Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

„Filmează ăștia și ne vede ăia de la DNA!” La ce program s-a uitat Fiscul de Revelion și câteva observații despre interviul cu Biriș

O singură secvență mi-a rămas adânc înfiptă în memorie în noaptea dintre 2015 și 2016.

Mult mai obosit decât în timpul altor petreceri, la ora 00:07 din noul an, m-am retras într-un dormitor și mi-am propus să mă odihnesc.

Înainte de a adormi, timp câteva minute, am trecut cu telecomanda prin posturile de televiziune românești. ProTV - concert înregistrat cu Loredana. Celelalte - program special de revelion. Cu mici excepții - manele, glume proaste, urlete, dans din buric și versuri deocheate. La televiziunea publică, un domn cu un sacou strâmt și abdomenul deloc lucrat, filmat din unghi contraplonjat, cânta despre cum băutura este viața dumnealui și nu se poate lăsa de ea.

Tot la televiziunea publică, de această dată la butonarea în sens invers, o imagine demnă de o dezbatere națională: doamna Viorica de la Clejani susține un recital. Schimb canalul, dau pe o televiziune comercială. Tot doamna Viorica de la Clejani, ceva mai dezinhibată. Unele televiziuni au dat-o pe doamna Viorica înregistat, altele în direct. Într-o astfel de transmisiune în direct, artista primește o bancnotă în timpul recitalului. O flutură scurt și o bagă în decolteu. Urmează alte și alte bancnote înghițite de decolteul generos. Nu sunt cunoscător al genului, înțeleg că doamna și orchestra alături de care cântă sunt un reper pe această nișă.

Interesant ar fi însă de văzut - fără să fie acuzată sau bănuită nicio clipă în avans - care sunt veniturile declarate de către doamna Viorica și - de ce nu - de cei pe care îi vedem pe Youtube primind bani „fără număr" la petrecerile urcate pe această platformă. Invadează toate spațiile, îi vedem la emisiuni, aflăm că sunt în topul căutărilor pe Google, apar la concerte prin orașe. Câți bani câștigă acești artiști, câți declară din ce primesc „cash”.

M-am documentat în primele zile ale anului despre doamna Viorica și fenomen. Am găsit, printre altele, înregistrarea de mai jos, din care am aflat că lăutarii au mulți prieteni, dar și un dușman. „Senchiu veri maci. Filmează ăștia și ne vede ăia de la DNA”. „Ăștia” sunt cei de la o televiziune. Urmăriți secvența începând cu minutul 6.02.

În a treia zi a anului, Republica.ro a postat un scurt interviu cu Gabriel Biriș, secretarul de stat la Ministerul Finanțelor. În acest material semnat de Loredana Voiculescu, Gabriel Biriș vorbește despre cele 3 milioane de „fantome fiscale" care trebuie scoase la lumină, dar pune și câteva întrebări legitime.

„Cum poți să zici 'am trăit fără nici un venit' timp de șase luni? Ce ai făcut? Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic?! Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat? Și atunci pentru persoanele care timp de șase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea să plătească 5,5% din salariul minim brut pe economie, adică 57 de lei pe lună, pentru asigurarea de sănătate”.

Într-o discuție normală despre baza de impozitare, despre încasările la buget, dar și despre modul în care sunt cheltuite aceste sume, tema aruncată pe agenda publică de Gabriel Biriș ar fi considerată una corectă. Așa cum România și oamenii care muncesc din greu merită o dezbatere despre numărul asistaților social, categoriile de ajutoare de la stat și criteriile după care acestea sunt acordate, cum am mai scris aici.

Câți bani declară domnii de pe șosele, pe care îi vezi la volanul bolizilor, dând peste cap radarele? De unde au bani indivizii care stau prin baruri de dimineața până seara, făcând afaceri, în localuri în care o cafea costă 10 lei și o apă plată e mai scumpă ca berea? De unde au bani de țigări și băutură unii localnici din satul bunicilor mei, într-o localitate în care toată lumea se plânge de sărăcie și aproape toți primesc ajutoare de la stat?

Dacă punem cap la cap toate statisticile cu privire la veniturile minime și coșurile minime pentru supraviețuire, ar reieși că acești oameni sfidează în fiecare zi moartea, ba chiar le rămâne și de un pachet de țigări și o sută de vodcă.

Valul de reacții stârnite de răspunsurile lui Gabriel Biriș au atras, duminică seară, câteva precizări ale secretarului de stat, „consternat” că vorbele sale au fost interpretate greșit.

Marile mele nedumeriri sunt legate de acest stângism găunos căruia i-au căzut pradă Facebook și multe bloguri. De când este greșit ca un jurnalist sau un secretar de stat să ridice probleme de principiu în ce privește impozitarea echitabilă, colectarea corectă și administrarea cât mai justă a fondurilor?! Dincolo de o exprimare nefericită, problema pusă de dl. Biriș ar trebui discutată cu seriozitate.

Dacă Gabriel Biriș se referă și la cei care câștigă foarte mult și nu declară banii, care își plimbă bolizii cu viteză pe bulevarde? Sau poate se referă și la artiștii care bagă banii în decolteu sau și-i lipesc de frunte, dar în evidențele fiscului sunt niște amărâți? Și de ce nu ar fi impozitați și cei care câștigă bani la negru, cu ziua, dar îi aruncă pe băutură de proastă calitate și țigări, ajungând, inevitabil, pacienți ai sistemului de sănătate la care noi, cei cu veniturile declarate în întregime participăm? Să nu îi uităm pe proprietarii de castele cu turnulețe, asistați social în catastife, dar cu fibră de aur pe pereți.

În valul de reacții emoționale, puține voci au sărit să țină partea unei abordări raționale, așa cum a făcut-o Ovidiu Tempea, pe contul său de Facebook.

Nu este vorba nici despre politică, nici despre stânga, nici despre dreapta și nici măcar despre domnul Gabriel Biriș (pe care nu îl cunosc). E vorba despre teme principiale. Până la urmă, ce este mai corect: să susții din ajutoare sociale un bărbat în toată firea care refuză să muncească, deși i se oferă de lucru, sau să crești punctul de pensie pentru oameni care trăiesc în sărăcie și nu le ajunge nici de medicamente, sau, de ce nu, alocația de hrană pentru copiii aflați în grija statului? E corect să eviți discuția despre impozitarea echitabilă și scoaterea la lumină a „fantomelor fiscale” sau să mergi în continuare pe acest sistem care se dovedește a fi unul falimentar?

Apropo, credeți că doamna Viorica de la Clejani e de dreapta sau de stânga? Că văd că ia euroii cu amândouă mâinile.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce mi-ai făcut, mă Alex, măi... Mă uitai la manele de dragul tău, să mi se învârtă strămoșii în morminte și să-mi scuip în sân și alte alea, că nu mă pricep la descântece...
    • Like 0
  • Toti guvernanti indiferent de culoarea politica au jumulit tarisoara noastra in folosul lor.
    • Like 0
  • ...va salut pe toti cei care va implicati.n acest proiect...
    • Like 0
  • Cum sa declari toate veniturile cand sti ca vor ajunge pe mainile doamnei Udrea de exemplu sau a altora ca ea.Cand vezi ca bani se intorc in strazi, spitale, scoli etc. parca te trage inima. In ceea ce-i priveste pe aceia, despre care spuneti ca nu vor sa se duca la munca, lucrurile nu stau chiar asa.Eu cunosc multe persoane care muncesc 12-13 ore pe zi ,7 zile din 7 pe saptamana, 30 de zile pe luna pentru 600 de leí/ pe luna, fara contract de munca, fara nicio asigurare, precum sclavii.Cetatenii U.E.au dreptul sa refuze un loc de munca daca considera ca nu le sunt respectate drepturile castigate cu greu de sindicate.Dar cum la noi nu exista nici sindicate, nici societate civila, e normal ca ,,democratia'' sa finctioneze altfel, si cetatenii sa fie tratati ca niste sclavi de asazisii investitori.
    • Like 6
    • @ Nitu Lorin
      Corect...
      • Like 2
    • @ Nitu Lorin
      check icon
      Veniturile trebuie sa le declarati toate pentru ca asa e legea, altfel furati direct din buzunarul altor concetateni care vor trebui sa plateasca mai mult ca se compenseze. Puteti sa inventati ce justificari vreti dvs. cu Udrea si coruptia, dar tot furt se cheama.
      • Like 2
  • check icon
    Un sistem in care putini contribuie si multi beneficiaza nu are cum sa functioneze normal. Ne miram de calitatea proasta a serviciilor medicale, ne miram ca pleaca medicii, insa cati asigurati are acest sistem si cati platitori? Se vorbeste de solidaritate, dar e vorba mai mult de parazitare, pentru ca unii platesc toata viata, cateodata de 2-3 ori mai mult decat le-ar fi partea lor ca asigurat, iar multi altii doar beneficiaza toata viata. Si nu e vorba doar de sanatate, e vorba de toata infrastructura publica pe care multi o folosesc dar la care putini contribuie - spre frustrarea celor care platesc cu varf si indesat si tot de servicii proaste au parte. Discutia este binevenita, vorbim de solidaritate, insa la un moment dat trebuie sa vorbim si despre responsabilitatea fiecarui cetatean de a contribui, nu doar de a lua incontinuu. Sunt multi pe la tara care au gaini, au porci, au vaci, cand se imbolnavesc merg la spital dar de platit nu platesc nimic, de ce nu ar putea creste un porc in plus pe care sa-l vanda si sa-si plateasca asigurarea medicala?
    • Like 2
    • @
      Mai...schimba-ti poza aia haioasa....eu sunt de acord cu ce spui tu..ok..sa plateasca toata lumea,dar si toata lumea ar dori sa traiasca la fel de bine ca cei ce au devalizat tara...multi ar dori 2 ani de pension pentru cateva milioane de euro..de aici pleaca frustrarea omului..sa fie si talharii solidari cu noi cand dau tunurile alea mari...la toti ne este greu...dar nu la fel...
      • Like 1
    • @ Vladimir Stefanov
      check icon
      Poftim am schimbat-o.
      • Like 3
    • @
      Daca tie iti place ...ok....te salut...
      • Like 1
    • @ Vladimir Stefanov
      check icon
      Sa traiti mult si sa prosperati.
      • Like 1
    • @
      Pentru mine banii nu sunt foarte importanti...pot fi si rege si cersetor ..fara nici o problema...ma gandesc la copiii mei....sper ca ei sa traiasca intr-o tara normala...eu nu mai cred ca ajung sa vad asta...
      • Like 1
    • @
      Ca de la ateu la ateu domnule Ionut, incercati sa ganditi subiectul asta mai in profunzime, altfel riscati sa pareti prost. Dezbaterea nu este despre cei care au venituri dar nu vor sa-si plateasca contributia ci despre cei care nu au venituri dar sunt obligati sa o faca. Da, sunt oameni care platesc mai mult decat ar trebui, da, sunt evazionisti dar o sa va mire, sunt si oameni care chiar nu au venituri. Faptul ca statul vrea sa-i taxeze si pe acestia din urma nu va deranjeaza? De ce nu cresc taranii un porc in plus pentru a-l vinde? Pentru ca si asta costa niste bani pe care multi nu-i au.
      La un alt comentariu al meu mi-ati raspuns: "Decenii de socialism nu pot fi sterse cu buretele, mai dureaza cateva generatii." dar de deceniile de gandire proletar-simplista cam cat o sa ne ia sa scapam?
      • Like 3
    • @ petrica cal rau
      check icon
      Ma intereseaza mai putin cum credeti dumneavoastra ca o sa par, in general nu plec urechea la ce posteaza orice neghiob pe internet. Va explic ca sa intelegeti si dvs.: asigurarea de sanatate , ca si curentul electric, apa potabila, gazul natural, asigurarea auto, reprezinta un serviciu, nu un impozit. Platesti, beneficiezi, nu platesti, nu beneficiezi. Cei fara venituri primesc ajutor social din care isi platesc curentul electric, apa si care trebuie sa acopere si asigurarea medicala. Daca nu mai indeplinesc conditiile pentru acordarea ajutorului social, atunci isi platesc din buzunarul propriu curentul electric, apa, gazul, si da trebuie sa-si plateasca din propriul buzunar si asigurarea medicala. Sau sa iasa din sistem si sa nu mai beneficieze de asigurare medicala, si atunci nu mai trebuie sa plateasca, insa cu penalitati mari daca vor sa reintre in sistem pentru a preveni abuzurile. Va inteleg ca dvs. ati ramas blocat in mentalitatea socialisto-comunista si ca din punctul dvs. de vedere cei care platesc trebuie sa ii care in spate la nesfarsit pe cei care nu platesc, insa eu personal nu sunt de acord, fiecare trebuie macar sa incerce sa se intretina pe sine si familia sa din propriile puteri si nu din buzunarul altuia.
      • Like 1
    • @ Vladimir Stefanov
      Așa da aveti dreptate.
      • Like 0
  • ''Cei care castiga foarte mult si nu declara banii?''....sigur sunt vreo 3 milioane si se plimba toata ziua cu bolizi? Hai sa fim seriosi! daca sunt vreo 500 de manelisti .
    • Like 2
    • @ Serban Maraciuc
      Va luați de cine nu trebuie.dacă recuperăm toti banii care s-au încasat la Negru si comisioane din cedarea ;gaze,petrol,rafinarii,păduri,insule,extrase+aurifere,+4772 de fabrici producătoare de bunuri la ora aceea,etc.cu acei bani am avea un fond,cu care tot românii s-ar putea trata lunar în cele mai scumpe clinici din lume,ai copiii noștri ar fi trebuit să treacă prin cele mai bune universitati.DAR dar dar unde sunt banii noștri.
      • Like 0
  • Problema este gandita si "pusa" de un locuitor al oraselor, care nu isi poate inchipui cum cineva poate trai cu venituri mici sau fara venituri. In una din ultimele tari din UE care are o populatie rurala autentica se poate trai cu un venit "in bani" de 300 de lei pe luna sau mai putin. Si asta e venit obtinut prin micul comert local, troc sau pensii de urmas. Nu au nevoie de spital, mor "ca asa a vrut Dumnezeu" si traiesc demn.
    O alta categorie pe care ar trebui sa o analizeze orice ministru de finante (si cabinetul) este este cea a asistatilor sociali. Romania are peste 500.000 de asistati social si peste 750.000 de persoane cu diverse grade de handicap, adica peste 1,2 miliooane de persoane care au dreptul legal la asistenta.
    Curtea de conturi semnaliza ca peste 27 de milioane de lei a fost platite nejustificat catre feluriti asistati social. Si asta doar in 2014. Sunt curios cati dintre "handicapati" au primit bani nejustificati.
    Degeaba strangem bani daca acestia se "scurg" din buget pe fel de fel de "gauri" date de felurite persoane.
    D-l Biris e un bun analist fiscal si il poate sfatui bine pe orice ministru. Intrebarea e daca o sa ajunga sfaturile si la urechile cele mai de jos, adica la cei care colecteaza banii, care nu vad turnuletele cocioabelor asistatilor social, a celor care isi iau ajutorul cu Mercedesul si a celor care dau permise auto orbilor.
    Ca de "confiscarea extinsa" si "impozitul pe manelisti" am mai auzit noi. Cum am auzit si de paragraful acela din CF: "diferenta intre veniturile declarate si cele estimate sa nu fie mai mare de 10% si 50.000 lei". Teoretic, nici un angajat la stat nu ar avea cum sa cumpere o masina noua mai scumpa decat un Logan...
    • Like 1
  • pt. cei cu Ferrari si cei din Clejani nu cred ca ar fi o problema 57 de lei ! daca chestia asta ajuta bugetul de asigurari de sanatate atunci e excelent ! problem solved !
    • Like 2
  • 1. Domnul Biris se pare ca seamana uimitor cu un fost ministru al finantelor; Ministrul "Usturoi" (care a ajuns bine).
    2. 3 milioane de persoane nu au venituri.Cred ca se hranesc cu "pulbere de stele" si culmea au si copii care sunt olimpici si care imprumuta hainele fratilor sa mearga la scoala, sa intre in "randul lumii". V-a fost vreodata foame, Domnule Biris? Eu am vazut multe persoane fara venituri care au facut munci grele, in ploaie, ger. Si-au sters lacrimile si au continuat. Aveau copii acasa care aveau nevoie de mancare, de haine, de carti, de caldura, de medicamente si de multe altele. Ei doar ramasesera netaxati. In rest ati facut totul. Cati bani ati recuperat de la corupti?. Poate cu ei ati fi putut creea ceva locuri de munca pentru amaratii care se umilesc pentru o bucata de paine si pentru viitorul copiilor lor si care ar putea fi platitori de taxe, nu muncitori la negru. Si cand te gandesti ca sunteti acolo sus sa pastoriti tara, pentru ca si cei 3 milioane au avut incredere si v-au trimis acolo si inca mai spera ca va ve-ti trezi din betia puterii.
    3. O evidenta clara a cetatenilor ar dauna sistemului electoral. Cred ca nu se doreste asta. E mai bine in ...ceata. Trist e ca nici dupa 26 de ani la noi nu stie dreapa ce face stanga, de parca toti ar fi stangaci sau dreptaci.
    • Like 2
  • Domnul Biris e perfect indreptatit sa discute problema taxarii, dar o discuta intr-un mod cu totul nefericit. Pentru ca din spusele d-sale nu s-a inteles ca s-ar referi la doamna Viorica sau la domnii din palatele cu turnulete si masinile bengoase, ci la chiar nefericitii care n-au aia 57 de lei in total ca sa manince cartofi si piine intr-o luna. In Romania sint putine doamne Viorici si putini domni in palate cu turnulete si in masinile bengoase comparativ cu saracimea reala. Raportul e cam acelasi ca intre smecherii cu off shore si platitorii normali de taxe. Sau intre "baietii destepti" si oamenii normali.
    • Like 6


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult