Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Brad natural sau artificial? Ce alegeți de Crăciunul acesta?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Doamne, cât fariseism!

    Bineînţeles că de Crăciun prefer bardul natural. Mai puţin de câţiva ani încoace pentru că am doi motani care, cu siguranţă, ar găsi altă întrebuinţare pentru pomul de Crăciun.

    Atât timp cât brazii provin din pepiniere, unde au fost crescuţi pentru a fi tăiaţi, şi nu provin din jafurile forestiere, nu văd nicio problemă.

    Scria cineva că "E sălbatic să vezi atâţia brazi tăiaţi în pieţe". Zău?! Dar să vezi atâtea păsări, tăiate în galantar la supermarket nu este sălbatic? Nu este sălbatic atunci când te duci să cumperi salam sau cârnaţi, ştiind că animalele alea au fost ucise în abatoare? Nu este sălbatic când vă duceţi la piaţă şi vedeţi bietul pătrunjel smuls din răsaduri şi lăsat să se ofilească pe tarabe?

    Oameni buni, reveniţi-vă! Orice lucru bun dus la extrem, devine o tâmpenie.
    • Like 0
  • Pana in urma cu niste ani eram fan al brazilor naturali. Pe vremea aia gandeam asa: bradutul pe care il cumpar eu este special crescut pentru a fi distribuit de Craciun, precum lalelele.
    La un moment mi-am schimbat parerea si mi-am zis: "nu, nu-i in regula aceasta gandire, pentru ca durata fireasca de viata a unui brad este de multe zeci de ani, bradutul nu ajunge la maturitate cand este taiat, precum laleaua!"
    Atunci am incercat sa cumpar brad in ghiveci, cu gandul de a-l rasadi dupa ce trec sarbatorile. Din pacate, operatiunea nu mi-a reusit, bradutul s-a uscat...
    De aceea, in urma cu cativa ani am cumparat brad artificial. In zilele noastre sunt foarte bine realizati acesti braduti artificiali.
    Nu cred ca voi mai cumpara vreodata brad natural.
    • Like 1
  • De acum, doar artificial, eco, reciclat din 150 de viniluri aruncate la gunoi, realizat foarte usor si ieftin. Facil de strans si de montat. Fara miros, dar la fel de interesant.
    • Like 0
  • Se apropie momentul din an în care iarăși voi deveni om rău în ochii ecologiștilor virulenți.
    Pentru că da, CUMPĂR BRAD NATURAL de Crăciun. Și vă invit, dragi prieteni, să faceți la fel. Cu atenție mare, să nu luăm brazi tăiați ilegal, de țig... pardon, am vrut să spun minoritarii viitori majoritari.
    Un brad crescut în pepiniere este dedicat acestui scop. Dacă n-ar exista cererea, nu s-ar mai planta. În scurta lui viață produce niscaiva oxigen, curăță nițel atmosfera.
    Aveți idee câtă poluare apare în procesul de fabricație al unui brad artificial, din plastic? Mai vorbim și de noxele emanate în timpul transportului, din China până în sufrageriile noastre?
    Brazii în ghiveci. Avem legi împotriva chinuirii animalelor, lucru excepțional. Dar cine ne dă dezlegare la chinuit brazii? Apoi, replantarea lor e un proces cu șanse minime de reușită.
    Din punctul meu de vedere, bradul cumpărat din pepiniere e singurul care aduce în case miros de cetină și este parte a unui proces ecologic, sustenabil.
    Sărbători Fericite!
    • Like 1
  • De 6-7 ani folosesc acelasi bradut artificial. Aleg raul cel mai mic!
    • Like 1
  • Cu totii ne dorim un brad natural pentru a simti mirosul de cetina in casa , amintindu-ne de craciunul de alta data. Insa vremurile nu mai sunt aceleasi. Trebuie sa intelegem ca mediul in care traim este intr-un real pericol iar " sacrificiul " pe care il facem, acela de a nu avea brad natural de craciun, este unul minor.
    Pentru ca institutiile statului nu se ocupa ( inca ) de combaterea eficienta a defrisarilor , noua, societatii responsabile nu ne ramane decat sa folosim radarul padurilor si...sa ne sacrificam propriul brad de craciun...
    Sa ne luam tara inapoi!
    • Like 0
  • Artificial. E salbatic sa vezi atatia brazi taiati in piete.
    • Like 0
  • Iubesc natura,respect padurea tot pana la bradul de Craciun. Mai bine nimic decat unul sintetic... Asta e !
    • Like 0
  • Aleg mereu natural. As intreba, ce preferi, femeie gonflabila sau naturala? Multa ipocrizie pe tema asta, ca sa nu spun ca ipocrizie e tema in sine.
    • Like 1
    • @ Titi Litra
      Ca sa o tai vrei sa spui?
      • Like 0

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult