Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Bucură-te de vară în fiecare seară! Transformarea grădinii într-un spațiu primitor și relaxant în 4 pași

Terasa Canggu

Vara este aproape și, în curând, zilele călduroase și mai lungi te vor împinge să petreci mai multe ore în aer liber. Iar pentru asta nu trebuie să aștepți weekend-ul, o mini-vacanță sau concediul.

Dacă ai un colț de grădină sau o terasă mai generoasă, acesta este un moment potrivit să-ți faci un plan pentru amenajare sau reamenajare. Astfel, până vara își va intra pe deplin în drepturi, vei avea un spațiu primitor și relaxant în care să-ți petreci timpul liber, indiferent că-ți place să citești, să grădinărești sau chiar să gătești.

Și pentru ca planul să prindă contur, iată câteva idei pentru inspirație și sfaturi practice de la DedeSign, precum și un exemplu concret de amenajare a unei terase. 

1. Schițează un plan al grădinii și delimitează-l pe zone diferite

În funcție de suprafața de care dispui și de activitățile preferate când vine vorba de timp petrecut în aer liber, ai la dispoziție mai multe variante.

Dacă îți place să organizezi petreceri, amenajarea unei „bucătării” exterioare, cu o zonă de luat masa și o zonă de grătar, îți poate fi de mare ajutor. 

În proiectul propus de DedeSign, s-a folosit o masă extensibilă pentru grădină, din lemn acacia, cu o capacitate de 12 persoane. Zona de servit masa este delimitată de cea pentru gratar prin utilizarea unei gresii porțelanate.

Amplasarea gratarului și a accesoriilor – lichid și cuburi pentru aprins focul – pe o podea construită din plăci de lemn termotratat, a fost gândită și din punct de vedere funcțional, astfel încât să fie cât mai aproape de zona unde se servește masa.

Dacă spațiul este suficient de generos sau îl gândești ca pe un loc destinat copiilor, poți integra o piscină, un loc de joacă pentru copii, un balansoar sau un hamac.

Piscina din acest proiect are 6 metri lungime și aproape 3 lățime, și are integrat un sistem complet de accesorii. Șezlongurile și cele două umbrele completează zona delimitată pentru piscină într-un mod armonios.

Hamacul, fixat cu ajutorul unui suport special, invită la relaxare. Spațiul a fost pe deplin valorificat și prin amplasarea unui set de mobilier pentru grădină, cu o masă joasă, două scaune și o canapea, unde poți servi cafeaua de dimineață sau te poți retrage pentru siesta de după masă.

Tot în funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție, poți analiza și utilitatea unei căsuțe pentru uneltele de grădină.

Sfat - Ia în calcul fluxul de circulație prin grădină și tranzitul de la o zonă la alta, astfel încât structurarea spațiului să fie una funcțională și coerentă.

Structurarea spațiului pe niveluri oferă o senzație de dinamism și conferă grădinii un aspect mai natural și mai organic. Poți obține acest efect prin construirea de terase, trepte sau iazuri.

2. Alege un stil de design

Poți opta pentru stilul modern, cel mai popular în prezent și ușor de recunoscut după paleta cromatică neutră (alb, gri, negru, bej, crem, maro), după formele simple, materialele naturale (lemn, piatră, bumbac, lână) și, bineînțeles, decorul minimal. Poți aborda însă și stilul clasic, rustic, industrial sau multiclor sau, de ce nu, o combinație de stiluri care te reprezintă.

DedeSign a folosit pentru delimitarea zonei piscinei un tip de pavaj care imită piatra și rigole în aceeași nuanță.

Sfat – Adoptarea unui stil de design asemănător cu cel din interiorul locuinței va conferi grădinii tale un plus de eleganță, și va crea senzația de ordine, continuitate și unitate.

3. Alege plantele și alte elemente naturale

Pentru ca grădina să-ți ofere senzația unui colț de natură, mizează pe diverse specii de plante și materiale naturale. Atenția la aspectele estetice îți va fi răsplătită de plăcerea de a-ți savura timpul liber într-un spațiu frumos și armonios.

Poți accentua ideea de natural a grădinii tale, folosind ghivece ceramice, ghivece din fibră de piatră, ghivece cu finisaj de ratan și varietăți de plante, garduri de lemn și decorațiuni din lemn.

Sfat - Combinarea mai multor elemente, apă, foc, pământ, te vor ajuta să conturezi o atmosferă naturală, relaxantă și plină de viață.

3. Fă o listă de cumpărături

După ce ai stabilit zonele grădiniii tale și stilul în care vrei să o amenajezi, alege mobilierul potrivit, sursele de iluminat, accesoriile potrivite și plantele preferate, și calculează bugetul de care ai nevoie.

Sfat – Tipul de ilumitat este foarte important în amenajarea unei grădini, mai ales dacă vrei să-ți petreci mai mult timp acolo și după lăsarea serii. La o întâlnire cu prietenii sau poate la o cină romantică. Poți utiliza lămpi solare, reflectoare, aplice sau instalații solare.

Odată amenajată grădina, nu va depinde decât de tine să-ți găsești cât mai mult timp liber ca să te bucuri de ea. Dar cel mai probabil, rezultatul și efectele estetice obținute vor reuși să te motiveze suficient încât să-ți dorești să ajungi cât mai devreme acasă și să te bucuri de familie și prieteni. În fiecare seară de vară. Spor la treabă!

DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința.

O prezență discretă, DedeSign îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult
sound-bars icon