Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Campionii localelor? Atenție la voleul Sorin Oprescu!

Simţind că sfârşitul său e tot mai aproape, generaţia actuală de politicieni pregăteşte un ultim mare tertip care să-i garanteze supravieţuirea. Dacă presiunea publică obligă partidele să ia măsuri disciplinare împotriva candidaţilor cu probleme în justiţie, aceştia încep lupta pe cont propriu şi vor apela la un instrument care a mai fost folosit sporadic, în trecut, de către anumiţi politicieni: candidaturile independente. 

Paradoxal, succesul unui candidat independent reprezintă, într-o societate stabilă instituţional, un plus pentru sănătatea jocului electoral. În România însă, reprezintă un simulacru. 

La fel cum în învăţământ doctoratul a ajuns să fie un motiv de suspiciune, intrarea în cursă a unui independent cu trecut de membru de partid constituie o uriaşă scamatorie pusă la cale de aleşii cu dosare pe rol.

Însă mulţi dintre aleşii care ştiu sau suspectează că nu vor mai avea susţinerea conducerii vor ataca cu ultima armă pe care o mai au: demisia din partid şi o candidatură independentă. Astfel, grupul primarilor sau preşedinţilor de CJ deranjaţi de criteriile de eligibilitate ale partidelor vor urma unicul drum care le poate asigura menţinerea în funcţii.

Profitând de etapa de regrupare a partidelor importante, aceştia vor începe o bătălie acerbă chiar cu formaţiunile din care fac parte. Ne putem aştepta la multe repoziţionări de moment şi chiar la acuzaţii de trădare. Însă mulţi dintre aleşii care ştiu sau suspectează că nu vor mai avea susţinerea conducerii vor ataca cu ultima armă pe care o mai au: demisia din partid şi o candidatură independentă. Astfel, grupul primarilor sau preşedinţilor de CJ deranjaţi de criteriile de eligibilitate ale partidelor vor urma unicul drum care le poate asigura menţinerea în funcţii. O candidatură independentă. Riscul ca tactica lor să dea roade este însemnat şi cât se poate de real. Votanţii români au dovedit de prea multe ori că votează omul, şi nu formaţiunea, cu precădere la scrutinul local.

Metoda a mai fost urmată cu succes (cel mai de succes exemplu: candidatura lui Sorin Oprescu ca independent susținut de PSD), din considerente de imagine sau lupte interne. De data aceasta, va fi pusă în practică pentru a ocoli probleme etice sau chiar de natură juridică. Este un pariu împotriva înnoirii politice. Iar legitimitatea acestui tip de tactică stă în ştampila votantului.

Un semnal de alarmă către societatea civilă, observatori din presă, partide. Un cod etic al formaţiunilor politice nu este suficient. Infractorii pot reveni în funcţii. Şi nu e nevoie decât de o simplă foaie intitulată „Demisie”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult