Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Britanicii plătesc scump divorțul de Europa: toate iluziile s-au spulberat la un an după Brexit

Brexit-negocieri in impas

(Foto Guliver/Getty Images)

A trecut mai bine de un an de când Regatul Unit, în urma unui referendum contestat și câștigat la mustață, a luat decizia istorică de a părăsi Uniunea Europeană unde este membră din 1973. În octombrie 2017 lucrurile nu s-au mișcat deloc, politica țării este în haos și țara întreagă este mai divizată ca oricând. 

Săptămâna trecută, după cinci runde de negocieri și declarații mai mult sau mai puțin diplomatice, discuțiile dintre cele două părți au ajuns într-un punct mort, iar în Regat se vehiculează tot mai mult ideea de a părăsi blocul fără nicio înțelegere (No deal) . În cealaltă tabără, negociatorul UE Michel Barnier a caracterizat negocierile ca fiind deadlocked (blocate).

De la începerea negocierilor în iunie nu s-a ajuns nici măcar la un consens în ceea ce privește punctele pe care Uniunea Europeană le vrea rezolvate înainte de a începe negocierile propriu-zise. Sigur că negocieri de asemenea anvergură sunt dificile și presupun tact și mai ales experiență. Iar experiența în domeniu lipsește cu desăvârșire. Nimeni nu a părăsit până acum Uniunea. Dar faptul că după aproape șase luni s-a ajuns într-un punct mort dă naștere la întrebări foarte serioase. Este oare posibil ca UK și UE să nu ajungă vreodată la o înțelegere? Și dacă nu, ce se va întâmpla în continuare? Răspunsul la a doua întrebare este simplu: Marea Britanie va pierde. Părăsirea blocului fără nicio înțelegere înseamnă introducerea de tarife la bunuri și cu siguranță o multitudine de alte bariere non-comerciale, reducerea cooperării știițifice și periclitarea relațiilor în celelalte domenii de cooperare, de la poliție până la contraterorism și chiar până la acorduri fără de care avioanele nu pot decola de pe aeroporturi ...Și ar aduce incertitudine în procesul de pace din Irlanda de Nord, încheiat în timpul apartenenței la UE. 

Câteva din pericole pot fi evitate, folosind diplomația în ceasul al 11-lea, dar în momentul de față viitorul arată sumbru. Și cum ne explicăm impasul în condițiile în care ambele tabere susțin că vor să ajungă la o înțelegere? Singura explicație este că deodată nimeni nu negociază. Ambele tabere și-au făcut cunoscute pozițiile inițiale prin declarații făcute în ograda proprie. Ambele tabere au enunțat punctele în care nu acceptă compromisuri. Guvernul UK nu e dispus la compromisuri deoarece ar distruge mitul că nu au nevoie de Europa, în timp ce Bruxelles-ul nu poate accepta compromisuri pentru a nu încuraja alte state să urmeze exemplul Marii Britanii.

Și pentru că UE are mâna mai bună, probabil vor câștiga. Dar există însă o șansă ca guvernul britanic să se sacrifice pe altarul Brexitului cu orice preț, în loc să învețe puțină umilință și să încerce să obțină un rezultat cât mai bun pentru insulari. În acest caz susținătorii Brexit vor fi în al nouălea cer! Campania Brexit s-a bazat pe o iluzie dublă: unu - că negocierile vor fi simple și nu vor dura mult și doi - că UK se va remonta într-un timp scurt și fără efort. Ambele iluzii s-au spulberat însă într-un timp scurt. Costul economic al părăsirii UE începe să se vadă, cea mai vizibilă victimă fiind lira sterlină, care s-a devalorizat masiv din iunie 2016. Ca atare englezii au devenit mai săraci peste noapte. Cu toate astea, există britanici care acceptă negocieri dificile, o notă de plată exorbitantă pentru a divorța de UE și distrugerea economiei de dragul controlului asupra propriilor granițe și a eliberării de regulile dictate de Bruxelles. Pentru aceștia scopul este deja atins.

Dar pentru cei mai mulți ar trebui să fie un echilibru. Într-un sondaj de opinie recent, 52 la sută din cei intervievați admit că ieșirea din bloc fără un acord ar fi dezastruoasă pentru economie. Ca urmare este de așteptat ca guvernul May să adopte o poziție mai de compromis.

Rămâne de văzut cum va împăca guvernul britanic ideologia Brexit, care se bazează pe faptul ca UK să fie în control cu rațiunea economică și încercarea de a obține cel mai bun acord cu putință într-o situație din care nimeni nu câștigă. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ceea ce a scris doamna Mădălina Ifrim Loveday ar fi valabil, eventual, pentru ţări precum Portugalia, Spania sau cele din Est. Părerea mea este că nu prea se aplică Marii Britanii, una dintre cele mai mari şi mai performante puteri economice din Europa. Deci poate discuta de la egal la egal cu "corifeii" Germania şi Franţa.

    Acum s-o luăm pe puncte. Nu sunt economist, nu sunt analist politic, pretind doar că sunt un om care priveşte cu atenţie în jur şi încearcă să gândească cu propria-i minte.

    • "Introducerea de tarife la bunuri şi cu siguranţă o multitudine de alte bariere non-comerciale".
    Tarifele la bunuri şi "alte bariere non-comerciale" ar fi obligatorii pentru sărăcanii din Europa Centrală şi de Est. Din câte ştiu, Marea Britanie deja a început să tatoneze încheierea de acorduri comerciale one-to-one. În afară de noi, care avem politicienii cei mai corupţi, nu cred că foarte multe ţări ar neglija oportunitatea încheierii de acorduri comerciale cu Marea Britanie. Iar britanicii ştiu să negocieze! :)

    • "Reducerea cooperării ştiiţifice".
    Serios?! Când în Marea Britanie sunt unele dintre cele mai bune universităţi din lume? Poate va fi o oportunitate pentru Marea Britanie să-şi selecteze mai riguros studenţii şi bursierii, fără să se împiedice de regulile europene. Şi, bineînţeles, să mărească taxele de şcolarizare pentru cei care nu sunt britanici.

    • "Periclitarea relaţiilor în celelalte domenii de cooperare, de la poliţie până la contraterorism".
    Exclus! Criminalitatea transfrontalieră şi terorismul sunt deja fenomene globale, afectează în aceeaşi măsură toate statele, inclusiv pe noi, chiar dacă în România n-au fost (încă) atentate. Este în interesul tuturor să se menţină cooperarea în acest domeniu. Probabil că va fi redefinită, însă va rămâne neschimbată în esenţă. Aşa cum comentatorul Alexandru Amaricai îl cita pe Caragiale: "Să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimic".

    • "Acorduri fără de care avioanele nu pot decola de pe aeroporturi".
    Acestea se vor rezolva prin negocieri one-to-one. Blocarea traficului aerian nu-i costă doar pe britanici, îi costă şi pe "europeni". Acesta este unul dintre efectele globalizării; s-au schimbat vremurile, mărfurile şi pasagerii nu mai circulă cu vaporul cu aburi... asta este!

    • "Bruxelles-ul nu poate accepta compromisuri pentru a nu încuraja alte state să urmeze exemplul Marii Britanii".
    Una este să vrei, alta este să poţi! Trebuie să ai o economie care să susţină o astfel de decizie. Şi să nu uităm că nicio ţară europeană nu are relaţiile economice şi politice pe care Marea Britanie le are cu SUA şi chiar cu Canada. Cu siguranţă că va fi o perioadă de recesiune, dar dacă Guvernul va şti să gestioneze nemulţumirile populaţiei, pe termen lung s-ar putea să constatăm că Marea Britanie a luat o decizie înţeleaptă.

    Ca un fel de concluzie.
    Marea Britanie n-a fost niciodată complet "europeană", a păstrat o oarecare distanţă faţă de continent şi chiar de Uniune. De aceea nu cred că va veni tsunamiul post-Brexit, aşa cum îl propovădiuesc tot felul de apostoli. O tragedie ar fi, într-adevăr, pentru noi dacă am ieşi din Uniunea Europeană şi nu datorită costurilor. Practic UE, prin reglementările sale, este frâna care împiedică o căruţă numită România s-o ia incontrolabil la vale. Şi dacă privim politica românească măcar din anul ăsta... parcă frânele abia fac faţă. Acelaşi lucru este valabil şi pentru celelalte ţări foste comuniste.

    De asemenea, nu văd ca ţări precum Spania, Irlanda, Portugalia etc. (chiar şi Italia) să aibă forţa economică să se susţină pe perioada redresării în urma unui eventual Exit. Deci puţin probabil ca acesta să fie un exemplu de urmat. Nici chiar sperietoarea ajutorului sovietic (n-am greşit) nu funcţionează, pentru că Rusia n-are forţa să susţină economic un stat în perioada post-Exit, fie acesta şi Ungaria.
    • Like 0
  • Solutia pentru Brexit e data de Caragiale: " Sa se revizuiasca primesc! Dar sa nu se schimbe nimic"
    • Like 4
  • Sa nu cumva, dintr-um moment de neatentie in negocieri sa platim noi ceilalti scump! Incapatanarea regalitatii britanice este binecunoscuta si, insotita si de rabdare si asteptarea "momentului oportun" ar putea sa incline foarte abil balanta! Primul pas a fost facut iar aceasta "tergiversare" ar putea sa nu ne fie favorabila!
    • Like 0
  • britanicii sunt democrati si au ales sa plece din UE. Ar fi fost mult mai scump pentru toata lumea daca britanicii ar ignora procesul democratic ! nu ar fi fost ca si cum Bangladesul ar ignora votul popular, e vorba de marea britanie ! au motivele lor pentru a pleca din UE. UE da dovada de multa ipocrizie dupa ce ignora votul de independenta al Cataloniei, sunt impotriva votului democratic al UK, dar au recunoscut independenta Kosovo fata de Serbia dupa ce au intervenit bombardand Belgrad-ul ! nu vi se pare nimic dubios ?
    • Like 0
    • @ Merceanu Doru
      andrei andrei check icon
      Ba da, mi se pare ciudat, chiar forte ciudat ca exista oameni ca tine care au citit 3 stiri s-au uitat la televizor si gata stiu cum sta treaba cu politică Europeană sau globala
      • Like 5
    • @
      cam asa e. bune / rele, efectele se vor vedea in timp.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult