Foto - Inquam Photos/ Octav Ganea
Guvernul plănuiește să crească pensiile, ajustând cu inflația valoarea acestora de la 1 ianuarie, dar mai vrea să introducă o majorare în anul electoral 2024, în luna septembrie, odată cu o nouă lege a pensiilor. Potrivit calculelor ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu, creșterea medie a pensiilor va fi de 40%.
Invitat în emisiunea „În fața ta”, de la Digi24, expertul în fiscalitate Gabriel Biriș a vorbit despre impactul acestei măsuri.
„Impactul este de ordinul zecilor de miliarde, că-s 40, că-s 60, că-s 50, doar pentru 2024.Pentru 2025 mai degrabă spre dublu. Este important, cred, pentru toată lumea să înțelegem cât este costul și de unde vin bani, pentru că din creșterea deficitului este puțin probabil. În condițiile în care vedem ce tămbălău s-a creat în legătură cu măsurile ce au trebuit luate tocmai pentru a reduce deficitul. Deci nu există spațiu bugetar aici.
Important este să vedem, indiferent de soluție, că există responsabilitate și că se vor indica și creșterile, și sursele de venit”, a declarat expertul.
Crede că pensiile vor fi totuși indexate anul viitor, pentru că vin alegerile. „Nu contează costul pentru buget, pentru decidenți prima prioritate, prioritatea priorităților sunt voturile. Or aici nu își vor putea permite în an electoral să aibă probleme. Eu cred că pensiile vor fi indexate începând cu anul viitor, pentru că vin alegerile”, a declarat Gabriel Biriș.
Întrebat dacă în ceea ce privește creșterea taxelor și impozitelor n-a mai fost vorba de voturi, acesta a răspuns printr-un calcul simplu. „Impactul e mult mai mare pe pensii, pentru că să nu uităm că în România sunt 5,5 milioane de angajați, dintre care 1,2 milioane sunt bugetari, iar afectați de măsurile luate acum din punctul de vedere al salariaților care votează, sunt mai puțin de un milion. Și anume mă refer la impactul pe care îl are eliminarea scutirii la contribuția la sănătate pentru sectoarele de construcții și agricultură, producția de materiale de construcții și industria alimentară. Un impact iarăși micuț, dar, pentru mulți contează este, se va vedea, și din introducerea tichetelor de masă în baza de calcul a contribuțiilor, dar impactul mai mare vor fi, va fi pentru acest milion, pentru companiile mari. Companiile mari nu votează”, a subliniat Gabriel Biriș.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Industria noastra NU mai este ,energofaga ,ca si asa-i redusa foarte mult fata de puterea energiei care o producem ..Clar aspus ,si un fost ministru ca,,producem ,mai mult decat consumam .
Si ,asa , vom ajunge iar la multe milioane in buzunar dar fara valoare mare ! Ce folos ca voi avea o pensie de peste 4 mii ,dar cu o valoare de o mie !!
Adica vom avea iar inflatie mare .si ei cu voturi multe ,axact asa cum au ,,vrut muschii lor ,,
Sa speram ca pensionarii nostri , vor avea de acesta data ,Cap Limpede si vor pune stampila ,invers , dorintelor psd-iste . caci , au facut de 30 de ani jocul lor .Apropo ,, Ce se mai stie de problema mult discutata ?
-- SCHIMBAREA TICHETELOR DE TRANSPORT GRATUIT ,CU TICHETE DE MASA ? De care ar avea stricta nevoie toti pensionarii ,Acele tichete sunt folosite doar de catre 10 % din pensionari !