Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Cadoul meu pentru sfârșitul de an: ce am descoperit la Târgul de Crăciun din Viena

Craciun in Viena

(Foto Guliver/Getty Images)

De mulți ani îmi doresc să mă plimb pe străzile împodobite ale Vienei de Crăciun. Să mă bucur de lumini, de brazii împodobiți, de decorațiunile de Sărbători despre care se spune că sunt printre cele mai frumoase din Europa. Să mă delectez cu un punch vienez, să simt atmosfera Crăciunului și apoi să poposesc pentru 2-3 ceasuri la un alt fel de deliciu, la Opera de Stat din Viena.

Anul acesta, după ce am urmărit tot felul de oferte de zboruri mai ieftine către Viena, m-am decis să îmi fac un cadou. Nu numai mie, pentru că, nu-i așa, sărbătorile fără cei dragi parcă nu sunt sărbători. Am rezervat zborul, cazarea și am cumpărat biletul la Nabucco încă din luna august, apoi am așteptat să se apropie data la care să mai îmi împlinesc un vis.

Ne-am cazat la apartamentul pe care l-am închiriat și am ieșit cu nerăbdare să colindăm străzile Vienei încă din prima seară. Ana era entuziasmată, la fel și eu. Aveam notate adresele unde aveau loc mai toate piețele de Crăciun și de abia așteptam să le luăm pe toate la pas. De fiecare dată când plecăm peste hotare, mă bucur că îi pot oferi Anei experiența unei alte țări, unei alte culturi, unui alt mod de viață, experiență pe care eu am avut-o abia pe la 29 ani. Îmi aduc aminte și acum cum am strigat efectiv de bucurie când am ținut în mână primele bilete de avion către Barcelona. Dar asta este altă poveste.

Târgurile de Crăciun din Viena au o tradiție seculară. Se pare că primul târg de Crăciun s-a organizat încă din Evul Mediu, iar astăzi în Viena sunt organizate peste 10 târguri de Crăciun.

Cel mai mare târg de Crăciun este cel organizat chiar în fața clădirii Primăriei, unde fundalul clădirii impunătoare a Primăriei, decorată cu mii de luminițe, te introduce pe loc în atmosfera de Sărbători.

Aici, pe lângă căsuțele cu tot felul de decorațiuni, care mai de care mai frumoase și mai scumpe, este și un imens patinoar în aer liber. Atât de frumos, încât noi am patinat pe o ploaie care ne-a udat până la piele.

A urmat Târgul din fața Palatului Schonbrunn, cel de la Maria-Theresien Platz și altele mai micuțe, cu doar 10-15 căsuțe frumos decorate și pline de globulețe, îngerași, turtă dulce, oameni mulți, râsete, înghesuială și gălăgie. Ceva obișnuit la târgurile de Crăciun.

M-am asezat pe o băncuță în mijlocul unui târg. Mă dureau picioarele. Am stat preț de câteva minute și doar am privit. Oamenii. Luminițele. Forfota. Agitația. O altă țară, alți oameni, altă priveliște. Și totuși aceeași.

Apropierea Crăciunului, miresmele de Sărbători, bucuria care se citea pe chipurile oamenilor, este și în Viena, și în Praga și în Budapesta și în București și în Sibiu și în fiecare colț de lume unde fiecare dintre noi alege să își petreacă sărbătorile de iarnă. Poate luminițele sunt mai multe. Poate brazii sunt mai înalți și împodobiți mai cu fast, poate artificiile sunt mai spectaculoase, însă ceea ce este în sufletul nostru, al fiecăruia dintre noi, este ceea ce înnobilează sărbătoarea de Crăciun. Oamenii dragi care sunt alături de noi și căldura sufletelor noastre dau însemnătate Crăciunului, indiferent unde ne-am afla.. Crăciun fericit, oameni buni!

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Nu știm decât să nu fim de acord, păcat! Toți incolonați și mergând în aceeași direcție, poate...După stas: biserică apoi porc-sarmale-vin. Nașterea Mântuitorului o purtăm în suflet. Și ne putem apoi bucura oriunde, chiar într-un târg de crăciun...
  • Like 0
  • @
   Delia MC Delia MC check icon
   Absolut nu are rost. E ca în urmă cu puțin timp, când dl Alt.Vasile deborda de citate biblice și de elocvență cu spume. Ce e totuși cu aceste târguri? Ce se vinde acolo? În primul rând bucurie. Apoi vin fiert, ceva mic de mâncare. Sunt și niște tonetă cu suveniruri dar mult nu vând. Mamona? Mare comerț? Dumnezeu știe căile Lui. Iar judecata Lui nu se suprapune cu a noastră! Din fericire.
   • Like 0
 • karla check icon
  Mda, scriu din Viena acum unde ma aflu pentru prima data de Craciun, insa cand am inceput sa ma plimb si sa intru in pietele de Craciun am avut impresia ca sunt in Romania. Prea multi romani. Nu vreau sa ma simt ca-n Romania cand ma duc undeva in vacanta. Urmatoarea oprire este Innsbruk si apoi Salzburg. Ma astept ca partiile sa vorbeasca romaneste. La anul ma intorc in Islanda...este atata liniste si lumina... aurore boreale eventual.
  Merry Christmas!
  • Like 1
  • @ karla
   Mda, boală de gintă latină. Cam tot așa se feresc și italienii și francezii de conaționalii întalniți pe meleaguri străine.
   Interesant cum ne grabim sa adoptăm nazurile caselor mai mari...
   De parcă năsucul ăsta increțit ne-ar ridica ratingu' personal.
   • Like 1


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult