Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Camera de Comerț Americană: Taxa pe cifra de afaceri este de fapt o taxă pe investiții/ Reiterăm apelul nostru pentru digitalizarea administrației fiscale şi pentru închiderea căilor de abuz permise de legislația actuală

AmCham Romania

Foto: amcham.ro

Camera de Comerț Americană în România (AmCham România) atrage atenția că taxa pe cifra de afaceri, măsură pe care intenționează să o ia guvernul, va avea un impact negativ asupra economiei românești, unul dintre efecte fiind sistarea investițiilor marilor companii. Totodată, AmCham solicită grăbirea digitalizării administrației fiscale şi „închiderea tuturor căilor de abuz permise de legislația actuală”.

„Pentru companii, o astfel de taxă este o taxă pe investiții, nu pe cifra de afaceri, care va fi acoperită prin tăierea investițiilor, Deși companiile membre AmCham România au început anul optimiste, cu planuri de extindere și investiții atât pe termen scurt, cât și mediu, diversele ipoteze de lucru vehiculate în spațiul public, lipsa de transparență şi dialog structurat pe măsuri concrete avute în vedere,  generează impredictibilitate pentru investitorii români şi străini deopotrivă. Planurile de investiții sunt momentan sistate-amânate. Dincolo de impactul la nivelul fiecărei afaceri, noua taxă va reduce potențialul României de a atrage noi investiții de amploare, cu valoare adăugată mare și afectează oportunitatea României de a deveni un hub regional pentru localizarea companiilor interesate să participe la reconstrucția Ucrainei”, se arată într-un comunicat AmCham.

Preluarea unor măsuri fiscale aplicate în alte jurisdicții trebuie să țină cont şi de nivelul de digitalizare și de capacitatea de colectare a administrației. În lipsa unei performanțe la aceste capitole, adaugă sursa citată, introducerea unor taxe suplimentare tot asupra celor care plătesc deja, nu face decât să crească dezechilibrele, concurența neloială şi frustrarea în rândul bunilor platnici.

„Reiterăm apelul nostru pentru modernizarea și digitalizarea administrației fiscale şi pentru închiderea tuturor căilor de abuz permise de legislația actuală. Pe lângă investiții, sever afectate de o eventuală taxă pe cifra de afaceri vor fi şi exporturile, capitol la care oricum România înregistrează dezechilibre majore şi în adâncire” , continuă comunicatul AmCham.

Mai mult, start-up-urile vor fi printre cele mai afectate de o taxă pe cifra de afaceri, consideră reprezentanții AmCham, subminându-li-se puterea de capitalizare şi eforturile de internaţionalizare.

Cu toate că, din punct de vedere conceptual, este o taxă aplicată companiilor, taxa pe cifra de afaceri va afecta inevitabil şi consumatorii finali, prin scăderea puterii de cumpărare şi creşterea inflaţiei, avertizează experții camerei de comerț.

„În analiza impactului unei companii în România şi în orice tară, trebuie avută în vedere întreaga amprentă fiscală, adică suma tuturor taxelor și impozitelor fiscale şi parafiscale plătite, nu doar impozitul pe profit care este doar o parte din poveste.  

AmCham Romania subliniază nevoia ca orice măsuri de politică fiscal-bugetară să asigure un echilibru între obiectivele de atingere a țintelor bugetare, echitate și asigurarea unui climat investițional predictibil, transparent și competitiv.

AmCham România cuprinde peste 540 de membri, companii americane, internaționale și românești, care activează în 32 sectoare economice și asigură împreună peste 250.000 de locuri de muncă. Investițiile totale ale membrilor AmCham în țara noastră sunt de 20 miliarde euro.

Cifra de afaceri cumulată a membrilor AmCham se ridică la 65 mld euro (calculată cu rezultatele financiare raportate pentru 2021, cea mai recent disponibilă la momentul analizei). Fiecare million de euro suplimentar la cifra de afaceri creează alte 10 locuri de muncă în economie. Valoarea adăugată generată de membrii AmCham, de 29, 1 miliarde euro reprezintă 12,1% din PIB-ul României (2021).

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult