Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Când majoritatea tăcută stă în banca ei, minoritatea gălăgioasă se cațără pe scara politică și socială

Protest Piața Victoriei (Foto: Dan Mihai Bălănescu)

Foto: Dan Mihai Bălănescu

Noiembrie 2020, Piatra Neamț, 10 morți și 5 ani de la Colectiv. Mirosul de carne arsă încă bântuie pe holurile spitalului, alături de mirosul înțepător de dezinfectant. Trebuie să dai cu mult dezinfectant ca să scoți urmele de arsură. Cât noroc să ai să te duci bolnav de COVID la spital și să ieși cu picioarele înainte ars?

2015, de data asta în București, la final de octombrie, 64 morți în total, 26 pe loc iar alții 38 prin spitale, 146 de răniți. Mirosea la fel, a carne arsă și mai târziu a plăgi infectate.

2010, august, Maternitatea Giulești, 6 bebeluși morți, 5 cu arsuri grave. Celor 6 bebeluși născuți prematur li s-au frânt aripile înainte de a ieși din incubator. Ultima șansă la viață le-a fost răpită din cauza unei neglijențe. Nici măcar nu au avut timp să-și dea seama în ce lume ostilă au poposit vremelnic. 

Sunt niște numere și niște date, statistice, le găsiți pe toate în Wikipedia. Dar pentru cei care și-au pierdut frații, copiii, părinții nu sunt doar numere, ci tragedii. Pentru supraviețuitori și rudele lor, nopți nedormite, întrebări fără răspuns, inimi și trupuri arse.

O altă statistică e cu 0, 0 vinovați, 0 măsuri luate, 0 demisii, 0 îmbunătățiri dar 1 primar reales în 2020.

De ce am ajuns aici? Ministrul Tătaru dă vina pe noi toți, pe societatea românească pentru că de 30 de ani ne complăcem într-un „merge și așa”. Să fim noi, cu toții vinovați? Pentru lehamite și pentru inacțiune, pentru votul prost dat?

De 30 de ani urmăresc realitatea post-revoluționară, am fost de fiecare dată la vot pentru că am crezut că a vota e o obligație nu un drept, obligația de a ne asigura viitorul. De fiecare dată am sperat în mai bine dar am sfârșit prin a fi dezamăgită. 

Ce e clar, Cotroceniul n-a produs niște mari oameni de stat în ultimii 30 de ani. Dar mai rău m-a dezamăgit partidăreala din jurul lui: PSD, FSN, PDSR, PDL, USR, PNL, ALDE, PPPD, UDMR etc. Nici eu nu mai știu cine cu cine s-a aliat, s-a certat, s-au făcut pacturi cu diavolul, alianțe cu sistemul ticăloșit, oamenii s-au mutat de la drepta la stânga, de la stânga la dreapta, de la mijloc afară, de afară înăuntru și așa mai departe. Am senzația că mă uit la serialul „Emmanuelle” (pour les connaiseurs) unde aveam combinații de n luate câte n în diverse poziții și decoruri din ce în ce mai inedite.

Spre comparație președintele ales al SUA, Joe Biden, e în același partid, la democrați de 50 de ani. Nu mi-e Biden foarte simpatic, Trump nici atât, dar pot să spun clar despre el că e consecvent și rezilient, a tot stat la ușă până când într-un final a intrat. 

Acum, revenind la analiza noastră, de ce ni se întâmplă nouă asta? De ce din societatea românească, ca într-un experiment chimic, se decantează doar gunoiul și se duce în clasa politică iar oamenii de calitate rămân la baza paharului Berzelius? Suntem o țară care nu are valori? Cei din politică reprezintă societatea românească? Nu avem alții mai buni?

Nu cred. Eu, dacă mă uit în jur văd o grămadă de oameni decenți care își văd de viața lor și încearcă să facă bine pentru ei, familia lor și pentru cei din jur. Văd mulți oameni implicați în cauze sociale, văd mulți oameni săritori, văd mulți oameni care vor să-i ajute pe cei din jur. Doar că tac, ei sunt o majoritate tăcută, care iși vede de treabă.

Poate asta e problema, minoritatea gălăgioasă mereu iese în evidență și se cațără pe scara politică și socială, pe când majoritatea tăcută stă în banca sa și își face treaba. Poate ar trebui ca noi, societatea românească, să dăm credit mai mult majorității tăcute, să o promovăm în presă, la TV, să îi dăm funcții de conducere, să o sprijinim. Dar asta nu vinde, nu sunt cancan-uri, nu e sânge, nu e bârfă. Poate media din România ar trebui să reflecteze la ce aduce pe post și poate ar trebui să se gândească nu doar la bani ci și la rolul pe care îl are în societate. Dar până atunci rămânem cu statistica, cu lehamitea, cu neimplicarea și cu „lasă, merge și așa”.

Poate Tătaru are dreptate, noi, cu toții suntem vinovați, pentru că stăm și pentru că tăcem de prea multă vreme. Poate de aceea m-am și apucat eu de scris, m-am săturat să tac. Poate ar trebui mai mulți să facă asta. Dacă ați citit „Micul Prinț”, un șarpe boa, chiar dacă e mai mic și insignifiant poate înghiți un elefant, dar trebuie ca oamenii mari să priceapă asta. Ei întotdeauna au nevoie de lămuriri. Iar mai mulți șerpi boa cu siguranță pot înghiți toți dinozaurii si elefanții din România!


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Liberty check icon
    analfabetii si prostii trebuie organizati si manati... exact ca o turma de oi, ai invatat la Miorita...
    • Like 0
  • Biden e in acelasi partid pentru ca in SUA nu sunt decat doua partide, cam greu sa faci traseism de la unul la altul. Desi Trump a fost mai intaii sustinator democrat si apoi presedinte republican,
    Acum pentru o perspectiva mai pesimista: nu cumva cei care fac bine in jur sunt si ei o minoritate mai mult sau mai putin galagioasa, iar majoritatea tacuta e ocupata sa supravietuiasca, cu furtisaguri si coruptii?
    • Like 0
  • Cele prezentate in articol sunt reale si rusinoase pt. un popor care se lauda ca ,,noi suntem romani, suntem stapani" si ne umflam in pene ca ,,asa-i romanul".Dupa 30 ani de indemn ,,Desteapta-te romane" am ajuns ,,deosebiti de destepti",vai de capul nostru. Se vorbeste in articol de noul presedinte al SUA. Americanii a ales unul din candidatii ce doua partide care vor sa conduca tara. Amintiti-va din cati candidati am ales noi. Maine alegem Parlamentul tarii.Avem o gramada de partide care vor sa conducatara si multe gramezi de candidati care vor sa-si mareasca averea castigata ca parlamentar, altii vor doar sa se imbogateasca la fel ca ceilalti.
    Doresc ca maine sa alegem acel partid care suntem siguri ca va schimba in bine zicerile de mai sus. "Noi suntem romani""Asa-i romanul" si sa dovedim ca ne-am DESTEPTAT.
    • Like 2
  • Aceasta contributie are meritul de-a fi evidentiat o "esentiala "CAUZA A CAUZELOR"" pentru care Romania a ajuns la discretia atator interese personale si de gashca/ grup in loc sa fie administrata conform intereselor publice/ nationale.... Massmedia noastra - mai ales televiziunile de stiri dar si TVR platita din bani publici - a promovat si promoveaza de peste 25 de ani , cu insistenta si consecventa (a se citi pentru a obtine tot mai multi bani din contractele de publicitate comerciala, cu reclame tot mai frecvente, repetate, lungi, agresive, insipide, infantile, manipulatoare - intrucat sunt platite de distribuitori si producatori, nu de organisme terte sau de protectie a consumatorilor) HARMALAIA PSEUDO-DEZBATERILOR PE TEME DE INTERES GENERAL, in care "ïnvitatii" cei mai vocali, certareti, tupeisti si, uneori, ignoranti si fara credibilitate, in domeniile abordate sunt cei care sunt prezenti frecvent si nu sunt temperati de moderatorii TV care par sa fie stresati doar de rigorile CNA si preocupati doar de circul aferent (aducator de rating), nefiind deloc interesati de cerintele, nevoile si asteptarile telespectatorilor... Daca nici regia tehnica (audio, video) a emisiunilor TV nu este la inaltimea asteptarilor acestora, SIMULACRUL de democratie, informare eficace si preocupare pentru REZOLVAREA problemelor abordate este EVIDENT.... De fapt aceste cerinte nici nu intereseaza intrucat televiziunile noastre nici nu mai afiseaza frecvent in imagine numere de telefon si adrese email la care li spot trimite asemenea cerinte, invitand doar la... primirea de la telespectatori prin Whatsapp, a unor fisiere video realizate de acestia si incluzand diferitele posibile evenimente scandaloase si senzationale la care acestia ar fi putut fi martori.. SE EVITA ASTFEL, PREFERAND SIMULACRELE, TOCMAI SOLUTIOANREA PROBLEMELOR ABORDATE (prin identificarea cauzelor si stabilirea solutiilor optime).. . CITEZ DIN ARTICOL (cu sustinerea de rigoare) : ""Poate ar trebui ca noi, societatea românească, să dăm credit mai mult majorității tăcute, să o promovăm în presă, la TV, să îi dăm funcții de conducere, să o sprijinim. Dar asta nu vinde, nu sunt cancan-uri, nu e sânge, nu e bârfă. Poate media din România ar trebui să reflecteze la ce aduce pe post și poate ar trebui să se gândească nu doar la bani ci și la rolul pe care îl are în societate. Dar până atunci rămânem cu statistica, cu lehamitea, cu neimplicarea și cu „lasă, merge și așa”.
    Daca pana in 1990 preocuparile Romaniei pentru CALITATE (in industrie, agricultura, servicii, mai ales) erau bazate pe sanctionarea celor vinovati de-a nu fi obtinut CALITATEA decisa de organele de partid si de stat, dupa 1992, statul roman a abandonat complet asemenea preocupari (considerand pe drept cuvant ca piata libera ar trebui sa promoveze calitatea produselor si serviciilor prin jocul cererii si ofertei) desi dupa alti ani si-a dat totusi seama ca ar trebui sa se ocupe macar de CALITATEA serviciilor publice (educatie, sanatate, administratie).... Romania a avut intre 2000-2008 si un Premiu Roman pentru Calitate - abandonat dupa 2008 datorita neacceptarii in Romania, de catre cei implicati, a rolului atribuit sefului statului, in alte state, intr-un asemenea demers).... Dar, din pacate, asigurarea calitatii educatiei (decisa prin OUG75/2005) s-a dovedit a fi, in 15 ani, doar un INUTIL SI SCUMP SIMULACRU fara consecinte benefice) iar calitatea administratiei publice si cea a asigurarii sanatatii lasa mult de dorit dupa cum poate constata oricine.. Mai ales azi in pandemie...Sa fie de vina IGNORANTA, AROGANTA, SUFICIENTA sau ... lipsa .... germanilor, asa cum sugereaza contributorul? Ca sa realizezi un produs/ servIciu de clitate ar trebui in ordine: 1.SA VREI, 2. SA POTI, 3 SA STII.... CALITATE inseamna atat adecvarea la cerintele unui referential (care pentru Guvern si Parlament inseamna la noi doar legislatie si reglementari, ca inainte de 1990) cat si adecvare la cerintele clientilor, deci SATISFACTIA CLIENTILOR - total neglijata si chiar nedorita in abordarea noastra guvernamentala, din pacate! In plus, accesul in massmedia este, se pare, permis si chiar garantat, in Romania, doar politicienilor, afaceristilor, tupeistilor, ne-educatilor etc conform refrenului post-decembrist ""DA-I-NAINTE CU TUPEU CA SA VEZI CA NU E GREU.!" (care a inlocuit principiul "CE TIE NU-TI PLACE, ALTUIA NU FACE!)".
    Singura solutie pentru redresarea Romaniei - dar necesitand decenii pentru a da roade - consta in EDUCAREA NOILOR GENERATII IN SPIRITUL RESPONSABILITATII SOCIALE si AL LUCRULUI BINE FACUT ... Parerea mea! Ea este bazata pe sute de fapte traite in ultimii 30 de ani... Dar EDUCATIA noastra nu are (inca?) asemenea teluri si bajbaie de decenii printre interesele unora si altora, divizand profesorii, parintii si educabilii (elevi, studenti) in TABERE ADVERSE, adevarate REDUTE cu conflicte vechi si nerezolvate sau prost rezolvate in favoarea unora si in detrimentul altora, desi exista si interese comune.... Rata angajabilitatii (singurul indicator al calitatii universitatii in SUA, nu ca la noi unde avem 95 indicatori financiari-contabili!) si rata analfabetismului functional in Romania sunt rezultate vizibile pentru oricine este implicat in educatie si preocupat de viitorul Romaniei......
    • Like 2
  • Tot mai multi “contributori” scriu pe site cu un fel de narcisism,poate cineva ii baga in seama si creaza un stream de discutii.Problema e ca faptele concrete sunt cam ignorate,astfel:
    1.La maternitatea Giulesti focul a pornit de la o instalatie de AC care a supraincarcat priza,dar incendiul a devenit mortal pentru ca infirmiera care trebuia sa supravegheze bebelusii nu era prezenta la locul de munca!A fost condamnata,directorul sanctionat,fapta fiind eroare umana,lipsa de profesionalism si disciplina.
    2.Colectiv:sala clubului,o fosta hala de productie cu masini de injectie mase plastice(am facut experimentari acolo de peste 10 ori) care lucrau la temperaturi de peste 170 grd.,era asigurata contra incendiului cu sprinklere si avea 3 usi de intrare iesire,personal si materii prime.Inconstientii proprietari ai clubului au desfiintat instalatia antincendiu,si blocat 2 usi iar intrarea in club se facea printr-un continer.In plus tavanul captusit cu PUR inflamabil,supraglomeratie in incinta,iar accesul pompierilor cu autospeciale imposibil prin curtea fabricii nici din strada din cauza lipsei unei porti.Sigur ca vinovati sunt si cei care au lasat clubul sa funcționeze,dar vina principala este a administratorilor inconstienti si lacomi.Plus lipsa de discernamant a participantilor!
    3.Incendiu ATI PN:supraincarcare instalatie electrica plus lipsa supraveghere din partea personalului si instruire PSI superficiala.In plus echipament de protectie infectie despre care personalul habar nu avea ca este inflamabil.
    Sigur ca da bine sa arati cu degetul catre un sistem general administrativ,dar poate oare cineva sa arate,cu date si fapte daca exista macar o institutie din Romania care functioneaza in totalitate ca una din Germania?Nu poate pentru ca in instituțiile romanesti lucreaza romani,care lucreaza conform sintagmei :se poate si asa!Aceiasi romani daca ar lucra in Gernania s-ar integra sistemului nemtesc si o fac de altfel,dar in Ro revin la stilul romanesc,care se pare ca mai are nevoie de inca 20 de ani de educatie pentru a se integra real in UE!Parerea mea!
    • Like 1
    • @ Arthur Chivulescu
      Oricum am da-o, tot la factorul uman ajungem ! Ref. pct. 1 noi știam că o asistentă a fost de vină ; și din principiu oriunde trebuie să existe o asistență permanentă dar ... dacă a fost ”un eveniment” care a fost sărbătorit în altă cameră ”nu putea lipsi” tocmai asistenta care era de tură în camera bebelușilor ! Apoi, priza supraîncărcată nu a cedat instantaneu ci a trecut printr-o perioadă de luni de zile în care priza și-a mai schimbat culoarea, s-a copt, un timp a emis miros de ars care ... nu a alertat pe niciuna dintre persoanele care, zilnic !, și-au desfășurat activitatea în încăpere ! Nimeni nu a acordat atenție acelui detaliu ? Dar nu a existat nici un meseriaș/electrician care să aibă în grijă instalația electrică din încăperile Maternității ? Un șir de comodități și de superficialități care s-au răstrânt asupra nevinovațilot micuți ! Comoditate criminală ! Ce a făcut asistenta respectivă ? A ”socializat” (cu prilejul ”evenimentului”) cu alte colege, colegi, a lăsat nesupravegeată camera respectivă și nu și-a făcut datoria profesională ! S-a invocat plecarea temporară la ... WC dar cât stai ”pe tron” ? Câteva minute nu zeci de minute sau ore ! Motivarea ? Cusută cu ață albă !
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult