Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Cancelarul Nehammer dă un mesaj și mai dur: Nu va exista nicio extindere Schengen atât timp cât frontiera externă nu este protejată eficient

Nehammer la Consiliul JAI

Foto: Profimedia Images

Cancelarul austriac Karl Nehammer a ieșit sâmbătă cu o nouă declarație, chiar mai intransigentă decât precedentele, prin care a încercat să justifice blocarea accesului României și Bulgariei în spațiul Schengen. Nehammer și-a reiterat criticile faţă de o politică de azil "eronată" a UE şi a acuzat presiuni la adresa Austriei. În opinia lui Nehammer, dezbaterea privind migraţia a fost din nou pusă în mişcare la nivelul UE odată cu veto-ul Austriei, scrie Die Presse, citată de News.ro.

„Nu va exista nicio extindere (Schengen) atât timp cât frontiera externă nu este protejată în mod eficient. Politica de azil eşuată a UE a cauzat această situaţie. Ameninţările şi argumentele polemice sunt folosite pentru a încerca să se crească presiunea împotriva Austriei”, a afirmat cancelarul. „Atâta timp cât 75.000 de străini ajung neînregistraţi în estul Austriei, aceasta este o problemă de securitate şi trebuie rezolvată odată", a susținut Nehammer.

Expert în migrație: „Faptul că Austria dă vina pe România şi Bulgaria, dar nu şi pe Ungaria sau Croaţia, este iraţional şi ipocrit"

Ministerul austriac de Interne a invocat, de asemenea, o serie de cifre pentru a explica abordarea restrictivă a Austriei. 40 la sută dintre migranţi ar veni la Belgrad cu avionul şi apoi ar ajunge în Austria cu ajutorul traficanţilor prin Serbia şi Ungaria sau prin Serbia, România şi Ungaria. Alţi 40 la sută vin în Austria pe cale terestră din Turcia, prin Bulgaria sau România şi Ungaria.

Cifre similare au fost recent puse sub semnul întrebării de experţi în migraţie, precum Judith Kohlenberger, notează publicația "Die Presse", citată de News.ro. „Din punct de vedere pur geografic, Bulgaria nu este o rută relevantă pentru persoanele care călătoresc fără viză în Serbia. Şi doar trei la sută dintre toţi solicitanţii de azil din Austria iau ruta prin România", a scris ea pe Twitter. „Faptul că Austria dă vina pe România şi Bulgaria, dar nu şi pe Ungaria sau Croaţia, este iraţional şi ipocrit", a spus experta citată de Die Presse. Ministerul de Interne a contrazis cele trei procente despre care vorbeşte experta, deşi şi România a acuzat anterior Austria că a argumentat cu cifre false, notează cotidianul austriac.

Liderul PPE, Manfred Weber: Cancelarul Karl Nehammer are tot sprijinul nostru. Consiliul European trebuie să acţioneze

Liderul PPE, Manfred Weber, care a mers înaintea votului din Consiliul JAI  la Viena pentru a-l convinge pe Nehammer să nu blocheze aderarea României și Bulgariei la Schengen, spune acum că îl susține pe cancelarul austriac și că acesta are dreptate când se plânge că spaţiul Schengen nu funcţionează.

Foto: Profimedia Images

Die Presse l-a întrebat pe Weber dacă nu este greșit să se amestece faptul că Austria a blocat admiterea în spaţiul Schengen a Bulgariei şi a României cu faptul că cifrele privind azilul au crescut brusc în ultima vreme, iar acesta a răspuns cu un nu categoric, relatează News.ro. „Cele două aspecte sunt în mod clar legate, deoarece în prezent avem un aflux necontrolat de imigraţie în Europa şi, desigur, acest lucru are legătură şi cu protecţia inadecvată a frontierelor externe. Înţeleg pe deplin că situaţia actuală este inacceptabilă pentru Austria şi este important ca Nehammer să spună că lucrurile nu mai pot continua aşa. El are sprijinul PPE”, a declarat Manfred Weber. Într-un comentariu pe Twitter în care a promovat interviul din Die Presse, Weber a scris: „Situaţia Austriei din cauza fluxului necontrolat de migranţi este inacceptabilă. Karl Nehammer are tot sprijinul nostru pentru că această situaţie trebuie să se schimbe. Legislaţia Schengen trebuie să fie din nou aplicată în mod corespunzător la frontierele externe ale UE”, notează News.ro. 

Cu toate acestea, el spune că România şi Bulgaria ar fi trebuit să primească, joi, undă verde pentru aderarea la Schengen, iar problema imigraţiei necontrolate ar trebui abordată de liderii UE, în Consiliul European.

La observaţia că Othmar Karas, europarlamentar austriac creştin-democrat (grupul PPE) şi vicepreşedinte al Parlamentului European, vede lucrurile cu totul altfel şi îşi critică puternic partidul pentru veto-ul exercitat în privinţa extinderii Schengen cu România şi Bulgaria, Manfred Weber a răspuns: „Este corect ca Partidul Popular European să susţină admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen. Din punctul meu de vedere, decizia de joi ar fi trebuit să fie, de asemenea, în favoarea celor două ţări. Cu toate acestea, ne îndreptăm ca somnambulii spre următoarea criză a migraţiei, iar Austria este una dintre principalele ţări afectate. Până acum, din păcate, multe state membre nu au recunoscut încă natura dramatică a situaţiei. Acest lucru trebuie să se schimbe. Consiliul (European) trebuie să acţioneze”, scrie News.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cheia e la americani. Daca sefii de acolo zic ca intram, intram!
    Acum ne-au dat pe la nas cu Schengen-ul ca toti uitasem ca am putea fi si noi acolo, doar ne-au intaratat. Probabil ca urmeaza amplasarea unor cine stie ce tehnologii de razboi pe la noi prin tara, ceva mai diabolic fata de ce s-a adus pana acum si ne ademenesc cu aderarea ca sa inchidem ochii de parca am vedea ceva. Fum a iesit deci undeva arde.
    P.S. Romania tot ciocanea la portile europei dar ni se trantea usa in nas pana cand intr-o zi, in NATO fiind, americanul i-a tras de maneca si le-a spus ''...eee cu noi''.
    • Like 1
  • Deci , eu trag concluzia ca Austria , o mare frustrata din cauza imigratiei ilegale , ne face pe noi tap ispasitor pentru trendul declansat de Germania in 2015?
    De fapt , cand vom intelege , noi cei din ''est '' ca indiferent ce vom face vom fi cetateni de mana a doua ? Istoria nu e dreapta, altfel o natiune ca si Germania care a declansat ( si pierdut ) doua razboaie mondiale nu facea nici pas.

    • Like 1
  • Da, sigur nici o problema. Si Romania se va proteja de business cu Austria intr-o anumita masura de aici inainte pe treaba asta. Putem sa fim oameni unii cu altii sau sa ne dam suturi. Argumentele lui Nehammer nu stau in picioare, asta e clar.
    • Like 1
  • "Nu va exista nicio extindere Schengen atât timp cât frontiera externă nu este protejată eficient"....este ridicol, daca acesta este motivul de ce au votat "pentru", la Croatia?
    • Like 1
    • @ Ioan Nedea
      >de ce au votat "pentru", la Croatia?

      Croatii le-au dat gaze si contracte cu statul firmelor din Austria. Pe cand noi ne-am permis. printre altele, sa anulam retrocedarea ilegala a Masivului Retezat.

      Iar in cazul Olandei, pai parca se stie: Portul Constanta. N-au mai avut scuza cu MCV-ul, au gasit una si mai buna: ei ar fi votat cu noi, da' din cauza ca am venit la pachet cu bulgarii, n-au avut ce sa faca si au votat impotriva.
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult