Sari la continut

Revoluția online

România digitală este cea care ne face să mergem înainte. Un proiect Republica, susținut de eMAG.

C. T. Popescu: „Imperialist american, cădea-ți-ar bomba în ocean! Asta este doamna Volguța”

Lia Olguța Vasilescu - Octav Ganea/Inquam

Pentru jurnalistul Cristian Tudor Popescu, situația în care se află România acum este similară cu cea în care a adus-o Ceaușescu la sfârșitul anilor '80.

Acesta a atras atenția asupra situației economice lăsate în urmă de PSD  - pe care l-a numit partidul-cacealma, și a ironizat-o pe Lia Olguța Vasilescu, fostul ministru al Muncii,  care s-a arătat indignată că guvernul liberal a făcut plățile pentru rachetele Patriot contractate de România în urmă cu doi ani.

Cristian Tudor Popescu, la Digi24:

„Va să zică: grad de îndatorare uriaș. Nu? Asta a făcut Ceaușescu în anii 70 și dup-aia a călcat în picioare românii ca să poată plăti acele datorii, făcute c-așa a vrut el.

A distrus toate relațiile internaționale ale României. Ce au putut să distrugă au distrus. Același lucru l-a făcut Nicolae Ceaușescu, care mai avea relații în 1989 cu dictatorii din Africa, ăia de se cânta cu banane „Vive le president Ceaușescu!” și unde trimitea fete regimul ceaușist. O să mai vorbim de fete, cu dl. Bădălău. Apoi: minciuna în legătură cu cifrele bugetului de stat, cu cifre oficiale. Păi, cu asta se ocupa Nicolae Ceaușescu. Regimul Ceaușescu, în fiecare moment, se ocupa cu raportări false. Era o economie, paralelă, construită de CSP - Comitetul de Stat al Planificării, în vremea respectivă - care se ocupa exact cu asta: a construi o economie paralelă, unde totul mergea foarte bine. (...)

Păi, ce, se apucă să plătească facturi? Cum adică, să onoreze contracte? Să onorezi un contract?! Păi, ăsta este un obicei... capitalist! Noi suntem socialiști, domnule! La noi, merge! Ce Patriot? N-avem treabă cu Patriot!

Ce spune doamna Volguța... V. Olguța! Nu e corect să-i spun așa? Vasilescu Olguța, doamna Volguța. Și-i mai spun dintr-o cauză Volguța: de la fluviul cu același nume (aflat în Rusia - n.r.), de la Volga, pentru că să faci astfel de declarații, să nu se onoreze contractul semnat acum doi ani pentru Patriot, în condițiile în care ne-am asumat 2 la sută contribuția noastră la NATO și avem relații cu partenerul nostru strategic - despre care tot vorbea dna Dăncilă -, să faci asta înseamnă să transformi România - asta vrea dna Volguța - într-o republică sovietică socialistă, de fapt. Clar asta vrea!

Echivalentul este Nu Bombey cu neutroni! Atunci așa se striga pe străzi, aduna Ceaușescu lumea pe străzi, oameni cinstiți, oameni ai muncii, filatoare de bumbac, forjori, care ieșeau pe stradă să strige: Nu bombei cu neutroni! Ei înțelegeau Bombey. Cine era Bombey ăla nu se știa. Nu Bombey cu neutroni, că suna, era în ritm. Cine erau neutronii? Un fel de gândaci, ceva sau...nu se știa.

Așa și asta: ați dat banii pe rachete, da? Imperialist american, cădea-ți-ar bomba în ocean! Asta este doamna Volguța”, a spus Cristian Tudor Popescu.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • „„Va să zică: grad de îndatorare uriaș. Nu? Asta a făcut Ceaușescu în anii 70 și dup-aia a călcat în picioare românii ca să poată plăti acele datorii, făcute c-așa a vrut el.”
  Între aceste spuse și situația reală a zilei de astăzi, există o linie, o legătură uriașă, o legătură perfectă. O similitudine dramatică și inconfundabilă. Trăim aceleași vremuri cu diferența că cei care au repetat acele vremuri, au făcut-o pentru ca ei să se îmbogățească fără măsură și la modul cel mai ordinar și penal : trădare, furt, corupție, etc.
  • Like 1
 • Ca de obicei, am urmărit cu plăcere emisiunea. Ca de obicei, Cetepeul a fost supercalifragilisticexpialidocious, adică beton.
  • Like 2
 • Ca de obicei, am urmărit cu plăcere emisiunea. Ca de obicei, Cetepeul a fost supercalifragilistic.
  • Like 0
 • check icon
  Ce pretenții poți avea de la ființe(oameni în niciun caz) ca madam Volguța?
  • Like 0
 • O remarca bolsevica a cucoanei Volguta:))
  • Like 2
 • Gecaba Gecaba check icon
  Poată CTP abordează și subiecte serioase.
  • Like 0
  • @ Gecaba
   Cum ar fi?
   • Like 1


Îți recomandăm

Statuie mască

„Primul lucru care contează atunci când faci o donație este ca gestul respectiv să te facă să te simți că ai făcut cu adevărat o faptă bună. Dacă cauza respectivă reușește să te facă să te simți ca un mic erou, te face să te simți bine că ai ajutat, reușește să te facă donezi”, spune Nicoleta Deliu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Simona Halep - Foto: Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

„Am crescut cu o mentalitate că eram mică, că nu o să ajung să fiu tenismenă, nu o să ajung să fiu sus în clasament, nu o să ajung să câștig turnee mari. Cum până nu demult, în 2017, mi se spunea « nu ai mental de campion de Grand Slam».” (Foto; Andrew Schwartz / SplashNews.com / Splash / Profimedia)

Citește mai mult