Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Care e „valoarea” maneliștilor și cum pot fi ei impozitați: un fost secretar de stat din ministerul Finanțelor român s-a dus în Bulgaria să găsească soluția

Gabriel Biriș

(Foto: captură video)

De ce nu reușește statul român să-i impoziteze pe maneliști în ciuda averilor afișate? „Pentru că nu se dorește”, a explicat miercuri seara fostul secretar de stat de la Finanțe Gabriel Biriș. Acesta a explicat cum el personal a luat lecții de la Fiscul bulgar, care a avut aceeași problemă cu interpreții de manele în urmă cu ceva ani.

Avocatul Gabriel Biriș a explicat miercuri seara la emisiunea „În fața ta” de la Digi24 cum a reușit Fiscul bulgar să îi impoziteze pe maneliști. 

„Să vă spun cum au făcut. Acum câțiva ani am avut un seminar organizat într-un club de fiscaliști în care sunt membru, la Sofia. Invitat a fost șeful fiscului din Bulgaria. L-am întrebat:

- Cum ați făcut? Că știam că au rezolvat problema.

- Foarte simplu. Ne-am pregătit. Am avut oameni care i-au sunat pe artiști sau pe agenții lor să programeze nunți, am văzut cât sunt de încărcați, am văzut cât cer, am trimis niște oameni la nunți am văzut cât (câți bani încasează, n.n.), am estimat. După care ne-am dus cu temele făcute și am discutat cu ei și am spus așa: Măi băieți, avem 2 posibilități. Amândouă se termină cu „plătiți". Nu există, plătiți oricum. Prima - nu plătiți de bună voie, trecem prin tribunale, treceti și prin închisoare, vă luăm oricum banii. A doua posibilitate - declarație de bunaăvoie, mai iesiți și public, vă puneți cenușă în cap, spuneți și voi cât de important este să se plătească impozite și taxe că din bănuții ăștia se plătește școala copilașilor și pensia părinților și vă lăsăm, doar să plătiți. Și a rezolvat. Acum nu se mai poate să ocolești. Uitați gradul de colectare al bulgarilor”, a spus Gabriel Biriș.

Întrebat dacă în România se poate face fiscalizarea maneliștilor, consultantul fiscal a spus: „Să faci chestii de genul ăsta trebuie să și vrei. (De ce nu au vrut politicienii români?) Uitați la cum se face votul, nu s-a vrut. E foarte simplu să faci treaba dacă vrei.”, a adăugat fostul secretar de stat la Finanțe.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  OOOOOOf viața mea ...
  Când piticul atomic și mintea de maimuță le sunt idolii pe a căror muzică dansează ei pe mese, voi vreți să le ia banii?
  • Like 2
 • uau! mamaaaaa! revelatia lu viata mia sa mor io! mai oameni buni, astia ori ne cred tampiti ori pur si simplu chiar isi bat joc de noi!!
  Pai cum mama naibii sa-i taxezi pe manelisti ca astia in secunda 2 nu mai iasa la vot! ori, stim foarte bine cum tata ilici a fidelizat neamul rrom(anesc).

  Sa este fara numar boss!
  • Like 1
 • check icon
  Corect, nu există nu se poate în materie de legi oneste dacă se vrea, dar atâta timp cât un guvern pornește înscăunarea cu legi pro-corupție și hoție, continuând de altfel tradiția ultimilor decade, nu ai cum să faci legi sănătoase în general. Ținând cont de „stofa„ politicienilor noștrii, veșnic văzuți în preajma maneliștilor de top& Co, nu e de mirare că nu-i impozitează.
  • Like 0
 • check icon
  Exemplul este foarte bun, văd și eu – în sfârșit – ceva laudativ la adresa Bulgariei în mass media RO. Am fost recent în Bulgaria și am stat relativ mult, 3 săptămâni. Liniștiți-vă, nu afirm că Sofia arată mai bine ca Bucureștiul, în general Bucureștii arată mai occidental, zone precum Șoseaua nu prea sunt la Sofia, cartierele mărginașe sunt mai mizere acolo etc. Când treci însă să analizezi detalii, lucrurile devin tot mai interesante. Unul a fost remarcat în articol: disciplina financiară. Altul vi-l spun eu: infrastructura Sofiei este MULT mai bună decât a Bucureștilor, de la lucruri care se văd „din avion” până la detalii. TOATE intrările în Sofia sunt pe 4 benzi, există o șosea de centură reală, lată, deși încă incompletă (adică nu face un cerc de 360 grade), pe marile bulevarde nu există treceri de pietoni, totul se face prin tunele amplasate la 500 m unul de altul, uneori mai dese, aproape toate intersecțiile mari sunt cu tuneluri și/sau cu poduri, parcările din centru sunt strict reglementate pe zona albastră (ultracentrală) și verde (centrală) etc. A, și încă ceva: în localurile din BG nu se dă muzica tare, este discretă ori, în cel mai „rău” caz, un pic mai tare decât mi-ar plăcea mie. Da, inclusiv pe litoral. Și, da, au și ei un canal de manele bulgărești, maneliștii români se vor simți acolo ca acasă. Go for it!
  • Like 0
 • Desigur ca e simplu si se poate face. La fel de evident este ca nu se vrea.
  Manelistul este foarte vulnerabil. Nici nu-i nevoie sa-l aduci in tribunal, este suficient sa-i golesti agenda de cantari, sa-l convoci la "discutii de clarificare" cu procurorul 3-4 ore joia sau sambata, fix la orele cand are el "program artistic". In 2 saptamani cedeaza si declara tot venitul. Dar la noi Garda de Finante e ocupata cu perchezitiile la Rise Project...
  P.S. - cer scuze pentru ca ma repet, pe cand un control si la cealalta ferma de porci a lui Dragnea (aia din Parlament)?
  • Like 5
  • @ Adrian Andrei
   Am ras cu lacrimi.
   Sa-i cheme joi 24 august 2017 si sa le dea drumul vineri 26 august 2022.
   • Like 0
 • La noi ca de obice se protejează cei care pot influența alegatorii. În cazul de față alegătorii de etnie. Cum îi influențează popii pe enoriași, tot așa îi influențează cîntăreții de manele pe cetățenii romi. Și nu numai.
  • Like 3


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult