Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.
Citește mai mult„Rapsodia română” cântată „printre străini” te face să-ți duci mâna la piept, ca la imn. (Foto: Mugur Cristescu)
Citește mai multMultora dintre noi ideea unui spital „deschis” li s-ar părea probabil un nonsens. Și apoi cine merge la un spital de plăcere?
Citește mai mult„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.
Citește mai multTavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.
Citește mai mult
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Bineînţeles că de Crăciun prefer bardul natural. Mai puţin de câţiva ani încoace pentru că am doi motani care, cu siguranţă, ar găsi altă întrebuinţare pentru pomul de Crăciun.
Atât timp cât brazii provin din pepiniere, unde au fost crescuţi pentru a fi tăiaţi, şi nu provin din jafurile forestiere, nu văd nicio problemă.
Scria cineva că "E sălbatic să vezi atâţia brazi tăiaţi în pieţe". Zău?! Dar să vezi atâtea păsări, tăiate în galantar la supermarket nu este sălbatic? Nu este sălbatic atunci când te duci să cumperi salam sau cârnaţi, ştiind că animalele alea au fost ucise în abatoare? Nu este sălbatic când vă duceţi la piaţă şi vedeţi bietul pătrunjel smuls din răsaduri şi lăsat să se ofilească pe tarabe?
Oameni buni, reveniţi-vă! Orice lucru bun dus la extrem, devine o tâmpenie.
La un moment mi-am schimbat parerea si mi-am zis: "nu, nu-i in regula aceasta gandire, pentru ca durata fireasca de viata a unui brad este de multe zeci de ani, bradutul nu ajunge la maturitate cand este taiat, precum laleaua!"
Atunci am incercat sa cumpar brad in ghiveci, cu gandul de a-l rasadi dupa ce trec sarbatorile. Din pacate, operatiunea nu mi-a reusit, bradutul s-a uscat...
De aceea, in urma cu cativa ani am cumparat brad artificial. In zilele noastre sunt foarte bine realizati acesti braduti artificiali.
Nu cred ca voi mai cumpara vreodata brad natural.
Pentru că da, CUMPĂR BRAD NATURAL de Crăciun. Și vă invit, dragi prieteni, să faceți la fel. Cu atenție mare, să nu luăm brazi tăiați ilegal, de țig... pardon, am vrut să spun minoritarii viitori majoritari.
Un brad crescut în pepiniere este dedicat acestui scop. Dacă n-ar exista cererea, nu s-ar mai planta. În scurta lui viață produce niscaiva oxigen, curăță nițel atmosfera.
Aveți idee câtă poluare apare în procesul de fabricație al unui brad artificial, din plastic? Mai vorbim și de noxele emanate în timpul transportului, din China până în sufrageriile noastre?
Brazii în ghiveci. Avem legi împotriva chinuirii animalelor, lucru excepțional. Dar cine ne dă dezlegare la chinuit brazii? Apoi, replantarea lor e un proces cu șanse minime de reușită.
Din punctul meu de vedere, bradul cumpărat din pepiniere e singurul care aduce în case miros de cetină și este parte a unui proces ecologic, sustenabil.
Sărbători Fericite!
Pentru ca institutiile statului nu se ocupa ( inca ) de combaterea eficienta a defrisarilor , noua, societatii responsabile nu ne ramane decat sa folosim radarul padurilor si...sa ne sacrificam propriul brad de craciun...
Sa ne luam tara inapoi!