Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Premierul Tudose vrea să sesizeze CCR pe tema existenței unui conflict între DNA și Guvern din cauza dosarului Belina

Premierul Mihai Tudose a spus miercuri, în ședința de Guvern, că se va consulta cu ministrul Justiției, Tudorl Toader, pentru a vedea dacă poate sesiza la Curtea Constituțională existența unui conflict între DNA și Guvern, generat de dosarul Belina, relatează Digi24. În acest dosar sunt vizați doi miniștri din actualul cabinet: vicepremierul Sevil Shhaideh și ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

În urmă cu câteva zile, Tudorel Toader a criticat DNA pentru anchetarea hotărârii de Guvern care a dus la transferul de proprietate între Apele Romane şi Consiliul Judeţean Teleorman. și a spus că aceasta nu este treaba procurorilor. “Hotărârile de Guvern sunt acte normative infralegale, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de Guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, verificarea legalităţii actelor normative infralegale se realizează de către instanţa de contencios administrativ. (...) Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei Hotărâri de Guven nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ”, a susținut Toader.

În replică, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a  cerut  Consiliului Superior al Magistraturii (C.S.M.) să analizeze dacă afirmațiile lui Toader sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar, considerând că ministrul Justiției a indus opiniei publice ideea că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal.

Procurorii anticorupție spun că Insula Belina și Brațul Pavel nu puteau fi trecute în proprietatea CJ prin HG, ci doar prin lege.

„Fiind situate în albia minoră a Dunării, Insula Belina și Brațul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii și al Constituției, prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu județean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege.

Sub pretextul realizării Complexului turistic, sportiv și de agrement „Dunăre-Belina-Seaca", la data de 26 iulie 2013, Consiliul Județean Teleorman a înaintat Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (M.D.R.A.P), o notă de fundamentare privind trecerea unor bunuri din proprietatea publică a statului și din administrarea Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice - Administrația Națională „APELE ROMANE", în proprietatea publică a județului Teleorman și administrarea Consiliului județean Teleorman”, suține DNA. 

Potrivit Hotnews, în zona menționată compania Tel Drum a ridicat ulterior câteva construcții cu circuit închis, unde uneori vin Dragnea și invitații săi la pescuit.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • S-a trezit nea Tudoseeee! Cam lungă mahmureala! E drept ca lucrurile au luat viteză în ultimele zile. Greu de urmărit. Dacă se va consulta cu Tudorel, m-am liniștit. Nici o reacție la acțiunile colegilor domniei sale din Comisia de Buget-Finante? Tocmai i-au trantit acciza cu care spera sa peticeasca sacul.
    • Like 3
  • Gion check icon
    Normal ca la CCR fiindca e binestiut ca CCR e un soi de branch Teldrum :D
    Cata lipsa de coloana sa ai ca sa stai in cardasie cu unul ca Dragnea? Epoca de Aur vad ca e vie in continuare ca tot asa si atunci tot felul de oameni de la care ai fi avut pretentii lingeau mana lui Ceausescu cu sarg.
    • Like 4


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult