Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Se strânge lațul: Sevil Shhaideh, mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea, urmărită penal de DNA. UPDATE: DNA cere aviz și pentru acuzarea Rovanei Plumb

Sevil Shhaideh la DNA

Procurorii DNA au pus-o sub acuzare pe Sevil Shhaideh și cer aviz de la Parlament pentru acuzarea Rovanei Plumb. Dosarul în care sunt cercetate cele două doamne ministru se referă la trecerea Lacului Belina de la Consiliul Județean Teleorman la TelDrum. Presa a scris că beneficiarul final este Liviu Dragnea. Fostul premier Victor Ponta, în mandatul căruia a fost făcut acest transfer, printr-o hotărâre de guvern, a declarat public faptul că TelDrum este firma lui Liviu Dragnea. În urmă cu câteva zile, Victor Ponta a fost chemat la DNA unde a dat detalii în dosar în calitate de martor.

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu spune însă că lucrurile pentru care sunt cercetate Shhaideh și Plumb erau cunoscute de multă vreme, iar schema prezentată în dosar este una vizibilă. Problema este că este prea vizibilă pentru a nu fi fost observată, atrage atenția jurnalistul care se întreabă de ce au acționat atât de târziu organele de anchetă. 

C.T. Popescu: Problema la dosarul „Belina” e că schema e prea vizibilă

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu spune că „pentru orice om de bun simț este evidentă ilegalitatea, e evidentă escrocheria din acest dosar”, adăugând că, potrivit procurorilor, au fost încălcate avizele negative din partea Ministerelor Justiției și Finanțelor. Acest lucru se știa încă din 2013, „iar schema prin care codurile de clasificare ale celor două zone au fost schimbate pentru ca după aceea să se facă transferul în beneficiul Consiliului Județean Teleorman, schema e foarte vizibilă”, a subliniat el, la Digi24.

„Problema e că e prea vizibilă. Un dosar atât de clar, atât de consistent cum e acesta din 2013 și până acum nu a apărut, nu s-a declanșat nicio acțiune împotriva acestor doamne. Mai mult, Sevil Shhaideh s-a aflat în poziție acum câteva luni de a deveni premier. Sevil Shhaideh e vicepremier al Guvernului, Rovana Plumb a fost ministru și în guvernarea Grindeanu, e și acum, cum a fost posibil așa ceva?. De ce au reacționat atât de târziu organele în drept având în vedere claritatea? Justiția se va pronunța dar ca jurnalist pot să constat claritatea ilegalităților din dosar”, a adăugat Cristian Tudor Popescu.

„Faptul că aceste acțiuni de urmărire penală împotriva celor două doamne vin a doua zi după izbucnirea scandalului în Inspecția Judiciară în legătură cu înregistrarea ilegală a unui procuror de alt procuror, implicată fiind și doamna Kovesi în respectiva înregistrare despre care se spune că ar fi comis presiuni asupra Inspecției Judiciare”, a mai spus el.

DNA cere aviz pentru acuzarea Rovanei Plumb

UPDATE 15.00. În dosarul în care a fost, vineri, începută urmărirea penală a vicepremierului Sevil Shhaideh, procurorii DNA cer și încuviințarea urmăririi penale pentru Rovana Plumb, în prezent ministru delegat pentru Fonduri Europene și fost ministru al Mediului, transmite Digi24.

Anchetatorii o acuză pe Rovana Plumb de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în exercitarea funcției ministeriale.

Prima reacție din PSD: „Suntem pur și simplu stupefiați”

Premierul Mihai Tudose tace. Sunt doi miniștri vizați de DNA în privința cărora trebuie să ia o măsură. Sunt doi miniștri care îi sunt fideli lui Liviu Dragnea, de aceea decizia este foarte complicată pentru primul ministru.

Prima voce din PSD care a recționat a fost Codrin Ștefănescu, secretar general al partidului.

„Suntem pur și simplu stupefiați! În plin scandal național ce are ca subiect abuzurile statului paralel, susținut de înregistrări, filmări, declarații incendiare din interior, scandal care este preluat până și de presa internațională, rămășițele fostului binom, în loc să-și prezinte în bloc demisiile de urgenâă, continuă bătălia nu numai împotriva PSD și a lui Liviu Dragnea, ci pur și simplu împotriva românilor care au votat pentru o schimbare totală de paradigmă, pentru drepturi, libertăți fundamentale, stoparea abuzurilor, pentru a nu mai exista frică și nu în ultimul rând pentru asanarea instituțiilor statului”.

Sevil Shaiddeh, mâna dreaptă a lui Dragnea, urmărită penal

Ministrul Dezvoltării Regionale, vicepremierul Sevil Shhaideh, a fost audiată vineri dimineață la Direcția Națională Anticorupție în calitate de suspect, potrivit Digi24. 

Ministrul a stat în sediul DNA mai puțin de jumătate de oră, timp în care i s-au adus la cunoștință acuzațiile penale. 

Sevil Shhaideh a venit însoțită de un avocat, dar deocamdată nu se știe în legătură cu ce dosar a fost audiată de procurorii anticorupție.

Vineri dimineața, procurorii de la DNA au făcut extinderea cercetărilor într-un dosar aflat de mai multe luni în atenția procurorilor anticorupție, un dosar în care se fac verificări cu privire la trecerea, în 2013, a unei suprafețe de teren din județul Teleorman din administrarea Apelor Române în administrarea Consiliului Județean Teleorman, potrivit Digi24. Această trecere s-a făcut la momentul respectiv prin adoptarea unei hotărâri de guvern în legătură cu care premierul de atunci, Victor Ponta, a fost audiat, la rândul lui, la DNA, zilele trecute, în calitate de martor. Este vorba de așa-numitul dosar „Belina”, când Liviu Dragnea era ministru al dezvoltării regionale, iar secretar de stat în același minister era Sevil Shhaideh.

DNA: „Rovana Plumb, în calitate de ministru al Ministerului Mediului, cu intenție a ajutat la săvârșirea faptei penale reținute în sarcina suspectei Sevil Shhaideh”

DNA a anunțat într-un comunicat că a dispus extinderea urmăririi penale împotriva a cinci suspecți:

SEVIL SHHAIDEH, la data faptelor secretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (M.D.R.A.P.), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit

IONELA STOIAN ( fostă VASILE), director în cadrul M.D.R.A.P, sub aspectul săvârșirii complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit

GHEORGHIU MARIANA SANDA, asistent registrator principal în cadrul Biroului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Alexandria, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit

GUȘĂ RODICA, asistent-registrator în cadrul Biroului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Alexandria, cu intenție sub aspectul săvârșirii complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit

DIACONU ALEXANDRINA ANDUȚA, registrator-șef în cadrul Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Teleorman, sub aspectul săvârșirii complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit

„În același dosar, în conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție - doamna Laura Codruța Kovesi a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de PLUMB ROVANA, deputat în Parlamentul României, fost ministru al Mediului și Schimbărilor Climatice, în legătură cu săvârșirea complicității la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în exercitarea funcției ministeriale”, se arată în comunicatul DNA.

Procurorii anticorupție au ajuns la concluzia că în anul 2013, prin acțiunea concertată a unor persoane cu funcții publice, părți din Insula Belina și Brațul Pavel (cu suprafață de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private.

Pentru realizarea transferului de proprietate au fost adoptate H.G. 943/2013 act cu caracter individual și HG 858/2013 act cu caracter normativ, acte prin care au fost încălcate prevederi din:  Constituției României, Legea apelor 107/1996, Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publică,  O.U.G. 107/2002 privind înființarea Administrației Naționale "Apele Române", Legea 115/1999 a responsabilității ministeriale, Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă.

„Prin aceste fapte a fost prejudiciat patrimoniul statului și au fost vătămate interesele Administrației Naționale „Apele Române".

Totodată, au fost efectuate notări în cărțile funciare ale celor două imobile (insula Belina și brațul Pavel) cu încălcarea dispozițiilor din Codul Civil, pentru a ascunde titularul dreptului de închiriere și pentru a facilita adoptarea hotărârilor de guvern menționate.

În susținerea acestor demersuri, persoane cu funcții de decizie din Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, precum și din Oficiul de Cadastru Teleorman, Biroul de Cadastru Alexandria, Administrația Națională „Apele Române" și Consiliul Județean Teleorman au servit intereselor unei societăți particulare, încălcând dispoziții prevăzute în mai multe legi”, menționează comunicatul DNA.

Insula Belina nu putea fi trecută la CJ Teleorman prin hotărâre de guvern

Procurorii anticorupție spun că Insula Belina și Brațul Pavel nu puteau fi trecute în proprietatea CJ prin HG, ci doar prin lege.

„Fiind situate în albia minoră a Dunării, Insula Belina și Brațul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii și al Constituției, prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu județean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege.

Sub pretextul realizării Complexului turistic, sportiv și de agrement „Dunăre-Belina-Seaca", la data de 26 iulie 2013, Consiliul Județean Teleorman a înaintat Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (M.D.R.A.P), o notă de fundamentare privind trecerea unor bunuri din proprietatea publică a statului și din administrarea Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice - Administrația Națională „APELE ROMANE", în proprietatea publică a județului Teleorman și administrarea Consiliului județean Teleorman.

La primul proiect de hotărâre de guvern, două ministere implicate în avizare, Ministerul Justiției și Ministerul Finanțelor Publice au atras atenția că scoaterea din domeniul public al statului și din administrarea “Apelor Române” a celor două obiective nu poate fi făcută decât prin lege, nu prin hotărâre de guvern.

În aceste condiții, a apărut necesitatea unui demers menit să creeze aparența că Insula Belina și Brațul Pavel nu ar face parte dintre bunurile care aparțin domeniului public al statului aflate în administrarea “Apelor Române”, astfel încât transferul dreptului de proprietate să se poată realiza prin hotărâre de guvern.

Cum a fost modificată pe hârtie geografia, pentru ca Insula Belina să poată ajunge la CJ Teleorman

Astfel, în ședința de guvern din data de 6 noiembrie 2013, s-a adoptat H.G. 858/2013 prin care se modificau codurile de clasificație ale Insulei Belina și Brațului Pavel, în sensul că, pe hârtie, se elimina apartenența acestora la bazinul hidrografic al Dunării, creând aparența că trecerea lor în proprietatea și administrarea Consiliului Județean Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibilă doar printr-o hotărâre de guvern.

Modalitatea de adoptare a H.G. 858/2013, act cu caracter normativ, s-a abătut de la prescripțiile normelor legislative, inclusiv prin aceea că proiectul de hotărâre nu a avut, la momentul adoptării, avizele Ministerului Justiției și al Ministerului Finanțelor Publice.

Din probele administrate, a rezultat bănuiala rezonabilă că numita Rovana Plumb, în calitate de ministru al Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, cu intenție, a inițiat și promovat H.G. 858/2013 (proces care a durat numai 17 ore), cu încălcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea și prezentarea proiectelor de acte normative”, se precizează în comunicatul DNA.

La data de 27 noiembrie 2013, deoarece aparent impedimentele fuseseră înlăturate, s-a adoptat H.G. 943/2013 prin care Insula Belina și Brațul Pavel au fost trecute din domeniul public al statului și din administrarea Administrației Naționale „APELE ROMANE", în domeniul public al județului Teleorman și în administrarea Consiliului Județean Teleorman.

„Prin modalitatea de adoptare a acestei hotărâri de guvern au fost încălcate prevederile Constituției României, cele ale Legii organice 213/1998, ale Legii 107/1996 și cu O.U.G. 107/2002, având în vedere că insula Belina și Brațul Pavel fac parte din albia minoră a Dunării, astfel încât nu puteau constitui obiect al unui transfer de proprietate publică. De asemenea, au fost încălcate o serie de dispoziții ce reglementează normele de tehnică legislativă, aspect semnalat în repetate rânduri de Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției, în perioada premergătoare adoptării hotărârii.

Adoptarea hotărârii de guvern a fost posibilă în condițiile în care, în calitate de secretar de stat în cadrul M.D.R.A.P, prin semnare, suspecta Sevil Shhaideh și-a însușit în totalitate conținutul notei de fundamentare și a proiectului de hotărâre de guvern, a inițiat și a promovat H.G. 943/2013 prin care se consfințea transmiterea unor părți din imobilele Insula Belina și Brațul Pavel, cu încălcarea flagrantă a dispozițiilor legale care reglementează normele de tehnică legislativă ce nu permiteau un astfel de transfer, aspect semnalat în repetate rânduri de către Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Justiției.

La rândul său, suspecta Ionela Vasile Stoian, în calitate de director la M.D.R.A.P. -Direcția Juridică, Relația cu Parlamentul și Relații Internaționale, a sprijinit demersurile nelegale prin aceea că nu a întocmit note referitoare la observațiile pe care le-au făcut cele două ministere avizatoare (ministerul Justiției și cel al Finanțelor Publice), nu a respectat reglementările privind circuitul de avizare, a contribuit la crearea unei reprezentări false M.F.P. și M.J. referitor la contactele de închiriere deja existente”, arată comunicatul DNA.

De menționat că, anterior acestor demersuri, suprafețe din Insula Belina și Brațul Pavel fuseseră închiriate prin contracte unei firme private.

Procurorii DNA menționează că pentru a nu atrage atenția administrației publice centrale cu privire la existența unor interese ale acelei firme private referitor la insula Belina și brațul Pavel, s-a dorit obținerea unor extrase de carte funciară „curate", în care să nu apară contractele de închiriere având ca părți Administrația Apele Române și această societate comercială.

„Astfel, sub pretextul îndreptării unei erori materiale, suspectele Gheorghiu Mariana Sanda cu complicitatea suspectelor Gușă Rodica și Diaconu Alexandrina Anduța, în calitate de registratori, cu încălcarea legii, respectiv a unor prevederi din Codul civil, au acționat astfel încât să fie radiate notările privind încheierea contractelor de închiriere cu acea firmă privată”, precizează procurorii DNA.

Dragnea îl suspectează pe Ponta că a făcut denunțul

„Orice denunțător face o mare greșeală: uită că declaratiile rămân”, a declarat Liviu Dragnea la România TV, în cadrul unei discuții desăre audierea lui Victor Ponta la DNA în dosarul Belina.  „Am înțeles ce misiune a avut dl Ponta: să ridice mâna ca să poată să fie chemat să spuna niște lucruri", a mai spus Dragnea, citat de Hotnews. El a mai adăugat că nu are „nicio tresărire”, pentru că nu e acționar la TelDrum.

Victor Ponta a reacționat pe Facebook, unde a scris că Dragnea „minte cu nerușinare”. 

„Liviu Dragnea minte cu nerusinare - la fel si slugile lui din politica sau din presa platite cu bani publici. Dosarul in care am fost audiat are numar de inregistrare din 2014!!! Este clar - 2014!?!?!?

Am fost chestionat in calitate de martor ( nu denuntator) despre modul in care am semnat eu o Hotarare de Guvern din 2013! Afacerile lui Dragnea cu Teldrum sunt problema lui si nu a mea sau a lui Grindeanu!

Nu am depus niciodata un denunt penal contra lui Dragnea sau a oricui altcuiva din PSD! Niciodata!

Daca Dragnea a comis fapte penale cu TELDRUM sa raspunda pentru ele / faptul ca da vina in mod mincinos pe altii arata doar cat este de speriat si cat de vinovat se stie! Liviu - minciuna si hotia au (pana la urma) picioare scurte! Si protectia pe care ai avut-o pana acum de la "Sistem" nu o sa tina la nesfarsit!”, a scris Ponta.

Paradisul piscicol deținut de Tel Drum la Belina, locul preferat al pescarului Dragnea

O investigație Hotnews a arătat cum a ajuns Tel Drum să obțină în concesiune 70 de hectare de luciu de apă pentru o chirie de 7.000 de euro și vorbește despre rolul pe care Liviu Dragnea l-ar fi jucat în afacere. Lacul se numește Belina, iar sătenii din zonă știu că este al lui Dragnea.

În noiembrie 2013, Guvernul Ponta a trecut prin HG insula Belina, lacul Belina și brațul Pavel din administratia Apelor Române în administrația Consiliului Judetean Teleorman. Guvernul și-a motivat transferul prin dorința CJ Teleorman de a dezvolta turistic zona, prin construcția unui complex turistic şi sportiv, cu hotel, bazine de înot şi pensiuni, o tabără cu plajă.

Numai ca aici, compania Tel Drum avea deja interese din 2011, când a închiriat prima dată pentru pescuit bratul Pavel, care merge vreo patru km în paralel cu Dunărea. Cel putin asa reiese din declaratiile primarului din Seaca, citat de Gandul, intr-un articol publicat in 2013. „Din 2011 sunt închiriate de Tel Drum. Acum, dacă le-a luat la Consiliul Judeţean, nu mai dă bani la Apele Române”, explica pentru Gândul, Lucian Călin, ajuns la al cincilea mandat.

„Zona de agrement, cu hotel, bazine de înot n-a mai apărut, în schimb Tel Drum a ridicat câteva construcții cu circuit închis, unde uneori vin Dragnea și invitații săi la pescuit. Proprietatea este ferită de privirile curioșilor și bine păzită. Pentru cele 70 de hectare luate în concesiune în 2014, Tel Drum plătește pușin peste 7000 de lei pe lună”, scriu jurnaliștii de la Hotnews.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cri check icon
    Sa speram ca dosarul TelDrum nu va avea aceeasi soarta precum cealalta acuzatie la adresa lui Dragnea, lansata in presa tot de surse din DNA, si anume asa-zisele sale proprietati din Brazilia, proprietati a caror existenta se pare ca procurorii nu au reusit sa o demonstreze pana acum.
    Mie nu imi este clar de ce aceasta presupusa ilegalitate ( balta preluata de TelDrum ), datand inca din 2013, nu a fost pana astazi anchetata de catre procurori; coincidenta aparitiei acestui dosar dupa vizita la DNA a lui Victor Ponta este evidenta.
    Eu sunt uimit si de faptul ca pe Dragnea nu l-a intrebat nimeni cum de si-a procurat ditamai viloiul, din salariul lui de bugetar. Care viloi l-a putut vedea tot omul la TV ( daca imaginile difuzate au fost conforme cu realitatea ).
    Asistam, in premiera, la anchetarea a doi ministri din guvernul unei tari membre a UE, vizand in fapt ilegalitati de care este suspectat seful partidului de guvernamant; daca se va dovedi ca acest dosar se bazeaza pe acuzatii si probe temeinice, va fi in regula, indiferent de sentinta instantei de judecata; insa daca dosarul se va dovedi a fi subtire sau intemeiat doar pe delatiuni mincinoase, reputatia Romaniei va fi grav prejudiciata; esecul procurorilor in a-si dovedi acuzatiile va fi un semn ca cei care afirma ca tara noastra a devenit un stat politienesc au, din pacate, dreptate. Vom vedea.
    • Like 0
  • check icon
    Nu mai este nimik de zis! Am cerut imperativ copiilor mei, plecati de ceva vreme din România, să își dobândească cetățenia tărilor adoptive și să renunțe la cetățenia română! La cer ar mai fi bună? Începe deja să devină o povară tot mai grea! Auf wiederseen rumunia!
    • Like 1
  • Atata timp cat Ciuma Rosie detine majoritatea in Parlamentul Rusinii Nationale,nu se va da aviz favorabil.
    • Like 0
  • Nu stiu ,zau,nu stiu ce se poate face intr-o tara in care legiuitorul de buna credinta a prevazutmodul de constituire a Parlamentului a institutiilor de control al legalitatii dupa un model vestic democratic dar unde aceste institutii prin indulgenta alegatorului,si el stapanit de mentalitatea balcanica,s-a ajuns ca Parlamentul institutiile subordonate si institutiile de control sa fie populate de spagari,penali,profitori,curlimbisti.Toata structura statala nu functioneaza din cauza aceasta.Originea pacatului gasim din pacate la prima veriga,la alegator.
    Cred ca aceasta situatie intolerabila pentru alegatorul matur (in minoritate) dar si pentru partneri in organizatii internationale si comert/cooperare internationala poate fi din pacate combatuta numai prin creatii de organizme in afara acestei structuri(care la randul ei este tot ilegala si nedemocratica)Daca si acestia sunt infectati,tara se va scufunda la nivelul"Bananrepublic" si isi va pierde aliante,investitii,sprijin international
    • Like 0
  • Paul check icon
    Va spune io, domnu dragnea si doamna haida de e oameni de bine, a luat apa sa faca peste sa deie la oamenii saracii sa voteze pe partidul nostru pesedre... si mie imi mieroase ca cucuveaua plagiatoare vrea sa suge sangele la bobor sa ii lase sa moare de foame si oftica fara peste.
    • Like 1
  • Si cand te gandesti ca Tolo o gasise pe d-na Ionela Stoian la MDRAP semnand actele d.nei Udrea cand cu gala Bute :)! Mica e lumea asta!
    http://www.tolo.ro/2016/10/05/directorii-companiilor-de-stat-despre-sponsorizarea-galei-bute-a-fost-ca-la-piata/
    • Like 1
  • Vazand declaratia lui Codrin, e clar: psd-istii din ridicoli devin "sinucigasi". Cat tupeu poti sa ai ca sa vorbesti despre "asanarea institutiilor Statului" cand in partidul tau/in Parlament sunt atatia "penali"? Daca ar fi sa joci cu astia de la PSD acel joc copilaresc numit "Spanzuratoarea", poti sa spui toate literele din alfabet ca ei tot nu se lasa "prinsi/ghiciti": dau legi din mers care sa inventeze alte litere, A nu mai e A ci "Altceva", cuvantul enuntat nu e ala care incepe cu P de la "Penal" ci ala cu P de la "Patriot" si tot asa :)...Traim deja in lumi paralele, iar PSD devine "paralel" cu ce-si doresc romanii cinstiti (cu C de la Cinstit, nu de la Corupt)!
    • Like 4
  • check icon
    Am obosit sa traiesc intr-o tara unde coruptii, fac legea, unde legi absurde sunt votate pe banda rulanta.....adevarul ca am intrat intr-o spirala a autodistructiei periculoasa...
    • Like 2
  • andu check icon
    Nici nu pot privi spre oamenii acestia care ne fac zilele gri. Nu vad decât agresivitate,buhaiala si multa unsoare. Regret ca avem nesansa de a fi atât de aproape fizic de lumea civilizată si ffff departe spiritual. Regret ca sunt contemporana cu asemea imbuibati de doi lei. Regret pana la scârbă.
    • Like 3
  • Update și la mine. Singura glumã despre furtunã, pe care o agreez : Vântul a luat pe sus sediul PSD și-l duce, vijelios, spre Jilava !
    • Like 4
    • @ Stefan Stefania
      Romic-ajută! :)))))))))))))
      • Like 1


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult