Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Carburanții se vor scumpi de la 1 ianuarie

Benzină

(Foto: Guliver Getty Images)

Benzina şi motorina se vor scumpi de la începutul anului viitor, odată cu majorarea accizelor și creşterea conținutului obligatoriu de biocarburanți în litrul de combustibil.

Acciza pentru benzina fără plumb va crește din 2019 la 2.038 lei pentru 1.000 de litri, față de 1.976 lei în prezent, iar cea pentru motorină va fi de 1.896 lei pentru 1.000 de litri, de la 1.838 lei în prezent, ca urmare a indexării accizelor cu rata inflației, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor. Astfel, prețul benzinei şi motorinei va fi mai mare cu aproximativ 7 bani pe litru, potrivit unui calcul făcut de Economica.net.  

Pe de altă parte, o scumpire suplimentară este așteptată, având în vedere că benzinarii vor fi obligați să crească conținutul de biocarburanți pe litrul de combustibil. Benzina va trebui să conţină bioetanol în proporţie de 8%, faţă de 4,5% cât este acum, iar motorina 6,5% biodiesel, faţă de 5%, în prezent. Ceea ce va însemna, în medie, un plus de aproape 40 de dolari pe tonă, adică o scumpire suplimentară de cel puţin 10 bani pe litru, la pompă, potrivit unor calcule din toamnă, citate de sursa menționată.

În prezent în România benzina se vinde la pompă cu un preț mediu de 1,09 euro pe litru, iar motorina cu 1,17 euro pe litru, potrivit celor mai recente date din Oil Bulletin, publicat de Comisia Europeană.

(Sursa Oil Bulletin - Comisia Europeană)

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ieeee, va curge mierea pe straaaaziiiii....-le bugetarilor cu mariri de campanie electorala :)))))
    • Like 0
  • check icon
    Doar sărăntociii se răscoală pt de dintr-astea! Pe noi, românii, nu ne afecteză.
    Ce dacă se măresc prețurile? Schimbăm încă 100 de euro!!
    Pînă cînd? Cît încă putem (după noi, potopul)!!
    Și apoi? Apoi n-au decăt să se descurce copiii ”că doar de aia i-am hrănit:, să ne-aducă un pahar cu apă la bătrînețe”!!
    A. au plecat copiii prin străinătățuri? Păi noroc că au plecat. să le fie bine... Și m-ajută și pe mine căci, cu pensia mea... greu m-aș descurcat fără să-mi trimită ei......
    Dar nu e așa rău cum zic ăștia pe unele posturi la TV... pe vremea mea umbla lumea desculță....
    ”Da, maică, da, am votat cu PSDu că așa ne-a zis și premarele, și preotu'. și tot cu ăștia tre' să ținem. că măcar au făcut ceva pentru țară: iacă mi-au mărit pensia cu 150 lei...”
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult