Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Camera Reprezentanților din SUA aprobă programul de ajutor pentru Ucraina, în valoare de 61 de miliarde de dolari. Kremlin: „Va provoca și mai multe decese”

Armament rusesc distrus

Adoptarea proiectului de lege pare să marcheze o schimbare de atitudine față de războiul din Ucraina. Experții sunt însă rezervați și spun că este foarte puțin probabil ca situația propriu-zisă pe front să se modifice semnificativ în scurt timp. La nivel simbolic, pachetul de sprijin de 61 de miliarde de dolari reprezintă un impuls puternic pentru Kiev, ai cărui soldați care se află în mare dificultate pe front și au moralul scăzut (foto: Piese de armament rusesc distruse de soldații din Ucraina au fost expuse în 2023, în centrul Kievului. Foto: Renaud Rebardy / Alamy / Alamy / Profimedia).

Congresul a votat anterior și un ajutor important pentru aliații SUA din regiunea Indo-Pacific (8,1 miliarde de dolari pentru a contracara China în regiunea Indo-Pacific, 3,3 miliarde de dolari pentru dezvoltarea infrastructurii submarine, 2 miliarde de dolari pentru finanțarea militară externă a Taiwanului și 1,9 miliarde de dolari pentru refacerea serviciilor de apărare furnizate Taiwanului și statelor partenere din regiune).

După votul pentru Ucraina, membrii congresului au votat un pachet de 26,4 miliarde de dolari și pentru Israel (ajutor militar și finanțarea unor misiuni umanitare).

Susținerea pentru Ucraina a primit un sprijin surprinzător în Camera Reprezentanților, care a amânat luni la rând adoptarea pachetului. Au fost înregistrate 311 voturi „pentru” și 112 „împotrivă” (de la republicani, au fost 112 „împotrivă” și 101 în favoarea pachetului).  Numărătoarea a fost primită cu aplauze de către democrați, care au agitat steagul Ucrainei.

Urmează votul în Senat, unde este foarte probabil ca votul să fie unul favorabil (democrații dețin majoritatea în această cameră). Urmează promulgarea de către președintele președintelui Joe Biden, care a anunțat în mai multe rânduri că abia așteaptă să dea semnătura finală.

Soldații Kievului se confruntă de mai bine de jumătate de an cu o lipsă acută de armament pe front. Președintele Volodimir Zelenski estima că raportul artileriei este de 1 la 10 în favoarea Rusiei. Surse de la Pentagon au declarat pentru Washington Post că SUA au „gata de transfer”, rezerve importante de armament, o parte din acesta urmând să ajungă în Ucraina într-o săptămână de la adoptarea de către Senat a legislației și semnătura lui Joe Biden pe act.

Câteva reacții după votul din Camera Reprezentanților:

Joe Biden, președintele SUA: „un mesaj clar despre puterea leadership-ului american în întreaga lume. El a cerut Senatului să aprobe la rândul său finanțările cât mai curând posibil.

Volodimir Zelenski (postare pe rețeaua X, fostă Twitter): „Proiectul de lege privind ajutorul vital adoptat astăzi de Camera Reprezentanților va împiedica extinderea războiului, va salva mii și mii de vieți și va ajuta cele două națiuni ale noastre să devină mai puternice”.

Jens Stoltenberg, secretar general NATO (postare pe rețeaua X, fostă Twitter): „Acest lucru întărește securitatea noastră, a tuturor, în Europa şi America de Nord”.

Dmitri Peskov (purtătorul de cuvânt de la Kremlin, citat de agenția TASS): „Decizia de a oferi ajutor Ucrainei era așteptată și previzibilă. Va îmbogăți și mai mult Statele Unite ale Americii și va ruina și mai mult Ucraina., omorând și mai mulți ucraineni din cauza regimului de la Kiev.

Charles Michel, preşedintele Consiliului European: „Salut votul Camerei Reprezentanților din SUA, care a aprobat mult așteptatul ajutor crucial de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Acest lucru trimite un mesaj clar Kremlinului: cei care cred în libertate și în Carta Națiunilor Unite vor continua să sprijine Ucraina şi poporul său”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult