










Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Din 1 iulie, jocul s-a schimbat complet în piața energiei. Asta înseamnă că furnizorii nu mai practică tarife reglementate, iar prețurile se stabilesc liber, în funcție de evoluția pieței. Da, asta a însemnat și facturi mai piperate pentru mulți dintre noi, așa că apare întrebarea firească: ce putem face ca să avem mai mult control asupra facturii lunare?
Citește mai multEzio Manzini este una dintre cele mai influente voci globale în domeniul designului pentru sustenabilitate și inovare socială. Profesor emerit la Politecnico di Milano și fost profesor de Design Industrial la Universitatea de Arte din Londra, Manzini a revoluționat modul în care înțelegem rolul designului în societate. Fondator al DESIS (Design for Social Innovation and Sustainability), o rețea internațională prezentă în peste 50 de universități din întreaga lume, el a fost printre primii care au articulat viziunea designului ca instrument de transformare socială și ecologică. Cărțile sale, printre care ”Design, When Everybody Designs" și "Politics of the Everyday", au devenit texte esențiale pentru designeri, arhitecți și inovatori sociali. Cu o carieră de peste patru decenii dedicată explorării modurilor în care designul poate facilita tranziția către o societate mai sustenabilă și mai justă, Manzini continuă să inspire generații de profesioniști să regândească relația dintre design, comunitate și mediu.
Citește mai multTraian F1- gogoșarul rotund cu pulpă groasă, Kharpatos 1- ardeii lungi de un roșu intens la maturitate, Minerva F1- vânăta subțire cu semințe puține și miez alb, Prut F1- castravetele care nu se amărăște când îl arde soarele, Burebista- pepeni ovali cu coajă verde și miez zemos, Valahia F1, Daciana F1, Napoca F1. Zeci de soiuri hibrid de legume care poartă nume românești sunt realizate în serele private de cercetare HEKTAR, de lângă Câmpia Turzii.
Citește mai multÎn România lui „învățăm simultan”- în aceeași oră, unii copii rezolvă probleme, iar alții silabisesc primele propoziții. Discuția cu Mara Barbos Niculescu (Director Regional Centru-Vest, Teach for Romania) oferă o imagine mai puțin vorbită la nivelul societății despre ceea ce se întâmplă în școlile vulnerabile. Clivajele adânci dintre comunități, decalajele de literație și numerație te obligă la gimnaziu, ca profesor, ori să înveți să construiești baza – citit, scris, socotit, ori să cauți sprijin din partea unui specialist.
Citește mai multNu e doar un loc pe hartă, ci o combinație de elemente care ne fac să ne simțim acasă, în siguranță și conectați. „Cartierul perfect” nu e o utopie, ci o lecție sau un model de locuire la comun. E o alfabetizare, spune Alexandru Belenyi, arhitectul care a coordonat, la inițiativa Storia, un proiect curajos în România încercând să răspundă la întrebarea: Ce înseamnă ”perfect” când e vorba de locuire?
Citește mai mult
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Bineînţeles că de Crăciun prefer bardul natural. Mai puţin de câţiva ani încoace pentru că am doi motani care, cu siguranţă, ar găsi altă întrebuinţare pentru pomul de Crăciun.
Atât timp cât brazii provin din pepiniere, unde au fost crescuţi pentru a fi tăiaţi, şi nu provin din jafurile forestiere, nu văd nicio problemă.
Scria cineva că "E sălbatic să vezi atâţia brazi tăiaţi în pieţe". Zău?! Dar să vezi atâtea păsări, tăiate în galantar la supermarket nu este sălbatic? Nu este sălbatic atunci când te duci să cumperi salam sau cârnaţi, ştiind că animalele alea au fost ucise în abatoare? Nu este sălbatic când vă duceţi la piaţă şi vedeţi bietul pătrunjel smuls din răsaduri şi lăsat să se ofilească pe tarabe?
Oameni buni, reveniţi-vă! Orice lucru bun dus la extrem, devine o tâmpenie.
La un moment mi-am schimbat parerea si mi-am zis: "nu, nu-i in regula aceasta gandire, pentru ca durata fireasca de viata a unui brad este de multe zeci de ani, bradutul nu ajunge la maturitate cand este taiat, precum laleaua!"
Atunci am incercat sa cumpar brad in ghiveci, cu gandul de a-l rasadi dupa ce trec sarbatorile. Din pacate, operatiunea nu mi-a reusit, bradutul s-a uscat...
De aceea, in urma cu cativa ani am cumparat brad artificial. In zilele noastre sunt foarte bine realizati acesti braduti artificiali.
Nu cred ca voi mai cumpara vreodata brad natural.
Pentru că da, CUMPĂR BRAD NATURAL de Crăciun. Și vă invit, dragi prieteni, să faceți la fel. Cu atenție mare, să nu luăm brazi tăiați ilegal, de țig... pardon, am vrut să spun minoritarii viitori majoritari.
Un brad crescut în pepiniere este dedicat acestui scop. Dacă n-ar exista cererea, nu s-ar mai planta. În scurta lui viață produce niscaiva oxigen, curăță nițel atmosfera.
Aveți idee câtă poluare apare în procesul de fabricație al unui brad artificial, din plastic? Mai vorbim și de noxele emanate în timpul transportului, din China până în sufrageriile noastre?
Brazii în ghiveci. Avem legi împotriva chinuirii animalelor, lucru excepțional. Dar cine ne dă dezlegare la chinuit brazii? Apoi, replantarea lor e un proces cu șanse minime de reușită.
Din punctul meu de vedere, bradul cumpărat din pepiniere e singurul care aduce în case miros de cetină și este parte a unui proces ecologic, sustenabil.
Sărbători Fericite!
Pentru ca institutiile statului nu se ocupa ( inca ) de combaterea eficienta a defrisarilor , noua, societatii responsabile nu ne ramane decat sa folosim radarul padurilor si...sa ne sacrificam propriul brad de craciun...
Sa ne luam tara inapoi!