Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Bugetul, privit de guvernanți ca un sac care trebuie cumva umplut de firmele private și angajații lor, astfel încât ei să-și poată onora promisiunile electorale

Guvernul Tudose în ședință

(Foto: gov.ro)

Bugetul unei țări este tot mai mult o construcție contabilă de formă, lipsită de fond. Este adevărat că cel puțin teoretic, alocările globale către anumite destinații (armată, asigurări sociale, investiții, sănătate, etc) spun în principiu ce orientare are guvernul și clasa politică majoritară: liberală ori social democrată - deși vorbim demult despre o „încețosare” chiar și a acestor concepte. De asemenea, bugetul ne lasă să înțelegem unde va „apăsa” guvernul din punct de vedere al resurselor: pe colectarea taxelor, pe majorări de taxe, ori pe creștere economică.

În realitate, în multe cazuri partidele aflate la guvernare privesc bugetul doar ca pe un sac, care trebuie cumva umplut de firmele private și angajații lor, astfel încât ei să-și poată onora promisiunile electorale și în același timp să nu nu-și supere partenerii externi. Iar atunci când calculele privind adâncimea sacului „dau cu virgulă”, indicatorii sunt „ajustați” pentru a înscrie cifrele în constrângerile existente. Cel mai ușor este de jonglat, în faza de construcție bugetară, cu inflația, cursul de schimb și creșterea economică. Fiind valori ce se referă la viitor, deci incerte, guvernul poate alege cea mai convenabilă prognoză dintre cele oferite de băncile internaționale, UE, FMI, BNR, băncile comerciale din România, sau instituțiile guvernamentale cu rol de prognoză ori statistică.

În faza de ajustare la realitate (de obicei atunci când veniturile bugetare nu corespund nevoilor sau promisiunilor făcute) încep tăierile de la rectificările bugetare: din investiții (întotdeauna prima victimă și cea mai ușor de sacrificat) apoi în domeniile unde beneficiarii fondurilor țipă cel mai puțin (educație, sănătate). Dacă tot nu ies calculele, se trece la „varianta atomică: serviciile publice sau lucrările private decontate de la bugetul de stat nu sunt facturate în cadrul anului respectiv, ci sunt „amânate” pentru bugetul aferent anului următor, deși efectuate de firmele prestatoare în anul curent...

Pentru moment, suntem la faza de jonglare cu cifrele macro, dificil de atacat așa cum am precizat mai sus. Oricât de departe de valorile estimate de organismele specializate, guvernul poate oricând spune că eventualele „discrepanțe” vor fi reglate la rectificările bugetare - prin tăieri sau cum amuzant, dar spectaculos s-au exprimat oficialii în ultimul timp, prin „majorări negative”. Probabil cursul mediu al leului va fi mai aproape de 4,75 pentru un euro în 2018, iar inflația către 3,5, dar din nou - în afara unor valori aberante, guvernul își poate baza prognozele pe orice nivel al acestor indicatori, orice critică fiind mai degrabă sterilă.  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult