Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Care „ceas” e cel mai bun?

Ora de vară

Foto:Guliver/Getty Images

„Să fie într-un ceas bun!” Așa sună o urare din bătrâni, care acum ridică însă un semn de întrebare, la nivelul Uniunii Europene: Care-o fi „ceasul cel bun”?

De la vest la est, UE se întinde pe mai bine de 3.000 de kilometri. Sunt trei fusuri orare în Europa, cu diferențe de două ore, de exemplu, între Lisabona și București. Fiecare țară își alege fusul orar, doar toate s-au pus de acord ca, începând din 1996, să treacă în același timp la „ora de vară/iarnă”.

Imaginați-vă cum era înainte, când te puteai afla într-o gară aproape de graniță, fără să știi cât e ceasul la doar câțiva kilometri depărtare!

Acum, toți europenii își dau ceasul înainte cu o oră în ultima duminică din martie și cu o oră înapoi în ultima duminică din octombrie. Numai că în ultimele luni, Comisia Europeană a primit solicitări din partea Parlamentului European, a unor state membre, precum și din partea cetățenilor, de a reevalua acest sistem. Este clar deja că avem nevoie de o singură regulă la nivelul UE: fie schimbăm cu toții ora de două ori pe an, fie nu o mai face nimeni. Asta pentru că ar putea apărea probleme dacă unele țări ar schimba ora la o anume dată, altele la o dată diferită sau chiar ar renunța de tot să facă acest lucru.

Așa că ne întoarcem spre „clientul nostru - stăpânul nostru”, care este cetățeanul, și vă întrebăm ce preferați: păstrarea sistemului actual așa cum e, sau renunțarea totală la el pe întreg cuprinsul UE?

Acesta nu este un vot sau un referendum. Însă noi, la Comisia Europeană, vrem sa facem o propunere care să țină cont de preferințele cetățenilor. Apoi, statele membre și Parlamentul European vor decide.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Victor66 check icon
    Fara schimbarea orei. Si desteptul care a venit cu ideea sa-si faca autocritica in public.
    • Like 0
  • check icon
    Dintotdeauna mi s-a părut că schimbarea orei e o prostie. Nu ar fi mai ușor să decidem, simplu : de mâine, nu mai mergem la 8 la lucru, ci la 9 (sau respectiv 7). Ce poate fi așa de greu ? Deci sunt pentru renunțare...
    • Like 0
    • @
      Gabriel check icon
      e mult mai complicat. da, ora ca numar e doar o formalitate, dar decizia schimbarii nu a venit din neant ci a avut ceva fundamente. cand propui chimbarea deciziilor din trecut, ar trebui sa te gandesti cel putin sa contrazici argumentele ce au stat la baza deciziilor. de exemplu, iarna se intuneca mai repede. daca nu se schimba ora, practic muncesti pe intuneric, lucru nu foarte convenabil. daca pui ca asta se intampla in tari mai friguroase sau mai calduroase o sa vezi ce efectul nu e unul dorit: degeaba ai o ora ce nu se mai schimba daca te adaptezi tu dupa diverse programe, ca nu o sa mai schiezi pana la 4 (se intuneca pe munte mai repede) ci pana la 2 ca nu s-a mai schimbat ora. la fel cu serviciul, companiile (atat cele cu munca de birou cat si magazine) vor schimba ele programul lde lucru (probabil va fi de vara si de iarna), ca nu le ocnvine sa plateasca lumina aprinsa de la ora 2 dupamasa (in unele tari), cand e lumina naturala la 6 dimineata (adica or sa isi schimbe orele de lucru sa eficientizeze lumina naturala).
      dechi chiar nu e asa dupa ureche. fie sunt interese fie sunt incompetenti cei ce nu argumenteaza inainte de a cere votul.
      • Like 0
    • @ Gabriel
      Victor66 check icon
      Pai, iarna te scoli mai devreme. Este acelasi numar de ore lumina-intuneric, indiferent cum schimbi ora.
      • Like 0
    • @ Victor66
      Gabriel check icon
      probabil nu m-am facut inteles... ca sa continui exemplul cu iarna, cand skiezi ai nevoie de instalatii de cablu unde lucreaza oameni. oamenii aia or sa vina la serviciu la alt program, pentru ca sunt fortati de intuneric sa inchida mai devreme (din punct de vedere al orei vorbind). da, e corect ce spuneti, ei tot x ore vor lucra, ca si acum. dar punctul meu era ca nu mai schimbam ora si o sa ajungem in situati in care companiile (instalatiile de cablu in exemplul meu), vor schimba ora de start si de sfarsit in funtie de anotimp. acelasi lucru se va intampla si cu restul companiilor care isi vor adapta programul unele dupa lumina naturala si celelalte dupa alte companii. asta ca sa nu mentionez ca poate va bulversa sisteme juridice si financiare, pentru ca e posibil sa afecteze ceea ce numim astazi munca in afara programului, adica sa schimbe remuneratii.
      ora asa cum este ea astazi, e doar un fel de etalon care indiferent unde esti pe pamant sa iti spuna ca la ora 10 dimineata gasesti sigur un magazin deschis (e normal), ca la ora 10 dimineata este lumina afara si astfel de mici standarde. cand nu mai schimbi ora, dupa lumina, lucrurile incep sa se dilueze si la ora 9 dimineata vara e deschisa primaria dar iarna nu (ca si-au schimbat programul). si practic inseamna acelasi lucru, trebuie sa sti nu data la care se schimba ora ci data la care se schimba programul la diverse firme/institutii.
      • Like 0
    • @ Gabriel
      Victor66 check icon
      Probabil ca uitati calvarul de a va scula atunci cand ceasul arata ora sase, dar este de cinci, conform ceasului biologic. Cum este sa va sculati cu o ora mai devreme? Pentru mine este oribil.
      • Like 0
  • Diana N. check icon
    Asta mi se pare un exemplu de ”spalare pe maini”. La Comisia Europeana ar trebui sa fie consultate rapoarte despre efectele asupra economiei/mediului, de asta alegem lideri, ca sa decida, după ce se informeaza ... de la altii platiti sa studieze astfel de teme. Sa ceri ”parerea” europenilor pe o astfel de tema e chiar caraghios. De ce sa nu intrebam si despre calendar, ori despre gramatica?!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult