Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Calculul electoral, nu matematic în baza căruia Guvernul a decis să crească pensiile. Expert în fiscalitate: „Nu contează costul pentru buget, pentru decidenți prioritatea priorităților sunt voturile”

Pensionară la piață

Foto - Inquam Photos/ Octav Ganea

Guvernul plănuiește să crească pensiile, ajustând cu inflația valoarea acestora de la 1 ianuarie, dar mai vrea să introducă o majorare în anul electoral 2024, în luna septembrie, odată cu o nouă lege a pensiilor. Potrivit calculelor ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, creșterea medie a pensiilor va fi de 40%.

Invitat în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, expertul în fiscalitate Gabriel Biriș a vorbit despre impactul acestei măsuri. 

„Impactul este de ordinul zecilor de miliarde, că-s 40, că-s 60, că-s 50, doar pentru 2024.Pentru 2025 mai degrabă spre dublu. Este important, cred, pentru toată lumea să înțelegem cât este costul și de unde vin bani, pentru că din creșterea deficitului este puțin probabil. În condițiile în care vedem ce tămbălău s-a creat în legătură cu măsurile ce au trebuit luate tocmai pentru a reduce deficitul. Deci nu există spațiu bugetar aici.

Important este să vedem, indiferent de soluție, că există responsabilitate și că se vor indica și creșterile, și sursele de venit”, a declarat expertul.

Crede că pensiile vor fi totuși indexate anul viitor, pentru că vin alegerile. „Nu contează costul pentru buget, pentru decidenți prima prioritate, prioritatea priorităților sunt voturile. Or aici nu își vor putea permite în an electoral să aibă probleme. Eu cred că pensiile vor fi indexate începând cu anul viitor, pentru că vin alegerile”, a declarat Gabriel Biriș.

Întrebat dacă în ceea ce privește creșterea taxelor și impozitelor n-a mai fost vorba de voturi, acesta a răspuns printr-un calcul simplu. „Impactul e mult mai mare pe pensii, pentru că să nu uităm că în România sunt 5,5 milioane de angajați, dintre care 1,2 milioane sunt bugetari, iar afectați de măsurile luate acum din punctul de vedere al salariaților care votează, sunt mai puțin de un milion. Și anume mă refer la impactul pe care îl are eliminarea scutirii la contribuția la sănătate pentru sectoarele de construcții și agricultură, producția de materiale de construcții și industria alimentară. Un impact iarăși micuț, dar, pentru mulți contează este, se va vedea, și din introducerea tichetelor de masă în baza de calcul a contribuțiilor, dar impactul mai mare vor fi, va fi pentru acest milion, pentru companiile mari. Companiile mari nu votează”, a subliniat Gabriel Biriș.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din pacate, demult nu mai cred in gogorita cu voturile. Dumneavoastra vreti sa imbroboditi populatia cu povesti de adormit copiii...noi nu suntem aici intr-o democratie. Aici mafia face ce vrea ea. Mafia are canale media mult prea puternice ca sa ramana nevotata. Ca da pensii marite sau nu, poporul acesta tot o va vota, ca deja mintile a milioane de romani sunt indobitocite de minciunile mafiei postdecembriste. Aceasta descinde din comunism, societatea care a creat un om comod si fara imaginatie, iar metodele comuniste usor perfectionate si adaptate sunt de o eficienta extraordinara in continuare. Ce vrea mafia de zeci de ani este sa duca turma acolo unde i se dau instructiuni de la fostii stapani si foarte actuali inca, adica mafia rusa. Vor sa extraga Romania din UE prin tertipuri abracadabrante acuzand ca nu e ce ne trebuie. Restul se poate imagina!
    • Like 0
    • @ Adriana Negruti
      Logica smecheriei psd-iste ,este una clara si simpla ! Maresc pensiile ptr ca,pot sa faca ce vor ,Nu le pasa ca, sunt sau nu sunt bani ,Iar atunci cand nu vor mai fi ,imediat vor trage o OG , si vor majora si mai mult ,taxe-impozite , acizele la carburanti , energie ,Apropo ,avem cele mai mari preturi la enmergie din UE .
      Industria noastra NU mai este ,energofaga ,ca si asa-i redusa foarte mult fata de puterea energiei care o producem ..Clar aspus ,si un fost ministru ca,,producem ,mai mult decat consumam .
      Si ,asa , vom ajunge iar la multe milioane in buzunar dar fara valoare mare ! Ce folos ca voi avea o pensie de peste 4 mii ,dar cu o valoare de o mie !!
      Adica vom avea iar inflatie mare .si ei cu voturi multe ,axact asa cum au ,,vrut muschii lor ,,
      Sa speram ca pensionarii nostri , vor avea de acesta data ,Cap Limpede si vor pune stampila ,invers , dorintelor psd-iste . caci , au facut de 30 de ani jocul lor .Apropo ,, Ce se mai stie de problema mult discutata ?
      -- SCHIMBAREA TICHETELOR DE TRANSPORT GRATUIT ,CU TICHETE DE MASA ? De care ar avea stricta nevoie toti pensionarii ,Acele tichete sunt folosite doar de catre 10 % din pensionari !
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult