Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Casa Albă: dacă ar exista o modalitate de a exclude Rusia din Consiliul de Securitate al ONU, am trece imediat la asta

Joe Biden - ONU

Foto: Timothy Clary/ AFP / Profimedia

Administrația prezidențială americană consideră că Rusia ar trebui exclusă din Consiliul de Securitate al ONU, dar regulile organizației nu permit acest lucru, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

„Acțiunile Rusiei în Ucraina reprezintă o încălcare a Cartei ONU și o insultă la adresa mandatului Consiliului de Securitate. Este revoltător faptul că un membru permanent al Consiliului de Securitate încalcă carta organizației și poartă un război atât de brutal în Ucraina. Este revoltătoare dorința Rusiei de a distruge infrastructura critică a Ucrainei pentru a crește suferința umană. Dacă ar exista o modalitate de a exclude Rusia din Consiliul de Securitate al ONU, am începe imediat să facem acest lucru ”, a spus purtătorul de cuvânt în timpul unui briefing pentru jurnalişti..

Potrivit lui Karine Jean-Pierre, din moment ce regulile ONU nu permit excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate, Statele Unite intenționează să continue să caute izolarea sa pe toate platformele internaționale, precum și responsabilitatea, inclusiv prin sancțiuni și măsuri coercitive.

„Rusia este agresorul. Nu trebuie să uităm acest lucru. Rusia a început acest război”, a conchis secretarul de presă. Ea a adăugat că SUA nu a fost și nu este în război cu Rusia, ci doar face ceea ce președintele american Joe Biden i-a promis președintelui rus Vladimir Putin cu un an mai devreme: dacă Rusia atacă Ucraina, SUA îi vor ajuta pe ucraineni să se apere. „Statele Unite vor sprijini Ucraina atât timp cât este nevoie”, a subliniat Jean-Pierre.

Reprezentanta oficială a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, comentând declarațiile secretarului de presă al Casei Albe, a scris pe canalul său Telegram că „dacă ar exista o modalitate de a distruge Rusia, ar începe imediat să o facă”.

Pe 14 decembrie, doi membri ai Camerei Reprezentanților SUA, Steve Cohen și Joe Wilson , au înaintat o rezoluție prin care solicită președintelui SUA să inițieze procesul de expulzare a Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU

Autorii documentului subliniază că Rusia a comis o serie de „încălcări flagrante” ale Cartei ONU, inclusiv anexarea ilegală a teritoriilor ucrainene, crime împotriva civililor și amenințări nucleare, ceea ce, la rândul său, pune sub semnul întrebării dreptul Rusiei la permanentă. calitatea de membru al Consiliului de Securitate.

În aprilie 2022, Adunarea Generală a ONU a votat excluderea Rusiei din Consiliul pentru Drepturile Omului. Votul a fost inițiat de Statele Unite și Marea Britanie după ce s-a cunoscut despre uciderea civililor din Bucha. La rândul său, Rusia a anunțat că își încetează competențele în consiliu înainte de termen și, de asemenea, a numit rezoluția Adunării Generale „un pas ilegal și motivat politic”.

articol preluat de pe project-e.ro

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cum au fost primiți in ONU pot fi si scoși! Daca nu respecta regulile comunității trebuie ejectați. Aroganța rusească care face reguli noi cind le convine trebuie să dispară!
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult