Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Breaking news: Minus 36,9 USD/baril! Ce înseamnă cutremurul din acest moment de pe piața petrolului. Nu, benzina nu va fi gratis!

petrol - getty

Foto Guliver/Getty Images

20 aprilie 2020 este o zi istorică, în sens negativ, în ceea ce privește prețul petrolului. West Texas Intermediate (WTI) a închis la prețul de -36,9 dolari/baril. Este pentru prima dată în istorie când barilul de petrol se tranzacționează la valori negative.

Cauza principală a acestei căderi istorice este legată de temerile legate de evoluțiile economice negative, dar și de cererea scăzută.

Sortimentul Brent se tranzacționa la 25 usd/baril, un preț în scădere cu 8%, comparativ cu ședința precedentă. 

Contractele futures pentru luna iulie se tranzacționează la prețuri aproximativ cu 5% mai mici, la 28 dolari per baril.

Deși prețul petrolului este negativ, există nuanțe. Răspunsul pe scurt este că nu, nu tot petrolul este gratuit.

Contractele futures sunt legate de o dată anume de livrare. Contractele care au atins aceste minime istorice sunt cele pentru livrările din mai și expiră marți. Pandemia declanșată de coronavirus care a dus la căderea fără precedent a cererii și faptul că întreaga capacitate de stocare a petrolului este utilizată la maxim au condus la înregistrarea acestei situații.

Acesta este motivul pentru care prețul înregistrat este unul negativ, acest lucru înseamnă că producătorii vor plăti pentru a scăpa de aceste livrări.

Contractele futures se tranzacționează pentru livrările efectuate lunar. Contractele de livrare din iunie au fost tranzacționate la un preț cu 16% mai mic, la 21,04 dolari pe baril.

Această situație bizară scoate în evidență volatilitatea din piețe și incertitudinea privind revenirea economiei la parametri normali. Un preț scăzut al barilului de petrol nu este un semn pozitiv pentru economie, ci unul al incertitudinii.

Nu, benzina nu va fi gratis.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Parerist check icon
    Poate cu pandemia asta isi dau seama multi ca intr-o lume digitalizata nu mai e nevoie sa ne inghesim ca furnicile in trafic ca sa muncim intr-un cubicul in fata unui ecran, ci putem s-o facem de oriunde. Asta ar fi o veste destul de proasta pentru producatorii de masini si de petrol...
    • Like 3
    • @ Parerist
      Ar fi o veste buna si pentru mediu, dupa cum se poate vedea in aceste zile.
      • Like 0
  • Nu înseamnă defel că vom cumpăra benzina gratis. Prețul la pompă este compus din mult mai multe elemente. Transportul combustibilului nu va fi niciodată gratis, iar taxele aplicate peste tot in lume combustibilului, cu siguranță nu vor fi. Unicul indicator valid din această situație, baril cu preț negativ, este că economia are mari probleme!
    • Like 0
  • check icon
    SUA este producatorul numarul unu. Cum au reusit asta? Pai au scos petrol din ''piatra seaca''. Costul de extractie: 36$/baril. Adica la fiecare baril pierd bani. Arabia Saudita a incercat sa micsoreze productia mondiala dar Rusia s-a retras efectiv din OPEC+ si vinde cat vrea. Pretul de extractie in Rusia este de 18$/baril. Probabil ca vrea sa le-o plateasca americanilor pentru 2014.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult