Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Cum ar fi trebuit să arate discuția despre măsurile fiscale

Ședinta guvern, Boloș

Foto - Inquam Photos/ George Călin

Cum ar fi trebuit să arate discuția despre măsurile fiscale?

Decembrie 2022, Guvernul: Fraților, am făcut bugetul și lucrurile nu arată bine. Ne-am sfătuit și cu Consiliul Fiscal, cheltuielile vor depăși veniturile cu 6-7% din PIB. Nu merge, trebuie să rămânem sub 5%, ideal 4.4% cum am agreat cu Comisia Europeană. Cum procedăm? 0.5% economisim noi de pe acum la cheltuieli chiar din construcția bugetară deci începem discuțiile la 6.5%. Rămâne o ajustare de 2% în 2023, apoi de câte 1% în 2024 și 2025 ca să ajungem la un deficit de 2-3% din PIB. Facem 50/50 cheltuieli și venituri.

Ianuarie 2023, Guvernul: Fraților, am analizat și realist vorbind anul acesta putem reduce cheltuielile cu maximum 0.8% din PIB. Vreo 0.3-0.4% din reducerea pensiilor speciale și nu ne jucăm cu asta și tot cam așa din reducerea aparatului administrativ, dar o facem pe bune, nu ne batem joc. 1.2% trebuie să vină din venituri noi. Uite planul de reducere al cheltuielilor, îl adoptăm în februarie.

Februarie 2023, Guvernul: Fraților, ne-am făcut calculele și cam așa zicem noi că ar trebuie ajustate impozitele și taxele ca să obținem 1.2% anul acesta și apoi câte 1% în următorii doi ani, să fie echitabil etc. Până la final de martie ne spuneți opiniile voastre, aprilie și mai discutăm, iunie definitivăm. Toată treaba intră în vigoare la 1 ianuarie 2024 și sunt practic 2 ani de zile în care aveți timp să vă adaptați.

Iunie 2023, Guvernul: Fraților, stăm binișor. Ne-am pus pe treabă, reducem cheltuielile cum am zis. După toate discuțiile am decis și pachetul fiscal. Știm, nu vă convine tuturor, dar noi zicem că este echitabil. Avem o veste bună și una proastă. Vestea bună este că ne-am pus serios pe reformarea ANAF și pe respectarea legii și noi zicem că atât în 2024 cât și în 2025 ajustările pe venituri vor fi mai mici, cam 0.8% în fiecare an pentru că restul o rezolvăm de la evazioniști. Ca să nu o mai lungim și să fie clar, 0.8% pe an venituri suplimentare cu vestea proastă că anul ăsta începem din septembrie. Știm, Codul Fiscal zice 6 luni, dar fiți de comitet. E un program pe 3 ani, aveți vizibilitate, am tăiat deja cheltuieli, ați văzut și la ANAF ce conducere beton și ce reforme majore am impus deja.

Septembrie 2023, Guvernul: Fraților, suntem în grafic cu ce am discutat. Agențiile de rating sunt ok, creditorii nu ne cer dobânzi mai mari și Comisia Europeană e mulțumită cu parcursul nostru de a ieși din deficit excesiv. Ne apucăm chiar de acum să facem bugetul pe 2024, dar mai important avem minim un an de zile să discutăm despre o amplă reformă fiscală care să ne țină un deceniu de acum înainte și pe care să o și testăm în alegeri în 2024 ca să nu mai zică nimeni că nu e bine. În octombrie dăm drum discuțiilor.

Acum haideți să ne gândim. Era atât de greu? E SF? Putem avea măcar 75% din acest proces? Ce ne-a împiedicat? Cum facem ca data viitoare să-l avem? Vine mereu o dată viitoare.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • E SF. Nu s-a atins, nu se atinge și nu se va atinge nimeni de marii evazioniști.
    Tot SF e și reducerea cheltuielilor statului.
    Scenariul corect e ăla în care plătitorii cinstiți de impozite și taxe sunt cocoșați din ce în ce mai mult pentru a nu-i deranja pe evazioniști și pentru a ține în cârcă un stat cu cheltuieli din ce în ce mai mari.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon