Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Camera de Comerț Americană: Taxa pe cifra de afaceri este de fapt o taxă pe investiții/ Reiterăm apelul nostru pentru digitalizarea administrației fiscale şi pentru închiderea căilor de abuz permise de legislația actuală

AmCham Romania

Foto: amcham.ro

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) atrage atenția că taxa pe cifra de afaceri, măsură pe care intenționează să o ia guvernul, va avea un impact negativ asupra economiei românești, unul dintre efecte fiind sistarea investițiilor marilor companii. Totodată, AmCham solicită grăbirea digitalizării administrației fiscale şi „închiderea tuturor căilor de abuz permise de legislația actuală”.

„Pentru companii, o astfel de taxă este o taxă pe investiții, nu pe cifra de afaceri, care va fi acoperită prin tăierea investițiilor, Deși companiile membre AmCham România au început anul optimiste, cu planuri de extindere și investiții atât pe termen scurt, cât și mediu, diversele ipoteze de lucru vehiculate în spațiul public, lipsa de transparență şi dialog structurat pe măsuri concrete avute în vedere,  generează impredictibilitate pentru investitorii români şi străini deopotrivă. Planurile de investiții sunt momentan sistate-amânate. Dincolo de impactul la nivelul fiecărei afaceri, noua taxă va reduce potențialul României de a atrage noi investiții de amploare, cu valoare adăugată mare și afectează oportunitatea României de a deveni un hub regional pentru localizarea companiilor interesate să participe la reconstrucția Ucrainei”, se arată într-un comunicat AmCham.

Preluarea unor măsuri fiscale aplicate în alte jurisdicții trebuie să țină cont şi de nivelul de digitalizare și de capacitatea de colectare a administrației. În lipsa unei performanțe la aceste capitole, adaugă sursa citată, introducerea unor taxe suplimentare tot asupra celor care plătesc deja, nu face decât să crească dezechilibrele, concurența neloială şi frustrarea în rândul bunilor platnici.

„Reiterăm apelul nostru pentru modernizarea și digitalizarea administrației fiscale şi pentru închiderea tuturor căilor de abuz permise de legislația actuală. Pe lângă investiții, sever afectate de o eventuală taxă pe cifra de afaceri vor fi şi exporturile, capitol la care oricum România înregistrează dezechilibre majore şi în adâncire” , continuă comunicatul AmCham.

Mai mult, start-up-urile vor fi printre cele mai afectate de o taxă pe cifra de afaceri, consideră reprezentanții AmCham, subminându-li-se puterea de capitalizare şi eforturile de internaţionalizare.

Cu toate că, din punct de vedere conceptual, este o taxă aplicată companiilor, taxa pe cifra de afaceri va afecta inevitabil şi consumatorii finali, prin scăderea puterii de cumpărare şi creşterea inflaţiei, avertizează experții camerei de comerț.

„În analiza impactului unei companii în România şi în orice tară, trebuie avută în vedere întreaga amprentă fiscală, adică suma tuturor taxelor și impozitelor fiscale şi parafiscale plătite, nu doar impozitul pe profit care este doar o parte din poveste.  

AmCham Romania subliniază nevoia ca orice măsuri de politică fiscal-bugetară să asigure un echilibru între obiectivele de atingere a țintelor bugetare, echitate și asigurarea unui climat investițional predictibil, transparent și competitiv.

AmCham România cuprinde peste 540 de membri, companii americane, internaționale și românești, care activează în 32 sectoare economice și asigură împreună peste 250.000 de locuri de muncă. Investițiile totale ale membrilor AmCham în țara noastră sunt de 20 miliarde euro.

Cifra de afaceri cumulată a membrilor AmCham se ridică la 65 mld euro (calculată cu rezultatele financiare raportate pentru 2021, cea mai recent disponibilă la momentul analizei). Fiecare million de euro suplimentar la cifra de afaceri creează alte 10 locuri de muncă în economie. Valoarea adăugată generată de membrii AmCham, de 29, 1 miliarde euro reprezintă 12,1% din PIB-ul României (2021).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult