Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Bulgaria intră în Schengen la începutul anului viitor, România mai așteaptă

Viorica Dancila - Bulgaria

(Foto: gov.ro)

Bulgaria va intra în spaţiul Schengen din 2019, pentru început doar cu frontierele aeriene, anunţă publicaţia bulgară 24 Chasa, preluată de News.ro. Publicația citează afirmaţii ale liderului europarlamentarilor PPE, Manfred Weber, candidat pentru preşedinţia Comisiei Europene.

Afirmaţia ar fi fost făcută la o întâlnire cu Ţvetan Ţvetanov, lider al partidului politic GERB, care a avut loc la Bruxelles şi a avut ca temă situaţia politică din Europa.

De altfel, Weber şi-a exprimat susţinerea faţă de aderarea Bulgariei la Spaţiul Schengen şi într-un interviiu acordat publicaţiei în 8 noiembrie, imediat după desemnarea sa drept candidat la şefia Comisiei Europene.

Manfred Weber, lider al grupului PPE, a declarat în septembrie, în plenul PE, că schimbările din justiţie afectează nu doar candidatura României la spaţiul Schengen, ci şi pe ale Bulgariei şi Croaţiei, solicitând autorităţilor de la Bucureşti "să înceteze să pună în pericol lupta împotriva corupţiei"

Premierul Viorica Dăncilă afirma, în februarie, că a fost asigurată de către preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, că până la 1 ianuarie 2019, când va prelua preşedinţia Consiliului European, România va fi membru al spaţiului Schengen şi nu se va mai afla sub MCV. În ceea ce priveşte ridicarea MCV, după prezentarea ultimului raport al Comisiei Europene privind România şi Bulgaria, în 13 noiembrie, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans a făcut referire la posibilitatea ridicării MCV pentru Bulgaria în mandatul actualei Comisii, fără a menţiona însă şi România.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Oficial Bulgaria e mai corupta decat Romania .
    https://ceoworld.biz/2018/02/27/these-are-the-20-most-corrupt-countries-in-europe-in-2017/

    N-au DNA si nici vreo condamnare notabila de inalti demnitari .

    Deci ce avem aici ? Esec diplomatic al guvernului? O consecinta a strategiei opozitiei de a ataca PSD de la tribuna Parlamentului European ? Politicianism marca UE? Nu am satisfacut grupuri de interese economice cum sugereaza Basescu ?

    • Like 0
  • Ca de obicei.
    • Like 0
  • Alien check icon
    Asta s-a intamplat pentru ca noi din anii '90 ne luptam impotriva "bulgarizarii" Romaniei!
    • Like 1
    • @ Alien
      Ionel check icon
      Astia nu se injura intre ei la Bruxelles, asa cum o fac politicienii nostri. Si nici nu cer excluderi, activari de articole impotriva Romaniei !!! Nici DNA nu au ! Aici este problema. Noi avem astfel de politicieni si de o parte si de alta, adica si la guvernare si, mai ales, in actuala opozitie. Sa vedeti din 2020 daca se schimba puterea cum or sa se inverseze rolurile.
      • Like 3
  • Romania, la coada Europei. Trist sa fiu contemporan in an centenar cu asemenea "epic fail". Am ajuns sa am vorbe bune despre Adrian Nastase, dupa ce ii vad p-astia care conduc acum. Am plecat din tara in 2015, asa ca o provocare sa vad alta lume si sa discut cu alti oameni, alte culturi. In 2016, am avut un gram de speranta, cu guvernul Ciolos. Apoi, cand au castigat astia, am zis ca raman pana in 2020, cand isi termina mandatul. Mai e putin pana acolo, si nu cred ca visul meu se va indeplini, din pacate.
    • Like 3
  • :))))) ...that's all i'm sayin' :)
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult