Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Când scrii despre handbal ca despre fotbal

Acum câțiva ani buni, a existat o dublă între Manchester United și Real Madrid. Un tur-retur, câștigat de Real, mai strâns decât o arată scorul! O frumusețe de meci. 

Așa cum România-Argentina a fost considerat meciul Campionatului Mondial din '94, Real-Manchester United a fost considerat (și cred că a ramans și acum) cea mai atractivă confruntare fotbalistică din istorie. 

Bine, măcar pentru cei care, zic bătrânii, n-au prins Ungaria lui Pușkaș! 

Meciul ăla l-a determinat pe Abramovici să cumpere Chelsea, pe care a transformat-o dintr-o echipă în regulă într-una de legendă. Meciul ăla a făcut să existe Mourinho în fotbal, chiar dacă anterior luase deja un CL cu Porto! Meciul ăla l-a adus pe Mutu în atenția oficială a vânătorilor de vedete care au călcat pe bec. Meciul ăla a arătat că banul, nu Vialli, Dan Petrescu, Leboeuf, Desailly, Poyet, Babayaro, Le Saux, Sutton, Zola, Weah, Di Matteo, Deschamps, Melchiot, altfel jucători legendari, ci banul face totul!

Meciul ăla a adus nebunia nestăvilită a goanei după remarcabili și tot meciul ăla l-a făcut pe Gareth Bale, peste mulți ani, cel mai scump jucător din lume! Figo, Zidane, Raul și Beckham au pregătit transformarea boemiei de tip Van Basten în pragmatism de tip Luca Toni. Pentru că, să fim serioși, nimeni nu poate contesta superioritatea olandezului! Meciul ăla „a dopat” jucători precum Robben, care, oricât de previzibil ar fi cu driblingul lui fentă-spre-dreaptă-și-țâșnire-spre-stânga, tot nu poate fi oprit decât prin fault. Meciul ăla a trezit fantezia într-o Germanie previzibilă și rece și a făcut posibilă umilința Braziliei cu 1-7, printr-o tiki-taka pe care și Barca ar fi invidioasă!

Meciul ăla.

Aseară, am văzut echivalentul acelui meci în handbal feminin! 

