Până vineri, ultima zi de subscripție publică, se strânseseră din donații 1.163.032 de euro pentru cumpărarea sculpturii Cumințenia Pământului.
Suma este mult sub ținta inițială de 6 milioane de euro, anunțată de Guvern la începutul campaniei. Executivul alocase 5 milioane pentru achiziționarea operei lui Brâncuși, sperând ca restul de 6 milioane să vină din donații. Premierul Dacian Cioloș a transmis printr-un mesaj video că subscripția publică ar putea fi prelungită. „Doar în ultimele zile au fost trimise peste 20.000 de SMS-uri în sprijinul achiziției Cumințeniei Pământului. Toate acestea ne îndeamnă să credem că proiectul a fost un succes și, de aceea, luăm în considerare posibilitatea de a prelungi procesul de subscripție publică. Pentru mai multe informații vom reveni în zilele care urmează”, a spus premierul Cioloș.
„Guvernul va găsi soluții să cumpere sculptura”, a declarat, la rândul său, ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, în emisiunea „În fața ta”, de la Digi 24, ce urmează să fie difuzată duminică
Până vineri, peste 100.000 de donatori, persoane fizice și juridice, s-au implicat în subscripția publică pentru “Cumințenia Pământului”, iar 11.500 de vizitatori au văzut sculptura lui Constantin Brâncuși la Muzeul Băncii Naționale a României începând cu data de 16 iunie.
"Suntem extrem de onorați că atât de multe persoane și companii au făcut demersuri pentru a păstra în circuitul muzeal național «Cumințenia Pământului». A fost o mobilizare fără precedent la nivel autohton și am reușit să strângem peste 1 milion de euro în doar 4 luni de campanie. Ne dorim ca această sculptură să fie accesibilă tuturor românilor, mai avem o lună la dispoziție până când trebuie să achiziționăm lucrarea lui Constantin Brâncuși, iar, în acest interval, analizăm toate variantele posibile. Vom reveni în cel mai scurt timp cu planul de acțiune", a declarat Corina Șuteu, Ministrul Culturii, potrivit unui comunicat de presă.
Cumințenia Pământulu” a fost realizată de Constantin Brâncuși în anul 1907 și aparţine patrimoniului cultural naţional, în categoria Tezaur.
“Cuminţenia Pământului... A fost încercarea mea de a da de fundul oceanului, cu degetul arătător (încercarea de a atinge vechimea, arhaicul). Căci mi-a fost prea mare spaima când i-am ridicat vălul... Femeia nu trebuie niciodată dezvăluită... Isis trebuie să rămână acoperită sub cel puţin unul din cele şapte văluri ale frumuseţii sale, cel al misterului - care îi oferă şi preţuirea şi nemurirea. «Cuminţenia Pământului» a fost, pentru mine, ceea ce este cu mult mai adânc femeia – dincolo de psihologia dumneavoastră!”, spunea sculptorul despre operă.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.