Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Breaking news: Minus 36,9 USD/baril! Ce înseamnă cutremurul din acest moment de pe piața petrolului. Nu, benzina nu va fi gratis!

petrol - getty

Foto Guliver/Getty Images

20 aprilie 2020 este o zi istorică, în sens negativ, în ceea ce privește prețul petrolului. West Texas Intermediate (WTI) a închis la prețul de -36,9 dolari/baril. Este pentru prima dată în istorie când barilul de petrol se tranzacționează la valori negative.

Cauza principală a acestei căderi istorice este legată de temerile legate de evoluțiile economice negative, dar și de cererea scăzută.

Sortimentul Brent se tranzacționa la 25 usd/baril, un preț în scădere cu 8%, comparativ cu ședința precedentă. 

Contractele futures pentru luna iulie se tranzacționează la prețuri aproximativ cu 5% mai mici, la 28 dolari per baril.

Deși prețul petrolului este negativ, există nuanțe. Răspunsul pe scurt este că nu, nu tot petrolul este gratuit.

Contractele futures sunt legate de o dată anume de livrare. Contractele care au atins aceste minime istorice sunt cele pentru livrările din mai și expiră marți. Pandemia declanșată de coronavirus care a dus la căderea fără precedent a cererii și faptul că întreaga capacitate de stocare a petrolului este utilizată la maxim au condus la înregistrarea acestei situații.

Acesta este motivul pentru care prețul înregistrat este unul negativ, acest lucru înseamnă că producătorii vor plăti pentru a scăpa de aceste livrări.

Contractele futures se tranzacționează pentru livrările efectuate lunar. Contractele de livrare din iunie au fost tranzacționate la un preț cu 16% mai mic, la 21,04 dolari pe baril.

Această situație bizară scoate în evidență volatilitatea din piețe și incertitudinea privind revenirea economiei la parametri normali. Un preț scăzut al barilului de petrol nu este un semn pozitiv pentru economie, ci unul al incertitudinii.

Nu, benzina nu va fi gratis.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Parerist check icon
  Poate cu pandemia asta isi dau seama multi ca intr-o lume digitalizata nu mai e nevoie sa ne inghesim ca furnicile in trafic ca sa muncim intr-un cubicul in fata unui ecran, ci putem s-o facem de oriunde. Asta ar fi o veste destul de proasta pentru producatorii de masini si de petrol...
  • Like 3
  • @ Parerist
   Ar fi o veste buna si pentru mediu, dupa cum se poate vedea in aceste zile.
   • Like 0
 • Nu înseamnă defel că vom cumpăra benzina gratis. Prețul la pompă este compus din mult mai multe elemente. Transportul combustibilului nu va fi niciodată gratis, iar taxele aplicate peste tot in lume combustibilului, cu siguranță nu vor fi. Unicul indicator valid din această situație, baril cu preț negativ, este că economia are mari probleme!
  • Like 0
 • check icon
  SUA este producatorul numarul unu. Cum au reusit asta? Pai au scos petrol din ''piatra seaca''. Costul de extractie: 36$/baril. Adica la fiecare baril pierd bani. Arabia Saudita a incercat sa micsoreze productia mondiala dar Rusia s-a retras efectiv din OPEC+ si vinde cat vrea. Pretul de extractie in Rusia este de 18$/baril. Probabil ca vrea sa le-o plateasca americanilor pentru 2014.
  • Like 1


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult