Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Cafea Divină pentru mai-marii BOR. Un cafegiu vorbește despre luxul din ceștile înalților ierarhi

Patriarhul Daniel - 2024

Foto: Inquam Photos / George Călin

Recent am citit despre regimul aristocratic al consumatorilor de cafea din ierarhia Bisericii Ortodoxe Române. Conform opiniei lui Gheorghe Florescu, „cel mai cunoscut cafegiu din București”, există un fel de cafea numită cafeaua Divină, consumată cu savoare atât de patriarhul Daniel, cât și de anumiți stareți și arhimandriți, precum cel de la Putna, numit Melchisedec, un personaj destul de controversat.

Spre deosebire de prostimea credincioasă și umilă, unii ierarhi și mai nou IT-iștii consumă „un melanj de trei cafele intens aromatizat, cu gust plin și armonios, cu o notă vag exotică și tărie moderată”, adică ceea ce realizează acea cafea Divină care se vinde cu 46 lei /100 grame. Lumea mică, însă, consumă cafeaua robusta, care este cafeaua Diavolului, dar unii din aristocrația ecleziastică consumă cafeaua lui Dumnezeu care este cafeaua arabica. Mai pe scurt, la înălțimea princiară a unor ierarhi există un cerc divin care păstorește o mulțime alocată Diavolului. Ar trebui, cu alte cuvinte, să ne asumăm această fatalitate de castă și să subscriem la această aristocrație ecleziastică. 

La sindrofiile rafinate de la mănăstirea Putna se bea, de asemenea, cafeaua Divină, conform protocolului, iar de digestia ușoară și rafinată a comesenilor s-a ocupat un „vicar patriarhal”. 

Afirmațiile lui Gheorghe Florescu pot fi asociate unui marketing al propriei afaceri, dar consumul boieresc de cafea de către anumiți ierarhi bisericești  vine în linia mașinilor luxoase, ceasurilor scumpe și  a altor gadgeturi la fel de scumpe deținute de aceștia. De altfel, așa a fost întotdeauna în istoria noastră, dar aceste excese aristocratice ar trebui să fie discrete, neafișate deșănțat în spațiul public. Cu ce ar fi mai prejos celebrissimul arhiepiscop de Constanța dacă nu și-ar etala aristocratismul, care este de extracție țărănească și moldovenească din lumea mică și nevoiașă, dacă nu s-ar plimba în mod ostentativ cu o caleașcă boierească. Sau care ar fi pierderea de imagine a starețului Melchisedec de la Putna dacă ar coborî din infatuarea agapelor aristocratice, care, fie spus, atrag și o serie de personalități laice. Este condamnabil, dezgustător și urât, iar „urâtul este o erezie”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cafeaua se numește de fapt Divin și face parte din gama de cafele Carabelaian. https://foodtock.com/pd/divin-cafea-carabelaian-f1
    • Like 0
  • Ovidiu check icon
    Desigur, acum, nu le putem pretinde prea cuvioaselor și prea cucernicelor fețe bisericești să călătorească pe măgăruși sau per pedes apostolorum, precum Hristos și apostolii, cu două milenii și ceva în urmă... Între timp, s-au mai inventat un Audi, un BMW, nu zic de Tesla, pentru că prea sfințiții încă n-au apucat să-și monteze stații de încărcare pe la reședințele eparhiale, dar de ceva decență, în spiritul umil al credinței creștine, ar fi cazul.
    Oare fundurile domniilor lor ecleziastice nu ar încăpea într-o Dacie, fie ea și un Duster Hybrid?
    În ceea ce privește cafeaua, au și domniile lor, prea sfinte, gusturi. Preferă, bineînțeles, arabica, cu o aromă și un gust mult mai bun decât robusta. Adică, mai plăcut, mai aromat, deși arabica are o rezonanță cu iz musulman. Ok, gusturile nu se discută. Cafeaua, și dacă ar prepara-o dracul, dacă e bună, e bună!
    În fond, aceeași tendință de confort, de stare de bine și de plăceri o regăsim și la cler, și la credincioși, ca și la atei. Plăcerea e un dat natural al speciei. Între abstinență și hedonism există însă o mie și una de nuanțe ale bunului simț.

    • Like 2
  • Cata Lin Cata Lin check icon
    Sunt curios de ce apar investigațiile astea tâmpite, doar la ortodocși.
    Catolicii, baptiștii, penticostalii sau musulmanii, nu beau cafea?
    Ce articol de doi bani, consumator inutil de timp pentru cel care-l citește.
    Și de câțiva ani încoace, mulți, chiar atei fiind ne cam saturam de prostiile voastre.
    Țara arde, și presa (care presează aiurea) se piaptănă...
    • Like 1
    • @ Cata Lin
      Dan I check icon
      Comentariu din seria "Ba pe-a mă-tii!"
      Sau "Whatabout".
      Articolul atinge, destul de grosier, o temă care totuși e de interes pentru majoritatea ortodoxă, asta ca să răspund într-un fel la întrebarea cu ortodocșii. Și mai e și (un alt fel de) publicitate pentru don Florescu.
      • Like 0

Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult