Foto - Inquam Photos/ George Călin
Cum ar fi trebuit să arate discuția despre măsurile fiscale?
Decembrie 2022, Guvernul: Fraților, am făcut bugetul și lucrurile nu arată bine. Ne-am sfătuit și cu Consiliul Fiscal, cheltuielile vor depăși veniturile cu 6-7% din PIB. Nu merge, trebuie să rămânem sub 5%, ideal 4.4% cum am agreat cu Comisia Europeană. Cum procedăm? 0.5% economisim noi de pe acum la cheltuieli chiar din construcția bugetară deci începem discuțiile la 6.5%. Rămâne o ajustare de 2% în 2023, apoi de câte 1% în 2024 și 2025 ca să ajungem la un deficit de 2-3% din PIB. Facem 50/50 cheltuieli și venituri.
Ianuarie 2023, Guvernul: Fraților, am analizat și realist vorbind anul acesta putem reduce cheltuielile cu maximum 0.8% din PIB. Vreo 0.3-0.4% din reducerea pensiilor speciale și nu ne jucăm cu asta și tot cam așa din reducerea aparatului administrativ, dar o facem pe bune, nu ne batem joc. 1.2% trebuie să vină din venituri noi. Uite planul de reducere al cheltuielilor, îl adoptăm în februarie.
Februarie 2023, Guvernul: Fraților, ne-am făcut calculele și cam așa zicem noi că ar trebuie ajustate impozitele și taxele ca să obținem 1.2% anul acesta și apoi câte 1% în următorii doi ani, să fie echitabil etc. Până la final de martie ne spuneți opiniile voastre, aprilie și mai discutăm, iunie definitivăm. Toată treaba intră în vigoare la 1 ianuarie 2024 și sunt practic 2 ani de zile în care aveți timp să vă adaptați.
Iunie 2023, Guvernul: Fraților, stăm binișor. Ne-am pus pe treabă, reducem cheltuielile cum am zis. După toate discuțiile am decis și pachetul fiscal. Știm, nu vă convine tuturor, dar noi zicem că este echitabil. Avem o veste bună și una proastă. Vestea bună este că ne-am pus serios pe reformarea ANAF și pe respectarea legii și noi zicem că atât în 2024 cât și în 2025 ajustările pe venituri vor fi mai mici, cam 0.8% în fiecare an pentru că restul o rezolvăm de la evazioniști. Ca să nu o mai lungim și să fie clar, 0.8% pe an venituri suplimentare cu vestea proastă că anul ăsta începem din septembrie. Știm, Codul Fiscal zice 6 luni, dar fiți de comitet. E un program pe 3 ani, aveți vizibilitate, am tăiat deja cheltuieli, ați văzut și la ANAF ce conducere beton și ce reforme majore am impus deja.
Septembrie 2023, Guvernul: Fraților, suntem în grafic cu ce am discutat. Agențiile de rating sunt ok, creditorii nu ne cer dobânzi mai mari și Comisia Europeană e mulțumită cu parcursul nostru de a ieși din deficit excesiv. Ne apucăm chiar de acum să facem bugetul pe 2024, dar mai important avem minim un an de zile să discutăm despre o amplă reformă fiscală care să ne țină un deceniu de acum înainte și pe care să o și testăm în alegeri în 2024 ca să nu mai zică nimeni că nu e bine. În octombrie dăm drum discuțiilor.
Acum haideți să ne gândim. Era atât de greu? E SF? Putem avea măcar 75% din acest proces? Ce ne-a împiedicat? Cum facem ca data viitoare să-l avem? Vine mereu o dată viitoare.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
Tot SF e și reducerea cheltuielilor statului.
Scenariul corect e ăla în care plătitorii cinstiți de impozite și taxe sunt cocoșați din ce în ce mai mult pentru a nu-i deranja pe evazioniști și pentru a ține în cârcă un stat cu cheltuieli din ce în ce mai mari.