Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Câți bani a dat BOR pentru victimele din Colectiv. EXCLUSIV

După tragedia din clubul Colectiv, au existat acuzații că Biserica nu a fost alături de victime și familiile acestora. Reprezentanții Patriarhiei Române spun acum că lucrurile nu au stat chiar așa și că au ajutat financiar familiile victimelor.

Un număr de 70 de familii ale victimelor incendiului de la Colectiv au primit din partea Arhiepiscopiei Bucureștilor un ajutor financiar de urgență de 200.000 de lei, potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu. Adică echivalentul a circa 2.800 de lei de familie.

„Arhiepiscopia Bucureștilor a sprijinit victimele incendiului de la clubul Colectiv, alocând un ajutor dintr-un fond de urgență la vremea respectivă de 200.000 de lei. Un număr de 70 de persoane au beneficiat de sprijin financiar de urgență, în baza evaluărilor făcute de asistenții sociali de la protoerii”, a declarat pentru Republica.ro Vasile Bănescu.  

Vasile Bănescu a ținut să precizeze că în cadrul Patriarhiei Române există aproape 800 de centre care oferă servicii sociale și ne-a pus la dispoziție lista principalelor proiecte sociale pe care BOR le desfășoară. Iată care sunt principalele programe sociale desfășurate de Arhiepiscopia Bucureștilor în 2015, așa cum ne-au fost prezentate de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române:

• În 2015 Arhiepiscopia Bucureștilor a continuat activitatea în principalele sale instituții caritabile. Fundația „Bucuria Ajutorului” cuprinde centrul de îngrijiri paliative, Sfântul Nectarie, o unitate sanitară cu 28 de paturi, care a oferit servicii de spitalizare continuă pentru 489 de pacienți anul trecut. Este vorba de pacienți cu diagnostic oncologic, în stadiu final. Bugetul chetuilelilor acordate acestor servicii medicale s-a ridicat la 1,52 milioane de lei.

• Programul farmaceutic Vasiliada. Au beneficiat de medicamente gratuite 600 de persoane fără posibilități materiale. Au fost distribuite gratuit medicamente în valoare de 105.000 de lei.

• Fundația „Bucuria Ajutorului” cuprinde și Centrul de zi pentru copii „Sfântul Stelian”, din Urlați, care a oferit servicii de afterschool, hrană zilnică, suport educațional și material unui numar de 30 de copii defavorizați. A fost construită o cantină în valoare de 120.000 de lei în cadrul acestui centru.

• Centrul de găzduire din localitatea Ciorani pentru victimele violenței domestice. 

• Un alt modul al Arhepiscopiei în zona caritabilă este Asociația Diaconia, care e compusă din așezământul Patriarhului Justinian ce cuprinde un centru de găzduire în regim de urgență a mamelor cu copii, victime ale violenței domestice și un centru de copii. În 2015 de serviciile sociale ale acestui așezământ au beneficiat 119 persoane, mame și copii. Pentru acest așezământ Secretariatul de Stat pentru Culte a oferit în 2015 un sprijin de 60.000 de lei, care s-a alăturat sprijinului oferit de Arhiepiscopia Bucureștilor, în valoare de 40.000 de lei.

• Centrul de găzduire în regim de urgență pentru persoanele fără adăpost Sfântul Nicolae din Câmpina a oferit cazare și hrană caldă unui număr de 90 de persoane.

• Centrul de zi pentru copii Sfânta Muceniță Sofia a oferit servicii de tip afterschool, consiliere logopedică, spirituală, burse sociale unui număr de 40 de copii aflați în situații dificile.

• Căminul de bătrâni Sfânta Mănăstire Pasărea, lângă București, care a oferit servicii sociale de tip rezidențial pentru 30 de persoane vârstnice, abandonate de familiile lor.

Patriarhia Română a desfășurat anul trecut la nivel național două proiecte mari. Proiectul „Masa Bucuriei” este în al șaptelea an de desfășurare și constă în oferirea de produse alimentare persoanelor aflate în nevoie din așezăminte sociale din 18 județe, potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei.

Un alt program, lansat relativ recent, este Caravana medicală „Sănătate pentru sate”. Programul se desfășoară în baza unui protocol de cooperare cu Ministerul Sănătății încheiat în 2015 și are ca scop îmbunătățirea accesului la asistență medicală pentru comunitățile rurale defavorizate și realizarea unor activități de prevenție și educație sanitară. În 2015 s-a desfășurat faza pilot a acestui program, în județele Ilfov și Prahova.

Pe de altă parte, există 40 de cămine de bătrâni finanțate de Biserică la nivel național. Pentru victimele violenței domestice există șase centre, la nivel de Patriarhie, spune Vasile Bănescu.

În 2015 a continuat și campania „Donează sânge, salvează o viață”. Campania a fost inițiată de paraclisul Catedralei naționale, care funcționează lângă șantierul Catedralei. De donațiile de sânge au beneficiat și victimele de la Colectiv, potrivit reprezentantului Patriarhiei.

UPDATE. „Pentru susținerea activității de asistență socială și filantropică și pentru sprijinirea sinistraților, în anul 2014, la nivelul Patriarhiei Române, s-au cheltuit aproximativ 87,36 milioane de lei și 106.900 de euro. Pentru 2015 nu există încă o centralizare a datelor”, potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei.

Reacția Patriarhiei după ce mitropolitul Streza și ÎPS Teodosie au „binecuvântat” cărțile scrise de Becali în închisoare

EXCLUSIV. Patriarhia: „Nu au fost impuse niciodată oficial taxe pentru serviciile liturgice”

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Un articol despre cât a donat si făcut nea JIJI nu aveți ?
    • Like 0
  • activitati de sustinere in valoare de aprox 90 d emilioane lei in 2014, nu inseamna nimic fara sa stim cat primesc de la stat pe categorii:
    1. conform legii 60% din costurile salariale, in 2014 - aproximativ 800 milioane lei.
    2. bani acordati pentru investitii - ?
    3. scutiri de taxe in valoare de - ?
    4. alte tipuri de ajutor - ?

    • Like 1
  • @Dan< tarifele sunt mai mici decat la SRLurile medicale. O parte din acele servicii nu sunt decontate de asigurari.
    • Like 0
  • Scuze pt. deranj, nu sint sigur unde am nimerit ; la departamentul cu relatii mass media BOR sau la Republica? .... spun asta fiindca din prezentul `articol` vad ca e tot una.
    • Like 2
  • dan check icon
    Tarife la unul dintre centrele de binefacere ale BOR.
    http://www.providentamedical.ro/tarife-spital-providenta
    • Like 1
  • Foarte frumos. Dar articolul ar fi trebuit sa demonstreze un efort de documentare cu privire la sursa fondurilor utilizate: venituri proprii, subventii asigurari sociale, fonduri locale nerambursabile, taxe / contributii beneficiari sau apartinatori, alte fonduri locale, fonduri europene, etc. Ca sa putem aprecia pe deplin.
    • Like 3
  • De apreciat? Poate da poate nu. Daca era normal sa o faca ? Da. Cum a fost normal ptr orice om din tara asta care a contribuit, ba cu sange ba cu bani. Precum si multe alte firme etc etc.
    Insa, daca vreo clipa cineva crede ca asta va sterge din mizeria care se `cheama BOR se inseala. Nu o sa uitam de puhoiul de bani pe care il platim fortati oricare dintre noi ptr behaiala lor, care nu are treaba cu credinta. NU o sa uitam de gafele pe care le-au facut pe tema colectiv.
    • Like 5
  • Kevin check icon
    O sa vina si eternele comentarii negative precum cele de pe facebook, ca nu-i destul, ca banii tot de la stat sunt....asa suntem noi carcotasi. :)
    • Like 0
    • @ Kevin
      definitie de carcotas (ca asa suntem noi): o institutie religioasa primeste bani de la bugetul de stat, nu stim exact cati, dar multi (ordinul zecilor de milioane de euro). apoi isi plateste personalul de la buget (asta se poate afla). apoi, este scutita de impozite pe activitate economica, dar nimeni nu stie exact cat, fiindca e implicata de la taieri paduri, spalare de bani (http://www.riseproject.ro/articol/afacerile-bisericii/) incasari nelegitime pe servicii religioase (care dupa spusele purtatorului de cuvant al BOR ar tb sa fie gratis) plus donatii neinregistrate (adica mica parte a banilor) si isi face o pomana de 50k euro si mai mult ca a fost hulita pentru ca s-au aruncat in niste declaratii de genul: "sa arda in ias satanistii aia care nu dau pe la biserica in loc de cluburi", referitor la victimile din colectiv.
      asadar, va doresc sa fiti niste minunati crestini si sa preaslaviti aceasta mizerie pe nume BOR.
      • Like 1
    • @ Bogdan Guta
      Kevin check icon
      Simplul fapt ca tu crezi fraza cu "sa arda satanistii", in afara de o intoxicatie de presa neasumata de vreo persoana ma face sa nu incep un dialog cu tine. Nimic din ce elucubratii ai enumerat nu are legatura cu articolul.
      • Like 0
    • @ Kevin
      domnule, nici nu imi faceam vreo iluzie ca ai incepe vreun dialog cu cineva, din simplul motiv, ca nu exista argumente rationale in randul credinciosului ortodox, ca de obicei cand vine vorba de o contradictie (alta decat sa crezi orbeste in ce zice popa).
      motivul pentru care nu ti-am dat sursa este simplu: a fost mediatizat puternic la momentul respectiv. uite stire locala: http://www.ziaruldevrancea.ro/http://www.ziaruldevrancea.ro/actualitatea/1588823466-arhiepiscopul-ciprian-dojene%C8%99te-un-duhovnic-care-i-a-f%C4%83cut-satani%C8%99ti-pe-cei-care-ascult%C4%83-muzic%C4%83-rock.html

      alta sursa: Intr-o postare de pe Facebook, preotul Filotheu Bălan spune:
      „Faptul că au murit mulţi tineri ascultînd muzică macabră (ca să nu spun satanică) poate fi văzut ca o pedeapsă de la Dumnezeu, deşi rareori Dumnezeu pedepseşte în felul acesta. Din păcate, împrejurările în care au murit, în acest holocaust, sînt dubioase şi după învăţătura Bisericii e greu de spus dacă pot fi pomeniţi sau nu la slujbe (…) Cu privire la cazul concret de la clubul Colectiv, cred că le este limpede tuturor că majoritatea celor de acolo nu s-au dus să se roage sau să slăvească pe Dumnezeu. Din păcate. Poate că unii dintre cei morţi nici nu erau botezaţi (…) E discutabil momentul în care s-a petrecut urgia, acela al unei sărbători drăceşti. Nu prea mi-e clar de cînd avem, noi, românii, sărbători macabre; cu siguranţă acum 20 de ani nu exista această făcătură importată numită Halloween.”

      alta sursa: http://www.gandul.info/tragedia-din-clubul-colectiv/patriarhul-daniel-reactie-nervoasa-dupa-tragedia-din-colectiv-sa-vina-lumea-la-biserica-nu-la-club-14872479

      ulterior, BOR revine si numeste aceste iesiri drept nefericite. apoi o slujba si o donatie. iti doresc draga domnule, multa sanatate si o credinta mai pura.

      • Like 1
    • @ Bogdan Guta
      Kevin check icon
      Ma intreb oare cu ce va ocupati de in cateva minute ati raspuns cu surse, detalii. Probabil ca mi-ati putea da multe cifre daca as continua si o sa imi spuneti ca sunteti de la vreun ONG. Sau poate gresesc si doar sunteti foarte la curent cu tot ce se scrie din motive personale. Desi consider ca in general presa manipuleaza si e departe de adevar, din curiozitate am intrat in primul link si observ ca acolo este exprimat dezacordul fata declaratia unui preot chiar de catre superiorii lui, asa ca argumentul tau de a arunca o exprimare a unuia care evident greseste asupra unei intregi institutii este oricum numai rational nu. Ar fi frumos sa fim cu totii mai intelegatori si sa criticam mai obiectiv, cand e cazul, indiferent de suntem ortodocsi sau nu.
      • Like 0
  • Doamnă editor, nu credeți că stilul titlurilor articolelor Dvs. seamănă prea mult cu cel al celor din "prosport" şi "libertatea"?
    • Like 1
  • Curaj! Cred că puteți mai mult și mai bine!
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult