Silvia, 40 de ani, locuiește de aproape 10 ani în Marea Britanie. Cel mai mult la britanici apreciază umorul, stilul de viață relaxat și politețea. „Chiar dacă în mintea lui crede că ești un prost, un britanic nu îți va spune în față ce gândește. Zâmbește și se adresează politicos”.
Cum vede un român aflat de zece ani în Marea Britanie votul pentru Brexit, ce spun britanicii cu care a stat de vorbă despre votul Leave, dar și experiențele pe care le-a avut cu sistemul britanic de sănătate și cu cel din învătământ aflați din discuția pe care am avut-o cu Silvia.
Cum se vede Brexitul prin ochii unui român care locuiește de 10 ani în Marea Britanie?
Votul a venit ca o surpriză pentru toată lumea. A fost o surpriză și pentru mine, pentru că am urmărit sondajele înainte de vot. Se aștepta un rezultat strâns, dar totuși se aștepta o victorie a taberei Remain.
Ai cunoștințe care au votat Leave? Ne poți povesti o discuție a ta cu cineva care a votat Leave sau Remain?
Am o cunoștință în vârstă de 60-70 de ani, știu că grupa de vârstă e importantă, pentru că preponderent au votat Leave. Am discutat cu ea înainte de vot, mi-a spus că va vota Leave. Mi-a explicat că a votat Leave ca reacție la referendumul din 1975. Spune că a votat atunci Remain, înțelegând că votează o alianță economică și nu una politică. Persoana spune că a fost „mințită” de guvernul de la acea vreme și acum a votat Leave din aceste motive. Spune că i se pare că Uniunea Europeană este coruptă, foarte birocratică, și consideră că englezii nu trebuie conduși prin reglementări de la Bruxelles. În opinia lui, pentru Marea Britanie, ca națiune, ar fi mai bine să își facă singură legile. Persoana respectivă nu pare interesată și nu are nicio temere legată de implicații economice ale votului pentru ieșirea din UE. El este convins că Marea Britanie va reuși să încheie tratate comerciale oricum, chiar și din afara UE. I se pare că ieșirea Marii Britanii din UE este o decizie bună.
Am și cunoștințe care au votat Remain. Este un cuplu tot de 60-70 de ani. Au votat Remain pe motiv că au fost îngrijorați de impactul asupra economiei al unui vot Brexit. Mi se pare că au înțeles mai bine implicațiile și riscurile și au considerat că nu ar trebui ei, ca națiune, să și le asume. „Chiar dacă suntem pe o insulă, aparținem de Europa. Suntem legați de UE de atâta timp și să încercăm să ieșim ar fi un risc pe care nu ar trebui să ni-l asumăm, pentru că nu știm ce înseamnă Brexit, nu am avut o experiență de acest tip, până acum nici o țară nu a părăsit UE”, mi-a spus o persoană, într-o discuție.
La ce crezi că se așteaptă britanicii în următoarea perioadă, legat de Brexit?
În general publicul se așteaptă să obțină acces la piața unică și condiții foarte favorabile de retragere din UE. Se așteaptă ca economia să funcționeze normal în continuare, să nu fie pierderi de locuri de muncă, dar în acelasi timp cred că vor putea reduce migrația. Am auzit persoane care vorbesc de modelul norvegian. Sunt bucuroși că nu vor mai plăti cotizația la bugetul UE. Eu personal nu cred că realizează, Norvegia acceptă libertatea de mișcare a forței de muncă. Și în același timp cotizează la bugetul UE. În linii mari, mare parte din britanici se așteaptă că va urma o perioadă mai dificilă, dar vor trece peste greutățile de moment, iar pe termen lung ei cred că va fi bine. Sunt unii care cer ca Parlamentul să anuleze votul, pentru că referendumul a fost unul consultativ.
După referendum a crescut numărul de incidente de rasism și xenofobie. Tu ai resimțit asemenea atitudini din partea britanicilor?
Nu am avut atacuri îndreptate direct asupra persoanei mele. Dar am auzit discuții în supermarket, la cumpărături de exemplu, îndreptate nu direct spre români, ci spre est-europeni în general. Au auzit remarci de genul „Când pleacă ăștia înapoi de unde au venit?”, spuse pe la spate. Nu mi-a țipat nimeni pe stradă să mă duc în România, asta nu mi s-a întâmplat, dar am auzit de alte atacuri, că au scris pe ușile unora. Acest gen de remarci îmi arată că, din nou, britanicii, mulți dintre cei ce au votat Leave, nu prea au înțeles ce au votat. Am senzația că unii se așteptau ca peste noapte toți străinii – est-europenii, în special – vor fi deportați și toți vor pleca acasă.
Dar despre Scoția?
Așa cum se știe scotienii au votat să rămâna in Uniunea Europeana și în perioada de după referendum se vorbește tot mai mult despre un al doilea referendum pentru independența Scotiei. Se discută despre găsirea unei soluții de a păstra Scoția în UE și în Marea Britanie în acelasi timp fără a separa Scoția de restul Marii Britanii. I-am întrebat pe unii susținători ai campaniei OUT dacă pentru ei nu contează că ar putea risca să distrugă o altă uniune, cea cu Scoția, răspunsul general a fost că englezii îi iubesc pe scoțieni, dar dacă vor să părăsească Marea Britanie pentru a rămâne în UE e treaba lor. În general celor care au votat OUT și nu regretă decizia nu le pasă nici măcar de riscul de a pierde Scoția. Politicienii și scoțienii în general sunt foarte nemultumiți. La ultima întâlnire cu parlamentarii a lui Cameron unde fostul premier a răspuns întrebărilor parlamentarilor i s-au adus în special omagii lui Cameron pentru munca depusă ca prim-ministru, dar un parlamentar scoțian i-a spus ceva de genul moștenirea pe care o lăsati e că acum Scoția va fi obligată sa paraseasca UE împotriva vointei exprimate de majoritatea scoțienilor în referendum. Părerea mea este că în final scoțienii nu vor fi multumiți și mai ales dacă Marea Britanie nu va obține tratate comerciale favorabile vor organiza un al doilea referendum de independență și poate altul va fi rezultatul la acest refendum.
Sistemul de sănătate din Marea Britanie reacționează rapid și eficient la urgențe. În rest, pentru o programare aștepti 4-6 săptămâni
Povesteste-ne dacă ai avut vreo experiență deosebită legată de sistemul de sănătate din Marea Britanie.
Am avut o experiență favorabilă. Fiul meu, la vârsta de un an și patru luni, a făcut meningită. Era duminica seara, am sunat la Help Line la NHS, sistemul public de sănătate britanic. Ambulanța a fost în cinci minute la noi acasă. În 15 minute l-au dus la un spital mai mare, într-un oraș din apropiere. Tratamentul cu antibiotic a început din ambulanță. Paramedicii au fost pregătiți, când l-au văzut și-au dat seama că este meningită. La spital a fost monitorizat, i s-a continuat tratamentul cu antibiotic, a fost izolat într-un salon separat, în patru zile a fost total vindecat, a fost externat. Aici nu se dă plic la medic, eu le-am dat o felicitare de mulțumire. A trebuit să ne întoarcem la spital pentru continuarea tratamentului cu antibiotice venoase. Au căutat toate persoanele cu care el a venit în contact, în perioada în care a luat meningita. Noi cei din familie am fost vaccinați împotriva meningitei și am fost monitorizați.
În general, despre sistemul britanic de sănătate pot spune că este eficient în situații de urgență, dacă realizează că este ceva grav, urgent, acționează foarte bine, rapid, foarte eficient. Când este o situație cu o boală mai puțin gravă, sistemul este lent. Totul se face prin programări, programările vin prin poștă, durează foarte mult între programări, câteva săptămâni. Când ai o problemă te duci la doctorul de familie, îi spui ce te doare, el trebuie să facă un referat către medicul specialist din spital, fără referat de la el nu prea poți să te duci la spital, decât în urgențe. După ce doctorul de familie face referat la un specialist, specialistul îți trimite prin poștă programarea. Durează foarte mult.
Între programări se așteaptă mult.
Medicul de familie e disponibil de la 8-9 dimineața până la 18.30, iar după 18.30 este medic de familie out of hours, e un număr de telefon, spui ce ai și te cheamă în altă parte dacă ai o problemă de sănătate. Este ca un fel de linie de gardă pentru medicii de familie după 18.30 seara.
Nu se plătește nimic, cred că de asta durează mult. Rețetele nu se plătesc pentru copii.
Dacă ai o operație programată peste 6 săptămâni, să zicem, dacă ai încerca, așa ca în România, să dai șpagă ca să faci operația mai devreme, nu cred că merge. Operațiile sunt programate în funcție de urgență.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
- 120% rezulta din adunarea "62 % pt Brexit v. 58 % pro-EU";
- din moment ce orice sondaj are, asa cum spui, o marja de eroare, nu inteleg cum poate cineva sa fie "absolut sigur" de directia pe care aceste sondaje o indicau;
- cand zici "toate sondajele", de ce nu includem si sondajele "pe colțul mesei"?
Iar medicii de familie sunt bine platiti, bine pregatiti si rezolva mare parte din problemele medicale fara a implica medicul specialist (in sensul ca face investigatiile prin sistemul de medicina secundara din spitale, dar el e medicul curant care coleaza rezultatele si decide planul de tratament.
Daca se gaseste ceva semnificativ, uneori echipa din spital preia initiativa si conduce tratamentul si informeaza medicul de familie despre aceasta schimbare de responsabilitate.
Apoi, multe din internari au follow up cu echipa din spital. Odata externat, pacientul nu este abandonat in comunitate.