Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Când la București erau minus 20 de grade, la Polul Nord erau plus 6 grade. După gerul siberian vin ploile înghețate

zapada - barbat cu schiuri in Piata Victoriei

(Foto: Inquam Photos / Alberto Groșescu)

După ninsorile din ultima perioadă stratul de zăpadă de la munte este unul consistent, iar o posibilă creștere rapidă a temperaturilor urmată de precipitații abundente sub formă de ploaie, care grăbesc procesul de topire a zăpezilor, va conduce la creșterea îngrijorătoare a riscului de inundații, a explicat la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 Florinela Georgescu, directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Prognozele arată că există posibilitatea ca în partea de sud-est a Europei precipitațiile să fie excedentare în toate lunile primăverii, iar în a doua parte a lunii aprilie și în luna mai în zona țării noastre sunt așteptate frecvente ploi cu caracter de aversă.

„Și atunci cu atât mai mult crește îngrijorarea în privința posibilității apariției inundațiilor, acele inundații rapide, care apar pe cursurile mici de apă”, a spus meteorologul Florinela Georgescu, care a avertizat că este de așteptat să apară și ploi înghețate, un fenomen care nu e specific țării noastre, dar care e favorizat de pelicula de aer rece menținut de procesele de topire a zăpezii. 

„În toată Europa a fost mai frig decât la Polul Nord”

Pe de altă parte, în timp ce la București s-au înregistrat joi minus 22 de grade Celsius la stația meteo din Băneasa, cea mai mică temperatură înregistrată vreodată în Capitală în luna martie, la Polul Nord în ultimele zece zile au fost temperaturi pozitive, ajungându-se până la plus șase grade, cu 30 de grade mai mult față de cât ar fi normal acolo în această perioadă.

„Estimările care au fost făcute inclusiv cu infrastructura satelitară indică faptul că în zona arctică au fost în ultimele zece zile temperaturi pozitive apreciate până în jurul a șase grade cu plus, ceea ce se pare că reprezintă o abatere de până la 30 de grade în plus față de ceea ce ar fi firesc în această perioadă. În toată Europa a fost mai frig decât la Polul Nord”, a declarat directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Acest dezechilibru este analizat de cercetători și este un nou semnal de alarmă legat de ceea ce înseamnă modificările climatice care nu mai țin de viitor, țin de prezent, a adăugat Florinela Georgescu.

Despre vremea de Paște: Circulă pe reţele o poză în care din zăpadă e făcut un iepure

Directorul executiv al ANM este de părere că nu putem vorbi de două anotimpuri în România, pentru că, datorită poziţionării pe hartă, succesiunea anotimpurilor se menţine, dar, fenomenele extreme, „nelalocul lor, apărute în anotimpul nepotrivit” influenţează perioada de raportare atunci când e vorba de normalul perioadei”.

Întrebată cum va fi vremea de Paşte, ea a răspuns cu o glumă: „circulă pe reţelele de socializare o poză în care din zăpadă e făcut un iepure de Paşte, care are si un coşuleţ”.

Directorul executiv al ANM a subliniat însă că niciodată, într-o estimare de sezon nu se poate extrage o informaţie despre o perioadă scurtă de timp. Estimările de sezon reprezintă media temperaturilor pentru fiecare lună în parte şi aprecierea cantităţii totale de precipitaţii care se vor cumula în luna respectivă.

Emisiunea „În fața ta”, moderată de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, poate fi urmărită la Digi24 sâmbăta și duminica, de la miezul nopții. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Glontul a iesit de pe teava, spune prin 2016 un cunoscut de-al meu patron in Buzau. Si daca el, un om cultivat, cu experienta si o afacere de succes gandeste in acesti termeni fara a schita vreun semn de schimbare in rutina zilnica..........
    De zeci de ani savantii isi bat gura de pomana avertizand omenirea despre schimbarile climatice. A inceput, deja se intampla iar manifestarile vor creste in intensitate in progresie geometrica. Asta in timp ce lumea, imbarcata benevol pe Titanicul lacomiei, indiferentei, prostiei si arogantei se crede in siguranta la adapostul tehnologiei. La fel ca cei de pe Titanic ne indreptam spre un final galopant, al speciei umane de aceasta data. Doar Unul Dumnezeu stie cu precizie timpul ramas. Personal cred ca sunt mai bine de 7 ani de cand am inceput sa ma documentez despre schimbarile climatice. De cate ori am incercat sa informez pe cate unul m-am lovit de aroganta, mistocarie si prostie. Tragic este ca oameni cu scaun la cap si bine cultivati, au privit cu neincredere si amuzament. Ei, uite ca deja se intampla. Scenarii infioratoare capata consistenta cu fiecare zi ce trece. De la Mollison cu:"We are in grave danger of falling food"(suntem in pericol a muri de foame) la Fukuoka cu "omul nu stie nimic despre natura" pana la Guy McPherson care merge atat de departe incat afirma:, nu mai este nimic de facut pana in 2026 piere umanitatea, vezi "Nature Bats last"(vor supravietui bacteriile si fungii, Imi pare rau de viitorul copiilor nevinovati.
    Our days are numbered. Passionately pursue a life of excellence. Zilele ne sunt numarate. Urmariti a trai viata din plin cu pasiune. Cei constienti vor intelege, majoritatea va rade.
    • Like 0
  • check icon
    Un pic mai jos de Polul Nord, acum:
    ZI
    -14°MX
    RealFeel® -21°
    Precipitaţii 25%
    Parţial însorit
    Vânturi din direcţia
    NNE 17 km/h
    Rafale: 22 km/h

    NOAPTE
    -16°MN
    RealFeel® -23°
    Precipitaţii 25%
    Înnorare accentuată
    Vânturi din direcţia
    ENE 15 km/h
    Rafale: 20 km/h
    https://www.accuweather.com/ro/sj/longyearbyen/310461/weather-forecast/310461
    • Like 0
  • Luna cea mai friguroasa la Polul Nord e ianuarie, iar recordul acestei luni a fost de +10 º si a fost atins in 1981. Deci 6 º in februarie e un record cam jalnic. O fi un semn ca incalzirea asta globala se domoleste? Sau ca ANM si Republica s-au tabloidizat cu totul?
    • Like 2
    • @ Ventidius
      Republica nu sunt sigur dar ANM-ul e o zona incalzirista sigur. Dna de la ANM nu a uitat sa o bage pe aia cu Arctica fara gheata pana in 2050. Uita ca prognozele prin '90 erau ca prin 2010 ar fi trebuit deja sa avem Arctica fara gheata iar zapada sa fie o amintire.
      • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult