Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Premierul Tudose vrea să sesizeze CCR pe tema existenței unui conflict între DNA și Guvern din cauza dosarului Belina

Premierul Mihai Tudose a spus miercuri, în ședința de Guvern, că se va consulta cu ministrul Justiției, Tudorl Toader, pentru a vedea dacă poate sesiza la Curtea Constituțională existența unui conflict între DNA și Guvern, generat de dosarul Belina, relatează Digi24. În acest dosar sunt vizați doi miniștri din actualul cabinet: vicepremierul Sevil Shhaideh și ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb.

În urmă cu câteva zile, Tudorel Toader a criticat DNA pentru anchetarea hotărârii de Guvern care a dus la transferul de proprietate între Apele Romane şi Consiliul Judeţean Teleorman. și a spus că aceasta nu este treaba procurorilor. “Hotărârile de Guvern sunt acte normative infralegale, sub lege, în ierarhia actelor normative. Hotărârile de Guvern pot crea suspiciuni privind legalitatea. În această ipoteză, verificarea legalităţii actelor normative infralegale se realizează de către instanţa de contencios administrativ. (...) Prin urmare, în opinia mea, legalitatea unei Hotărâri de Guven nu o verifică procurorul, ci judecătorul specializat în contencios administrativ”, a susținut Toader.

În replică, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a  cerut  Consiliului Superior al Magistraturii (C.S.M.) să analizeze dacă afirmațiile lui Toader sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar, considerând că ministrul Justiției a indus opiniei publice ideea că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal.

Procurorii anticorupție spun că Insula Belina și Brațul Pavel nu puteau fi trecute în proprietatea CJ prin HG, ci doar prin lege.

„Fiind situate în albia minoră a Dunării, Insula Belina și Brațul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii și al Constituției, prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu județean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege.

Sub pretextul realizării Complexului turistic, sportiv și de agrement „Dunăre-Belina-Seaca", la data de 26 iulie 2013, Consiliul Județean Teleorman a înaintat Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (M.D.R.A.P), o notă de fundamentare privind trecerea unor bunuri din proprietatea publică a statului și din administrarea Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice - Administrația Națională „APELE ROMANE", în proprietatea publică a județului Teleorman și administrarea Consiliului județean Teleorman”, suține DNA. 

Potrivit Hotnews, în zona menționată compania Tel Drum a ridicat ulterior câteva construcții cu circuit închis, unde uneori vin Dragnea și invitații săi la pescuit.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • S-a trezit nea Tudoseeee! Cam lungă mahmureala! E drept ca lucrurile au luat viteză în ultimele zile. Greu de urmărit. Dacă se va consulta cu Tudorel, m-am liniștit. Nici o reacție la acțiunile colegilor domniei sale din Comisia de Buget-Finante? Tocmai i-au trantit acciza cu care spera sa peticeasca sacul.
    • Like 3
  • Gion check icon
    Normal ca la CCR fiindca e binestiut ca CCR e un soi de branch Teldrum :D
    Cata lipsa de coloana sa ai ca sa stai in cardasie cu unul ca Dragnea? Epoca de Aur vad ca e vie in continuare ca tot asa si atunci tot felul de oameni de la care ai fi avut pretentii lingeau mana lui Ceausescu cu sarg.
    • Like 4


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult