Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

DIICOT verifică informațiile dintr-un reportaj Sky News despre traficanți români de arme. „Nu excludem o tentativă de discreditare”

Șeful Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Daniel Horodniceanu, a afirmat luni, în legătură cu un material prezentat de Sky News, că nu exclude o tentativă de discreditare, deoarece armele par să fie unele de vânătoare. El a comentat că este de „invidiat norocul unor jurnalişti" care filmează traficanţi mascaţi.

„Am văzut armamentul prezentat de jurnaliștii britanici și, la o primă vedere, cu un ochi de nespecialist, nu par a fi arme de război. Par arme de vânătoare. În al doilea rând, este de invidiat norocul unor jurnaliști care filmează efectiv cu camera în față trei traficanți mascați, despre care spun în principiu că le-au preluat telefoanele și le-au încuiat în mașină, deși inițial nu aveau semnal la telefon. Nu excludem niciuna dintre variante”, a declarat luni Daniel Horodniceanu.

Șeful DIICOT a spus că a luat legătura cu partenerii instituționali, atât din serviciile de informații, cât și din Poliție. 

„Ne vom face treaba în ceea ce privește această chestiune, dar nu excludem nici o tentativă de discreditare. Nu s-a dovedit nicăieri în vestul Europei unde au existat atentate, spre deosebire de România, că armamentul ar proveni vreodată din estul Europei", a adăugat Daniel Horodniceanu.

Postul britanic de televiziune Sky News a difuzat la sfârșitul săptămânii trecute un material video în care prezintă o echipă de jurnaliști de investigație veniți în România pentru a se întâlni cu presupuși traficanți dispuși să vândă armament unor cumpărători din Europa Occidentală.

În înregistrare se arată că după luni de negocieri, jurnaliștii de la Sky News a fost ghidați spre o zonă îndepărtată din România pentru o întâlnire cu membrii unei bande de traficanți de arme.

Jurnalistii s-au întâlnit cu traficanții pe o șosea, după care i-au urmat într-o pădure unde nu era semnal la telefon, înainte de a opri pe o pajiste.

Doi bărbați le-au cerut apoi jurnaliștilor să coboare, i-au percheziționat, le-au verificat echipamentele și le-au încuiat telefoanele mobile în mașină, luându-le cheia.

Foto captură Sky News

„Nu este niciun subterfugiu aici. Ei știau că noi suntem o instituție de presă care dorește să ilustreze modul relativ ușor de procurare a unei arme și credeau că vom cumpăra arme. Noi nu am făcut asta, ceea ce a complicat puțin lucrurile. Ceea ce este esențial este că lor nu le păsa dacă eram pregătiți să plătim. În timpul întâlnirii noastre ne-au spus clar că ar vinde absolut oricui — celor ce jefuiesc bănci, criminalilor în masă sau teroriștilor, fără nicio deosebire'', a explicat unul dintre jurnaliștii britanici.

Traficanții de arme le-au spus jurnaliștilor britanici că armele le aduc din Ucraina și le pot vinde și muniție, „cât de multă doriți''. Printre armele prezentate jurnaliștilor britanici era un AK-47, care costa 1.700 de euro, cea mai bine vândută în Europa, în special în ultimii doi ani, precum și o armă care costa 3.000 de euro - un model austriac Steyr.

Când au aflat că jurnaliștii nu vor cumpăra, traficanții au decis să plece. Au cerut echipei Sky News să mai aștepte 20 de minute înainte de a pleca. „Dacă mai veniți, trebuie să cumpărați", le-a spus unul dintre traficanți.

Armele sunt aduse din Ucraina în România, înainte de a fi livrate de altă bandă infracțională către Europa Occidentală și Orientul Mijlociu. Însă Europa Occidentală este principala destinație, se arată în reportajul Sky News.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • adica povestile din caminele studentesti cu studentii basarabeni ce aduc arme nu sunt adevarate? Sau cu racketii ce rezolva ce nu rezolva politia?
    • Like 1
    • @ Claudia Olteanu
      check icon
      aseara in piata ferentari cautam branza de post. pe o taraba, alaturi de poza lui ciolos, o baba vindea 2 Heckler & Koch MP5 germane si 3 PP-19 Bizon rusesti. opresc la stop in romana, 2 studenti basarabeni incercau sa vanda 5 Skorpion vz. 61 cehoslovace, 3 PP-2000 rusesti si 8 Glauberyt PM-84 poloneze. cand sa ajung acasa, la coltul strazii tiganii care traditional vindeau seminte agricole se luptau cu 3 lazi cu AK-47 si 5 lazi cu M16, fiind rupti de oboseala dupa ce impartisera gratuit in cartier 175 de Flugzeugabwehrkanone - Flak 88 mm 18, 36 și 37 ... ca sa nu zic ca soacra mea citea de zor manualul de utilizare la un Tec-9 suedez care foloseste 9x19mm Parabellum, cica a invatat-o prietena ei de la scoala centrala de fete sa faca comanda pe net prin “Soldier of Fortune” ... nevasta i-mi sopteste ca tocmai a discutat cu masa de armele din serialului TV Miami Vice !
      • Like 1
  • check icon
    din ce citesc totul pare o piesa de teatru scrisa si pusa in scena de prosti. nu m-ar mira sa fie prostii nostri :). din nationalism consider ca prostii nostri sunt mai prosti ca ai lor :)
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult