Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Trezirea după Leave. Silvia, româncă: „Am senzația că unii britanici se așteptau că peste noapte toți străinii – est-europenii, în special – vor fi deportați”

Silvia, 40 de ani, locuiește de aproape 10 ani în Marea Britanie. Cel mai mult la britanici apreciază umorul, stilul de viață relaxat și politețea. „Chiar dacă în mintea lui crede că ești un prost, un britanic nu îți va spune în față ce gândește. Zâmbește și se adresează politicos”. 

Cum vede un român aflat de zece ani în Marea Britanie votul pentru Brexit, ce spun britanicii cu care a stat de vorbă despre votul Leave, dar și experiențele pe care le-a avut cu sistemul britanic de sănătate și cu cel din învătământ aflați din discuția pe care am avut-o cu Silvia.   

Cum se vede Brexitul prin ochii unui român care locuiește de 10 ani în Marea Britanie?

Votul a venit ca o surpriză pentru toată lumea. A fost o surpriză și pentru mine, pentru că am urmărit sondajele înainte de vot. Se aștepta un rezultat strâns, dar totuși se aștepta o victorie a taberei Remain

Ai cunoștințe care au votat Leave? Ne poți povesti o discuție a ta cu cineva care a votat Leave sau Remain?

Am o cunoștință în vârstă de 60-70 de ani, știu că grupa de vârstă e importantă, pentru că preponderent au votat Leave. Am discutat cu ea înainte de vot, mi-a spus că va vota Leave. Mi-a explicat că a votat Leave ca reacție la referendumul din 1975. Spune că a votat atunci Remain, înțelegând că votează o alianță economică și nu una politică. Persoana spune că a fost „mințită” de guvernul de la acea vreme și acum a votat Leave din aceste motive. Spune că i se pare că Uniunea Europeană este coruptă, foarte birocratică, și consideră că englezii nu trebuie conduși prin reglementări de la Bruxelles. În opinia lui, pentru Marea Britanie, ca națiune, ar fi mai bine să își facă singură legile. Persoana respectivă nu pare interesată și nu are nicio temere legată de implicații economice ale votului pentru ieșirea din UE. El este convins că Marea Britanie va reuși să încheie tratate comerciale oricum, chiar și din afara UE. I se pare că ieșirea Marii Britanii din UE este o decizie bună.

Am și cunoștințe care au votat Remain. Este un cuplu tot de 60-70 de ani. Au votat Remain pe motiv că au fost îngrijorați de impactul asupra economiei al unui vot Brexit. Mi se pare că au înțeles mai bine implicațiile și riscurile și au considerat că nu ar trebui ei, ca națiune, să și le asume. „Chiar dacă suntem pe o insulă, aparținem de Europa. Suntem legați de UE de atâta timp și să încercăm să ieșim ar fi un risc pe care nu ar trebui să ni-l asumăm, pentru că nu știm ce înseamnă Brexit, nu am avut o experiență de acest tip, până acum nici o țară nu a părăsit UE”, mi-a spus o persoană, într-o discuție.

La ce crezi că se așteaptă britanicii în următoarea perioadă, legat de Brexit?

În general publicul se așteaptă să obțină acces la piața unică și condiții foarte favorabile de retragere din UE. Se așteaptă ca economia să funcționeze normal în continuare, să nu fie pierderi de locuri de muncă, dar în acelasi timp cred că vor putea reduce migrația. Am auzit persoane care vorbesc de modelul norvegian. Sunt bucuroși că nu vor mai plăti cotizația la bugetul UE. Eu personal nu cred că realizează, Norvegia acceptă libertatea de mișcare a forței de muncă. Și în același timp cotizează la bugetul UE. În linii mari, mare parte din britanici se așteaptă că va urma o perioadă mai dificilă, dar vor trece peste greutățile de moment, iar pe termen lung ei cred că va fi bine. Sunt unii care cer ca Parlamentul să anuleze votul, pentru că referendumul a fost unul consultativ.

După referendum a crescut numărul de incidente de rasism și xenofobie. Tu ai resimțit asemenea atitudini din partea britanicilor?

Nu am avut atacuri îndreptate direct asupra persoanei mele. Dar am auzit discuții în supermarket, la cumpărături de exemplu, îndreptate nu direct spre români, ci spre est-europeni în general. Au auzit remarci de genul „Când pleacă ăștia înapoi de unde au venit?”, spuse pe la spate. Nu mi-a țipat nimeni pe stradă să mă duc în România, asta nu mi s-a întâmplat, dar am auzit de alte atacuri, că au scris pe ușile unora. Acest gen de remarci îmi arată că, din nou, britanicii, mulți dintre cei ce au votat Leave, nu prea au înțeles ce au votat. Am senzația că unii se așteptau ca peste noapte toți străinii – est-europenii, în special – vor fi deportați și toți vor pleca acasă.

Dar despre Scoția?

Așa cum se știe scotienii au votat să rămâna in Uniunea Europeana și în perioada de după referendum se vorbește tot mai mult despre un al doilea referendum pentru independența Scotiei. Se discută despre găsirea unei soluții de a păstra Scoția în UE și în Marea Britanie în acelasi timp fără a separa Scoția de restul Marii Britanii. I-am întrebat pe unii susținători ai campaniei OUT dacă pentru ei nu contează că ar putea risca să distrugă o altă uniune, cea cu Scoția, răspunsul general a fost  că englezii îi iubesc pe scoțieni, dar dacă vor să părăsească Marea Britanie pentru a rămâne în UE e treaba lor. În general celor care au votat OUT și nu regretă decizia nu le pasă nici măcar de riscul de a pierde Scoția. Politicienii și scoțienii în general sunt foarte nemultumiți. La ultima întâlnire cu parlamentarii a lui Cameron unde fostul premier a răspuns întrebărilor parlamentarilor i s-au adus în special omagii lui Cameron pentru munca depusă ca prim-ministru, dar un parlamentar scoțian i-a spus ceva de genul moștenirea pe care o lăsati e că acum Scoția va fi obligată sa paraseasca UE împotriva vointei exprimate de majoritatea scoțienilor în referendum. Părerea mea este că în final scoțienii nu vor fi multumiți și mai ales dacă Marea Britanie nu va obține tratate comerciale favorabile vor organiza un al doilea referendum de independență  și poate altul va  fi rezultatul la acest refendum.

Sistemul de sănătate din Marea Britanie reacționează rapid și eficient la urgențe. În rest, pentru o programare aștepti 4-6 săptămâni

Povesteste-ne dacă ai avut vreo experiență deosebită legată de sistemul de sănătate din Marea Britanie.

Am avut o experiență favorabilă. Fiul meu, la vârsta de un an și patru luni, a făcut meningită. Era duminica seara, am sunat la Help Line la NHS, sistemul public de sănătate britanic. Ambulanța a fost în cinci minute la noi acasă. În 15 minute l-au dus la un spital mai mare, într-un oraș din apropiere. Tratamentul cu antibiotic a început din ambulanță. Paramedicii au fost pregătiți, când l-au văzut și-au dat seama că este meningită. La spital a fost monitorizat, i s-a continuat tratamentul cu antibiotic, a fost izolat într-un salon separat, în patru zile a fost total vindecat, a fost externat. Aici nu se dă plic la medic, eu le-am dat o felicitare de mulțumire. A trebuit să ne întoarcem la spital pentru continuarea tratamentului cu antibiotice venoase. Au căutat toate persoanele cu care el a venit în contact, în perioada în care a luat meningita. Noi cei din familie am fost vaccinați împotriva meningitei și am fost monitorizați.

În general, despre sistemul britanic de sănătate pot spune că este eficient în situații de urgență, dacă realizează că este ceva grav, urgent, acționează foarte bine, rapid, foarte eficient. Când este o situație cu o boală mai puțin gravă, sistemul este lent. Totul se face prin programări, programările vin prin poștă, durează foarte mult între programări, câteva săptămâni. Când ai o problemă te duci la doctorul de familie, îi spui ce te doare, el trebuie să facă un referat către medicul specialist din spital, fără referat de la el nu prea poți să te duci la spital, decât în urgențe. După ce doctorul de familie face referat la un specialist, specialistul îți trimite prin poștă programarea. Durează foarte mult.

Între programări se așteaptă mult.

Medicul de familie e disponibil de la 8-9 dimineața până la 18.30, iar după 18.30 este medic de familie out of hours, e un număr de telefon, spui ce ai și te cheamă în altă parte dacă ai o problemă de sănătate. Este ca un fel de linie de gardă pentru medicii de familie după 18.30 seara.

Nu se plătește nimic, cred că de asta durează mult. Rețetele nu se plătesc pentru copii.

Dacă ai o operație programată peste 6 săptămâni, să zicem, dacă ai încerca, așa ca în România, să dai șpagă ca să faci operația mai devreme, nu cred că merge. Operațiile sunt programate în funcție de urgență.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • O anecdota amuzanta. Cunosc cativa britanici, e drept, majoritatea din mediul universitar - toti au votat Remain. Cunosc si un roman naturalizat in Anglia (cetatenie si tot) - a votat Leave.
    • Like 1
    • @ Altcineva
      check icon
      Zonele informate și educate și/sau zonele unde a existat o anume atitudine au votat pro-EU, se vede evident pe distribuția în teren: Scoția – 62%; Londra metropolitană – 59 %; Irlanda de Nord – 55 %. Media generală 62 ~ 58 a fost dată de Anglia rurală, mai ales, deci tocmai de oamenii neinformați și care, de fapt, au un contact minim cu imigranții, poate cu imigranții est-europeni care lucrează în ferme, dar presupun că aceștia sunt mană cerească pt fermierii locali, deci nu de acolo vine votul anti-EU, ci din manipularea oamenilor, preponderent prin cifre false și/sau fabricate ad hoc precum și prin slogane ieftine gen „Britain back to the people” și alte asemenea bazaconii gen România Mare.
      • Like 1
    • @
      Dar tot n-ai explicat de ce romanul meu a votat Leave.
      • Like 0
    • @ Altcineva
      check icon
      Păi eu trebuie să explic?! Nu el?!
      • Like 0
  • check icon
    „A fost o surpriză și pentru mine, pentru că am urmărit sondajele înainte de vot.” Nu am reușit să pricep de ce rezultatul a fost „o surpriză pentru toată lumea”, de vreme ce toate sondajele de opinie arătau un ușor avantaj pt Brexit. O mică busculare a fost după asasinarea parlamentarului Cox (parcă așa o chema), dar insuficientă. Tot sondajele arătau că scoțienii vor vota majoritar pro -EU, deci așa cum a și fost. Poate doamna vrea să spună „deși sondajele de opinie indicau un ușor avantaj pt Brexist, noi speram să fie invers”. Doamnă dragă, speranța nu e tot una cu surpriza.
    • Like 1
    • @
      Sondajele Joi seara aratau un avantaj Remain, prima sectie de vot centralizata (insula Gibraltar) era un vot Remain masiv; casele de pariu aratau, de asemenea, o preferinta pentru Remain. Insusi Mr Farage ar fi declarat ca se astepa ca Remain sa castige cu o marja minima...
      • Like 0
    • @ Altcineva
      check icon
      Erau „sondaje pe colțul mesei”, așa cum spuneam, mai degrabă speranța că așa va fi. Cât despre Gibraltar, da, sigur că, acolo se știa că vor vota pro-EU, dar câte voturi dă Gibraltarul? Ca atare și pe scurt: 62 % pt Brexit v. 58 % pro-EU este un rezultat ABSOLUT AȘTEPTAT. Să nu uităm că un sondaj de opinie are o marjă de eroare, deci putea fi invers, tot așteptat era, cu alte cuvinte era în marja de eroare a oricărui sondaj. Orice vot „la mustață”, cu diferențe estimate mai mici de 2 %, sunt greu de anticipat. Deci, și cu asta închei, afirmațiile – repetate și enervante – că rezultatul a fost o surpriză nu fac decât să indice degringolada și diletantismul celor care analizează sondajele de opinie. Un sondaj de opinie NU este un vot real, este o tendință aproximată în jurul unei valori cu +/- 2 % marjă de eroare, poate fi și mai mult, depinde cum a fost eșantionată populația.
      • Like 0
    • @
      Absolut asteptat, cu certitudine de 120%, nu?
      • Like 0
    • @ Altcineva
      check icon
      Domnule dragă, mata ori nu citești atent ori nu citești atent. Păi de vreme ce TOATE sondajele de opinie de dinainte de Brexit arătau un ușor avantaj pro Brexit față de pro-EU, în ce constă surpriza? Explică-mi, eu îs mai tont de felul meu, poate mata mă luminezi. Eu înțeleg că vrei să pari spiritual, ar fi bine chiar să fii.
      • Like 0
    • @
      Da-mi voie sa-ti explic atunci:
      - 120% rezulta din adunarea "62 % pt Brexit v. 58 % pro-EU";
      - din moment ce orice sondaj are, asa cum spui, o marja de eroare, nu inteleg cum poate cineva sa fie "absolut sigur" de directia pe care aceste sondaje o indicau;
      - cand zici "toate sondajele", de ce nu includem si sondajele "pe colțul mesei"?
      • Like 0
    • @ Altcineva
      check icon
      Ei, bravos... Acuma, pe bune, dacă ce scriu eu nu e convingător, studiază un pic teoria sondajelor de opinie raportat la votul real. Nu e chiar așa de complicat. Uite, mai scriu încă o dată. Dacă, să zicem, sondajele de opinie indică o intenție de vot X de tipul 51% ~ 49% sau 52% ~ 48%, cu alte cuvinte 1-2 procente în jurul 50%, atunci rezultatul real AȘTEPTAT, ținând cont de marja de eroare a oricărui sondaj, uzual în jur de 2 %, poate fi oricare în intervalul 50,1 ~ 49,9 – 51,9 ~ 48,1. În cazul Brexit, nu a fost efectiv nicio surpriză, votul real a fost foarte aproape de sondaje, dovadă că au fost sondaje făcute profesionist, iar votul real nu a avut elemente perturbatoare: non-răspuns la sondaje și/sau număr mare de indeciși. NUMAI în asemenea situații rezultatul la votul real poate fi semnificativ diferit de sondaje, dar nu a fost cazul. În alte situații, în anii din urmă, au fost situații de acest tip, de ex. la alegerile din Franța din urmă cu 2-3 mandate, nu mai țin minte.
      • Like 0
    • @ Altcineva
      check icon
      „cand zici "toate sondajele", de ce nu includem si sondajele "pe colțul mesei"”. Simplu, deoarece acestea NU sînt sondaje, sînt făcături. Și cu asta am încheiat discuțiile, pierd deja prea mult timp.
      • Like 0
  • Nu știu cine este Silvia, persoana care a făcut analiza situației "after Brexit". Locuiesc in Anglia de multa vreme, ca si ea. Cred că a făcut o radiografie obiectivă, echidistanta. Comentariile sunt pline de bun-simț. La fel se vede situația și din Estul Angliei, acolo unde locuiesc. Cred ca e un articol bun si sper că e și interesant pentru mulți care vor sa simtă pulsul societății engleze acum, după referendum.
    • Like 3
  • check icon
    Fie că-i zici oaie sau sheep, mouton sau pecora, pân` la urmă tot la schaf ajungem!
    • Like 1
  • yep, cam aşa este, cu o mică excepţie, scoţia. eu trăiesc de aproape 5 ani în scoţia. imi place locul, îmi plac oamenii. e ca acasă în ardeal :) nu odată am auzit scoţienii spunând clar şi răspicat că urăsc anglia şi englezii. de câţiva ani scoţia e condusă de SNP. un partid naţionalist, până în măduva oaselor. credeţi-mă că diferenţa dintre ei ţi psd e aproape 0. votul pentru independenţă? nu prea mai ţine, chiar şi cei ce au zis zes acu se cam răzgândesc. cu ce a mers snp-ul tare a fost petrolul din scoţia. la câteva luni după referendum preţul s-a dat dea dura, la vale. mulţi şi-au pierdut slujbele pe coasta de est, aberdeen. nu numai slujbele dar şi stilul de viaţă (salariile erau high, un amărât care lucra într-o companie şi se ocupa cu copierea documetelor şi plimbarea lor prin birouri avea 9.4 pounds pe oră). partea cu nhs e clară, te apucă câteodată pandaliile şi ţi se face dor de coada de la medicul de familie de acasă. cei mai mulţi, şi nu numai scoţienii, o iau pe shortcut. se prezintă direct la urgenţe. nhs e cam ciudat.
    • Like 1
  • Waa Zaa Waa Zaa check icon
    Articolul e bine ancorat in realitatile britanice. Cu o mentiune: se asteapta mult la medic pentru ca sunt medici putini si cerinta mare, nu pentru ca nu se dau plicuri.

    Iar medicii de familie sunt bine platiti, bine pregatiti si rezolva mare parte din problemele medicale fara a implica medicul specialist (in sensul ca face investigatiile prin sistemul de medicina secundara din spitale, dar el e medicul curant care coleaza rezultatele si decide planul de tratament.

    Daca se gaseste ceva semnificativ, uneori echipa din spital preia initiativa si conduce tratamentul si informeaza medicul de familie despre aceasta schimbare de responsabilitate.

    Apoi, multe din internari au follow up cu echipa din spital. Odata externat, pacientul nu este abandonat in comunitate.
    • Like 5


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult