Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

DIICOT verifică informațiile dintr-un reportaj Sky News despre traficanți români de arme. „Nu excludem o tentativă de discreditare”

Șeful Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), Daniel Horodniceanu, a afirmat luni, în legătură cu un material prezentat de Sky News, că nu exclude o tentativă de discreditare, deoarece armele par să fie unele de vânătoare. El a comentat că este de „invidiat norocul unor jurnalişti" care filmează traficanţi mascaţi.

„Am văzut armamentul prezentat de jurnaliștii britanici și, la o primă vedere, cu un ochi de nespecialist, nu par a fi arme de război. Par arme de vânătoare. În al doilea rând, este de invidiat norocul unor jurnaliști care filmează efectiv cu camera în față trei traficanți mascați, despre care spun în principiu că le-au preluat telefoanele și le-au încuiat în mașină, deși inițial nu aveau semnal la telefon. Nu excludem niciuna dintre variante”, a declarat luni Daniel Horodniceanu.

Șeful DIICOT a spus că a luat legătura cu partenerii instituționali, atât din serviciile de informații, cât și din Poliție. 

„Ne vom face treaba în ceea ce privește această chestiune, dar nu excludem nici o tentativă de discreditare. Nu s-a dovedit nicăieri în vestul Europei unde au existat atentate, spre deosebire de România, că armamentul ar proveni vreodată din estul Europei", a adăugat Daniel Horodniceanu.

Postul britanic de televiziune Sky News a difuzat la sfârșitul săptămânii trecute un material video în care prezintă o echipă de jurnaliști de investigație veniți în România pentru a se întâlni cu presupuși traficanți dispuși să vândă armament unor cumpărători din Europa Occidentală.

În înregistrare se arată că după luni de negocieri, jurnaliștii de la Sky News a fost ghidați spre o zonă îndepărtată din România pentru o întâlnire cu membrii unei bande de traficanți de arme.

Jurnalistii s-au întâlnit cu traficanții pe o șosea, după care i-au urmat într-o pădure unde nu era semnal la telefon, înainte de a opri pe o pajiste.

Doi bărbați le-au cerut apoi jurnaliștilor să coboare, i-au percheziționat, le-au verificat echipamentele și le-au încuiat telefoanele mobile în mașină, luându-le cheia.

Foto captură Sky News

„Nu este niciun subterfugiu aici. Ei știau că noi suntem o instituție de presă care dorește să ilustreze modul relativ ușor de procurare a unei arme și credeau că vom cumpăra arme. Noi nu am făcut asta, ceea ce a complicat puțin lucrurile. Ceea ce este esențial este că lor nu le păsa dacă eram pregătiți să plătim. În timpul întâlnirii noastre ne-au spus clar că ar vinde absolut oricui — celor ce jefuiesc bănci, criminalilor în masă sau teroriștilor, fără nicio deosebire'', a explicat unul dintre jurnaliștii britanici.

Traficanții de arme le-au spus jurnaliștilor britanici că armele le aduc din Ucraina și le pot vinde și muniție, „cât de multă doriți''. Printre armele prezentate jurnaliștilor britanici era un AK-47, care costa 1.700 de euro, cea mai bine vândută în Europa, în special în ultimii doi ani, precum și o armă care costa 3.000 de euro - un model austriac Steyr.

Când au aflat că jurnaliștii nu vor cumpăra, traficanții au decis să plece. Au cerut echipei Sky News să mai aștepte 20 de minute înainte de a pleca. „Dacă mai veniți, trebuie să cumpărați", le-a spus unul dintre traficanți.

Armele sunt aduse din Ucraina în România, înainte de a fi livrate de altă bandă infracțională către Europa Occidentală și Orientul Mijlociu. Însă Europa Occidentală este principala destinație, se arată în reportajul Sky News.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • adica povestile din caminele studentesti cu studentii basarabeni ce aduc arme nu sunt adevarate? Sau cu racketii ce rezolva ce nu rezolva politia?
    • Like 1
    • @ Claudia Olteanu
      check icon
      aseara in piata ferentari cautam branza de post. pe o taraba, alaturi de poza lui ciolos, o baba vindea 2 Heckler & Koch MP5 germane si 3 PP-19 Bizon rusesti. opresc la stop in romana, 2 studenti basarabeni incercau sa vanda 5 Skorpion vz. 61 cehoslovace, 3 PP-2000 rusesti si 8 Glauberyt PM-84 poloneze. cand sa ajung acasa, la coltul strazii tiganii care traditional vindeau seminte agricole se luptau cu 3 lazi cu AK-47 si 5 lazi cu M16, fiind rupti de oboseala dupa ce impartisera gratuit in cartier 175 de Flugzeugabwehrkanone - Flak 88 mm 18, 36 și 37 ... ca sa nu zic ca soacra mea citea de zor manualul de utilizare la un Tec-9 suedez care foloseste 9x19mm Parabellum, cica a invatat-o prietena ei de la scoala centrala de fete sa faca comanda pe net prin “Soldier of Fortune” ... nevasta i-mi sopteste ca tocmai a discutat cu masa de armele din serialului TV Miami Vice !
      • Like 1
  • check icon
    din ce citesc totul pare o piesa de teatru scrisa si pusa in scena de prosti. nu m-ar mira sa fie prostii nostri :). din nationalism consider ca prostii nostri sunt mai prosti ca ai lor :)
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult