Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Cât de reali erau „traficanții de arme” români din reportajul Sky News? Jurnaliștii britanici i-ar fi plătit și le-ar fi indicat ce să spună la filmare

Bărbaţii care au încercat să le vândă arme jurnaliştilor de la Sky News au fost ridicaţi de procurorii DIICOT, miercuri, în urma unor percheziţii în judeţele Mureş şi Bistriţa-Năsăud, urmând să fie audiaţi, potrivit News.ro.

O altă persoană, despre care sunt informații că ar fi cetățeanul român care a intermediat relația dintre presupușii contrabandiști de arme și jurnaliștii de la Sky News, a fost adusă deja la audieri la sediul DIICOT din Capitală.

UPDATE Postul britanic de televiziune Sky News a declarat, la solicitarea Digi24, că jurnalistul Stuart Ramsay și echipa sa au realizat un reportaj „temeinic” pe teama traficului de arme din România, iar Sky News susține pe deplin materialul difuzat. 

Surse judiciare citate de Agerpres susțin că reportajul „a fost aranjat", jurnaliștii indicându-le presupușilor traficanți inclusiv ce să spună la filmare. De asemenea, procurorii ar fi constatat că jurnaliștii britanici i-ar fi plătit pe presupușii traficanți cu 2000 de euro, potrivit Digi 24.

Armele prezentate în imaginile difuzate de postul britanic de televiziune se pare că sunt arme de vânătoare și erau deținute legal, spun procurorii, care vor face audieri pentru a clarifica lucrurile. În materialul difuzat de jurnaliștii britanici se sugera că armele traficate în România ar ajunge chiar în mâinile teroriștilor.

Jurnalistul britanic care a realizat reportajul despre traficanţii de arme respinge acuzaţiile oficialilor români. El susţine că s-a întâlnit cu traficanţi români de arme pentru că i-au inspirat „încredere", iar aceştia n-ar fi fost deranjaţi că sunt filmaţi pentru că nu se tem de autorităţi, potrivit Digi24. Ambasadorul român în Marea Britanie declarase că materialul Sky News este „o făcătură".

(Foto captură Sky News)

Şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu, a declarat presei după difuzarea reportajului că armele care apar în reportajul difuzat de postul britanic de televiziune nu par unele de asalt, ci unele de vânătoare. „Noi nici nu ştim dacă (filmarea n.n.) a fost pe teritoriul ţării noastre”, a adăugat Horodniceanu.

Daniel Horodniceanu a afirmat luni, în legătură cu un material prezentat de Sky News, că nu exclude o tentativă de discreditare. El a comentat că este de „invidiat norocul unor jurnalişti" care filmează traficanţi mascaţi.

„Am văzut armamentul prezentat de jurnaliștii britanici și, la o primă vedere, cu un ochi de nespecialist, nu par a fi arme de război. Par arme de vânătoare. În al doilea rând, este de invidiat norocul unor jurnaliști care filmează efectiv cu camera în față trei traficanți mascați, despre care spun în principiu că le-au preluat telefoanele și le-au încuiat în mașină, deși inițial nu aveau semnal la telefon. Nu excludem niciuna dintre variante”, a declarat luni șeful DIICOT.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Dacă România ar fi o țara cu coaie ar da in judecată postul asta de kk si ar cere daune de miliarde de euro pt defăimarea imagini României . Da ca de obicei , nu o sa se facă nimic iar șmecheri o sa ne toarne in cap laturi in continuare .
    • Like 0
  • adica jurnalisti corupti sunt si la altii. Sper ca le-ati scris pe fb.
    • Like 1
  • Alexius check icon
    Asta e o mostră de cum se face jurnalism britanic. Evident nu pot generaliza, dar tipul ăsta de ziaristică se practică pe un segment important al mediei britanice. Pe principiul, nu lăsa niciodată ADEVĂRUL să-ţi strice un subiect bun, mai ales dacă subiectul este impus, auto-propus de la redacţie. Nu este prima oară când se practică astfel.
    Reporterul ăla nu s-a prins că băieţii ăia i-au arătat nişte puşti de vânătoare contra a 2000 de euro ? Poate că da, dar i-a dat drumul ce să-i facă, iar ăia din redacţia televiziunii nu s-au prins că băiatul ăla a inventat toată ştirea ? Sau era comandat?
    E totuşi o companie multi-media cu numeroase premii în domeniu. Păcat că un rahat de ştire ca asta îi lezează imaginea. Sau poate nu i-o va leza deloc. Cine ştie.
    • Like 0
  • Dan Rusu Dan Rusu check icon
    Caz clasic de "maradona": aia l-au "facut" de vreo 2000 de euro pe reporter, iar asta a plecat fericit acasa cu un reportaj in care nici titlul nu corespunde realitatii.
    • Like 3
    • @ Dan Rusu
      Bayard check icon
      Da, ar fi fost posibil, dar intre timp i-au arestat pe toti si s-a lamurit treaba... britanicii au facut un scenariu si romanii pur si simplu l-au jucat. Au organizat totul dinainte sa vina in Romania.
      • Like 2
    • @ Dan Rusu
      sunt iar in paradigma: prost e ala ce o luat banii, sau cel ce o dat banii?
      • Like 1

Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult