Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Breaking News. Premierul Tudose îl înfruntă deschis pe Liviu Dragnea: Le va demite din Guvern pe Sevil Shaiddeh și pe Rovana Plumb

Premierul Tudose la Guvern

(Foto: Gov.ro)

Premierul Mihai Tudose a anunțat luni seara la Antena3 că va face o „miniremaniere” guvernamentală. Este vorba de cei trei miniștri „cu probleme penale” și de încă doi miniștri „cu activitate slabă”. Mihai Tudose anunță, astfel, că le va da afară din Guvern pe apropiatele lui Liviu Dragnea, Sevil Shaiddeh și pe Rovana Plumb, prima trimisă în judecată și cea de-a doua în curs de ridicare a imunității în Parlament. Cel de-al treilea ministru cu probleme penale este Viorel Ilie, ministrul ALDE pentru relația cu Parlamentul.

De altfel, Mihai Tudose a confirmat că este în relații foarte proaste cu Liviu Dragnea și că este dispus să-și dea demisia din funcție „dacă activitatea Guvernului merge atât de prost”. Concret, Mihai Tudose sugerează că Liviu Dragnea este în spatele unui sondaj pus în circulație la Antena 3 de sociologul Pieleanu, care arată că încrederea în Guvern s-a prăbușit în doar o lună.

„Am spus-o într-un cerc de patru persoane că îmi dau demisia dacă lucrurile stau așa de rău și guvernul s-a prăbușit, hai să mergem acasă, că nu facem bine” , a spus Mihai Tudose.

„Nu iese nimeni la pensie din această funcție și prima zi de prim-ministru este prima zi din ultimele zile, la un moment dat trebuie să pleci. Ați pomenit de acel sondaj. Nu sunt sociolog, dar din ceea ce am vorbit cu ceilalți, dacă nu ai mâncat niște copii dimineață, n-ai cum să cazi în două săptămâni de la 40 la 20. (...) Mai mult, târgul e mic, se află cine a comandat-o, cum a comandat-o — în regulă, trecem peste. Dar și presupunând că de aici a apărut și problema cu demisia, presupunând că e adevărat (...), vom vedea. Eu sunt acolo să guvernez pentru români. Dacă românii nu mai cred în ceea ce facem, plecăm acasă toți", a declarat Tudose la Antena 3.

(Foto: Inquam Photos / Diana Oros)

Tudose spune că nu se poate guverna „cu forța”.

„Nu putem să guvernăm cu forța, împotriva a ceea ce vrea poporul român. De aici pleacă nemulțumirea mea și-atunci, dacă lucrurile stau așa, o analiză, ori sunt eu de vină, prin ce fac sau nu fac, sau sunt niște lucruri în guvern care justifică aceste cifre — prezența unor miniștri cu probleme penale, lipsa de activitate a unor miniștri sau lipsa de rezultate—, săptămâna asta voi lua niște decizii, dure, dar necesare", a spus Tudose. 

Întrebat dacă aceste probleme ar putea fi legate de existența unor miniștri cu probleme penale în guvern, Tudose a răspuns: „Da. (...) Dacă tot facem un reset la partea de imagine și de efecte ale guvernării, vă spun că mai sunt încă cel puțin doi miniștri, pe care am să-i rog să părăsească cabinetul. (...) O miniremaniere. (...) Sunt trei (miniștri — n.r.) cu probleme, care, într-adevăr, creează probleme și la nivel de percepție publică și unele dintre situații și la nivel de Comisie Europeană". Ulterior premierul a subliniat că îi apreciază pe miniștrii Petre Daea și Liviu Pop, sugerând că nu se vor afla pe lista remaniaților.

Despre relația cu Dragnea: „Nu aș putea spune că suntem într-un moment fericit al relației dintre noi”

„Va trebui să umblăm la Guvern și să stabilim foarte clar relațiile dintre partid și Guvern”, este de părere Mihai Tudose.

Mihai Gâdea: „Este o tensiune importantă între dvs și președintele partidului, Liviu Dragnea?”

Mihai Tudose: „Nu aș putea spune că suntem într-un moment fericit al relației dintre noi”

Mihai Gâdea: „Cum s-a ajuns în așa de scurt timp la acest lucru?”

Mihai Tudose: „O să ne lămurim mâine”.

Mihai Gâdea: „Aveți ceva să vă reproșați în această relație?”

Mihai Tudose: „Sincer nu”.

Tudose a revenit ulterior și a explicat la ce s-a referit spunând „probleme penale. „Cele două colege sunt în relația cu Bruxellesul pe fonduri europene. Lucrurile sunt foarte sensibile. Percepția e că facem scut în jurul unor oameni care au furat planeta”. „Nimeni nu va mai putea să se joace cu guvernarea in PSD”, crede prim-ministrul Tudose.

Dacă PSD nu îi acceptă remanierile, Tudose anunță că va pleca din fruntea Guvernului

Premierul Mihai Tudose a anunțat luni seara, la Realitatea TV, că dacă PSD nu va accepta remanierea celor cinci persoane, el va pleca din fruntea Guvernului, întrucât nu poate merge înainte cu „ceva ce eu nu cred că merge”.

Șeful Executivului a spus și care sunt cei trei miniștri pe care îi va remania.

„Știții foarte bine doamna de la Fonduri Europene, doamna de la Investiții Publice, apoi mai e și relația cu Parlamentul. Și mai am 2 colegi pe care îi voi ruga să părăsească Guvernul”, a afirmat Tudose.

El a menționat că luni mai mulți colegi l-au rugat să nu plece din fruntea Executivului: „Au venit mulți colegi la mine în birou care mi-au cerut să nu plec”. 

Motivele tensiunii dintre Dragnea și Tudose

Surse politice au declarat că între șeful PSD, Liviu Dragnea, și premierul Mihai Tudose există o serie de tensiuni, unul dintre motive fiind refuzul acestuia din urmă de a semna sesizarea Curții Constituționale pe motivul existenței unui conflict între puterile statului, ca urmare a dosarului Belina.

De altfel, Dragnea a spus luni că șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, va fi cel care va face sesizarea, întrucât nu știe ce va face Guvernul. „Cred că sesizarea o va face domnul preşedinte Tãriceanu. Nu ştiu ce va face Guvernul, pot fi mai multe variante. Ştiu că domnul Tăriceanu mi-a zis că intenţionează să facă această sesizare”, a susţinut Liviu Dragnea, citat de News.ro. Tăriceanu a spus în schimb că nu a luat deocamdată o decizie în acest sens și că a cerut doar specialiștilor în drept constituțional de la Senat să facă o analiză pentru a vedea dacă există o bază solidă pentru o astfel de sesizare.

(Foto: Inquam Photos)

Un sondaj Avangarde care vorbește despre prăbușirea încrederii în Guvern, de la 40% la 27%, i-ar oferi lui Dragnea pretextul de a-l înlătura pe Tudose din funcția de prim ministru.

În fața jurnaliștilor șeful PSD a negat însă că s-ar afla în conflict cu premierul din cauza sesizării CCR. „Nu am vorbit asta în partid, ne-am întâlnit la Sucevița, nu s-a discutat asta. Ba dimpotrivă, atunci am hotărât să ne vedem în alianță și să discutăm care este cea mai eficientă procedură și atât. Nici vorbă de conflict pe subiectul ăsta. (...) Eu am vorbit cu domnul Tăriceanu, am vorbit și astăzi, dumnealui a zis și am înțeles — continuă cu demersul ăsta”, a declarat Dragnea, citat de Realitatea.net.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Komoder 1

Fotoliile smart fac masaj la degetele de la picioare, la călcâi, la gambe, la mâini, au role încălzite care fac masaj la spate, mai puternic sau mai blând, te cântăresc, îți măsoară pulsul.

Citește mai mult

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult