Foto:Guliver/Getty Images
„Să fie într-un ceas bun!” Așa sună o urare din bătrâni, care acum ridică însă un semn de întrebare, la nivelul Uniunii Europene: Care-o fi „ceasul cel bun”?
De la vest la est, UE se întinde pe mai bine de 3.000 de kilometri. Sunt trei fusuri orare în Europa, cu diferențe de două ore, de exemplu, între Lisabona și București. Fiecare țară își alege fusul orar, doar toate s-au pus de acord ca, începând din 1996, să treacă în același timp la „ora de vară/iarnă”.
Imaginați-vă cum era înainte, când te puteai afla într-o gară aproape de graniță, fără să știi cât e ceasul la doar câțiva kilometri depărtare!
Acum, toți europenii își dau ceasul înainte cu o oră în ultima duminică din martie și cu o oră înapoi în ultima duminică din octombrie. Numai că în ultimele luni, Comisia Europeană a primit solicitări din partea Parlamentului European, a unor state membre, precum și din partea cetățenilor, de a reevalua acest sistem. Este clar deja că avem nevoie de o singură regulă la nivelul UE: fie schimbăm cu toții ora de două ori pe an, fie nu o mai face nimeni. Asta pentru că ar putea apărea probleme dacă unele țări ar schimba ora la o anume dată, altele la o dată diferită sau chiar ar renunța de tot să facă acest lucru.
Așa că ne întoarcem spre „clientul nostru - stăpânul nostru”, care este cetățeanul, și vă întrebăm ce preferați: păstrarea sistemului actual așa cum e, sau renunțarea totală la el pe întreg cuprinsul UE?
Acesta nu este un vot sau un referendum. Însă noi, la Comisia Europeană, vrem sa facem o propunere care să țină cont de preferințele cetățenilor. Apoi, statele membre și Parlamentul European vor decide.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
dechi chiar nu e asa dupa ureche. fie sunt interese fie sunt incompetenti cei ce nu argumenteaza inainte de a cere votul.
ora asa cum este ea astazi, e doar un fel de etalon care indiferent unde esti pe pamant sa iti spuna ca la ora 10 dimineata gasesti sigur un magazin deschis (e normal), ca la ora 10 dimineata este lumina afara si astfel de mici standarde. cand nu mai schimbi ora, dupa lumina, lucrurile incep sa se dilueze si la ora 9 dimineata vara e deschisa primaria dar iarna nu (ca si-au schimbat programul). si practic inseamna acelasi lucru, trebuie sa sti nu data la care se schimba ora ci data la care se schimba programul la diverse firme/institutii.