CSM-Gyor a fost cea mai echilibrată finală de EHF Champions League și, după mine, cel mai frumos meci de handbal din istorie. Atât cât am văzut eu. Și -credeți-mă! - aș vrea, tocmai de-asta, să am banii lui Abramovici! Bine, poate nu numai de-aia! Ci și pentru a-i cumpără Micăi Bradeanu buchetul ăla imens de flori pe care îl merită! Și limuzină în care să-l transporte! Și casa în care să-l păstreze! Și pentru a-l plăti pe Josh Groban să-i cânte ceva irealei Bella Gulldén! Orice. Dar cu vocea aia.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • check icon
    „Bine, măcar pentru cei care, zic bătrânii, n-au prins Ungaria lui Pușkaș! ” // Sînt curios UNDE au văzut bătrînii Ungaria lui Puskas. Poate la jurnalele de actualități, din sălile de cinema (secvențele fiind de 30 secunde).
    • Like 0
    • @
      Domnule Ordean, e foarte simplu: tata imi spunea ca a vazut acea Ungarie. Fie a mintit (si-as fi curios, la randu-mi, de ce), fie nu. Diferenta dintre noi doi e ca eu mi-am cunoscut tatal si va spun sigur ca - nu stiu cum - a vazut-o! Mi-as dori sa pot sa-l mai intreb!
      • Like 0
  • Nu vreau să stric momentul, dar cred că știm toți ce se va întâmpla cu noua campioană a Europei: se va desființa. Poate ați uitat, dar acum vreo șase ani a mai jucat o echipă românească o finală de Liga Campionilor. O echipă cu tradiție, care a dispărut în același an, pentru că n-a câștigat și s-au retras sponsorii, chipurile. Așa se face performanța în România, tot așa dispare - peste noapte. Când au chef opreștii, nichiții, cherecheșii și ceilalți ticăloși care "investesc" în sport ca să împuște doi iepuri: să mai ciupească niște mărunțiș și ca să pozeze în salvatorii sportului românesc. În loc să creștem campioni, îi închiriem.
    Bine măcar că am avut un breaking news optimist, pentru o zi, pe lângă alea banale, care ne povestesc cum murim ca proștii pe unde apucăm - pe stadioane, în spitale, prin cârciumi, prin gropile de pe străzi.
    • Like 0
    • @ Dan Marginean
      Din"păcate ai perfectă dreptate. Din fericire CSM nu se va desființa. Chiar se va întării. Articolul scris de tine este grozav,scuze cool,are vână! Mă bucură,întrucât văd că nu ne-au plecat toți cei deștepți din țară!Eu și soția le spun "cei fără de Antena3" și fără A1!Eu am 76 ani da.r cei ca tine mă fac să cred în viitorul României
      Dar sunt conștient că eu nu îl mai apuc. Sau cine știe? Cine credea în victoria CSM-ului?!?
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Totusi handbalul n-are nicio sansa sa depaseasca fotbalul si tenisul. Sau tenisul si fotbalul, pentru ca ordinea s-a schimbat. Ca sa fiu sincer nici nu-mi mai amintesc bine cum a ajuns tenisul in fruntea listei. Nu e singurul sport in care exista performanta, si totusi a reusit, mai ales pe desertul lasat in urma de fotbal. Nu e un lucru rau, dar nu duce nimeni dorul timpurilor in care aveam stiri din toate sporturile, de la baschet pana chiar la sah?
    • Like 3
    • @ Valentin
      check icon
      pai parte din raspuns e in articol...banii...expunerea...publicitatea...
      din pacate, handbal-ul nu se joaca decit in europa de est + scandinavia in timp ce tenisul e mondial...iar la noi revirimentul tenisului se datoreaza in mare parte simonei...dar aici si celalalte fete au avut un rol important la rezultatele echipei feminine de fed-cup...ce as vrea eu sa remarc e ca aproape toata performantza sportiva de acum e facuta de ...fete
      • Like 2
  • Este foarte adevarat.Copii de acum nu mai studiaza si nu vor mai avea nivelul de cunostinte pe care l-am acumulat noi cand eram la varsta lor.
    • Like 0
  • Bayard check icon
    Cel mai frumos meci de handbal din istorie?? Serios? Pai cate meciuri ai vazut?? Desi a fost o finala de CL, meciul a fost slab, au stralucit doar apararile de ambele parti si portarii. Eu as spune ca a fost chiar un meci urat. Si desi nu vrem sa auzim asta, si in handbal se dovedeste inca o data ca traditia nu inseamna nimic, o echipa nou aparuta, debutanta in Liga, dar pompata cu fonduri enorme (si din bani publici), vine si ia trofeul.
    • Like 3
    • @ Bayard
      Daca nu consumati handbal pe paine, cred ca mai multe decat dvs. Daca meciul a fost slab (dupa mine, nu), este PENTRU ca a fost o finala de CL. Acel "desi" nu-si are locul, pt ca, in general, meciurile supertacticizate, pline de emotii, de presiune, cu parteneri de valori foarte apropiate nu pot arata asa cum ne-ar placea. Ati vazut, in ultimii ani, vreo "aeriana" la acest nivel?!
      • Like 0
  • Pai tocmai ca nu prea ati scris despre handbal ca despre fotbal !
    Despre fotbal ati scris 24 de randuri, despre handbal fix 7...
    • Like 3
    • @ Emil Marin
      Daca mi-as permite si daca ati putea, v-as recomanda sa cititi si printre randuri. Ar fi mai stimulant decat sa numarati randurile scrise. Sugeram ca trebuie bani si continuitate, ca in cazul Chelsea. Despre asta este articolul. Dar capacitatea de a transmite ceva nu tine doar de emitator, ci si de receptor.
      • Like 0
    • @ Dan Coman
      ar fi dragut un sondaj : cati cititori considera absolut corect comentariul domnului Marin si cati privesc cu apreciere spre commentul asta care e absolut inept. Calitatea comunicarii tine atat de transmitator cat si de receptor. Dar capacitatea de a transmite, depinde strict de emitator, for god's sake.
      • Like 1
    • @ Dan Coman
      Lasati domnu' Coman... nu-mi duceti grija... stiu bine ce e stimulativ pentru mine si cunosc ce capacitate am. Chestii din astea cu citit printre randuri "fumam" pe la cenacluri inainte de '89... Asteptam altceva, ceva mai inteligent. O zi buna !
      • Like 0
    • @ Emil Marin
      Vi se pare ca va duc grija, atunci cand spun "daca mi-as permite"? Vi se pare, atunci. Pana una-alta, eu simt ca lucrurile stau altfel. Cu asteptarile suntem chit, sa stiti. Cumva, mi-ati luat vorba din gura.
      • Like 0
    • @ Dan Coman
      " ...v-as recomanda sa cititi si printre randuri. Ar fi mai stimulant decat sa numarati randurile..." Acum intelegeti in ce context am spus ca imi duceti grija ?
      Va las, este luni si probabil nu v-ati revenit dupa weekend, si oricum nu cred sa faceti fata unui "simultan". Bafta !
      • Like 0
    • @ Emil Marin
      Ba da, ca jucati la fel! :))
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult