Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Când mai mergeți în Brașov, nu uitați să comandați un ișler… Breasla cârciumarilor din Brașov s-a unit în jurul unui unic desert local și le propun turiștilor „Turul culinar al ișlerului” în 15 locuri din oraș

Ișler

Ișlerul: doi biscuiți din aluat cu nucă și unt, lipiți cu o cremă și acoperiți, din abundență, cu o glazură de ciocolată. Brașovenii îți vor spune că mâncau această prăjitură în pauza de masă, atunci când chiuleau de la ore, la prima întâlnire din parc sau de la cofetărie. Ișlerul a devenit acum un liant și un desert comun al cârciurmarilor din Brașov.


În vreme de pandemie, împreună suntem mai puternici

Oana Coantă este head chef și administrator la Bistro de l’Arte din Brașov. Mi-a povestit cum s-a ajuns ca breasla cârciumarilor de sub Tâmpa să adere la acest desert local. „Ne-am tot gândit o vreme ce desert local ni s-ar potrivi tuturor, ținând cont că unii dintre noi au cafenele, deci nu pot fierbe sau coace. În plus, ne trebuia ceva mai puțin perisabil și care să nu depindă de sezon. Apoi, ne-am amintit de IȘLER. Cine e mai vechi prin Brașov își amintește de cel puțin doi – trei cofetari bătrâni care făceau ișlere, le mâncai în pauze sau când chiuleai de la școală. Ne-am ajutat între noi cu rețeta de bază și sfaturi, avem și o brutărie membră a Breslei, care face pentru cafenelele sau micile cârciumioare care nu au cum pregăti ișlerul în condiții bune. Suntem 15 acum, cu 15 rețete diferite, adaptate stilului fiecăruia’’, spune Oana.


Turul culinar al ișlerului în 15 locații din Brașov

De ce un adevărat tur culinar al ișlerului? Pentru că sunt 15 localuri până acum implicate în acest proiect, altele se pregătesc, iar fiecare are propria rețetă. Desertul poate fi comandat cu prețuri între nouă și optsprezece lei, în funcție de rețetă și de cantitate. 

Ișler la Bistro Albert

Localurile implicate le vei găsi AICI.

Articol publicat pe Funky Travel.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Roxana B check icon
    Anii 70-80...vacante petrecute la bunicii din Sibiu.
    Islerul era o delicatesa in zona.
    Cind bunica facea islere, ne indopam ca nehalitii.
    O prajitura intr-adevar de neuitat.
    Un gust unic(vorbesc de islerul de-atunci care, banuiesc ca e cel original)
    • Like 0
  • Corect se numeste ischler si are provenienta austriaca de la Bad Ischl.
    • Like 0
  • Nume check icon
    Superba idee si un desert deosebit. Asa cum se incearca promovarea Henklesh-lui in Haferland ca desert specific cred ca si Islerul poate sa devin emblematic pentru Brasov.
    P.S. Imi aduc aminte in anii 80" cand in pauza pauza mare de la liceu mergeam sa cumparam din apropiere islere de la un cofetar sas batran.
    • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Vlad Petreanu_

În 1990, după ce lucrase într-o fabrică, Vlad Petreanu s-a angajat la un ziar, unde avea un salariu echivalentul a aproape 90 de dolari. Banii îi ajungeau, spune el, să își cumpere un pachet de țigări - la vremea respectivă fuma - și o cola pe zi, „și abia mă descurcam să mănânc ceva”.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon „La bani mărunți” cu Sergiu Manea, CEO BCR. Podcast amplificat de Republica

Sergiu Manea, care a preluat în urmă cu cinci ani conducerea celei mai mari bănci din România, a povestit că primul său salariu, o sumă echivalentă cu mai puțin de 80 de dolari, l-a primit în septembrie 1994. Se angajase înainte de terminarea facultății pe o poziție entry level, ca referent, la Banca Română pentru Dezvoltare, la Biroul de bănci corespondente, care azi se cheamă „financial institutions”.

Citește mai mult

Fetiță la laptop

Situația se poate schimba în orice moment și școli aflate acum în scenariul verde sau galben pot trece de pe o zi pe alta în scenariul roșu, dacă în cadrul lor vor fi confirmate 3 cazuri de Covid. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult