cand este taiat, precum laleaua!"
  Atunci am incercat sa cumpar brad in ghiveci, cu gandul de a-l rasadi dupa ce trec sarbatorile. Din pacate, operatiunea nu mi-a reusit, bradutul s-a uscat...
  De aceea, in urma cu cativa ani am cumparat brad artificial. In zilele noastre sunt foarte bine realizati acesti braduti artificiali.
  Nu cred ca voi mai cumpara vreodata brad natural.
  • Like 1
 • De acum, doar artificial, eco, reciclat din 150 de viniluri aruncate la gunoi, realizat foarte usor si ieftin. Facil de strans si de montat. Fara miros, dar la fel de interesant.
  • Like 0
 • Se apropie momentul din an în care iarăși voi deveni om rău în ochii ecologiștilor virulenți.
  Pentru că da, CUMPĂR BRAD NATURAL de Crăciun. Și vă invit, dragi prieteni, să faceți la fel. Cu atenție mare, să nu luăm brazi tăiați ilegal, de țig... pardon, am vrut să spun minoritarii viitori majoritari.
  Un brad crescut în pepiniere este dedicat acestui scop. Dacă n-ar exista cererea, nu s-ar mai planta. În scurta lui viață produce niscaiva oxigen, curăță nițel atmosfera.
  Aveți idee câtă poluare apare în procesul de fabricație al unui brad artificial, din plastic? Mai vorbim și de noxele emanate în timpul transportului, din China până în sufrageriile noastre?
  Brazii în ghiveci. Avem legi împotriva chinuirii animalelor, lucru excepțional. Dar cine ne dă dezlegare la chinuit brazii? Apoi, replantarea lor e un proces cu șanse minime de reușită.
  Din punctul meu de vedere, bradul cumpărat din pepiniere e singurul care aduce în case miros de cetină și este parte a unui proces ecologic, sustenabil.
  Sărbători Fericite!
  • Like 1
 • De 6-7 ani folosesc acelasi bradut artificial. Aleg raul cel mai mic!
  • Like 1
 • Cu totii ne dorim un brad natural pentru a simti mirosul de cetina in casa , amintindu-ne de craciunul de alta data. Insa vremurile nu mai sunt aceleasi. Trebuie sa intelegem ca mediul in care traim este intr-un real pericol iar " sacrificiul " pe care il facem, acela de a nu avea brad natural de craciun, este unul minor.
  Pentru ca institutiile statului nu se ocupa ( inca ) de combaterea eficienta a defrisarilor , noua, societatii responsabile nu ne ramane decat sa folosim radarul padurilor si...sa ne sacrificam propriul brad de craciun...
  Sa ne luam tara inapoi!
  • Like 0
 • Artificial. E salbatic sa vezi atatia brazi taiati in piete.
  • Like 0
 • Iubesc natura,respect padurea tot pana la bradul de Craciun. Mai bine nimic decat unul sintetic... Asta e !
  • Like 0
 • Aleg mereu natural. As intreba, ce preferi, femeie gonflabila sau naturala? Multa ipocrizie pe tema asta, ca sa nu spun ca ipocrizie e tema in sine.
  • Like 1
  • @ Titi Litra
   Ca sa o tai vrei sa spui?
   • Like 0

Îți recomandăm

Bloc operator Sanador

Când intri într-o astfel de „navă spațială” numai ca să o vizitezi, te gândești că următorul pas în tehnologie nu e foarte departe: specialiștii consultați în prezent de la distanță, prin videoconferință, vor fi prezenți în sală sub formă de hologramă. Sau, de ce nu- se vor teleporta pentru a-i asista pe colegii lor, când aceștia le solicită sprijinul.

Citește mai mult

Angajat dându-și demisia

Atunci când vorbim despre costul pierderii unui angajat, avem două categorii de costuri: există costurile hard, respectiv costurile soft. Costurile hard sunt în general cele care se referă la cheltuieli vizibile, directe și tangibile, lucruri care se pot măsura material foarte ușor, lucruri pe care le identificăm cu toții foarte ușor. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult