Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

Premierul Tudose vrea să sesizeze CCR pe tema existenței unui conflict între DNA și Guvern din cauza dosarului Belina

Premierul Mihai Tudose a spus miercuri, în ședința de Guvern, că se va consulta cu ministrul Justiției, Tudorl Toader, pentru a vedea dacă poate sesiza la Curtea Constituțională existența unui conflict între DNA și Guvern, generat de dosarul Belina, relatează Digi24. În acest dosar sunt vizați doi miniștri din actualul cabinet: vicepremierul Sevil Shhaideh și ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

În urmă cu câteva zile, Tudorel Toader a criticat DNA pentru anchetarea hotărârii de Guvern care a dus la transferul de proprietate între Apele Romane şi Consiliul Judeţean Teleorman. și a spus că aceasta nu este treaba procurorilor. “Hotărârile de Guvern sunt acte normative infralegale, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de Guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, verificarea legalităţii actelor normative infralegale se realizează de către instanţa de contencios administrativ. (...) Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei Hotărâri de Guven nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ”, a susținut Toader.

În replică, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a  cerut  Consiliului Superior al Magistraturii (C.S.M.) să analizeze dacă afirmațiile lui Toader sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar, considerând că ministrul Justiției a indus opiniei publice ideea că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal.

Procurorii anticorupție spun că Insula Belina și Brațul Pavel nu puteau fi trecute în proprietatea CJ prin HG, ci doar prin lege.

„Fiind situate în albia minoră a Dunării, Insula Belina și Brațul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii și al Constituției, prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu județean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege.

Sub pretextul realizării Complexului turistic, sportiv și de agrement „Dunăre-Belina-Seaca", la data de 26 iulie 2013, Consiliul Județean Teleorman a înaintat Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (M.D.R.A.P), o notă de fundamentare privind trecerea unor bunuri din proprietatea publică a statului și din administrarea Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice - Administrația Națională „APELE ROMANE", în proprietatea publică a județului Teleorman și administrarea Consiliului județean Teleorman”, suține DNA. 

Potrivit Hotnews, în zona menționată compania Tel Drum a ridicat ulterior câteva construcții cu circuit închis, unde uneori vin Dragnea și invitații săi la pescuit.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • S-a trezit nea Tudoseeee! Cam lungă mahmureala! E drept ca lucrurile au luat viteză în ultimele zile. Greu de urmărit. Dacă se va consulta cu Tudorel, m-am liniștit. Nici o reacție la acțiunile colegilor domniei sale din Comisia de Buget-Finante? Tocmai i-au trantit acciza cu care spera sa peticeasca sacul.
    • Like 3
  • Gion check icon
    Normal ca la CCR fiindca e binestiut ca CCR e un soi de branch Teldrum :D
    Cata lipsa de coloana sa ai ca sa stai in cardasie cu unul ca Dragnea? Epoca de Aur vad ca e vie in continuare ca tot asa si atunci tot felul de oameni de la care ai fi avut pretentii lingeau mana lui Ceausescu cu sarg.
    • Like 4


Îți recomandăm

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult

Testare Covid-19

„Toată lumea așteaptă ca rezultatul să fie pozitiv sau negativ. În biologia moleculară, rezultatul este detectabil/ nedetectabil. Negativ sau pozitiv se pot asocia altor tipuri de teste, dar nu acestor tipuri de teste”, explică dr. Andreea Alexandru, director medical, divizia de laboratoare Regina Maria.

Citește mai mult

Navigând împreună spre viitor

„M-a luat așa, ca pe șah, m-a aranjat, deci eu nu gândeam în perioada aia. De fapt, când primești vestea asta, tu... ești pur și simplu... te oprești în timp și ai în față un hău și nu știi unde să pornești”. Aceasta este mărturia Lilianei, a cărei poveste impresionantă vă invit să o descoperiți.

Citește mai mult