Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum ar fi trebuit să arate discuția despre măsurile fiscale

Ședinta guvern, Boloș

Foto - Inquam Photos/ George Călin

Cum ar fi trebuit să arate discuția despre măsurile fiscale?

Decembrie 2022, Guvernul: Fraților, am făcut bugetul și lucrurile nu arată bine. Ne-am sfătuit și cu Consiliul Fiscal, cheltuielile vor depăși veniturile cu 6-7% din PIB. Nu merge, trebuie să rămânem sub 5%, ideal 4.4% cum am agreat cu Comisia Europeană. Cum procedăm? 0.5% economisim noi de pe acum la cheltuieli chiar din construcția bugetară deci începem discuțiile la 6.5%. Rămâne o ajustare de 2% în 2023, apoi de câte 1% în 2024 și 2025 ca să ajungem la un deficit de 2-3% din PIB. Facem 50/50 cheltuieli și venituri.

Ianuarie 2023, Guvernul: Fraților, am analizat și realist vorbind anul acesta putem reduce cheltuielile cu maximum 0.8% din PIB. Vreo 0.3-0.4% din reducerea pensiilor speciale și nu ne jucăm cu asta și tot cam așa din reducerea aparatului administrativ, dar o facem pe bune, nu ne batem joc. 1.2% trebuie să vină din venituri noi. Uite planul de reducere al cheltuielilor, îl adoptăm în februarie.

Februarie 2023, Guvernul: Fraților, ne-am făcut calculele și cam așa zicem noi că ar trebuie ajustate impozitele și taxele ca să obținem 1.2% anul acesta și apoi câte 1% în următorii doi ani, să fie echitabil etc. Până la final de martie ne spuneți opiniile voastre, aprilie și mai discutăm, iunie definitivăm. Toată treaba intră în vigoare la 1 ianuarie 2024 și sunt practic 2 ani de zile în care aveți timp să vă adaptați.

Iunie 2023, Guvernul: Fraților, stăm binișor. Ne-am pus pe treabă, reducem cheltuielile cum am zis. După toate discuțiile am decis și pachetul fiscal. Știm, nu vă convine tuturor, dar noi zicem că este echitabil. Avem o veste bună și una proastă. Vestea bună este că ne-am pus serios pe reformarea ANAF și pe respectarea legii și noi zicem că atât în 2024 cât și în 2025 ajustările pe venituri vor fi mai mici, cam 0.8% în fiecare an pentru că restul o rezolvăm de la evazioniști. Ca să nu o mai lungim și să fie clar, 0.8% pe an venituri suplimentare cu vestea proastă că anul ăsta începem din septembrie. Știm, Codul Fiscal zice 6 luni, dar fiți de comitet. E un program pe 3 ani, aveți vizibilitate, am tăiat deja cheltuieli, ați văzut și la ANAF ce conducere beton și ce reforme majore am impus deja.

Septembrie 2023, Guvernul: Fraților, suntem în grafic cu ce am discutat. Agențiile de rating sunt ok, creditorii nu ne cer dobânzi mai mari și Comisia Europeană e mulțumită cu parcursul nostru de a ieși din deficit excesiv. Ne apucăm chiar de acum să facem bugetul pe 2024, dar mai important avem minim un an de zile să discutăm despre o amplă reformă fiscală care să ne țină un deceniu de acum înainte și pe care să o și testăm în alegeri în 2024 ca să nu mai zică nimeni că nu e bine. În octombrie dăm drum discuțiilor.

Acum haideți să ne gândim. Era atât de greu? E SF? Putem avea măcar 75% din acest proces? Ce ne-a împiedicat? Cum facem ca data viitoare să-l avem? Vine mereu o dată viitoare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E SF. Nu s-a atins, nu se atinge și nu se va atinge nimeni de marii evazioniști.
    Tot SF e și reducerea cheltuielilor statului.
    Scenariul corect e ăla în care plătitorii cinstiți de impozite și taxe sunt cocoșați din ce în ce mai mult pentru a nu-i deranja pe evazioniști și pentru a ține în cârcă un stat cu cheltuieli din ce în ce mai mari.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon