Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Bulgaria intră în Schengen la începutul anului viitor, România mai așteaptă

Viorica Dancila - Bulgaria

(Foto: gov.ro)

Bulgaria va intra în spaţiul Schengen din 2019, pentru început doar cu frontierele aeriene, anunţă publicaţia bulgară 24 Chasa, preluată de News.ro. Publicația citează afirmaţii ale liderului europarlamentarilor PPE, Manfred Weber, candidat pentru preşedinţia Comisiei Europene.

Afirmaţia ar fi fost făcută la o întâlnire cu Ţvetan Ţvetanov, lider al partidului politic GERB, care a avut loc la Bruxelles şi a avut ca temă situaţia politică din Europa.

De altfel, Weber şi-a exprimat susţinerea faţă de aderarea Bulgariei la Spaţiul Schengen şi într-un interviiu acordat publicaţiei în 8 noiembrie, imediat după desemnarea sa drept candidat la şefia Comisiei Europene.

Manfred Weber, lider al grupului PPE, a declarat în septembrie, în plenul PE, că schimbările din justiţie afectează nu doar candidatura României la spaţiul Schengen, ci şi pe ale Bulgariei şi Croaţiei, solicitând autorităţilor de la Bucureşti "să înceteze să pună în pericol lupta împotriva corupţiei"

Premierul Viorica Dăncilă afirma, în februarie, că a fost asigurată de către preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, că până la 1 ianuarie 2019, când va prelua preşedinţia Consiliului European, România va fi membru al spaţiului Schengen şi nu se va mai afla sub MCV. În ceea ce priveşte ridicarea MCV, după prezentarea ultimului raport al Comisiei Europene privind România şi Bulgaria, în 13 noiembrie, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans a făcut referire la posibilitatea ridicării MCV pentru Bulgaria în mandatul actualei Comisii, fără a menţiona însă şi România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Oficial Bulgaria e mai corupta decat Romania .
    https://ceoworld.biz/2018/02/27/these-are-the-20-most-corrupt-countries-in-europe-in-2017/

    N-au DNA si nici vreo condamnare notabila de inalti demnitari .

    Deci ce avem aici ? Esec diplomatic al guvernului? O consecinta a strategiei opozitiei de a ataca PSD de la tribuna Parlamentului European ? Politicianism marca UE? Nu am satisfacut grupuri de interese economice cum sugereaza Basescu ?

    • Like 0
  • Ca de obicei.
    • Like 0
  • Alien check icon
    Asta s-a intamplat pentru ca noi din anii '90 ne luptam impotriva "bulgarizarii" Romaniei!
    • Like 1
    • @ Alien
      Ionel check icon
      Astia nu se injura intre ei la Bruxelles, asa cum o fac politicienii nostri. Si nici nu cer excluderi, activari de articole impotriva Romaniei !!! Nici DNA nu au ! Aici este problema. Noi avem astfel de politicieni si de o parte si de alta, adica si la guvernare si, mai ales, in actuala opozitie. Sa vedeti din 2020 daca se schimba puterea cum or sa se inverseze rolurile.
      • Like 3
  • Romania, la coada Europei. Trist sa fiu contemporan in an centenar cu asemenea "epic fail". Am ajuns sa am vorbe bune despre Adrian Nastase, dupa ce ii vad p-astia care conduc acum. Am plecat din tara in 2015, asa ca o provocare sa vad alta lume si sa discut cu alti oameni, alte culturi. In 2016, am avut un gram de speranta, cu guvernul Ciolos. Apoi, cand au castigat astia, am zis ca raman pana in 2020, cand isi termina mandatul. Mai e putin pana acolo, si nu cred ca visul meu se va indeplini, din pacate.
    • Like 3
  • :))))) ...that's all i'm sayin' :)
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult