Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

Casa Senină. Serviciul care te ajută să îți faci ordine în viață, arătându-ți cum să faci ordine în casă. Generația B

Unii oameni nu își țin niciodată cheile de la casă, de pildă, în același loc. Acest lucru înseamnă că de fiecare dată când au nevoie de ele, singurul lucru se pot baza ca să le găsească este memoria lor. 

Foto: Bogdan Dincă, fotografiidefamilie.ro

„Acești oameni trăiesc într-o tensiune foarte mare. Mintea ta trebuie să gândească mereu: Poate de data asta cheile sunt în bucătărie, pentru că m-am dus acolo să sting aragazul. Dacă cheile ar avea mereu același loc, acest proces nu s-ar mai desfășura în cap pentru că ar avea la bază o rutină”, spune Miruna Pătrașcu. Anul trecut, aceasta a fondat, împreună cu Voichița Dragomir și Ilinca Maican, Casa Senină, un serviciu care îi ajută pe oameni să își pună ordine în case pentru ca să ajungă să își pună ordine în viață.

„Cheia e să găsești ordinea care funcționează pentru tine”

Miruna Pătrașcu este una dintre fondatoarele centrului de parenting Parentime și, în timp ce lucra cu părinți și copii, a văzut că una dintre principalele cauze de conflict dintr-o casă este abordarea diferită față de ordine a membrilor familiei.

 Într-un cuplu, de pildă, faptul că soțul își lăsa atunci când se dezbrăca hainele pe comodă din dormitor a fost vreme de cinci ani subiect de dispută. 

Totul s-a rezolvat când ea a înțeles că el are „ordinea lui” și a fost de acord să cumpere un stativ pe care să își poată pune hainele atunci când vine de la serviciu. „În realitate, există foarte multe stiluri de ordine, cheia este să găsești ordinea care funcționează pentru tine. Majoriatea părinților care trag de copiii lor să fie ordonați pleacă de la ideea că există un stil de ordine”, spune Miruna Pătrașcu.

Își amintește de o mamă care era frustrată că muncește toată ziua și cei trei copii ai ei își aruncă lucrurile pe te miri unde atunci când vin de la școală. A încurajat-o ca, vreme de două zile, să urmărească fluxul casei, să observe unde își aruncă ghiozdanele copiii, unde se dezbracă de haine, unde se face cea mai mare aglomerație în casă. 

„Bineînțeles că toți cei trei copii își aruncau ghiozdanele în sufragerie, că ce om normal se duce cu ghiozdanul în spate până în camera lui. Atunci a pus în acel loc un coș pentru ghiozdane. A mai pus coșuri colorate pentru rufe baie și a scris mesaje drăguțe, iar copiilor a început să își ducă acolo hainele”, povestește Miruna Pătrașcu. 

Atunci când vorbesc un client, cele trei fondatoare, încearcă să afle la începu ce vrea să obțină acest om schimbând felul în care sunt organizate lucrurile în casa lui. „Unii vor să obțină mai mult timp, pentru că, din cauză că lucrurile nu sunt bine organizate pierd mult timp până să iasă din casă și ajung să întârzie”, spune ea. Apoi vor să afle ce merge prost, dar și ce merge așa cum acei oameni își doresc. Urmează apoi una sau două sesiuni a câte trei ore, în care fetele de la Casa Senină încearcă să identifice cea mai bună soluție. 

Cel mai greu lucru când te apuci să faci ordine

Unii oameni au organizarea în sânge și nu văd utilitatea unui astfel de serviciu. Alții nu o au, dar se gândesc că ar trebui să o aibă și le e jenă să recunoască. Și alții nu au și sunt deschiși în a accepta ajutor din afară: aceștia sunt cei care ajung la Casa Senină.

Procesul de a-ți pune locuința într-o ordine care să îți facă mai viața mai ușoară nu e foarte simplu, dacă nu ești o persoană ordonată din fire. Dificil nu este efortul fizic pe care trebuie să îl depui ci acea stare de atenție concentrată pe care trebuie să o menții vreme îndelungată pentru a pune fiecare lucru la locul lui. Miruna încearcă să îi ajute pe oameni să rămână motivați pentru a duce procesul la bun sfârșit, dar, chiar și așa, unii renunță.

Miruna a făcut un curs despre organizarea casei și citește aproape tot ce se publică relevant pe acest subiect. Ilinca, verișoara ei, este arhitect, iar Voichița, sora ei, cunoaște pe de rost oferta magazinelor pentru amenajarea locuinței. Casa Senină oferă servicii atât celor care vor să își facă ordine în propria locuință, cât și firmelor, iar o oră de consultanță costă 150 de lei.

„Suntem o bancă de soluții. Fiecare reprezentant al unui anumit curent de Home Organizng este îndrăgostit de propria lui idee. Noi îți recomandăm soluția care ți se potrivește: dacă nu îți place să arunci lucruri, dacă ești atașat de obiecte, este clar că nu ți se potrivește curentul minimalist și te ajutăm să găsești cele mai bune soluții de depozitare”, explică Miruna Pătrașcu.

Anii de comunism au făcut ca românii să se detașeze greu de obiecte și să păstreze lucruri pentru un moment îndepărtat, în care vor avea, poate, nevoie de ele. „Acesta este un specific al nostru, însă ar trebui să ne gândim la cât de ușor ar putea fi înlocuite, în eventualitatea în care am avea nevoie, obiectele care ne aglomerează inutil casa”, crede aceasta. 

Articolul face parte din cadrul campaniei Generația B. Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. Ei sunt motorul evoluției, sunt cei care depășesc obstacole și cei care fac lucrurile să se întâmple. Oriunde s-ar afla, în țară sau în afara ei, acești oameni arată imaginea unei Românii care merge înainte.

Îi scoatem în față, le facem portretele, îi prezentăm pentru ca alții să își găsească inspirația în exemplele lor. De la ei vei învăța cum să faci un business, vei vedea ce înseamnă viziune, inovație și dorința de a reuși.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ideea „Casei senine” devine într-adevăr valabilă și în România (asemenea servicii funcționeaza și în alte țari); desigur, bănuiesc că la noi specificul serviciilor este mai mult mulat pe educație, fatalmente deficitară, plecând de la regulile de bază din igienă, până la estetica spațiului în care locuiești.
    Este iarăși clar că aceste servicii se referă la îmbunătățirea zonei citadine, în care locuințele pun deseori probleme de spațiu insuficient ori rău proiectat, în care dezordinea și funcționalitatea scăzută a mobilierului afectează confortul necesar.
    Doresc inițiatoarelor acestui proiect mult succes
    • Like 0
  • Frumoasa idee, mai lipseste un psihoterapeut din echipa - eventual unul specializat pe terapie cognitiv-comportamentala, sau terapie bazata pe solutii. Cineva cu multi ani de studii de psihologie in spate ar putea discerne mai precis nevoile oamenilor si cauzele problemelor lor din casa.
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult