Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

C. T. Popescu: „În niciunul dintre celelalte tururi de alegeri prezidențiale fractura ideologică dintre cei doi candidați nu a fost atât de mare”

Cristian Tudor Popescu la Digi24

Duminică seară, două mașini au ars în parcarea mall-ului Sun Plaza. Ca să facă evacuarea mai ușoară, un bărbat a început să dirijeze traficul pentru a le permite vehiculelor de la mall să iasă. Potrivit propriilor spuse, el însuși avea mașina parcată acolo. Prezent în studioul Digi24, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a făcut o paralelă între gestul acestui cetățean și gestul de a vota.

„Tânărul ăsta și alți de pe acolo care opreau mașinile au înțeles exact ce nu înțeleg cei care nu vin la vot. Acel tânăr nu avea nicio treabă, ce treabă avea el, să stea să urle acolo, să riște să dea unul peste e? Votul nu este numai pentru tine, pentru că mulți spun: Eu nu mă duc la vot, pentru că nu am cu cineva.

Cei din diaspora sunt cumva în situația celui din intersecție. Au ce le trebuie, câștigă mai bine, au un sistem de educație și sistem de sănătate mai bune decât cele din România. Unii se gândesc să se întoarcă, alții nu, dar vin să voteze. E clar că nu o fac pentru ei, că ei nu depind de slujbele de la stat cu salarii crescute. Votul nu e numai pentru tine, votul e pentru ceilalți”, a spus jurnalistul.

Acesta i-a criticat pe tinerii care nu au mers la vot și a spus că „nu am cu cine să votez” nu este un argument valid. „Votul este expresia maximă a libertății. Dacă nu te duci la vot înseamnă că nu ai nevoie de libertate. Nu mă duc la vot că nu am cu cine să votez. Asta e o tâmpenie. Poți să lași votul alb, dar te duci la vot și prin prezența ta la vot vei întări legitimitatea celui care câștigă”, a spus Cristian Tudor Popescu.

În opinia lui, „niciun om rațional nu poate fi convins 100% de niciunul din cei 2 candidați pe care-i avem în față. Dar în niciunul dintre celelalte tururi de alegeri prezidențiale fractura ideologică dintre cei doi candidați nu a fost atât de mare. E vorba de un singur candidat, de strigoiul lui Ceaușescu. În 26 mai, românii au înfipt țărușul în strigoiul lui Ceaușescu. Acum se zbate”, a spus Cristian Tudor Popescu. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Nu sunt agent de circulație, nu sunt tânăr și nu cred că votul este expresia maximă a libertății (este doar o iluzie iacobină). Există și o teorie a morții lui Allan Poe. Poe a fost găsit murdar și alcoolizat, chiar într-o zi de alegeri. Se presupune că ar fi fost victima turismului electoral. Victimelor li se turna pe gât sticle de whisky, apoi erau folosite pentru vot multiplu... Acum s-a schimbat tehnica, au apărut inteligenții, informaticienii. Kim Jong a fost în unanimitate ales, Coreea a votat în spiritul libertății.
  Tinerii sunt de stânga, neo-marxișiti, hipsteriști, cu viziuni iliberale, ateiști etc. Bufonescul partid care îi reprezentă n-a avut un candidat țeapăn, peren, care să intre în turul II, au hălăduit prin baruri să-și oblojească rănile cu etilic (cu accentul pe l).
  Fractura ideologică o înțeleg ca pe fractură la propriu. Viorica și-a rupt piciorul la schi inpiedicadu-se de un steag roșu. Iohannis a luat steagul și la înfipt în strigoiul (moroi se spune în Oltenia) lui Ceaușescu și ăsta agonizează, încearcă să se hrănească cu sânge dintr-o fractură deschisă...Și hidra a înviat!
  Eu am votat cu "cercul", am desenat cu stampila un cerc cu raza de 5 cm. Care este aria și lungimea discului?
  • Like 0
 • Alex Alx Alex Alx check icon
  "Libertatea" de a alege intre 2 rele nu e libertate, e sinucidere. Orice reprezentant politic, sustinut de un partid politic, este un mafiot, un corupt (neprins inca), un mincinos, care nu ma poate reprezenta in nici un fel. De ce sa il aduc in legitimitate / legalitate prin prezenta mea la vot? Doresc democratie directa, nu reprezentativa.
  • Like 0
  • @ Alex Alx
   SA INTRE IN CAPUL TUTUROR CELOR VIZATI:Cei din diaspora sunt cumva în situația celui din intersecție. Au ce le trebuie, câștigă mai bine, au un sistem de educație și sistem de sănătate mai bune decât cele din România. Unii se gândesc să se întoarcă, alții nu, dar vin să voteze. E clar că nu o fac pentru ei, că ei nu depinde de slujbele de la stat cu salarii crescute. Votul nu e numai pentru tine, votul e pentru ceilalți”, spuse un om care stie ce scoate pe gura in fiecare secunda,ori va place,ori nu va place de CTP.
   • Like 1
 • Mie unul îmi e rușine că locuiesc în sectorul 3, unde de fiecare dată e cea mai mică prezență din toată capitala. Cum să nu ieșiți mă la vot, ce-o fi în capul vostru? Chiar nu vă pasă dacă țara în care trăiți ajunge să fie condusă și reprezentată în întreaga lume de una ca Dăncilă? Chiar nu vă dați seama ce se întâmplă dacă PSD cucerește Cotroceniul și, întărit de această victorie, își reunește forțele în parlament, se aliază iar cu ALDE, depune moțiune de cenzură și ne trezim iar cu ei la Palatul Victoria? Măcar e bine că au ieșit suficient de mulți la vot încât PSD să piardă la un scor care îi va cocoșa multă vreme, suficient de multă încât să nu își revină până după cele două runde de alegeri care urmează.
  • Like 0
 • Adrian check icon
  *gazetarul
  • Like 0
 • Au avut cu cine sa voteze in primul tur. In al doilea trebuie sa fii un pic râzgâiat să te plângi că nu mai candidează al tău.
  • Like 3
  • @ Narcis Cristian Masala
   check icon
   Ca democrația să poată evolua, este vital să alegi ”răul cel mai mic”, exact în acest fel de situații!
   Doar făcînd această alegere (cu mîna la nas, dacă trebuie!) poți avea speranța că data viitoare ”răul cel mai mic” va fi ceva mai bun.
   • Like 1
 • Așa este.... Drept sa spun îmi era destul de greu sa merg la vot.... Cam lipsea motivația celor 2 candidați dar am fost la vot nu pentru mine, nu pentru cei 2 candidați ci pentru viitor.... Teama de strigoii ceaușisti există......
  • Like 6
  • @ Helmuth Diesing
   Va felicit pentru participarea la vot.
   Eu nu am avut aceasta dilema: am votat cu Barna in turul I si as fi votat azi cu Johannis chiar si daca Barna trecea in turul 2, dar inteleg problema dvs. si apreciez modul responsabil in care ati actionat. Toata stima!
   • Like 2


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult