Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Camera Deputaților a votat pentru schimbarea definiției familiei în Constituție. Doar 22 de deputați au votat împotrivă

Deputații au votat marți in corpore pentru schimbarea definiției familiei din Constituție, astfel încât aceasta să se întemeieze musai pe „căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”. Inițiativa Coaliției pentru Familie a strâns 232 de voturi pentru de la toate partidele, în timp ce doar 22 de deputați au avut curajul să meargă contra curentului și să voteze împotrivă, iar 13 s-au abținut.

Dintre cei care au votat împotrivă, 15 deputați au fost de la USR, unul de la PSD, Petre Florin Manole, doi de la PNL, Mara Mareș și Mihai Voicu, doi de la UDMR, Petru Farago și Csoma Botond și doi de la ALDE, Dumitru Lovin și Anton Anton. Raluca Turcan (PNL) și Cristian Ghinea (USR) s-au abținut, în timp ce Nicușor Dan (USR) și Cătălin Predoiu (PNL) nu au votat. 

UPDATE: Deputatul Cristian Ghinea a scris pe Facebook că nu știe de ce apare în raportul votului electronic că s-a abținut, opțiunea sa fiind „împotrivă”. 

„Dragi prieteni, Am scris recent opinia mea despre referendumul decis azi de Camera Deputaților. Mi-am explicat deschis și transparent votul ÎMPOTRIVA acestei legi de organizare a referendumului. Mai mulți dintre voi îmi semnalați faptul că totuși apare pe lista de vot că m-am abținut. Am fost surprins să aflu asta. Ar fi cu totul împotriva modului meu de a fi și de a asuma ceea ce fac să îmi schimb opțiunea anunțată și susținută public fără a anunța acest lucru. Nu știu încă dacă e o eroare materială a sistemului de vot sau dacă chiar a fost o eroare a mea. Regret situația creată. Îmi mențin opțiunea anunțată public”, a scris Ghinea. 

Cinci deputați USR, Mihai Cătălin Botez, Matei Dobrovie, Vlad Duruș. Stelian Ion și Dan Rădulescu au votat în favoarea inițiativei de reviziuire a Constituției depuse de Coaliția pentru Familie.

Aceasta prevede ca noua definiție a familiei să fie în legea fundamentală: ”familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Inițiatorii proietului de revizuire au dorit să blocheze astfel eventuala legiferare în viitor a căsătoriilor între persoanele de același sex. Această definție a familiei sfârșește însă prin a exclude și alte categorii precum familiile monoparentale. În sprijinul inițiativei sale, Coaliția pentru Familie a strâns trei milioane de semnături.

Inițiativa urmează să fie trimisă la Senat.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Daca tot revenim in Evul Mediu si sub auspicii bisericofile , de ce nu reintroducem si arsul pe rug pt eretici si robia pentru tigani? Ca si asa tot biserica fu ultima care sa aboleasca robia .
    • Like 1
  • check icon
    Mi se pare normal votul, aleșii au votat majoritatea tradiționalist, așa cum sunt și majoritatea electorilor lor.
    • Like 0
  • Cum calific votul? Când am auzit discuțiile de azi din Parlament, mi-au dat lacrimile de necaz. Și nu sunt o sensibilă. Dar atmosfera de acolo m-a speriat. Mi-e frică de oamenii din jurul meu. Deși până acum m-am încăpățânat să rămân în țară, contrar tuturor evidențelor, astăzi am decis să plec. Oriunde, dar departe de aici. Eu nu mai pot respira acest aer otrăvit.
    • Like 3
    • @ Edith Vereș
      Pe asta se bazează și ei. Și-au dat seama că îi pot înlătura foarte ușor pe cei care au un dram de bun-simț transformând totul într-o cocină. Din păcate, nu poate exista curățenie fără să ne asumăm să rânim...
      • Like 0
  • Stati linistiti, se va intoarce la nivelul UE cat de curand si cand e conflict intre legile UE si legile locale, UE primeaza.
    • Like 1
  • Anon check icon
    A, ne apucam sa modificam constitutia? Inseamna ca facem si trecerea la parlament unicameral, nu? Ca doar avem un referendum din 2009.
    • Like 3
    • @ Anon
      Referendumul ala nu e bun, a fost votat sub influenta fortelor straine homosexuale oculte occidentale ce vor sa inlature singura institutie care dainuie pentru totdeauna suverana si imagine vie a natiunii, chit ca dispare poporul, sparlamentul.
      • Like 3
    • @ Marian Cristescu
      Anon check icon
      Hehe, l-ati uitat pe Soros :D
      • Like 2
    • @ Marian Cristescu
      check icon
      L-ati uitat si pe Bãsescu si pe bãsisti-iohanisti!Foarte grav!
      • Like 1
    • @ Anon
      Referendumul are doar valoare consultativă.
      • Like 1
    • @ Edith Vereș
      Anon check icon
      De acord. Nu pot sa nu ma intreb insa: daca cei de la putere oricum fac ce vor, de ce mai facem referendum? Daca tot e doar consultativ, nu mai bine facem sondaje prin telefon in loc de referendum? Mai putine resurse irosite.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult