Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Florentin Pandele, nemulțumit de bugetul pe 2018: „Îmi rezerv dreptul de a protesta în piaţa protestelor"

Gabriela Firea - Florin Pandele

(Foto: Facebook/Gabriela Firea)

Florentin Pandele, primarul independent al oraşului Voluntari, îi îndeamnă pe edilii din România să-şi convingă parlamentarii care îi reprezintă să nu susţină proiectul bugetului pe 2018, pe motiv că primăriile vor pierde mulți bani în urma „revoluției fiscale” a PSD.

Soţul Gabrielei Firea susține într-un apel publicat de stiripesurse.ro că oraşul pe care îl conduce va pierde 8 milioane de euro din bugetul de 40 de milioane dacă proiectul de buget este aprobat în actuala formă. Primarul orașului Voluntari anunță că, în caz contrar, va protesta în Piața Victoriei, precizând că nu se va alătura protestelor #rezist, ci va protesta separat.

Apelul primarului Florentin Pandele, așa cum a fost publicat de stiripesurse.ro:

„Apel către primarii din România,

În preajma alegerilor parlamentare, candidaţii tuturor formaţiunilor politice vin şi ne conving că vor lupta pentru alegătorii lor!

Parlamentarii pleacă şi se întorc peste 4 ani aplicând aceeaşi strategie.

Astăzi guvernul a întocmit proiectul de buget pentru anul 2018, buget care ne va vitreji de foarte multe fonduri.

De exemplu, în anul 2017, după calculele aproximative ale speciliştilor din Primăria oraşului Voluntari, bugetul anului următor va pierde cc. 8 milioane de euro din cele aproximativ 40 de milioane de euro (bugetul total estimat al U.A.T.-ului pe anul în curs).

Aceeaşi formulă este valabilă pentru toate unităţile administrativ-teritoriale din România, indiferent de rang.

În consecinţă, fac apel la dumneavostră ca împreună, indiferent de formaţiunea politică din care faceţi parte, inclusiv primarii independenţi, să uzităm de toate pârghiile legale pentru a ne convinge parlamentarii care ne reprezintă (care ar trebui să ne reprezinte) să ne susţină în acest demers.

Domnul Dragnea ne spune să ne uităm pe anexele bugetului (anexe pe care le-au văzut doar ei!...), acolo probabil, după votul plenului, vom vedea cât pierde fiecare U.A.T..

În caz contrar îmi rezev dreptul de a protesta în piaţa "protestelor" nu pentru mine, ci pentru cetăţenii pe care, vremelnic, îi reprezint.

Nu mă alătur protestatarilor #rezist, respect Constituţia şi ordinea de drept în România, îmi iubesc patria şi pământul strămoşesc şi nu sunt manevreat de nimeni din interiorul sau din exteriorul ţării.

Am depus jurământ militar ca ofiţer să apăr România!

P.S.:

Primul-ministru al României, în urmă cu câteva zile, a încurajat manifestaţiile care se desfăşoară în faţa Guvernului.

Dacă instituţiile abilitate ale statului nu au luat măsuri împotriva celor care îşi exprimă opiniile în acest spaţiu, nu văd de ce eu, voi, noi toţi care reprezentăm cetăţenii în administraţia publică locală nu am putea manifesta pentru apărarea drepturilor acestora!

Nu trebuie să ne facem probleme pentru siguranţa noastră, Jandarmeria este promptă, are şefi de obiectiv vigilenţi şi intervine rapid (până să ne luăm boxul în faţă).”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult